Menu

Cart

Nordost Heimdall 2 kábel széria teszt

A Nordost méltán vívta ki a termékeit övező elismerést, ami rengeteg hifi rajongó visszajelzése. A gyártó termékeit mi is nagyon kedveljük, így izgalommal és várakozással tekintetünk jelen tesztünk alanyai elé, amiket hosszútávon használtunk nagy megelégedéssel. A Heimdall 2 család kifejezetten a magasabb kategóriában kínál komoly előnyöket, így ennek megfelelő rendszerben célszerű meghallgatni tudásukat - mi is így tettünk. Lássuk a részleteket!

 

 

Tesztünk alanyai

 

Mai tesztünk rendhagyó, hiszen adott gyártó adott termékcsaládjáról viszonylag ritkán nyílik lehetőségünk írni. A Nordost Heimdall 2 család szinte minden tagját kipróbáltuk: táp-, RCA és XLR összekötő-, USB-A-B, valamint 2x3 m hosszú hangsugárzókábelek vendégeskedtek nálunk. Mivel technológiai megoldások tekintetében is érdekes példányok, lássuk először azt, hogy mit rejtenek magukban e remek kábelek!

 

 

 

 

Nordost Heimdall 2 Power Cord tápkábel

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk róla, röviden idézünk az ott olvasható szövegből: "A Heimdall 2 köpenye piros színben pompázik, viszont áttetsző, így láthatjuk a belül csavartan, egymástól Micro Mono-Filament konstrukció teflon távtartóit, a segítségükkel, levegővel is elcsatolt vezetőszálakat. A Nordost saját fejlesztésű, MoonGlo csatlakozóival szerelt kábel kellően vastag és komoly minőségérzetet közvetít. Ugyanakkor a gyártó szerint még az eggyel kisebb, Leif széria technológiáira épít, így tökéletesen kompatibilis azokkal. Kialakítása természetesen igényes, meglepő színével és átlátszó külső burkolatával kifejezetten meglepő kiegészítője lehet bármilyen rendszernek. Ára alapján valahová az audiofil és a high end kategória közé sorolhatjuk, teljesítményét is figyelembe véve nem alaptalanul."
A vezetők vastagsága 3x16 AWG, anyaguk pedig ezüstözött tömör rézmag köré épülő, Micro Mono-Filament megoldással elcsatolt szálakból áll. A piros, áttetsző köpeny alatt megszemlélhetjük a vezetőszálakat és az apró, műanyag távtartókat közöttük, amik biztosítják a szinte teljesnek mondható, levegő alapú elcsatolást - kicsit hasonlóan az InAkustik AIR szériás kábeleihez. A vezetőszálakban
a fénysebesség 85 %-ával közlekednek az elektronok, jelentsen ez bármit.

 

 

 

 

Nordost Heimdall 2 RCA és XLR interkonnekt kábelek

 

A címből kiderül, hogy szimmetrikus és aszimmetrikus kialakításban is megvásárolhatóak, itt a vezeték tekintetében nincs különbség, kizárólag a csatlakozók (és természetesen a bekötés) változik. 4x24 AWG vastagságú, ezüstözött tömör réz vezetőszálakat kapunk, a már említett Micro Mono-Filament elcsatolással (ami itt kevésbé látszik, mint a tápkábelre tekintve). Viszont itt a "Dual" jelző is elé került, utalva arra, hogy a megoldást kétszeresen alkalmazza a gyártó, így már csak egy FEP külső szigetelésre van szükség ahhoz, hogy a kívülről érkező, valamint a belül keletkező zavarokat is elcsatoljuk, vagy legalább hatásukat minimalizáljuk. Csatlakozóik mindkét kialakítás esetében aranyozott Nordost MoonGlo típusúak.

 

 

 

 

Nordost Heimdall 2 USB kábel

 

Az előzőekhez hasonlóan ezüstözött, tiszta OFC vezetőkből épül fel, méghozzá 4x20 AWG vastagságú szálakból. A Dual Mono-Filament szigetelés és a FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) külső köpeny is azonos az előzőekkel. Az USB-A-B kialakítású csatlakozóval megvásárolható kábel természetesen egész hosszában szigetelt és csatlakozói aranyozottak.

 

 

 

 

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

 

A széria talán legkülönlegesebb, a Nordost védjegyének is mondható kinézetű kábele. A lapos, FEP szigetelt köpeny alatt 18 darab, 22 AWG vastagságú, ezüstözött OFC vezetőszálat találunk, természetesen a már említett Micro Mono-Filament belső elcsatolással, valamint fizikai - azaz térbeli - elválasztással. A pirosas, mégis átlátszó köpeny alatt jól láthatjuk a vezetőszálakat, amik ránézésre meglepően vékonyak, ugyanakkor mennyiségükből adódóan komoly keresztmetszetet jelentenek összességében. A lapos kialakítás szintén Nordost védjegynek mondható, az alapító-tulajdonos néhány videóban tudományos-fantasztikus magyarázatot is adott erre a megoldásra. Az egyszerűség kedvéért a lényeget emeljük ki a mondandóból: az elrendezés miatt jobb az elcsatolás, kevesebb a zavar, így jobban szól. Ahogy már említettük, ez súlyos egyszerűsítés, ugyanakkor jelen tesztben sajnos nem szánhatunk további bekezdéseket a kábel részletes fizikájának kitárgyalására. E modell kapható banándugóval és saruval szerelt változatban is.

 

 

 

 

A széria tartalmaz még Ethernet és fejhallgatókábelt, valamint HDMI, digitális jeltovábbító, továbbá lemezjátszó karkábeleket is. Reméljük a még nem tesztelt darabokat is hamarosan bemutathatjuk!

 

 

 

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

Mivel a fenti kábeleket változatos - sőt inkább állandóan változó - ám folyamatosan magas minőségű komponensekkel, hosszú távon tesztelhettük, így a pontos tesztkörnyezet meghatározásától jelen esetben jobbnak láttuk eltekinteni. Ugyanakkor mindig figyeltünk az általunk is vallott "ökölszabályra": a rendszer értékének mindig kb. 15-30 %-át tették ki a kábelek.

 

A hosszútávú teszt okán gyakorlatilag minden formátummal és forrással hallgattuk e kábeleket: streaming, DSD, nagyfelbontású PCM, vinyl, illetve filmek esetében streamelt, valamint letöltött anyagokat is megnéztünk ezek használata mellett. Zenei repertoárunkba szép számmal került klasszikus, progresszív rock, new age, jazz és elektronikus zene is.

 

Meghallgatás

 

Jelen esetben ez természetesen nagyszámú meghallgatást jelent, ahol sok esetben lehetőségünk nyílt összevetni az egyes kábelek teljesítményét. Lássuk, mire jutottunk!

 

 

 

 

RCA és XLR összekötő kábelek

 

Az RCA kábel első, bejáratás utáni meghallgatása a reveláció élményével ért fel: igaz, hogy alacsonyabb kategóriásról váltottunk, ugyanakkor a különbség azonnali és nagyon markáns volt. A tér hatalmasra nőtt és gyakorlatilag elárasztottak olyan részletek jól ismert zenéinkből, amiket eddig semmilyen módon nem érzékeltünk. Nem így a Heimdall 2 RCA-val: minden részlet a helyére került, a zene kinyílt és szelőssé vált, ugyanakkor a dinamika is növekedett, a mélyhangok is szebben, kontrolláltabban szólaltak meg. Ugyanakkor, ami igazán megfogott minket, az a részletesség volt. Később összehasonlítottuk - méghozzá azonnali átkapcsolással - például a Naim gyári DIN kábeleivel, amik egyébként osztályon felüli megszólalást garantálnak Naim rendszerekben, viszont a Heimdall 2-vel nem vehették fel a versenyt. Egyedül a középtartományt éreztük valamivel hangsúlyosabbnak a DIN kábelekkel,minden más tekintetben a Heimdall 2 vitte a prímet, így végül emellett tettük le voksunkat.

 

 

 

 

Ugyanezt az összehasonlítást megtettük a széria XLR kábelével is (természetesen nem Naim rendszeren). Az azonnali átkapcsolás lehetősége ebben az esetben is adott volt (egy Vanguard DAC és egy szintén Krell K300i integrált erősítő között), és egyértelmű volt az XLR kábel előnye. Gyakorlatilag mindenben többet nyújtott, mint az RCA, annak ellenére, hogy a két vezeték gyakorlatilag azonos, csak a csatlakozókban térnek el. Még nagyobb tér, még pontosabb megszólalás, még tisztább középmagas- és magastartomány. Itt nehéz helyzetben voltunk, mert a készülékek belső kialakításában, a jelútban eltérés van szimmetrikus és aszimmetrikus között. Ezért a hallott különbség jelentős részben, hacsak nem teljes mértékben független a csatlakozóktól. Ettől még a Heimdall 2 XLR biztos befutó lenne, amennyiben ilyen vásárlásán gondolkodnánk.

 

 

 

 

Heimdall 2 USB kábel

 

Várakozásaink nem voltak túlzóak: hitünk szerint a hangzást legnagyobb mértékben az analóg interkonnekt és hangfalkábelek befolyásolják, majd következnek a táp és digitális összekötő kábelek. Mindamellett, hogy ez a kábel is komoly előrelépést jelentett az addig használt, alacsonyabb kategóriáshoz képest, igazi tudását leginkább Parasound Zdac V.2 DAC-fejhallgató erősítőnk,
illetve Sennheiser HD 600 fejhallgatónk társaságában mutatta meg. Ez esetben körülbelül olyan különbséget hozott megszólalás tekintetében, mint sztereó rendszerünkben az RCA: minden nyitottabbá, dinamikusabbá vált, illetve a megszólalás szellősebb, nyitottabb, egyszersmind pontosabb lett. Fejhallgató esetében ilyen megszólalással még nem találkoztunk; kis idő után szinte el is felejtettük, hogy nem sztereó rendszerünkön hallgatunk zenét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kábel értéke összemérhető a DAC árával, míg a fejhallgatóhoz képest nagyjából a duplájába kerül. Komoly túlzásnak mondható a használata még ebben a környezetben is, ugyanakkor a megszólalás annyira megfogott minket, hogy minden további nélkül merjük ajánlani e látszólag pazarló megoldást is. Természetesen "konfekció" USB vezetékkel nem érdemes összehasonlítani (a Nordost 2 m-esének árából nagyjából 100-200 m ilyet vásárolhatnánk - nem véletlenül) de még magasabb kategóriás USB kábelek esetében sem találtunk olyat, ami méltó ellenfele lenne a Heimdall 2-nek.

 

 

 

 

Heimdall 2 hangfalkábel

 

Ez is hasonlóan elemi változást hozott sztereó rendszerünkbe, mint az RCA. Természetesen némileg más karakter jelent meg, ugyanakkor a már tapasztalt változások léptek még magasabb szintre és kerültek még inkább előtérbe. Továbbá megjelent egy, általunk csak "mély csendnek" nevezett jelenség, ahol a zenében lévő szünetek oly módon "szólaltak meg", mintha egy hatalmas, kifejezetten jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkező auditóriumban ültünk volna, nem pedig kb. 35 m2-es szobánkban. Hasonló jelent meg a halkabb, finomabb szólamok, kísérőhangszerek esetében is. A kábel használata olyan érzést keltett ilyenkor, mintha a térmélység hirtelen jelentősen megnőtt volna és igen messziről, mégis tisztán és pontosan hallanánk az egyébként viszonylag halk hangokat. Ezeket a hatásokat kizárólag DSD forrásanyagok hallgatásakor értük el, valamint természetesen minél magasabb szintű rendszerelemekkel kísérleteztünk, annál markánsabb és cizelláltabb lett e kísérő, kvázi mellékhangok megszólalása.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Nordost Heimdall 2 kábelcsalád egyértelműen a magasabb kategóriát képviseli, így árazását meglátva számíthatunk egy kisebb agyvérzésre. Ugyanakkor teljesítményükkel és kiegyensúlyozott, minden tartományban finom, részletező és természetes megszólalásukkal gyakorlatilag minden igényt kielégítenek. Természetesen van feljebb a gyártó kínálatán belül is, mint például a Frey vagy Tyr szériák, ám azokhoz már olyan magas kategóriás rendszerek szükségesek, amik az ultra high end kategóriát képviselik. A Heimdall 2 széria nagy biztonsággal minden eszközt képes kiszolgálni, legalább a komponensenként 2-3 millió forintos kategóriáig. Legalábbis számunkra ez volt a legmagasabb árszint, amihez illeszthettük e kábeleket, viszont állítjuk: megérik az árukat, már amennyiben ebben a kategóriában ez kijelenthető, vagy ha esetleg bármit is számít. Egy biztos: tapasztalataink alapján bátran ajánljuk mindenféle karakterisztikájú rendszerhez és bármilyen zenei stílushoz az említett kategórián belül.

 

Műszaki adatok

 

Nordost Heimdall 2 RCA és XLR analóg összekötő kábelekSzigetelés: Fluorinated Ethylene Propylene (FEP)
Felépítés: Dual Mono-Filament
Vezetők keresztmetszete: 4x24 AWG
Vezetők anyaga: ezüstözött 99,99999 % solid-core OFC
Ellenállás: 25,0 pF/ft
Induktivitás: 0,06 μH/ft
Belső terjedési sebesség: a fénysebesség 85 %-a
Csatlakozó: aranyozott Nordost MoonGlo RCA vagy XLR
Ár:

Heimdall 2 RCA/XLR: 219 000 Ft/0,6 m


Heimdall 2 RCA/XLR: 289 000 Ft/1 m

 

 

 

Nordost Heimdall 2 USB kábelSzigetelés: Fluorinated Ethylene Propylene (FEP)
Felépítés: Dual Mono-Filament
Vezetők keresztmetszete: 4x20 AWG
Vezetők anyaga: ezüstözött 99,99999 % solid-core OFC
Belső terjedési sebesség: a fénysebesség 90 %-a
Csatlakozó: aranyozott Nordost MoonGlo USB-A vagy B
Ár:

Heimdall 2 USB: 149 000 Ft/1 m


Heimdall 2 USB: 174 000 Ft/2 m

 

 

 

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

Szigetelés: Fluorinated Ethylene Propylene (FEP)
Felépítés: Dual Mono-Filament
Vezetők keresztmetszete: 18x22 AWG
Vezetők anyaga: ezüstözött 99,99999 % solid-core OFC
Ellenállás: 9,8 pF/ft
Induktivitás: 0,14 μH/ft
Belső terjedési sebesség: a fénysebesség 96 %-a
Csatlakozó: aranyozott Nordost MoonGlo saru vagy Z banándugó
Ár:

Heimdall 2 hangfalkábel: 450 000 Ft/1 m


Heimdall 2 hangfalkábel: 570 000 Ft/2 m


Heimdall 2 hangfalkábel: 630 000 Ft/2,5 m


Heimdall 2 hangfalkábel: 690 000 Ft/3 m

 

Mérleg

 

+ Kiegyensúlyozott, részletező, dinamikus megszólalás

 

+ Remek, megkülönböztető dizájn

 

+ Minden tartományban transzparens hang, nagy hangszínpad és térmélység

 

+ Könnyű kezelhetőség, nem merev, mégis minőségi kialakítás

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció