Menu

Cart

Magnat Transpuls 1500 hangfal teszt

Nem ritka, hogy mostanában egy-egy merészebb gyártó előrukkol retró külsejű termékkel, elvégre ennek is megvan a rajongótábora. Ezek a típusok olykor elég merész árcédulával kerülnek piacra, és a beltartalmuk is igen eltér egymástól. A Magnat Transpuls 1500 cseppet sem visszafogott méretekkel és adatokkal próbálja elrabolni a retró rajongók szívét, méghozzá olyan áron, amit bizony érdemes meggondolni.

 

 

A bizonytalanságba csomagolt magabiztosság

 

A Magnat érdekes résztvevője a hifi közösségnek. A mai napig, ha kimondjuk ezt a nevet, még mindig olyan kérdések jönnek elő a kevésbé tájékozott emberektől, hogy az gyárt otthoni hifit is, vagy, hogy az még létezik? Sajnos kis hazánkban ez a márkanév még sokak szemében a Lurdy ház parkolójában hétvégenként összeverődő, önjelölt autótuner ifjúság króm dísztárcsás sárkány matricá neonos verdáinak csomagtartójából ismerős, valamilyen szubcső, netán Rave erősítő formájában. Aki azonban veszi a fáradtságot, és ellátogat a weboldalukra, bizony kellemes meglepetésben lehet része. A Magnat nagyon szépen tartja a lépést középkategóriás konkurenseivel, de mintha még nem alakult volna ki az igaz arca. Egy Klipsch, DALI vagy quadral hangsugárzó annyira jellegzetes és összekeverhetetlen, hogy még azok is fújják ezeket a neveket, akik csak távolról szemlélik ezt a világot. A Magnat azonban sok esetben, néhány méter távolságról még egy szakavatott szemnek is HECO-nak, vagy Canton-nak tűnhetett pár évvel ezelőtt. Ez azért is sajnálatos, mert egy olyan cégről beszélünk, akiknek nevéhez fűződik a legendás Vintage 990, ami 20 évvel ezelőtt volt 40 000 euró (persze márkában) és 250 kg volt darabja, tehát volna hova nyúlni ötletekért.

 

 

 

 

A Transpuls hangsugárzók (Transpuls 1000, Transpuls 1500) szintén hasonló érzést keltenek bennünk. Mintha a Klipsch Heritage vagy a JBL Synthesis sikereire alapozva dobták volna be a ringbe, azonban azokhoz képest egy lényegesen barátibb, mondhatni mindenki számára elérhető áron. Így bizony már mi is más szemmel nézzük ezt a monstrumot, melynek adatai alapján az elektronika tekintetében is sokkal visszafogottabb költségek mellet is komoly élvezetet és teljesítményt ígérnek méretes vendégeink. Sajnos nehéz olyan képet találni vagy készíteni a Transpuls 1500-ról,
ami hitelesen vissza tudná adni a valós méreteit, de nagyjából úgy kell elképzelni őket, mintha két enyhén keskenyített, és magasított fekete mosógép nézne velünk szembe, melyekben a 38 cm-es mélyhangszórók, kb. megegyeznek az elöltöltősök ajtajával. Valóban hatalmas hangdobozokról beszélhetünk, hatalmas hangszórókkal, melyekhez ránézésre szintén brutális elektronikára van szükség.

 

 

 

 

A megadott gyári adatok alapján ez félig igaz is, elvégre az 500 W maximum teljesítményhez nem árthat, ha van némi tartalék az erősítőnkben, azonban számunkra sokkal izgalmasabb részlet a 95 dB-es érzékenység. Ez lényegében annyit jelent, hogy egy pár tíz wattos elektronikával is nagyon kellemes zenehallgatásban lehet részünk, de ha ott van a rack-ban egy erőmű, akkor képes ránk dönteni a házat. Kinek hogy.

 

 

 

 

A külseje mindenesetre inkább az utóbbit engedi sejtetni. Az MDF lapokból nagyon igényesen illesztett doboz előlapjának peremei a szintén jó minőségű, de annál unalmasabb teljes méretű hangszóróselymet veszik körbe, melynek felső döntött része dob valamelyest a látványon, de itt inkább a védelem a lényeg.

 

 

 

 

Sajnos a fa erezetes fóliázásból ez az egyetlen szín, viszont a sötétbarna nagyon igényes és valódi retró fílinget ad. Az előlap hangszórói önkéntelenül is magukra vonzzák a figyelmet, azonban érdemes egy pillantást vetni a szálcsiszolt jellegű borításra a környezetükben, ami meglehetősen jól sikerült és illik a sötét szürke hangszóró peremekhez.

 

 

 

 

A hangsugárzó frontjának egyetlen számunkra érthetetlen része a talp környékén csillogó villogó, olcsó hatású Magnat plakett, aminek semmi köze ehhez a klasszikus formavilághoz, és nagyon nem is illik oda. A gyári adatok a látvány alapján akár igazak is lehetnének, de az igen széles, 16-35000 Hz-es frekvencia-tartomány még egy dupla 2,5 cm-es tölcséres magas, egy 16,5 cm-es mélyközépsugárzó (a legtöbb modern hangfalban inkább a mélysugárzó szokott ekkora lenni) és a 38 cm-es mélyhangszóróval is igen tekintélyes érték lenne.

 

 

 

 

A 38 cm-es mélyhangszóró alatt tátong két, méretes reflexnyílás, melyek a CRA (Controlled Reflex Alignment) fedőnevet kapták, amit így első blikkre nem igazán értettünk. Fűtött minket a kíváncsiság, egyrészt mert érdekelt, hogy milyen mágnesek és belsőségek lapulnak a hatalmas hangszórók másik oldalán, másrészt a "doboz kopogtatás" teszt eredménye miatt is bele akartunk pillantani a hatalmas testbe, mert kissé kongós volt az eredmény. A reflexnyílások meglepetésünkre egy kemény szivacsszerű tömést kaptak belülről, méghozzá úgy, hogy be voltak ragasztva. Ezt nem igazán akartuk bolygatni, így lényegében egy zárt hangdobozt kapunk, amíg azokat nem távolítjuk el onnan.

 

 

 

 

A bent látottak sokkal inkább igazolják a 400 ezer forint alatti pár árat, mint az igen jól sikerült külső. A hangszórók egyszerű lemezkosara, a membrán méreteihez képest igen visszafogott mágnesek, valamint a keresztváltó alkatrészei és kialakítása is tükrözi a középkategória inkább alsó szegmensét, de természetesen ettől még nem szabad alábecsülni egy hangsugárzót. A már említett kongást egy jobban eltalált belső szigeteléssel talán redukálni lehetett volna, de valamennyi legalább van benne és teszi a dolgát.

 

 

 

 

Talán a számunkra legnagyobb hiányosság az ilyen típusú hangdobozoknál az, hogy sajnos sem padlótól való elcsatolás, sem pedig a bármilyen formában állítható talp nem tartozik az extrák közé, ami már ennél jóval olcsóbb hangszóróknál is sokszor "alapfelszereltség". Ezzel érdemes számolni, és a vásárlás előtt illő módon felkészülni egy egyedi megoldással.

 

A szoba, amiben munkára fogtuk a Transpuls 1500-akat egy 30 négyzetméter körüli, átlagosan berendezett nappali, ahol olcsóbb Cambridge Audio, Harman Kardon és egy drágább Naim elektronikával is volt szerencsénk meghajtani. Arra nem lehetett panasz, hogy ne tudta volna bezenélni a teret, sőt, ha lehet, inkább ennél nagyobb térbe mernénk elképzelni ezeket a monstrumokat, kérdés persze, hogy mi a cél.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Technikai részletei, ára és megépítése alapján a Magnat Transpuls 1500-at kb. úgy képzeltük el, hogy egy dög nagy diszkó hangfal lesz, amolyan igazi kidobóemberes, csupa erő nulla kifinomultság féle. Nos, egy hosszasabb bejáratás után bebizonyosodott, hogy félig igazunk lett. A 250 W terhelhetőség (500 W max.) már sejttette, hogy inkább az erősítőn fog múlni, hogy hány ablak és meddig fogja bírni a házban, mert belőle tuti nem fogy majd ki a kraft. A csupa erő tehát nem okozott csalódást. Ám a 95 dB-es érzékenység, és a lényegében zárt felépítés komoly meglepetést okozott alacsony hangerőn, és finomabb muzsikákon. A Transpuls 1500 tehát egy durván kigyúrt, de romantikus és igen művelt kidobó ember hatását keltette.

 

 

 

 

Mivel nagy hangerő és a zúzás borítékolható volt, inkább a finomságokkal kezdtünk, és haladtunk lassan döngölés felé. Ami azt illeti a kis Harman Kardon Citation AMP is képes volt meghajtani méretes vendégeinket, de a maradandó élményt mégis csak a Naim SUPERNAIT 3 erősítővel kaptuk meg.

 

Mindig is azt vallottuk, hogy az erősítő minimum ugyanannyi, de ha lehet, akkor akár drágább is legyen, mint a hangfal, mert alatta nem fogja tudni kihozni belőle minden tudását. Bizton állíthatjuk, hogy a Naim mindent kifacsart a Magnat-ból olyannyira, hogy az angol elektronika kifinomultságának hála, még egy Miles Davis, vagy Norah Jones albumot is meglepett tekintettel és mosolyogva hallgattunk végig, amire nem igazán számítottunk. Egy átlag pizzánál is nagyobb mélyhangszóró ebben az ársávban még soha nem hangzott ilyen pontosnak és feszesnek. Az énekhangok, ha nem is dominánsan, de kellő energiával és valósággal töltötték meg a szobát, talán némi dobozos középtónussal, amit a doboknál és a bőgőnél sem tudott maradéktalanul leplezni. Ez bizonyosan javulni fog idővel, hiszen néhány nap bejáratással soha nem érhetjük el a végleges eredményt. A 25 mm-es szövet dóm "DC horn" tölcséres magassugárzók Transpulsegymás felé döntve és függőlegesen irányban helyezkednek el, ami igen szokatlan megoldás, de a németek semmit sem csinálnak ok nélkül. Ami azt illeti a magashangok minősége hagyott némi kívánni valót maga után, bár a hangszórók mögé nézve nem is lett volna jogos többet várnunk. Ettől függetlenül tette a dolgát, szépen szóltak a cinek, csengések és egyéb magashangok, de a kifinomult tiszta és pontos felső frekvenciákat nem igazán tudta prezentálni. A függőleges magassugárzó elhelyezés miatt nagyon jól be kellett lőni a hangsugárzók beforgatását, és amíg a "sweet point"-ban ültünk valóban meggyőző előadás nyújtott a páros, kellemesen tág sztereó színpaddal, de ha a kanapén kicsit elmászkáltunk a belőtt pozícióból, úgy azonnal elveszett az összhang.

 

 

 

 

A kritikusabb vizsgálaton túlhaladva hagytuk, hogy a Magnat végre bemutathassa, amire igazán képes. Sorra jöttek a rock, hip-hop és elektronikus kedvencek, külön szekciót szentelve a Daft Punk legjobb számaira, tisztelegve a páros zseniális munkássága előtt. Itt megértettük, hogy a Transpuls 1500-at mire is álmodták meg germán barátaink. Ahogy emelkedett a hangerő, egyre inkább kezdtük értékelni a kifogyhatatlannak tűnő erőt (és azt is, hogy nem panellakásban tesztelünk), a lendületet, a dinamikát és a már-már ijesztően remegő bútorzatot tompurunk alatt. Brutális fenevad módjára alakította buli helyszínné a szobát, úgy hogy a 38 cm-es membránok szinte alig mozogtak, mégis olyan elképesztő hangnyomást produkálva, hogy ott már szinte egymásnak kiabálni sem lett volna sok értelme. Minden hang kontrolláltan egyben maradva, feszesen, masszív erőtől duzzadóan hívogatott minket bulizni, és ekkor már régen elfelejtettük, hogy az Oscar Peterson Trio - You Look Good To Me triangulumának csengése nem olyan borotva éles, mint amit a "nagyoktól" megszoktunk. A Magnat Transpuls 1500 a szemünkben olyan, mint egy amcsi izomautó. Nem olyan precíz, nem olyan makulátlan, nem olyan kifinomult, mint egy-egy prémium kategóriás társa, de ámulatba ejtő az ereje, a lendülete, és minden pillanatában csak azért dolgozik, hogy elengedjük magunkat, vigyorogva élvezzük a műsorát és egyszerűen jól érezzük magunkat a társaságában.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Magnat ezzel az igen termetes hangsugárzó párossal lepte meg a klasszikus formák szerelmeseit olyan árcédulával a nyakában, amit garantáltan nem érhet kritika. Megépítése és formavilága lenyűgöző, műszaki adottságai hűen tükrözik kategóriáját, persze itt-ott lehet rajta fogást találni. Alapvetően nem szimfonikus zenékre álmodták meg, de megfelelő elektronikai környezetben akár azokkal a muzsikákkal is tud azonosulni, ám amikor levesszük róla szájkosarat, bemutatkozik a valódi személyisége. Ha egy szóval kéne illetni a Magnat Transpuls 1500-at, az az "örömgenerátor" lenne.

 

 

Műszaki adatokKivitel: háromutas, CRA basszreflex
Frekvencia átvitel: 16 Hz-35 kHz
Keresztváltási-frekvenciák: 920 Hz, 4800 Hz
Terhelhetőség (RMA/max): 250/500 W
Érzékenység: 95 dB
Impedancia: 4-8 Ohm
Hangszóró készlet: 2 db 25 mm-es DC horn tölcséres szövetdóm magassugárzó, 170 mm-es középsugárzó, 380 mm-es mélysugárzó
Méretek: 514 x 1000 x 385 mm
Tömeg: 37,2 kg
Ár: 389 990 Ft/pár
 

 

 

Mérleg

 

+ Dinamikus, feszes, zenei hangzás

 

+ Rendkívüli terhelhetőség

 

+ Nagyon jó érzékenység

 

+ Jó megépítés, jól eltalált retró dizájn

 

- Kissé középtónusos hangzás

 

- Érzékeny a megfelelő elhelyezésre

 

- Nincs szintezhető talp

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel: 4.5 
Formaterv: 4.5 
Ár/érték arány: 4.5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció