Menu

Cart

EXPOSURE XM HP ELŐERŐSÍTŐ, DAC, FEJHALLGATÓ-ERŐSÍTŐ

Az Exposure filigrán megjelenésű, de igen komoly felépítésű készülékét jellemezhetjük úgy is, hogy „rengeteg minden egy dobozban”, mert bőven több funkciót kínál, mint amire a hivatalos fejhallgató-erősítő megnevezése utal. Az XM HP, ha akarjuk, phono-előerősítő de, a DAC vagy az előerősítő szerepét is eljátssza, vagy mindet egyszerre, és cseppet sem mellékesen a fejhallgató-erősítő feladatait is ellátja. Analóg vagy digitális? Ez itt nem kérdés, mert a válasz, mindkettő és a kvalitások erdeje kifejezetten a fejhallgató-kedvelők számára csiszolt.

Tony Brady, az Exposure fő tervezője lassan harminc éve magas szinten tartja a vállalat műszaki színvonalát. Míg egyesek világos határvonalat húznak a „zenerajongók” és az „audiofilek” között, az Exposure vezető tervezője nem kategorizál.

…”A szenvedély az szenvedély. Vegyük figyelembe a hanglemezjátszás jelenlegi újjáéledését a digitális korban! Én mindkettő mellett kiállok. Valójában meg vagyok győződve arról, hogy mindkét formátum velünk marad, és mindkettő további növekedés, fejlődés előtt áll, ami a mindkét terület legjobbja iránti vágyat táplálja. Az emberek lélegzetelállító hangminőségre, kényelemre, rugalmasságra és ár/érték arányra vágynak. A tervező számára ez érdekes kihívás”… – nyilatkozta.

Frekvencia menet: 50 Hz-20 000 Hz (+/- 0,5dB)
Teljes harmonikus torzítás: kisebb, mint 0,005% (1 kHz 1.3V RMS)
Jel / zaj viszony: kisebb, mint 92dB (1 kHz 1,3 V RMS)
Csatorna elválasztás (20 kHz): kisebb, mint 60dB
Méretek: 218 x 89 x 363 mm
Tömeg: 4 Kg
Ár: 479 000 HUF


Az Exposure XM HP modell, a félszélességű sorozat legutóbbi kiegészítése. Arculatának első szembetűnő jellegzetessége – mint mindegyik Exposure termék esetén – a kiváló minőségű alumínium ház és extrudált alumínium előlap.

 

 

 

Az XM HP az első az Exposure sorozatában, amely teljes funkció kvótát egyetlen kabinetbe csomagol. A mindössze 218 mm széles és 89 mm magas ház előlapja egyszerű és funkcionális. Az egy pillantással áttekinthető kezelőszervek és led-kijelzők a nagyon könnyű használhatóságot sugallják.

A bemenetválasztó alatt találunk egy szimmetrikus és egy pár hagyományos (aszimmetrikus) fejhallgató kimenetet, amely így két fejhallgató használatát teszi lehetővé.

Mivel ennek az eszköznek elsődleges célja közös, a működéshez komoly megépítettségű tápegység szükséges. Az XM HP egy lineáris tápegységet tartalmaz – lineáris, nem kapcsoló üzemmódú! Ennek alapja egy 60 VA teljesítményű, kifejezetten az Exposure számára készített, egyedi, toroid transzformátor, az XM HP készülék első felében helyezkedik el és a súly nagy részét képviseli.

Az elő-erősítő és a vezérlő áramkörök, valamint a teljesen diszkrét hangkimeneti fokozat kiváló minőségű alkatrészekkel felszerelt áramköri lapon helyezkedik el. Az alkatrészeket a gyártó mérnökei, a hangzás optimalizálása érdekében, hosszú hallgatási procedúrák alatt választották ki. Kiváló minőségű ellenállások és kondenzátorok kerültek beépítésre, amelyeket a jelútban használnak.

 

 

 

A távirányítható, motorizált hangerő-szabályzó a legjobb minőségű, klasszikus potenciométer.

 

 

Mozgó mágneses (MM) hangszedők jelét fogadó bemeneten egy IC-alapú phono-előerősítő fokozat dolgozik. Az első, nagy-szintű AUX1 bemenet egy kapcsolással átváltható MM hangszedők jelének erősítésére. Így a 2,5 mV (1KHz, 47K ohm) jelhez kisebb, mint 73 dB jel-zaj viszony tartozik. Emellett még kettő vonal-szintű bemenet áll rendelkezésre, amelyek 350mV (1 KHz>14 kOhm) mértékű jelek fogadásra képesek.

A digitális részen két optikai és két koaxiális (BNC), valamint egy aszinkron, Class-2 USB bemenet fogadja a jeleket. A WM8742 DAC képes bármilyen digitális zeneanyag dekódolására 24bit / 192kHz-ig, valamint a natív DSD64 kezelését is elvégzi. A beépített DAC egységben lévő Wolfson WM8742 DAC chip, a készülék célját és árát is figyelembe véve, egyáltalán nem átmeneti vagy ideiglenes megoldás. Az SPDIF BNC koax és optikai bemenetek 16-24 bit/32 – 192 kHz mintavételezésű jelek feldolgozására, míg az USB bemenet, lineáris PCM 16-24 bit/44.1kHz – 192 kHz, valamint DSDx64 (DoP) aszinkron átvitellel képes dolgozni.

A teljesen diszkrét áramköri elemekből felépített, különválasztott, állandó és változtatható jelszintű kimeneti fokozat lehetővé teszi a csatlakozást akár két monoblokk végerősítőhöz.

 

 

A kimeneti fokozat, az alacsony impedanciájú fejhallgatókhoz, nagy meghajtó képességgel, kellően nagy áram kapacitással rendelkezik. Két pár 6,35 mm-es aljzat és 2 pár XLR aljzat áll rendelkezésre, tekintettel az 1,5 W kimeneti teljesítményre 33 Ohm esetén. Így egyszerre kettő pár fejhallgató használható.

 

 

A készülékhez egy teljes értékű, minden funkciót szabályozni képes távirányító tartozik.

MEGHALLGATÁS


Ha egy erősítő építő szaktekintély fejhallgató-erősítőt épít, attól mindenképpen valami különlegeset várhatunk. Az Exposure XM HP által keltett hangzás a kimeneteken, erősítő és hangsugárzó üzemeltetésével, felharmonikusokban gazdag, elég nagy dinamikai átfogóképességgel mutatja be a muzsikát. Ügyesen kerüli a tranzisztoros felépítésű digitális eszközök fémes, durva hangját, amely gyakran jellemző.

A nagy dob beütések könyörtelenül erőteljesek. Ott, ahol szükséges, nem fukarkodik a „nagy pofon” monumentális érzetével. Masszív, kézben-tartott basszussal, kifejező ütős szekcióval visz a hangulatba. Különleges gitárokat hallgatva – mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége és hangszínének tartalma – a nagy akusztikai terében való elhelyezkedésük teljesen világos és könnyen érezhető, sőt nyertünk a reprodukció pátoszán és valóságszerűségén. Mindezt kellő hangtisztasággal és kifejezőkészséggel vetíti elénk.

Ez a DAC nemcsak az Exposure többi készülékéhez, de a kategóriájában lévőkhöz képest is dúsabb, teltebb, gazdagabb és kulturáltabb hangzást nyújt. Lehet kritizálni a bizonyos részletek és felbontás feláldozását, de ez nem megy az muzsika élvezetének rovására, inkább nyugalmat és higgadtságot mutat. Viszont, tisztább és nyugodtabb a magas hangok területe, a közép-tartománytól felfelé szilárdabb és kompaktabb hangzással, stabilabb és háromdimenziós részletekkel rendelkezik. Az Exposure több erőt, kontrollt és mélységet mutat, de mindenképpen a hallgató és a rendszer többi részének preferenciáitól függ. Az előerősítő/DAC több mint nagyszerűen vázolja fel a teret. Helyes rendszer és hangsugárzó elhelyezés eredménye, hogy középen, szemmagasságban szilárd az ének pozíciója. Az XM HP az énekes hangjában fantasztikusan közvetíti a dikciót. A közeli mikrofonozási technika folytán hallható a szavak formálása és az artikuláció változatossága valamint, a finom részletek közvetítése. A jó benyomásokat segítik a háttérben felsorakozott hangszerek.

Az MM-szintű phono bemenet minőségi, mély értelmű, érzelmi hanglemez hallgatás tesz lehetővé. Különösen tetszett a friss és gazdag hangszeres környezetteremtés, valamint a határozott és feszes mély-tartomány. Ami valamivel kevésbé jó – és csak egy sokkal fejlettebb elektronikához mérten nyilvánvaló – az a hangszedő átvitt impulzusainak gazdagságából kinyert természetesség piciny hiánya.

Különösen fejhallgató-erősítőként dicsérjük, mint árkategóriájában az egyik legjobb hangzásút. Hangzásának előnyei a gyakorlott füleknek egyből világos, emellett ajánlott a hosszabb használat a teljesítmény kiértékelésének érdekében. A végeredmény nagyon jó, akár több fejhallgató meghallgatására érdemes, a hallgatónak kell eldönteni, melyikre van szükség, melyik illik hozzá és hozzánk a legjobban.

Nyitott karakterisztikájú fejhallgató használatakor, a hallgató orra előtti térben, a hangszínpad meggyőző formát ölt. Szinte minden nagyon jól hangzik, van kifejező erő és zene iránti elkötelezettség. A hangok gyorsak, az összhangzat nyílt és természetes. Nincs probléma tranziensekkel, például a zongora friss, új és modern hangzású. A nagyobb felbontású és magasabb bitrátájú felvételek meghallgatása esetén a részletek szegmensében a hangkép tovább bővül és elmélyül. A hangzás karaktere nem változik, még a nem általános hangszerek keltette muzsikák esetén sem. A különbség mindenesetre nagyobb, mint amit ebben a kategóriában megszoktunk.

Alacsony impedanciájú fejhallgatók? Emiatt nem kell aggódni, mert az XM HP olyan fejlett áramkörökkel rendelkezik, amelyekben a különálló hangkimeneti fokozat magas meghajtó-képességet biztosít. Gyakorlatilag minden helyzetben nyugodtan, rendezetten és nyomatékosan tud szólni. A vidáman játszó összkép még a legigényesebb fejhallgató rajongókat is elismerésre sarkallja.

KONKLÚZIÓ


Az Exposure XM HP előerősítő, DAC, fejhallgató-erősítő egy kiváló hangzású egység. Nagyon sokoldalúan használható, zeneileg szinte a teljes palettát bemutatni képes, és ha megfelelő rendszerben gondolkodunk, be tudja mutatni kifinomult tulajdonságait. Kis mérete ellenére sem voltak hangzás- vagy teljesítmény korlátok. A muzsika erőteljes, tágas megjelenése megcáfolja a kompakt kialakítást. Az Exposure XM HP csak egy kis ugrásra van a teljes High-End élménykeltéstől. A megfelelő hangrendszer kialakítására van egy ötletünk. Analóg forrásként a Pro-Ject X2 lemezjátszó, CD-lemezmeghajtóként az Exposure XM CD-lejátszó, digitális forrásként egy laptop, valamint végerősítőként az Exposure végfokok szolgáljanak.

Az Exposure XM HP egyértelműen olyan eszköz, amely betekintést nyújt a rendszer eléje kapcsolt összetevőinek jellemzőibe. Érvényes ez a kábelezés minőségére is, mert minden változást képes bemutatni. Viszont nemcsak hangzás analízisre kell használni, hanem élvezni az átadott zenét. Úgy ítéljük, az Exposure kompakt XM HP új rajongókat hoz a márka vonzáskörébe, meglehetősen nagy kihívássá vált néhány versenytárs számára.

Pro
+ komoly megépítésű komplex készülék
+ több funkciót kínál, mint amire a megnevezése utal

Kontra
– Natív DSD hiánya

 

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció