Menu

Cart

ELAC CARINA BS243.4 ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ

Megszoktuk, hogy az Elac cég mérnökei az új technikai fejlesztéseket, a már kifinomult, bizonyított, magas minőséget képviselő műszaki megoldásokkal ötvözik. Mindez természetesen nagy gondosságot és szakértelmet kíván, talán ez a kulcsa annak, hogy a fél világ dobogós helyezetteknek tekinti termékeiket. Akinek jó a memóriája és behatóan foglalkozott a „polcsugárzókkal”, emlékszik több olyan Elac modellre, amelyek a piacvezető magazinok és a vásárlóközönség tetszését egyaránt kivívták, akár első helyezettek is voltak a választásban.

Teljesítmény: 90/100 Watt
Frekvencia átvitel: 46 Hz – 30 000 Hz
Érzékenység: 85 dB/2,83/1m
Impedancia: 6 Ohm/4,8 Ohm
Keresztezési frekvencia: 2 700 Hz
Méretek: 216 x 205 x 319 mm
Tömeg: 6,8 Kg
Ár: 1000 EUR


Az új Elac BS243.4 modellszámú, Carina fantázianevű hangsugárzó kivitele karcsú, mégis acélosan masszív, tömör megjelenésű, mély szürke színű matt-fekete bevonatával modern, de mégsem ipari jellegű benyomást kelt. A nem párhuzamos oldalfalak élének lágy rádiusza logikus tervezésnek és kiváló építési minőségnek tűnik. Logikus – mert a káros diffrakciókat kezelni kell, és minőségi – mert nem találni a felületek illesztéseit. A hangsugárzó alapja trapéz alakú, a hasáb felfelé 5%-ban enyhén döntött. A modern formát össze lehet egyeztetni az időtlen eleganciával, nagyon vonzó formában.

 

 

 

Mindegyik MDF/polimer oldalfelületnek más a rezonancia-frekvenciája, ezáltal nem képvisel „saját hangot”, inkább neutrális mint bármilyen alapfrekvenciára rezonáló hangzású. A Carina hangszekrényében lévő kamra nyílása lefelé irányul, mérnökien kivitelezett, edzett acél talapzata a kiáramló mélyhang energiákat a térben hátrafelé is irányítja, a fém alap a kabinetet olyan magasságig emeli, hogy a basszus-port a tervezett módon működhessen. Mindez megkönnyíti a helységünk akusztikus terébe történő elhelyezést. A Carina hangsugárzót általában saját állványán (LS-80 típus, opcionálisan vásárolható, ára: 378 EUR.) vagy könyvespolcon szokás elhelyezni.

A hangsugárzó elnevezése „tengeri téma”. Az Elac németországi irodája Kielben, Németországban, egy fontos hajós városban található. Az itt élő tengerészek a hajó stabilizátorát a latin Carina szóból származtatják, ami a hajó gerincét jelenti.

Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó két-utas, két hangszórós változat, amelyben a látvány-élmény és a technológiai elkötelezettség egyesül, szerkezetében megtalálható az Elac híres JET magas-sugárzójának, Kínában gyártott, frissített modellje, amely lehetővé teszi a viszonylag magas ( 2,7 kHz) keresztezési pont beállítását.

 

 

A JET magassugárzóról már nagyon sokat írtunk, leutóbbi (http://hangzasvilag.hu/tudnivalok-az-elac-jet-magas-sugarzorol/) cikkünkben mindenre kiterjedő magyarázattal szolgáltunk. Most csak röviden említjük a lényeget:

Az AMT egy egyszerű dipólus-jelátalakító, amely az erős mágneses mezőben szuszpendáló poliamid-film lap függönyszerű redőiből szorítja ki a levegőt. A működés általában nem látható. Ezeknek a membránoknak a felületén vékony, folyamatos vezetőelem van elhelyezve. A Jet hangszóró többszörösen nagyobb sebességgel mozgatja a levegőt, mint a kupola-alakú lágy membránnal ellátott dómsugárzók. A nagy sebességű, nagy volumenű légmozgásnak eredménye a fáradtságmentes részletek lesugárzása és a torzításmentesség. A JET lehetővé teszi a tervezők számára, hogy mind a vízszintes, mind a függőleges lesugárzási képességet kézben tartják, szélesebb vízszintes diszperziót biztosít. Az Elac elkészítette az AMT konstrukció finomításait, köztük egy új neodímium mágnes rendszert, amelyek hatékonyan megnövelik a hangnyomás szintet és kiterjesztik a frekvenciaátvitelt.

Az utóbbi időben Dr. Oskar Heil AMT hangszóróját több prominens gyártó alkalmazza, így a GoldenEar az AMT verzióját nagysebességű hajtogatott szalagnak (HVFR) nevezi, míg az Adam Audio egyedülálló gyorsaságú szalagsugárzónak (U-ART) hívja, a MartinLogan Folded Motion (FM) magassugárzónak nevezi övéit. Az Elac saját verzióját Jet Emission Tweeter-nek (JET) nevezi.

 

 

Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzó mély/közép hangszekciója egy Compound Curvature Alumínium membrános hangszóróra van bízva. Ez egy új, saját fejlesztésű, összetett görbületű felülettel rendelkező, alumínium membránt használ a rábízott frekvenciatartomány lesugárázására. Az 5-1/4 inch. átmérőjű, alumínium membrán kialakítása a porsapka felé nem állandó görbület mutat. Ez a megoldás segíti a magas-hangszóró frekvencia határának zökkenőmentes átmenetét a közép/mély hangszóró felső tartományi sávjára, és a lesugározni kívánt tartomány egyenletességét biztosítja. A nagy átmérőjű lengőtekercs és a nagyméretű, erős mágnes hosszú pályát biztosít a membrán számára, hozzájárul a hangszóró kivételesen dinamikai képességéhez. A hangszórók munkáját egyedi kivitelezésű, kicsiny tűréshatárok közötti, minőségi alkatrészekből készült keresztváltó egészíti ki.

A BS243.4 basszus-reflex kabinetje lefelé „tüzelő” nyílással teríti a mély hangokat. A nyílás zúgás- és torzításmentes. Itt egy fémötvözetből készült, a kabinet alakját követő alaplapot találunk, amelynek konstrukciója oldalra és hátra tereli a mély-hangok energiáját.

 

 

A kiváló minőségű csatlakozó terminál dupla kábelezésre és kettős erősítésre is kompatibilis. Nagyméretű és szilárd csatlakozók banándugókat és villás-csatlakozókat is fogadni képesek.

 

 

Végül fel kell hívni a figyelmet a BS243.4 modellhez konstruált hangszóró állvány szerepére. Az LS-50 hangszóró állvány úgy alakították ki, hogy tökéletesen illeszkedjen a Carina hangsugárzóhoz. Az állványhoz megfelelő méretű felső lemez tartozik, lehetővé téve az állványhoz való biztonságos rögzítést. Az állvány középső oszlopa alumíniumból készült jelentős, 3/8” inch vastag acél alaplemezzel. Az alaplemez tömege fokozza az állvány stabilitását. A középső oszlop kitölthető valamilyen, választható anyaggal, hogy további tömeget és csillapítást biztosítson. Az állvány tüskékkel van ellátva, amelyek lehetővé teszik a szőnyegen vagy a szilárd padlón történő használatot.

MEGHALLGATÁS


Egy Elac hangsugárzó eddig is a magas hangok briliáns tónusát, természetes méretű középtartományi energiákat és méreteket, valamint a „daloló” mélyfrekvenciás hangszerhangokat jelentette. Mint eddig bármelyik Elac, a Carina modell is, képviseli a hangszínek játékosságát, vetélytársainál árnyaltabb és egyenletesebb hangzást kínál, amelyek jóval meghaladják a várakozásokat.

Erőssége a magas szintű zenei információ közlése, jobb részletgazdagsággal és finomabb mikrodinamikai árnyaltsággal közvetít, mint árkategóriájában lévő konkurensei. Különösen a mély-hangok különböző szintjeit, harmóniát és energiáit képes valósághűbben megjeleníteni. A hangok erdeje üdítő érzéssel terjed, és betölti a szobát.
A hangszínpad minden műfajon összetartó és szemléletes, az ábrázolás módja az átlagosnál kicsit szélesebb, a ritmusok időzítése megfelelő, a tranzienseket kellő gyorsasággal jeleníti meg. A jelentős dinamikai csúcsok nem jelentenek problémát. A hangszínpad jó tagoltsága miatt a zene eredeti, háromdimenziós hatása kifejező.

Nincs unalom, nincs lehangolódás, mindig az energia és az izgalom bemutatására törekszik. Egyébbként teret ad a vitának, mert be tudja mutatni az eléje kapcsolt erősítők kvalitásait, lényeges eredményt érhetünk el a különböző kombinációk demonstrációja során. A mély-hangszóró agilitás szempontjából semmiképp sem marad el a JET magas játék-partnerétől. Ennek köszönhetően a mélyhangok átvitele hatékonyan bővül, anélkül, hogy a basszus tartomány megjelenítése terhelő vagy túlsúlyos lenne.

Bizonyos sokat hallott felvételek esetén észre venni a háttérben zajló hang eseményeket. A háttérben hallható kórus tartalmasságát vagy a háttérben muzsikáló zenészeket érezhetően leköveti. A „mélységélesség” megdöbbentően ható jelenség. Minél semlegesebb és gyorsabb erősítőt kapcsolunk a hangrendszerbe, annál jobb, mert a Carina nem tud mit kezdeni a belépő kategóriával. A zenekari muzsika, a balladák, dinamikus rock vagy elektronikus zenei darabok bemutatásakor legjobb formáját futja, a legfelső oktáv áttekinthető, levegős, és részletgazdag. A „gyilkos maraton” egy cseppet sem hat negatívan. A nagy mennyiségű információt rejtő felvételek hallgatása esetén is van méretérzék, az elégedettségi szint pedig magas. A lehallgató teret betöltő részletes környezeti hangoktól kezdve a megrendítő fortissimo-ig gazdag a dinamika-tartomány.

Műszaki paraméterek tekintetében vetélytárs lehet a legalacsonyabb frekvencia átvitellel rendelkező Wharfedale Elysian 2 modell, amelynek mélyfrekvenciás átvitele 35 Hz-ig terjed, vagy a legmagasabb frekvenciát is átvinni képes Sony SS-CS5, (a maga 50 kHz-es magas határával), de muzikalitásban csak a Carina után kulloghatnak.

KONKLÚZIÓ


Mindig vannak új Elac hangszórók. Az Elac Carina BS243.4 állványos hangsugárzót a díjnyertes 240 sorozatból fejlesztették ki, technológiája és tervezési elveinek alapja a híres előd. Sőt, több kritikus tényező figyelembevételével, már majdnem eléri a magasabb kategóriát képviselő, régi BS403 színvonalát, felszerelve mindennel, amiről az Elac modellek híresek és amire megérdemelt hírnevüket építették.
A Carina párosa nem sok helyet foglal el, remekül szól és esélye van szinte bárhol a szobában, mert a lefelé irányuló basszus-reflex használatával meg kell próbálni az összes lehetőséget. Ugyanakkor vizuálisan is nagyon vonzó. Ideális? Jó kérdés. Mindenesetre az árért ez már a felső liga.Ez az állványos hangsugárzó nagyon jó ajánlat azoknak az igényes zene kedvelőknek, akiknél kevés a hely, kisebb a szoba, de akik reális térbeli megjelenítést, részletgazdagságot és temperamentumot szeretnének. A BS243.4 pontosan ezt teszi lehetővé anélkül, hogy a hangzást fáradtan boncolgatja, vagy bármilyen módon sterilnek hatna.

Pro
+ sikkes forma, kiváló kivitelezésben
+ saját szabadalmak sora
+ remek hangolás
+ hatékony mélyenergiák

Kontra
– csak selyemfényű kivitel kapható

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció