Menu

Cart

Ultrasone Saphire high end fülhallgató teszt

A bajorországi székhelyű Ultrasone arra törekedett, hogy kompromisszumok nélkül, in-ear fülmonitor méretben is elérhetővé tegyék azt a hangzást, amelyet legmagasabb minőségű fejhallgatóikkal már megvalósítottak. Így született meg a Saphire, egy fülhallgató, melynek célja lényegében: mindenen túllépni.

 

 

 

 

Kompromisszumok nélküli tervezés

 

Az Ultrasone mérnökei kidolgoztak egy hangkaraktert, amely egyedi és a cégre jellemző, ugyanakkor szerintük ez az a hangzás, amely "a legmagasabb szinten tesz lehetővé zökkenőmentes hallgatói élményt". A Saphire esetében minden tudásukat egyetlen IEM termékben összpontosították, de ehhez oldalanként egy hangszóró nem volt elég. A házban négy BA és egy kettős, elektrosztatikus egység szólaltatja meg a hangokat, négyutas kivitelben, tehát összesen tizenkét hangszóróból érkezik az információ. Azért döntöttek a több hangszórós felépítés mellett, mert így az adott frekvencia szakaszokra célzottan optimalizált egységeket alkalmazhattak, az egységesség, neutrális érzet érdekében. Mindez Németországban készül, az összeszerelést kézzel végzik, a minőségi munka igazolásaként öt év jótállást vállalnak. Az Ultrasone Saphire egymillió forintért vásárolható meg.

 

 

 

 

Küllem

 

A Saphire egyszerű, szinte szerény csomagolásából pillanatok alatt előbukkannak a kiegészítők: szivacsos (Comply) és szilikonos fülillesztékek különböző méretekben, kemény falú, cipzáras védőtok, törlőkendő és kétféle (egy hagyományos 3,5 mm-es és egy szimmetrikus 2,5 mm-es végződésű) kábel, amelyek modulárisan, két-tűs csatlakozóval illeszthetők a kapszulákhoz.

 

 

 

 

Az összkép igényes, bár az Ultrasone referencia fejhallgatóinak csomagolásához képest kevésbé érezteti a prémium kategóriát. A fülhallgató házának megmunkálása kétségtelenül high end érzetet sugall: a matt kék alumíniumot oldalról krómozott lemezek díszítik. Így szinte ékszer benyomását kelti a Saphire, ugyanakkor (ahhoz képest, hogy oldalanként hat hangszórót tartalmaz) nem feltűnően nagy. Húzhatunk rá sapkát, sétálhatunk vele zenehallgatás közben. Az átlagos, azaz egyhangszórós, hallójáratba illeszkedő rendszerekhez képest természetesen mégiscsak testesebb, ezért szinte elkerülhetetlen volt, hogy a professzionális IEM-eknél ismert, fülhorgos végződést alkalmazzák; a kábel utolsó szakasza a fül fölé/mögé hajtható, ezáltal jobb stabilitás valósul meg.

 

 

 

 

Használat közben

 

A kapszulákat ügyesen formálták, így a legtöbb fülbe könnyedén besimul. Csúcsosodó alakja által nem kapaszkodik a porcok közé úgy, mint a professzionális területre szánt, kompozit öntvény IEM fülesek. Ezért sportoláshoz nem a legtökéletesebb, de általános, hétköznapi tevékenységekhez (akár sétára is) alkalmas. A fülhorgos kialakításnak köszönhetően egyszer sem kellett a hangszórókamrák kiesésétől tartanunk, néha-néha beljebb kellett nyomni az illesztékeket, de ettől eltekintve az Ultrasone Saphire viselése alig volt érzékelhető. A komfortszint összességében kifejezetten kellemesre sikerült.

 

 

 

 

A mindennapi tapasztalatok során kis türelmet igényelt a 3,5 mm-es Jack dugóval szerelt kábel, amely az átlagosnál merevebb és vastagabb, fonott szerkezete miatt hajlamos volt összegabalyodni.

 

 

 

 

A Muzix Group jóvoltából ideális partnert biztosíthattunk a Saphire számára: a meghallgatást Lotoo PAW Gold Touch hordozható zenelejátszóval végeztük. Rövid időre iBasso DX300 DAP kimenetéhez is csatlakoztattuk, de mivel mikro-dinamikában jobb élményt nyújtott a Lotoo, végül inkább rá esett a választás. A referencia zeneszám lista végighallgatása előtt öt napon keresztül történő, folyamatos járatást kapott a Saphire.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A high end fülhallgatók általi élményt nehéz szavakkal leírni, ráadásul az Ultrasone Saphire esetében ez hatványozottan érvényes volt. Fő előnyei közé soroljuk az integritást, az összefüggést, a hangok
egyensúlyát, homogenitását. Mesteri szinten összeolvadt a benne dolgozó hat hangszóró, ráadásul az összképet nem éreztük erőltetettnek, túlbuzgónak. Megjelenítette a zenék önálló, sajátos terét, atmoszféráját, miközben mellőzte az analitikus hegyességet. Finom és könnyed ábrázolást végzett, de úgy, hogy közben nem vált unalmassá.

 

 

 

 

Ez a fajta könnyű, laza, természetes karakter lényegében hibátlanul adta vissza azokat a női énekes számokat, mint amilyen az előző századi hangulatot festő Charlie Haden Quartet West - If I’m Lucky-ja
volt. Figyelhettük a teljes egészet úgy, hogy közben bármikor ráfókuszálhattunk a különálló részletekre is. Saját fókuszunkat kedvünk szerint mozgathattuk, a digitális anyag hirtelenjében mozgó túraélménnyé alakult.

 

 

 

 

A fentebb említett finomság, könnyedség nem nyomott bélyeget az olyan műfajokra, amelyek több határozottságot követeltek meg. Az erőteljesebb, dinamikusabb, nehéz ütemekben gazdagabb zenéket alázattal, ugyanakkor nagy kapacitással adta tovább a fülhallgató dobhártyánknak. Tetszett, hogy az UNKLE és Trentemoller együttműködéséből készült The Answer c. számban a torzított, érdes, zajos részleteket is gazdag textúrával mutatta meg a Saphire.

 

Érdekes, hogy az első percekben kicsit fakónak, óvatoskodónak tűnt a fülhallgató, de rövid időn, cirka negyedórán belül (hogy ez az agyunk "ráállása" vagy a hangszórók járatódása által történt így, arra nem tudunk választ) extra mélységek és árnyalatok úsztak elő. A fentebb említett UNKLE számnál, ahogy a digitálisan összeroncsolt férfi "kórus" megszólalt oldalról, teljesen elhittük, hogy egy igazi, élő ember szólalt meg a fülünk mellett. Eddig sztereó rendszereknél is ritkán tapasztaltunk ilyen gyorsaságot és jelenlétérzetet.

 

 

 

 

Yuja Wang zongoristanő által előadott darabokat lejátszva, az egyetlen dolog, ami eleinte kibillentett minket a teljes zenébe merülésből, a kicsit puha basszus volt, de minden más koherens, spontán módon, kifogástalan megépítéssel mutatkozott meg. Elhittük, hogy a koncertteremben ültünk. Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. számához érve már a basszussal sem tudtunk/akartun foglalkozni. Teljességérzetet, áttörő energiát kaptunk, minőségi, vegytiszta zenében részesültünk, amit még kritikus füllel is lélegzet-visszatartva tudtunk figyelni, élvezni. Az élő/hangszeres sorozat csúcspontja az orgona volt: amit egyetlen fülhallgatótól sem hallottuk még ennyire őszinte, neutrális és térbeli értelemben kiteljesedve. Agyi szinten érezni lehetett a hangszer jelenlétét, közelségét, rezgését a virtuális térben annak ellenére, hogy testünket nem érték úgy a hanghullámok, mint egy hagyományos hangrendszernél. A picit lágy, nyomokban krémes érzetű basszus itt (azaz orgonazene hallgatásakor) összességében előnyössé vált, mert nélküle túl szigorú és klinikai lett volna az összkép.

 

 

 

 

Végszó

 

Az Ultrasone Saphire az egyik legjobb hangú IEM, amivel eddig találkoztunk. Hallgatása semmihez nem hasonlítható élmény. Különösen akusztikus/szimfonikus, vokálokat tartalmazó, azaz élő zenével mutatkozot meg tudása legjava, de vadabb, elektronikus részletekkel kiegészített műfajokkal is kamatoztatta képességeit. Erőssége a hosszú távú hallgathatóság, a semmihez nem fogható jelenlétérzet és a sima, egybefüggő, neutrális frekvencia elosztás. Esetleges gyengeségként lehetne felróni, hogy kábele néha hajlamos összegabalyodni, illetve a króm felület óvatos bánásmódot igényel. A németek szinte önálló kategóriát hoztak létre az Ultrasone Saphire fülhallgatóval, egyfajta "hallható luxus" formátumban. Szerintünk eggyel jobban ügyelhettek volna az elnyűhetetlen kivitelre, de éppen e viszonylag konzervatív dizájn koncepciónak köszönhető az is, hogy egyedi, másra nem hasonlító hangot hallottunk. Továbbá adott az ára, ami túlmutat sokak lehetőségein, de egy high end hifi rendszerhez képest (ahol egyetlen komponens is gyakran meghaladja a milliós tételt) sokkal könnyebben elérhető vele a zenében való minőségi, emlékezetes utazássá váló elmélyülés.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Hangszórók típusa: 4 db BA, 2 db elektrosztatikus
Impedancia: 25 Ohm
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-50 kHz
Érzékenység: 106 dB (1 kHz, 0,1 mW)
Kábel: 1,2 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack, 2,5 mm-es szimmetrikus Jack
Tömeg: 15 g
Ár: 999 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Óvatosan kiegyensúlyozott hangkép, a sok hangszóró szépen egybesimul, a részletesség finoman adagolt

 

+ Az átlag IEM-ekhez képest jobb térérzet és összefüggőbb színpadkép, különösen hangszeres zenével

 

+ Hallgatása ésszerű terheléssel hosszabb távon sem fárasztó

 

- Örömmel fogadtunk volna egy kicsivel rugalmasabb tartozék kábelt

 

- A króm külső odafigyelést igényel

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció