Menu

Cart

FYNE AUDIO F500 ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ

 

Egy adósságunkat törlesztjük most a Fyne Audio F500 hangsugárzó tesztelésével. A hosszú otthonlétek ideje alatt bőséges idő jutott ismerkedésre, tesztelésre, cikkek írására, a már megjelenésekor nagy szenzációnak számító F500-as valahogy mégis kimaradt a „szórásból”. Mulasztásunkat most pótoljuk.

 

 

Az első pillantásokat vetve a skót vállalat hangsugárzási koncepciójára rögtön kiderül a technikai innováció különlegessége. A hangsugárzás megoldásának és a kivitelezés ötleteinek sora meghaladja az átlag hallgató elképzeléseit, a műszaki tartalomra való rálátását, de ami a legfontosabb, az eredmény mégsem technikai, inkább zenei. Előrebocsátjuk, ez a kialakítás tökéletesen alkalmas teljes körű hangsugárzóként kis- és közepes méretű helyiségekben, hobbi szobákban, „férfi barlangokban”.

Teljesítmény: 60 / 120 Watt (RMS)
Frekvencia átvitel: 45 Hz – 34 000 Hz
Névleges impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 89 dB (2,83 Volt / 1 m)
Keresztváltási frekvencia: 1 700 Hz
Méretek: 325 x 200 x 320 mm
Tömeg: 7,3 kg
Ár: 259 000 - 279 000 HUF

 

 

A Fyne Audio mérnökei az átlagtól eltérő alapanyagaival megvalósított meglepő megoldásaikat, komoly tervezési munkával, jól kidolgozott kabinetbe csomagolva tálalják. A modell a kabinet eleganciájának hangsúlyozása érdekében az olcsó fóliabevonat helyett többféle, választható színű és kidolgozású, valódi fa furnérokat kínál. A magasfényűre lakkozott faburkolat nemcsak fényűzőnek tűnik, de a hangzás kialakításában is nagy szerepe van. A valódi fafurnért melegen hordják fel a kabinet felületére ami, a lehűlés következtében összehúzódik, ezzel is javítva a hangszekrény merevségét. Fényűzően kivitelezett a modern stílusú, választható sötét tölgyfa vagy lakk-fekete felület, hogy a legjobban illeszkedjen az otthoni audio-enteriőrbe. Az esztétikai vonzerejét fokozza a finoman ívelt első és hátsó lemez, amely a hangzást elszínező diffrakciós hatások csökkentésével, kedvez az akusztikai teljesítménynek.

 

 

A technikai újítások sora közvetlenül a hangszóróban kezdődik. A teljes frekvenciasáv lesugárzására egyetlen, 150 mm átmérőjű, IsoFlareTM szabadalmat használó mély-közép hangszórót alkalmaz, amelynek közepén egy 25 mm-es titán membránnal ellátott, kompressziós magas-sugárzó található. A magas frekvenciák átvitele jóval meghaladja az emberi hallás szintjét, a rendkívül merev titán membrán egyenletes és széles lesugárzást biztosít. A nem-kívánt rezgések kiküszöbölése érdekében a pontforrás-hangszóró merev alumínium-vázba kerül beépítésre. A magas-sugárzóban a Neodymium mágnes hátsó kamrájának alacsony frekvenciájú rezonanciáját jóval a keresztezési régió alá helyezték. A nagyfrekvenciás egység energiaterelő hullám-vezetőjének egyedi geometriája egyenletes frekvencia-átvitelt biztosít.

 

 

A teljesítmény optimalizálása érdekében az aprólékos tervezés minden szempontját figyelembe vették. Ahelyett, hogy a titánból készült membránnal rendelkező magas-hangszórót külön helyeznék el, a széles sávot lesugározni képes közép/mély hangszóró közepére került. Ezzel a koncentrikus megoldással lehet elérni, hogy a két hangszóró egy időben, egy azonos helyről indítva a lesugárzást, akusztikailag fázishelyesen működjön. Emellett a saját fejlesztésű IsoFlare hullám vezetőkkel széles és természetes hangzású hangszínpad érhető el.

A fő egység része a 150 mm-es Multifibre (többrétegű) papír-membrános közép-hangszóró a természetes hangzású közép-tartományért és a magas-sugárzótól érkező tiszta átmeneti viselkedésért felelős. Az öntött alumínium hangszórókosár a membrán számára hatékonyan csillapítással merev, optimális, antirezonáns befogást biztosít. A pontforrás hangsugárzási technológia a Fyne Audio tervezési területén nem új keletű. Az IsoFlareTM technológiát Dr. Paul Mills dolgozta ki, aki ebben jelentős tapasztalattal rendelkezik. Az IsoFlareTM kialakítás biztosítja a hanghullámfront állandó irányíthatóságát.

 

 

A keresztváltó alacsony veszteségű, laminált magú tekercseket és audiofil minőségű polipropilén kondenzátorokat tartalmaz, amelyeket kizárólag ehhez az F500 sorozatú hangsugárzókhoz válogatnak. Az eredmény, nagyon alacsony a keresztezési veszteség.

 

 

A kabinet basszusreflex rendszere lefelé, a talapzat felé sugározza a dobozban keletkező energiákat – szintén a cég saját szabadalma. A BassTrax™ az antirezonáns kamrához kapcsolt basszus-reflex rendszer. A Tractrix diffúzor rendszer egyenletesen tereli a mély hangok energiáit a helyiségbe. Akusztikus működése állandó 90 fokos szöget tart fenn a táguló hullámfront minden metszéspontján, így elkerülve a tükröződést – egyenletes az energia-kisugárzás. Ez az összetett akusztikai rendszer blokkolja a hangdobozban esetleg keletkező állóhullámokat, emellett a hullám-energiát 360 fokos terjedésűre konvertálja. Ez az okos megoldás bő lehetőséget nyújt a hangsugárzó elhelyezése szempontjából. Ezt a megoldást először, az 1920-as években, a Voight hangsugárzókban alkalmazták, de az ilyen típusú diffúzorral történő összekapcsolás teljesen újnak számít.

Az összetett hangszóró konstrukciójának gyakorlati haszna az egy pontról történő kisugárzás – a hangrezgések egyetlen helyről indulnak, egyforma hosszúságú utat megtéve érkeznek fülünkhöz. A pontforrás-hangszórókkal kapcsolatban el kell mondani, hogy állandó irányíthatósággal széles energiamezőben, egyenletesen sugároznak.

MEGHALLGATÁS


Arra voltunk kíváncsiak, hogyan oldja meg a Fyne Audio F500 állványos hangsugárzó azokat a feladatokat, amit azok a zeneszámok támasztanak, amelyeket egy igényes zenerajongó hallgat. Az akusztikus hangszerek hangját, a jazz-rock ritmusát és erejét, a rock energikusságát és lüktetését, vagy, akár az elektronikus műfajokhoz tartozó hangzást. Vajon mennyire jól tud megbirkózni a muzsikában rejlő dinamikával?

Minden hangban a hangszerre jellemző energia. Az együtt zenélésben koherenciát biztosít, az egyetlen „gyengeség”, hogy az energiákat egy kicsit szabadon kell engedni. Suttogó szinten ezt ne! Hadd szóljon! A jazz klubban a tenorszaxofonos játéka egyszerűen csodálatos, a magaslatok olyan lelkiséggel és tisztasággal énekelnek, amely ezen az árszinten ritka. Az egyes hangok simasága, az egyes hangok közötti tér és finom tónusai és a kimunkált mélypontok megmutatják mire képes az F500. A részletek valósághűek és rendezettek, felhívják magukra a figyelmet.

Akár akusztikus, akár elektronikus gitármeneteken alapuló muzsikákat hallgatunk, a hangzók csodálatos összességében van tér, hangszín és felbontás, ami figyelemfelkeltő és néha a fizika határait feszegeti. Feltolva a hangerő-szabályozó gombot létrejön a hangzási balansz és nincs hiánya a basszusreakciónak. Ez nem kisasszonyfutball, ez egy olyan hangsugárzó, amelyhez hallgatóként hozzá kell idomulni, tiszteletet kell mutatni a művészi színvonal iránt – ettől függetlenül egyszerűen szórakoztató.

Az elektronikus effektek lebegő és fázis-hatásai a mellettünk lévő falakról pattognak. A hangsugárzók mögött és oldalain kívül, valamint a köztük lévő síkban képződő hanghatások jól vannak kialakítva és pontosan vannak pozicionálva. Az ének és a szintetikus dinamizmus, valamint az ütős szakaszok kiváló időzítéssel, gyorsasággal, frissességgel jelennek meg. A felbontás lenyűgöző, a harmóniák fokozzák a zeneiség csodálatos érzését. Ez a hangsugárzó kiválóan megtervezett basszus ponttal rendelkezik. A mély-hangok, akár basszusgitár, akár nagybőgő és dob kíséretét tekintve, sima és folyékony, de hallhatóan erős kézben tartott. Másképpen fogalmazva a basszusok elég mélyek ahhoz, hogy valódinak érezzük, könnyedek és jól megkülönböztethetők, nem mosódnak össze, nem lusták.

A színpadkép és a felbontás az értékelésben erősen jó jegyeket szerzett. Szilárd, háromdimenziós, mélységéles képek jelennek meg előttünk. Akár akusztikus zene, kamaramuzsika, akár jazz, akár rock, akár elektronikus hanghatások, a Fyne Audio F500 modellje a világos hangzáskép és a kifinomultság terén jelesre vizsgázik. Igenis fontos az egyes hangszerek közötti levegő leképezése, és az erő egyenlő mértékben történő bemutatása. Éppen ebben van az egy pontból sugárzó hangszóró egység hangzásának jellegzetessége. Nem igényel merev, mozdulatlan ücsörgést a tengelyvonalban (sweetpoint), gyorsan eltalálható a pozicionálás, még a háromszögletű területen kívüli eső hallgatás is élvezetes. A hangszínpad kialakulásakor „elveszítjük” a hangsugárzók helyzetét, és belecsöppenünk a félhomályos és hangulatos jazzklubba vagy egy kisebb koncertterem szék-sorának közepébe. A zenehallgatás egyszerűen szórakoztatóbb, mint sok más esetben ebben az árkategóriában.

KONKLÚZIÓ


Az ilyen típusú hangsugárzók hang-teljesítményéért és mechanikus felépítéséért felelős technikai csapat sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A Fyne Audio IsoFlareTM hangszórójának merev szekrénybe történő beszerelése, okosan kialakított portsugárzó-rendszerrel biztosítja az optimális teljesítményt. A Fyne Audio F500 állványos hangsugárzó kiemelkedően jó sztereó képalkotást nyújt, még az ideális hallgatási pozíción (sweet point) kívül is. A rendkívül merev, titánból készült membránnak köszönhetően sima és kiterjesztett magas frekvenciás átvitel érhető el.
A tervezési folyamat minden szintjén, legyen szó akusztikáról, alkatrész gyártásról, anyagválasztásról vagy gyártási szakértelemről, a Fyne 500 modell úgy lett elkészítve, hogy az kategóriájában a legjobb teljesítményt nyújtsa.

Pro
+ minőségi alapanyagokkal kiképzett egyedi megoldások sorozata
+ pontszerű sugárzás átlag feletti terítési képességekkel
+ gyors, energikus hangzás

Kontra
– aránylag kisebb mély-frekvenciás hang tömeg/energia
– saját állványával „futja ki magát”

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció