Menu

Cart

NAD C 588 vinyl lemezjátszó teszt

A vinyl lemezjátszók világában egyre divatosabb trend, hogy az alacsonyabb árkategóriájú készülékeket a gyártók rendre telepakolják különféle szolgáltatásokkal. Itt nem csak beépített phono egységre, hanem akár digitális, sőt szélsőséges esetekben Bluetooth kimenetre, vagy akár MP3 konverzióra is gondolunk. A probléma az, hogy ilyenkor mindig a hangminőséget lényegesen befolyásoló alkatrészeken - elsősorban a hangkaron és hangszedőn - spórolják meg ezen extrák árát. A NAD C 588 ezzel szemben igazi purista megközelítést alkalmaz: klasszikus lemezjátszó, szolgáltatások nélkül, fókuszban a hangminőséggel, ahogy az tesztünk során is kiderült.

 

 

 

Bevezető

 

A NAD nem nevezhető lemezjátszó specialista gyártónak, sokkal inkább a különféle elektronikák terén rendelkezik komoly tudással és tapasztalattal. Ezt felismerve, a vállalat a Pro-Ject-tel közösen készíti egyes lemezjátszó modelljeit, például jelen tesztünk alanyát, a C 588-at is. Ennek megfelelően a készülék kidolgozása és a felhasznált alkatrészek egyaránt árulkodónak mondhatók e téren. De ne szaladjunk előre, lássuk miből áll a NAD C 588!

 

 

 

 

A készülék háza MDF szerkezetű, rezgéscsillapított lábakkal szerelve. A NAD-ra jellemző egyszerű, mattszürke dizájn itt is megjelenik, és ez kellően diszkrét, mégis igényes megjelenést kölcsönöz neki. A szíjhajtású lemezjátszó bizonyos értelemben "meztelennek" mondható: nem rejtették el a szíjat, vagy a meghajtott, kisebb alumínium lemeztányért. A precíziós, AC-DC-AC áramkonverziós megoldást alkalmazó motor működési elve ugyanaz, mint például a Gold Note drágább, Valore 425 nevű modelljében: a kétszeres konverzió a gyártó szerint hatásosan csökkenti a zajokat és rezgéseket, ugyanezt teszi a speciális, szintetikus gumiszíj.

 

 

 

 

A kicsomagolás során nagy meglepetésünkre nem alumínium vagy akril, hanem vastag, edzett üveg tányért találtunk, filc lemezalátéttel, amely megoldás a Rega tulajdonosok számára lehet ismerős. Mindamellett, hogy külső behatásra az üveg könnyen csilingelni - azaz rezegni - kezd, a megoldással kifejezetten jó hangzást lehet elérni a nagy tömeg és az anyagmerevség okán. A hangkar bevallottan a Pro-Ject-től érkezik: 9 col hosszúságú, karbon modellről van szó, aminek minden tulajdonságát egyedileg, ízlésünk szerint állíthatunk be.

 

 

 

 

Kis negatívum, hogy a Pro-Ject nem túl felhasználóbarát, belül gumírozott ellensúlya került a kar rövidebbik végére, aminek beállítása valamivel nehézkesebb (ám elméletben precízebben szabályozható) mint a menetes társaié. Ennek végén egy kifejezetten esztétikus, krómozott headshell tartalmazza a gyárilag beépített Ortofon 2M Red MM hangszedőt. Mindezen megoldások kiváló megszólalás vetítenek előre, reményeink szerint a gyakorlat is visszaigazolja majd feltevéseinket.

 

 

 

 

A lejátszási sebesség állítása a szíj áthelyezésével lehetséges, ehhez azonban az üveg lemeztányért is le kell vennünk a készülékről, így ez kicsivel nehézkesebb, mint általában - ugyanakkor legyünk őszinték: általánosságban a 33,3 RPM sebességű lejátszás a megfelelő, így erre nem tekintünk negatívumként. A készülék hátoldalán sztereó kimenetet és adatper csatlakozót találunk, semmi mást - és ez így van rendjén. A porvédő plexi felhelyezése opcionális, hosszabb távon mindenképpen javasolt, tesztünkhöz azonban a rezgéscsökkentés jegyében nem alkalmaztuk.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

A NAD C 588-at hozzáillő további komponensekkel teszteltük, phono erősítőként a KECES Audio Ephono-t alkalmaztuk. Ügyeltünk rá, hogy a hangszedőt kellően bejárassuk, így csak az első 10-1 lemez végigfutása után kezdtük tesztünket.

 

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a C 588 mennyire válogatós stílusok tekintetében, arra törekedtünk, hogy minél többféle zenével meghallgassuk. Ennek megfelelően klasszikus, rock, jazz, elektronikus progresszív és akusztikus lemezek is felkerültek a teszt során.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével indítottunk. A megszólalás kiegyensúlyozott, minden tartomány éppen kellő mennyiségben volt jelen a hangképben. Szerencsénkre a középmagas tartomány is kifejezetten tiszta volt, holott ebben a kategóriában sokszor pont ez szenved némi elhanyagoltságtól, itt viszont úgy tűnik remekül teljesített a 2M Red a karbonkarral e téren is. Ugyanakkor mélyhangok tekintetében sem volt hiányunk: dinamikus, részletes volt ami nem telepedett rá a hangképre, viszont épp megfelelő erővel támasztotta alá azokat. Az akusztikus részek természetessége is hozta az elvárt szintet, de elektronikus hangszerek esetében is remek dinamikákkal, tiszta megszólalással találkoztunk.

 

 

 

 

Áttértünk Jean Michel Jarre - Chronologie című lemezére, ami egy elektronikus mű, így teljesen más követelményeket támaszt a lemezjátszóval szemben, mint az előző lemez. Itt sem csalódtunk: szépen csilingeltek a magashangok, a középtartomány tiszta volt, a mélyhangok pedig még inkább kibontakoztak. A lemezen igen sok, sztereóhatást is kiaknázó effektet találhatunk, így a csatorna elválasztást is értékeltük - ez szintén remekelt, áthallásokat puszta meghallgatással nem érzékeltünk. Itt jegyezzük meg, hogy bátraké a szerencse alapon csak a tűnyomást állítottuk be (és természetesen az anti skatinget), nem változtattunk a gyári VTA és azimuth értékeken. Éppen ezért volt meglepő, hogy a hangszín egyrészt kiegyensúlyozott volt, illetve nem húzott egyik oldalra sem a hangkép. Utóbbi ennél a lemeznél lett volna a leginkább feltűnő, de nem mondhatjuk, hogy problémát éreztünk ezzel kapcsolatban. Természetesen tudjuk, hogy a gyári beállításokat finomítva sokkal közelebb lehet kerülni a tökéleteshez (ha már elérni nem lehetséges) de a NAD precízségét dicséri, hogy a beállításokkal szemben félelemmel vegyes csodálattal adózó, kezdő LP barátoknak sem lesz kihívás a használatbavétel.

 

 

 

 

Rick Wakeman - Return to the Centre of the Earth lemeze volt következő alanyunk, ami teljes szimfonikus zenekar és kórus mellett rockzenekart és természetesen versenyzongorát és szintetizátorokat is felvonultat. Az összetett, sokrétű hangkép megjelenítése nem egyszerű feladat, és természetesen nem vártuk el a C 588-tól, hogy a maga teljességében és részletességében mutassa meg ezt a zenét, hiszen ahhoz több kategóriával drágább eszközre lenne szükség. Ugyanakkor a megszólalás egy pillanatra sem vált mosottá és megfelelően széles hangszínpadnak is örülhettünk. A dinamika folyamatosan remekbeszabott volt, és a kategóriához mérten bőven elégedettek voltunk a megjelenített részletekkel is. A magastartományban éreztünk némi fátyolosságot, ám ezzel a lemezzel ez már többször is előfordult, így semmiképpen sem hibáztathatjuk érte a C 588-at.

 

 

 

 

Következőleg a DALI aktuális tesztlemezét hallgattuk meg, ami több jazzfelvételt is tartalmaz, valamint egy sor olyan dalt, amiben a női ének dominál. Utóbbinak realisztikus megszólaltatása pedig általánosságban igen nehéz feladat elé állítja eszközeinket. Ezesetben viszont e ponton döbbentünk meg a legjobban: az énekhang szellőssége, dinamikája és különösen jelenlétérzete egészen lenyűgözőnek bizonyult elvárásainkhoz képest. Nem mintha más típusú zenék esetében problémát érzékeltünk volna, de ezt a tulajdonságot mindenképpen ki kell emelnünk, mivel az első percekben ellenőriznünk kellett, hogy valóban a C 588 szól-e, vagy esetleg véletlenül átváltottunk valamilyen másik, nagyobb kategóriás eszközünkre. De nem - végig a NAD C 588 hangját hallottuk, ami igencsak meglepett minket.

 

 

 

 

Összegzés

 

A NAD C 588 kifejezetten kellemes, kiegyensúlyozott hallgatási élményt kínál, sokesetben kategóriáját is meghazudtoló tulajdonságok mellett. Ahogy említettük, a készülék összeállítása, beállítása gyerekjáték, minimális előképzettséget igényel, azaz, hogy egy tűmérleggel beállítsuk a tűnyomást és azonnal hallgathatjuk kedvenceinket. Természetesen akkor futja ki magát igazán, ha hozzáillő komponensekkel egészítjük ki rendszerünkben. Azonban jelen tesztünk során némileg magasabb árkategóriájú rendszerbe illesztettük a C 588-at, és nem vallott szégyent, így akár a saját kategóriája feletti komponenseket is bátran ajánlhatjuk hozzá. És mivelb ár/érték arányát tekintve kiemelkedő darabról beszélünk, örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

 

Műszaki adatok

 

Meghajtás: szíj
Motor: ultraprecíz vezérlésű AC-DC-AC szervo
Lejátszási sebesség: 33-1/3, 45 RPM
Lemeztányér: edzett üveg, alumínium segédtárcsa
Hangkar - effektív tömeg: 9,5 g
Hangkar - effektív hossz: 230 mm
Hangkar - túlnyúlás: 18 mm
Hangszedő: Ortofon 2M Red
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-22 kHz
Csatorna elválasztás: 22 dB/1 kHz
Kimenő feszültség: 5,5 mV
Javasolt terhelő impedancia: 47 kOhm
Tű típusa: elliptikus
Javasolt tűnyomás: 1,8 g
Áramellátás: adapterről, 24 V
Teljesítmény-felvétel: maximum 5 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: 0,3 W
Méretek: 435 x 125 x 340 mm
Tömeg: 7,2 kg
   

 

Mérleg

 

+ Kategóriáját meghazudtolóan dinamikus, tiszta, kiegyensúlyozott megszólalás

 

+ Egyszerű, mégis időtlen NAD dizájn

 

+ Nagyon egyszerű beállítás

 

+ Karbon hangkar

 

+ Igényes technológiai megoldás a motorvezérlésben

 

+ Edzett üveg tányér

 

+ Minden beállításhoz szükséges kiegészítő megtalálható a csomagban (pl. tűmérleg, protraktor)

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség:
Kivitel: 5
Kezelhetőség:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció