Menu

Cart

Beyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatók tesztje

Az immár harmadik generációs T1 és a T5 a Beyerdynamic zászlóshajó fejhallgatói. Áruk megegyező, specifikációjuk csupán apróságokban tér el. Viszont az egyik zárt, a másik nyitott, így némileg eltérő szituációkhoz és igényekhez készültek. Most kitérünk közös előnyeikre és eltérő adottságaikra is, miközben megpróbáljuk képességeiket mérlegre tenni más high end fejhallgatókkal szemben.

 

 

Biztos, hogy luxus?

 

A high end fejhallgató kínálat robbanásszerű növekedése arra késztette az olyan régi, nagy neveket, mint a Beyerdynamic, hogy jobban felzárkózzanak a modern felhasználói szokásokhoz. Az első, évekkel ezelőtt bemutatott T1 még vaskos, rögzített kábellel készült és meghálálta a magas teljesítményű elektronikát. A legújabb, 3. generációs T1 (nyitott) és T5 (zárt) fülesek már csak 32 ohmos impedanciával rendelkeznek, ezáltal megfelelő minőségű mobil USB DAC, DAP vagy asztali fejhallgató erősítő is bőven elég hangerőt biztosít nekik.

 

 

 

 

A T1 3rd Generation és T5 3rd Generation is ugyanannyiba kerül, kb. 370 000 forintért vásárolhatók meg. Egyértelmű, hogy ez az ár sokak lehetőségein túlmutat. De vannak, akiknek a fenti összeg kifejezetten baráti, és itt nem (csak) olajsejkekre gondolunk. Egy igazán magas minőségű, hangfalakból összeállított hifi rendszer végösszege könnyen milliókra rúghat (nem is beszélve a szobaakusztika problémáinak kiküszöböléséről), ezért sokan tudatosan döntenek fejhallgató mellett, ha minőségi zenehallgatásra kerül sor. Igaz, hogy a fejhallgató más érzetként jeleníti meg a hangokat, de sokan nem igénylik, hogy egész testükön érezzék pl. a koncerttermek rezgéseit. Még akkor is, ha a hozzájuk illő elektronikát beleszámoljuk, a T1/T5 alapjára felhúzott rendszer bőven egymillió (szerencsés esetben akár félmillió) forint alatt fog megállni.

 

 

 

 

Küllem

 

A németek kompromisszumok nélküli minőséget akartak megtestesíteni és így is történt. A T1 és a T5 a leginkább átgondolt/letisztult/igényes megjelenésű Beyerdynamic gyártmányok, amik eddig kezünkbe kerültek. Szerkezeti geometriájuk ugyanaz, mint a stúdiós referenciaként világszinten elterjedt DT 770-eseké, csak éppen sokkal kifinomultabb anyaghasználat mellett. Miért kéne rengeteg órát extravagáns kagylók, sci-fibe illő kapszulák rajzolgatására fordítani, ha ez a látszólag spártai elgondolású egyenes fejpánt és kerek hangszórókamra is szinte mindenkinek megfelelő?

 

 

 

 

Fejhallgató esetében a komfort a legfontosabb tulajdonság, ami a használatra, tapintásra, viselésre egyaránt értendő. Az alumínium és acél elemeket tartalmazó ház alcantara és prémium bőr kárpittal egészül ki, a memóriahab bélések már korábbi tesztjeinkben is bizonyítottak. A T1 bársony/plüss, a T5 pedig bőr jellegű fülpárnákkal rendelkezik.

 

 

 

 

Mindkét fejhallgató kábele moduláris, viszont a T1-hez 3, a T5-höz pedig 1,4 métereset csomagoltak. Félig jogos azok sóhajtozása, akik eleve örülnének több opció meglétéhez a csomagban, ha már több mint 300 000 forintot fizettek. Azt is érdemes viszont figyelembe venni, hogy a monokristályos réz nem olcsó anyag, az OFC réznek többszörösébe kerül. Jó hír, hogy az 1,4 m hosszú kábel opcionálisan megvásárolható a T1 mellé is. 2,5 mm-es szimmetrikus Jack végződésűt is nyújt a Beyerdynamic azoknak, akik erre alkalmas DAP-ról kívánnak zenét hallgatni. A fejhallgató felőli Jack dugó egyedi, ezért csak a hivatalos "madzaggal" lehet használni a füleseket.

 

 

 

 

Az iménti "kötözködést" erőteljesen kompenzálják a mellékelt tokok. A Beyerdynamic "érti", hogy miért fontos a jó tároló alkalmatosság. A táskák praktikus, részei a tálalásnak és harmonizálniuk kell a tartalommal. Ezek a cipzáras, kemény falú mikro-kofferek mindent űberelnek, amivel eddig találkoztunk. Talán a Focal vagy a Dan Clark Audio egy-két terméke megközelítette ezt a szintet, de nem annyira profi, frappáns dizájnnal, mint a németek.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Beyerdynamic fül köré fekvő fejhallgatóinak komfortját mindig pozitív jelzőkkel jellemeztük és természetesen a csúcskategória sem okoz csalódást. Ha nincsen a hallgatónak nagyon nagy/elálló füle, akkor szinte kizárt, hogy zavaró legyen a használat. Ez mindkét fejhallgatóra érvényes állítás, hiszen ugyanazt a bélést és szerkezetet kapták, mindössze a fülpárnák különböznek. A T1 bársonyos tapintása otthoni körülményekhez kicsit kényeztetőbb. A T5 bőr párnája jobban szigeteli a külső zajokat, vélhetőleg a basszusok benntartásában is előnyös anyag. Mindazonáltal a cégtől csak a párnák is rendelhetőek, így mindenki kikísérletezheti, hogy melyik szimpatikusabb.

 

 

 

 

A T1 és a T5 sem kimondottan utcai használatra készültek, ezért nem nevezhető negatívumnak, hogy a kábel mellkas előtti része mozgás közben zörög. Ha elfordítottuk a fejünket, akkor behallatszott a vezeték súrlódása, de zenehallgatás közben amúgy sem mozgolódtunk. Amúgy nem gabalyodott össze és a tapadást jól gátló textil köpeny is praktikus elgondolásnak bizonyult.

 

 

 

 

A T1 nyitott kivitele miatt sok zajt beengedett, és ha hangosan járattuk, akkor kicsit kifelé is szivárogtak a hangok. A T5 passzív zajszűrése viszont otthoni körülményekhez ideális volt, ebben mindig is ügyesnek bizonyultak a Beyerdynamic zárt fejhallgatói.

 

Mindkettőt RME ADI-2 DAC elektronikával teszteltük, a zenéket JRiver Media Center 26 szoftvert futtató 2017-es iMac számítógép szolgáltatta. A tesztelés során alkalmaztunk egyedi EQ-t, mert a fülesek "nyers" tudására voltunk kíváncsiak.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Ami mindkét fejhallgatóra érvényes: Hozták azokat a karakterisztikai sajátosságokat, amelyeket a korábbi generációktól is megkaptunk. Nem tudtuk őket elődeikkel összehasonlítani, de gyorsaságban, dinamikában ez a generáció leheletnyit fejlettebbnek tűnt, ugyanakkor basszusban is kicsit árnyaltabb, gazdagabb felbontású lett. Mindkettő klinikai precizitást, szigorral betartott részlet megjelenítést produkált. Érezni lehetett bennük a Beyerdynamic stúdiós múltjának is elkönyvelhető, kissé pedáns, fényes jelleget. Cserébe azonban mikroszkopikus apróságokat is hallhatóvá tettek és a színpad középpontja mindkettő esetben vérprofi stabilitással öltött formát.

 

 

 

 

 

Ami inkább a T1 fejhallgatóra érvényes: nekünk hosszabb távon kicsit szikárnak, száraznak bizonyultak a magas frekvenciák (amit a mérések némileg igazoltak is), ugyanakkor annak ellenére, hogy szabadon szellőzhetett a hangszóró, nekünk mégis inkább a T5 középső frekvenciái (igen, a kritikus énekhangok) voltak stabilabbak. Emiatt EQ nélkül könnyen lehet, hogy sokan túl technikainak találják a T1 karakterét. Más kérdés, hogy kicsit eltávolodó középső hangjait idővel megszokta fülünk. A gyors oda-vissza hasonlítás közben viszont a T5 tűnt kellemesebb, józanabb előadónak, amiért zártként hatalmas nagy dicséretet érdemel! A T1-re visszatérve, ezt inkább nagy zenekari, akusztikus, természetes térben felvett zenékhez lehet javasolni, olyan hallgatóknak, akiknek fontos az atmoszféra és a széles hangszínpad. Orgonát, hangszereket (pl. Amélie c. film zenéje, Dave Brubeck Quartet), éneket tartalmazó számoknál (pl. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem) a T1 profizmusa kétségtelen volt, azzal együtt, hogy néha picit szigorúbbnak tűnt a kelleténél.

 

 

 

 

 

Ami inkább a T5 fejhallgatóra érvényes: zárt kivitele miatt főleg a fejbe, és kevésbé a fej köré irányította a színpadot. Enyhén lelkesebb, bátrabban megfogott basszusa által könnyedebb zenékkel is képes volt lendületesen, ugyanakkor önuralommal zenélni. Olyan számokkal, mint a Röyksopp - Monument vagy Coldplay - Magic, alapos ízelítőt kaptunk a Tesla hangszóró villámgyors dinamikájából. Igaz, hogy főleg a koponyánkon belülre képzelt térben épült fel a zene tere, de olyan gyönyörűen elhatárolódtak egymástól a részletek, hogy szívesen meghallgattuk bármelyik zeneszámot újra és újra. A T5 zseniálisan ábrázolta a részleteket úgy, hogy zárt kivitele ellenére egyfajta mélységet (nem szélességet, hanem egyfajta plusz dimenziót) is teremtett.

 

 

 

 

A fenti diagram a T5 általunk mért frekvenciagörbéjét mutatja. Megfigyelhető a németes precizitás, hogy milyen közel hangolták egymáshoz a jobb- és bal oldali hangszórókat. A bal oldal basszusa látszólag 3-4 dB-lel kevesebbnek tűnik, de valószínűbb, hogy a fülmikrofon egyenes oldalfalai miatt nem feküdtek fel annyira pontosan a párnák. A pedáns, szigorú magashangokra magyarázatot ad a 8 kHz-nél érkező "részlet-fokozó" hegytető.

 

 

 

 

A Beyerdynamic T1 basszus görbéje bámulatos, hogy mennyire lineáris, mi sem akartunk hinni a szemünknek. A 3 KHz-nél lévő medence és az 1 kHz-nél meginduló lejtő okozhatták azt, hogy itt a középső frekvenciák nem voltak annyira integráltak, mint a T5 esetében. A zárt tesó 1 és 3 kHz-nél is több, mint 5 decibellel magasabb értéket produkált, zenehallgatás közben nekünk inkább az tudott tiszta, megfogott érzetet nyújtani. Annak ellenére, hogy a 8K-s "részlethegyi kilátó" mindkét fejhallgatónál látszik, a T1 nekünk kicsit élesebbnek tűnt.

 

Alternatívák

 

A 300-400 000 Ft közötti mezőnyben remek fejhallgatók találhatók nyitott és zárt viszonylatban egyaránt. Ha valakinek a lazább, simulékonyabb karakter fontos, akkor pl. a Dan Clark Audio sík mágneses termékei közt is érdemes szétnézni. Ha több érzelmesség, bátrabb dinamika szükséges, a Focal is nyújt izgalmas vetélytársakat ebben a kategóriában. Érdekes azonban, hogy a Sennheiser, mint hazai konkurens, jelenleg nem igazán nyújt opciót a T5/T1 árában, csak sokkal többért vagy kevesebbért.

 

No és mi a helyzet akkor, ha saját high end referenciánkhoz kellene viszonyítani a két Beyerdynamicot? Érdekesség, hogy a T1 nem tudta felvenni a versenyt a birtokolt Sennheiser HD 800 S szellősségével, nyitottságával, hozzátesszük, utóbbi majd’ 200 000 forinttal többe kerül! Viszont a T5 dinamikában, sebességben és színpad középpontban, főleg basszus árnyalásban nagyon közel járt a HD 800 S-hez. Mélyhangok tekintetében még picit érzékletesebb is volt. A T5 tehát erősen ajánlott azoknak, akik zárt felépítésű high end fejhallgatót keresnek a lehető legprecízebbek
közül. Hiszen majdnem feleannyiba kerül, mint a Sennheiser zárt csúcsmodellje (HD 820) és ugyan nem tudtuk összemérni őket, mi mégis gondolkodás nélkül inkább a T5-öt választanánk (persze a már nálunk lévő HD 800 S-től, mint "nyitott referenciától" eszünk ágában sincs megválni).

 

 

 

 

Végszó

 

Az általunk már tesztelt, ún. analitikus karakterű fejhallgatók közül egyértelműen elől jár a T5 3rd Generation és a T1 3rd Generation is. Nem feltétlenül a szép, kényeztető élmény,
hanem a pontos reprodukció a fő szándékuk, és ezt a leendő tulajdonosnak nem árt figyelembe venni, megtapasztalni. Mindez persze nem változtat annak tényén, hogy a T5 hallgatása fantasztikus élményt jelentett, különösen hangszeres zenével. A zenét olyan holografikusan és konkrétan pakolta fejünkbe, mint ahogy a PMC (jócskán millió fölötti) twenty.22 hangfalai tették, hasonlóan árazott elektronika társaságában.

 

Lehet, hogy a T1 és T5 hallgatásakor le kellett mondani a testet érő hangenergiáról, de az agyunkban mégis ott volt a zene. A T1 a mi ízlésünknek (érintetlen hangszín beállításokkal, saját rendszerünkben) nyers és picit hűvös volt hosszú távon, a T5-öt azonban zokszó nélkül bezsebeltük volna. Ezért a zárt csúcs Beyerdynamic megérdemel egy Kiváló Termék jelölést. A T5 3rd Generationaz egyik legjobb (ha nem a legjobb) zárt fejhallgató, amivel eddig találkoztunk, se több, se kevesebb. Azoknak is határozottan érdemes kipróbálni, akik különben utálják a zárt fejhallgatókat, mivel minden egyes hangot alapvetően máshogy pakol a hallgató fejébe.

 

Műszaki adatok

 

beyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató

 

Rendszer típusa: fül köré illeszkedő (over-ear), nyitott
Hangszóró típusa: dinamikus Tesla technológia
Impedancia: 32 Ohm
THD: <0,05 % (800 Hz/1 mW)
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-50 kHz
Terhelhetőség: 300 mW
Maximális hangnyomásszint: 124 dB (300 mW)
Kábelhossz: 3 m
Csatlakozó: aranyozott 3,5 mm-es Jack (6,3 mm-es adapterrel)
Tömeg: 360 g
Ár: 369 900 Ft

 

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóRendszer típusa: fül köré illeszkedő (over-ear), zárt
Hangszóró típusa: dinamikus Tesla technológia
Impedancia: 32 Ohm
THD: <0,05 % (2 kHz/1 mW)
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-50 kHz
Terhelhetőség: 300 mW
Maximális hangnyomásszint: 124 dB (300 mW)
Kábelhossz: 1,4 m
Csatlakozó: aranyozott 3,5 mm-es Jack (6,3 mm-es adapterrel)
Tömeg: 360 g
Ár: 369 900 Ft

 


Összesített mérleg

 

+ Extrém magas felbontás halk és hangos járatás mellett is

 

+ Meglepően kontrollált és összefüggő hangszínpad megjelenítés (különösen a T5 esetében)

 

+ Az elődökhöz képest kicsivel mélyebb, tagoltabb basszus visszaadás (különösen a T5 esetében)

 

+ Transzparencia, agyig hatoló jelenlét érzet

 

+ Tanmesébe illő gyártási minőség

 

- A precíz, szépítésmentes hang megszokást vagy utólagos EQ módosítást igénylő lehet (különösen a T1 esetében)

 

- A T1-et fényessége miatt nem mindegy, hogy milyen beállításokkal/elektronikához illesztik

 

- Előnyös lenne olyan opció, ahol a vásárló kérése szerint mellékelnek meghatározott hosszúságú/csatlakozóval szerelt kábelt

 

Szubjektív vélemény

 

beyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgatóHangminőség: 4,5 
Kivitel:
Stabilitás: 4,5
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság: 3,5 
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció