Menu

Cart

HEGEL V10 PHONO-ELŐERŐSÍTŐ

A V10 a norvég vállalat első lemezjátszókhoz való elektronikája. A világpiaci vélemények szerint, rajt/cél győzelem. Sőt, a szakmabeliek nem is értik, miért nem készített ilyen készüléket a Hegel korábban, hiszen 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a korszerű, diszkrét elemekből felépített, tranzisztoros áramkörök tervezésében. Munkásságuk a digitális területen vélhetően a korszak hatása, pedig a lemezjátszás népszerűsége – a streaming és az online szolgáltatások legnagyobb erőfeszítései ellenére – sem csökken.

Aztán a tervezők mégis belevágtak. Találtak egy rést (árrést, termék rést, technikai rést) ahol még meg lehet mutatni, miben tudnak a vetélytársaktól többet kínálni. …”Minden erősítés-technikai tudásunkat és a tapasztalatokat egyetlen célra használtuk, kinyerni a barázdákból a muzsikát, felfedni minden jel-információt, hogy a rajongók közelebb kerüljenek a zenéhez”… – nyilatkozta, Bent Holter a Hegel tulajdonosa, vezető-tervezője.

Frekvenciamenet: 2 Hz – 20 000 Hz
Torzítás (THD) : MM: kisebb, mint 0,005% (1kHz 0dBV), MC: kisebb, mint 0,009% (1kHz 0dBV)
Erősítés XLR kimenet : MM: 40dB / 45dB / 50dB / 52dB, MC: 60 dB / 65 dB / 70 dB / 72 dB
Erősítés RCA kimenet : MM: 34dB / 39dB / 44dB / 46dB, MC: 54dB / 59dB / 64dB / 66dB
Terhelési impedancia MC: állítható 33 és 550 Ohm / 47 kOhm
Lezárás: 100pF / 147pF / 220pF / 247pF / 320pF / 420pF / 467pF (47 kOhm)
Szubszonikus szűrő : kapcsolható, -3dB -20Hz, -18dB oktáv
RIAA-pontosság: +/- 0,2 dB / 20 Hz – 20 000 Hz
Jel/zaj viszony: -84 dB / MM, -81 dB / MC (mindkettő „A” súlyozott szűrővel, ref: 0dBV)
Kimeneti impedancia XLR / RCA: 200 Ohm
Csatorna áthallás: -84dB (1kHz 0dBV)
Méretek: 60 x 210 x 280 mm
Tömeg: 2,2 kg
Ár: 569 000 HUF

 

 

A Hegel V10 phono előerősítő külső kivitelezése maga az elegáns egyszerűség. Mint minden Hegel által gyártott egység frontlapján, itt is, középen a bekapcsoló gomb és a céglogó található. Az üzemi állapotot egy LED jelzi. Egy gomb, egy led, egy logó – egyszerű! Összhatásában ez egy nagyon „jóképű” készülék, a testvér-sorozatoknak és a formatervezőnek köszönhetően nem annyira műszerdoboz kivitelű. A készülék kompakt méretű, de a beltartalom miatt jó súlyban van.

 

 

Az elektronika kettős mono, diszkrét felépítésű áramkör, ami már a tápegység kézbe vételekor meglátszik. Külső, AC-tápegységet (Hegel Power Adapter M30103) mellékelnek hozzá, amelyet Hegel mérnökei kifejezetten a V10-hez terveztek. A váltakozó áramú lineáris külső tápellátás egy E-vasmagú transzformátort használ.

 

 

A külön épített táp, szokatlan módon, dupla csatlakozáson keresztül látja el energiával a V10 készüléket.

 

 

A zaj-tényezők tekintetében rendkívül csendes egység egy belső, tápegységhez és tápvonalhoz csatlakozik, amely fizikailag el van választva és ügyesen a készülék-házzal, le van árnyékolva az erősítésben résztvevő elektronikától. A biztonságos indítás késleltetett, az energiatakarékosság érdekében, ha 15 percig a bemenetre nem kerül hasznos jel, a V10 „alvó” üzemmódba kapcsol. Ez a funkció tetszés szerint választható.

 

 

A készülék belső enteriőrje két részre osztott, topológiája a fizikailag elválasztott táp és az érzékeny erősítő áramkörből áll. A körültekintő analóg áramköri tervezésnek köszönhetően, egyszerűen nincs észlelhető interferencia a két részegység között. A V10 modell erősítés-technikailag kettős mono kialakítású. Mind az MM-, mind az MC-hangszedőhöz rendelt erősítési fokozat alacsony zajszintű, bipoláris tranzisztorokkal üzemel, abból a célból kerültek beszerelésre, hogy a működés zaját az abszolút minimumon tartsák. (négy, egymással párhuzamosan kapcsolt tranzisztor) Normál üzemi hőmérséklet mellett a működési zaj MM-hangszedők esetén eléri a -84 dB, MC-hangszedővel a -81 dB értéket. Mérési eredményben ezek jobb értékek, mint általában ebben az árkategóriában. A kézzel összeválogatott FET tranzisztor párok felhasználásával nulla DC visszacsatolást is alkalmaztak. A csatornánkkénti FET-szakasz után az optimális amplifikációt egy új, bipoláris, műveleti-erősítő veszi át.

 

 

A gyártó, az általánosan használt mozgó mágnes hangszedők illesztési értékeinek megfelelően, „plug and play” konfigurálja és csomagolja készülékét,. A kicsi dip-kapcsolók sorozata az erősítés kiválasztására, a terhelési ellenállás, a kapacitás beállítására (MM esetén), valamint a szubszonikus szűrő be- és kikapcsolására szolgálnak (-3 dB / 20 Hz). MM-hangszedő használatakor szabadon növelhető a kapacitás 100 és 467 pF között. MC-hangszedő használata esetén az impedancia 33 és 550 Ohm között állítható, vagy rögzíthető 47 kOhm-ra. Mind az MM-, mind az MC-hangszedő alkalmazásakor az erősítés 5, 10 vagy 12 dB-el növelhető.

 

 

A csatlakoztatás aranyozott aljzatokkal megoldott, választékuk egyaránt érinti a szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) csatolókat, ezek mellett elengedhetetlen a szilárd, egyedi méretezésű földelőcsavar.

A gyártó ígéretei szerint a Hegel V10 phono-előerősítő biztosítja a lemezjátszóból érkező bemeneti jel rendkívül pontos erősítését. Különösen szem előtt tartva, hogy minden lemez-rajongó élvezhesse a V10-et, fontos a tökéletes szinergia megtalálása a rendszer és a hallgatói preferenciák között.

MEGHALLGATÁS


A fejlesztések során az első prototípus funkcionális siker lett, de a Hegel mérnökei szerint, sajnálatos módon, hangzásképe nem hozott megelégedést. Nem így a végkifejlet, a V10 modell esetében. Figyeljünk csak!

A legjobb az, hogy nem kell különösebben odafigyelni. Tessék mondani(!)…létezik az, hogy valami a barázdák legnehezebben lekövethető részleteinek kibontásában a legnagyobb pontosságot hivatott szimbolizálni és a reprodukált zene maximálisan megegyezik a hangmérnök gondolatával? Ilyen talán „nagypénzért” sincs, de itt minden tényezőből, magától értetődően sokat kapunk, méghozzá magas színvonalon.

Az elektronikus zenei munkásság nekünk Kitaro, Tomita, Tangerine Dream, Klaus Shultze és Jean-Michel Jarre diszkográfiájával kezdődik. (majdnem végig hallgattuk az egészet) A JMJ jegyezte Zoolook című album (Disques Dreyfus 824 750-1) Jarre legösszetettebb, különös hangvételű albuma. A „B”-oldal analóg szintetizátorainak elszabadult energiáit elég nehéz reprodukálni. A hangszereket több helyen vokális effektekkel helyettesíti, amelyek 17 nyelven szólalnak meg a lemezen, köztük magyarul is. Azt kevesen veszik figyelembe, pedig a lemezborítón fel van tüntetve, hogy a felvételeken Laurie Anderson, Marcus Miller, Adrian Belew (King Crimson) is közreműködik. Belew sok őrült gitárhangzása a sirály rikoltás és elefánt trombitálás megvalósítása miatt kellett. A V10 elektronika az „avantgárd hangvarázsló” legőrültebb, legforróbb hangulatú muzsikáját ömlengés nélkül, szemléletesen produkálja. A V10 egyik legfontosabb erénye, a hangszedők közötti különbség bemutatása, ezzel kapcsolatban őszinte. Nem nyom el semmilyen hibát, nem másít meg sem hangvételt, sem részleteket. Csak semmi cicó, mondaná a pesti, egy dolog van a fókuszban, az abszolút zenei élvezet.

A dinamikai különbségek bemutatására jó példa a svájci zeneszerző, multi-instrumentalista George Gruntz – Percussion Profile című albuma. Hat zseniális dobos/ütőhangszeres művész 1977-ben kiadott koncertfelvételének (Japo/ECM60025) lejátszása közben rájövünk, hogy egyáltalán nincs olyan zaj, amelyet esetleg hallani. A különböző dob-szerkók és a százféle ütnivaló hangszínének szélessége jobb, mint korábban más elektronikával. Azt tudjuk, hogy a hangszín a hangszórók által leginkább befolyásolt jellemző, de a gyakorlott hallgató még a dobkávák alapanyagainak hangját is be tudja azonosítani. Egyáltalán nem mellékesen, ezt az ütős hangverseny-lemezt a „réztányér és gong-gyártó” Paiste testvérek (Robert és Toomas) támogatták, ezért kiválóan kicsengő magas hangok hallhatók. A képalkotás, a hangszerek mérete, valamivel erősebbnek és valóságosnak tűnik, mint ahogyan megszoktam – megint egy jellemző, amelyet leginkább a hangszórók befolyásolnak.

Akár opera felvételeket is hallgathatunk! Nagy kedvenc Offenbach – Hoffmann meséi című operája. Nagyon összetett mű, párbeszédekkel, közeli és távoli színpadi játékkal, az operaszínpad nagyjainak előadásában, professzionális megvalósításban. (DECCA SET545-7) Több a levegő a hangszerek körül, valamint kiemelt szerepet kap a tágasság. Ismét „tisztán hallani” a rendszer észrevehetetlen zajszintjét, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül belemerüljünk a felvételbe és meghalljuk a korábban leplezett kis árnyalatokat. A megvalósítás nem klinikai jellegű, inkább organikus (jó szó ez ide?) vagy természetes. Mindenesetre nagyon szép, telt hangzás, bár a hangszórókon keresztül rengeteg részlet érkezik, mégsem érezni ezek túlsúlyát. Valóban a bemutató során belemerülhetünk egy jól elkészített felvétel részleteibe, a muzsika folyamata ugyanakkor ellazít, a cseppet sem tolakodó és természetes hangzású. A különböző énekhangok keltette energiák és aurák több helyet foglalnak el az egyes hangszerek körül, a hangszerek szilárdan helyezkednek el a hangszínpadon. Melyik hangszedők tudják mindezt? Az 1000 EUR árkategória reprezentánsai már pedzegetik a legtöbb jellemzőt, nyilván a hozzájuk párosított hangkarokkal együtt képesek a muzsika megjelenítésére.

Még szerencse, hogy kevés a kritizálni való. Az áramköri felépítés remek, a beállítás kellően részletes, a hangzás magával ragadó. Bent Holter, a Hegel vezető-tervezője szerint: …”Az audio-komponensek létrehozásakor mindig meg kell próbálni, hogy azok a lehető legjobbak legyenek”.

A V10 elektronikával teljesen zavartalan volt bármilyen zenei stílus alap műveinek meghallgatása, egyformán otthon volt a dixieland, a rock, jazz és klasszikus-zenei műfajokban, és mindenben, ami közben volt. Viszont önkéntelenül felmerül a gondolat – mi lenne ha…! Mi lenne ha, a következő Hegel phono-előerősítő egy „nagy-modell” (430 mm széles) lenne, a RIAA korrekció mellett NAB, Columbia és Decca, az egy bemenet helyett kettő, a dip-kapcsolók helyett menüből szabályozott illesztések, esetleg mono beállítási lehetősége is lennének! Biztosan többe kerülne de, megismerve a V10 színvonalát, megérné! A kibicnek semmi sem drága alapon, reméljük jó ötletet adunk!

KONKLÚZIÓ


Az alapoktól elindított kapcsolás-technika kifejlesztése és kivitelezése valóban egyedülálló. Emellett, vagy éppen ennek köszönhetően, a V10 különleges hangzásélményt kínál. Kiváló csatlakoztathatóság és konfigurálhatóság jellemzi. Műszaki paramétereinek legjobbjai – az alacsony jel/zaj viszony, és a RIAA görbe pontossága – mind a hangok tisztaságát segítik. Ez az elektronika valójában meglepetés egy olyan cégtől, amely a digitális jelátalakításban és a stream-szolgáltatók műsorának közvetítésében érdekelt, utóbbi húsz év fejlesztéseit ebben az irányban végezte, sikereit is ebben a cikkcsoportban érte el.

Véleményünk szerint a Hegel V10 egy nagyon-nagyon jó előerősítő, árban megéri, hangzásban meglehetősen nagy különbséggel szakítja át a célszalagot. Sok analóg audio-rendszereben a többé le nem cserélendő egységet, mint megoldást jelentheti. Ha azt mondjuk, hogy többet nyújt, mint a megszokás ebben az árkategóriában, akkor a konkurenseknek fel lehet kötni a gatyát, mert innentől ez lesz a mérce.

Pro
+ jó megjelenés, részletes beállítási lehetőség
+ végre egy jó külső tápegység
+ a maximális erősítés mellett is alacsony zajszint
+ kiváló dinamikai kontraszt, erőteljes mély hangok
+ a hangszínpad apró részleteinek tisztasága, elkülönítése

Kontra
– nincs lehetőség két lemezjátszó, két hangszedő üzemeltetésére

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció