Menu

Cart

iBasso IT04 fülhallgató teszt

Az IT00 fülhallgatóval bebizonyosodott, hogy az iBasso képes tisztességeset alkotni a 30 000 Ft alatti kategóriában. Az IT04-gyel elérkeztünk a másik véglethez, hiszen érte már valamivel több mint 200 000 forintot kell kicsengetni. De mit tud egy ilyen hibrid, miért nevezi gyártója referenciának?

 

 

Bevezető gondolatok

 

Az IT04 neve a négy hangszórós rendszerre utal. Három rezgőnyelves (Balanced Armature) és egy dinamikus egységgel készül. Mindez az IT03 formájáról mintázott házban fészkel, melynek külsejét szénszálas lemez díszíti. A kapszulák fényes, sima felülete és fülhöz idomuló "nyúlványai" az egyedi, színpadi IEM-ekkel azonos anyagminőséget képviselnek.

 

 

 

 

Az iBasso saját fejlesztésű dinamikus hangszórójánál fontos szempont volt a magas mágneses fluxus. Ezért közel egy Tesla erősségű mágnes hajt benne egy 10 mm-es grafén membránt. A Knowles BA egységeit ún Root Tube hangterelő platformmal egészítették ki, hogy a motorokban lévő teljes potenciált kihasználják. A négy hangszórót precíz számításokkal finomított keresztváltóval illesztették egymáshoz.

 

 

 

 

Küllem

 

A moduláris, nyolc szálból kézzel szőtt kábel monokristályos réz, illetve ezüstözött monokristályos réz vezetőket tartalmaz. A fülhallgató felőli oldalra MMXC, a forrásba illeszkedő végre pedig 2,5 mm-es szimmetrikus TRRS Jack dugókat szereltek. Utóbbihoz adapter is tartozik, amellyel 3,5 mm-es aszimmetrikus Jack végződésű lesz. Így szinte bármilyen manapság létező DAP eszközhöz csatlakoztatható az IT04.

 

 

 

 

A csatlakozók háza natúr alumínium, tehát a világos tónusú kábel dizájnra kissé elüt a fülhallgatótól, de az összkép így is igényességet sugall. A csomagolás kellemes, a kiegészítők is nívót keltők. Utóbbi alatt értendő a masszív alumínium védőtok is. Letekerhető felső részével és velúr bélésével egyszerre szokatlan és luxus érzetű. A tartozékok között található még összesen tizenkét pár szilikon és két pár szivacsos illeszték, valamint egy jótállási kártya. Méltányolható gesztus a gyártó részéről, hogy a "kézikönyvben" a fülhallgató frekvencia és torzítás mérési görbéjét is közölték.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az iBasso IT04 fülmonitor viszonylatban nagy. Ha már fülbe helyeztük, oldalnézetből kompaktnak látszott, de szemből láthattuk, hogy kissé kilógtak fülünkből a hangszórók érdekében megnövelt mélységű kapszulák. Intenzívebb testmozgásra kissé hangosan zörgött a kábel, ezért ezt a konfigurációt inkább nem használtuk sportoláshoz.

 

 

 

 

Könnyed séta, utazás vagy irodai munka közben annál jobban teljesített. Passzív zajszűrése kiemelkedően jónak bizonyult, természetesen főleg akkor, ha hozzá való illesztékkel használtuk. Persze a hatékony zajszigetelés már a lényegesen olcsóbb IEM-ek esetében is eredendő előny. Az IT04 használata viszonylagos nagysága ellenére sem volt kényelmetlen. Műgyanta (vagy műgyantához nagyon hasonlító) háza szinte bekapaszkodott a fülbe anélkül, hogy túlzottan nyomó, feszítő érzetet keltett volna. Ettől függetlenül fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy aki teheti, vásárlás előtt személyesen, saját fülével is próbálja ki, amennyiben lehetséges.

 

 

 

 

Az illesztékek fontossága minden kategóriájú IEM esetében kritikus tényező. Esetünkben a szilikon tokokkal is elképesztő felbontásban részesültünk - eleinte. Néhány nap után azonban a kezdeti mámor helyét átvette az alaposabb, figyelmesebb megközelítés. Szokatlan világosságot, polírozott tisztaságot vettünk észre a magashangokon. Minél komplexebb és intenzívebb zenei stílusokat hallgattunk, az a bizonyos analitikus komolyság annál zavaróbbá vált. Próbaképpen levettük a szilikon illesztéket és átváltottunk szivacsos Comply párnákra. A kissé kifent, klinikai jelleg kapásból alább hagyott és melegebbé vált a fülhallgató közlésmódja, miközben a magashangok enyhe lekerekítéssel, de még nem túl tompítottan szóltak tovább. Egyébként EQ-t is használhattunk volna. Nem vétek kicsit a szoftveres korrekcióra támaszkodni, elvégre mindenki füle valamennyire más. Mivel azonban eddig szinte minden IEM fülest EQ nélkül teszteltünk, az IT04-et is standard görbéje szerint vizsgáltuk.

 

 

 

 

Alapos bejáratást követően először Astell&Kern AK Jr DAP lejátszóval hajtottuk a fülhallgatót. Majd átváltottunk az ADI-2 DAC FS D/A konverterre, amely JRiver szoftvert futtató iMac számítógéppel volt összekötve, AudioQuest Carbon USB kábellel. Az ADI-2 DAC (kb. 350 000 Ft) egyértelműen jobban tájolt sztereó középpontot, fejlettebb színpad ábrázolást nyújtott, ezért végül vele történt a kritikus tesztelés. Az IT04 egyértelmű különbségekre mutatott rá az olcsóbb és drágább készülékek, valamint 16 és 24 bites fájlok között, ezért sok más high end IEM-hez hasonlóan hozzá is célszerű tudatosan magasabb minőségű elektronikát választani (legyen az akár DAP, akár DAC).

 

 

 

 

Hangminőség

 

Az iBasso IT04 karaktere a hangok részleteire épített. Úgy jelenítette meg a hangokat, mintha egy gondosan kidolgozott, komplex festményt tárt volna elménk elé. Ezen a textúrált, információval telített képen kedvünk szerint barangolhattunk figyelmünkkel. Eleinte bizonyos részleteken fennakadtunk (például a magashangokon, amelyeket később egész jól sikerült szivacsos illesztékkel csillapítani, igaz, ettől a basszus kissé testesebbé vált), de ha az összképet néztük, akkor könnyen elvesztünk a virtuális zenei térben.

 

 

 

 

Bizonyos fülhallgatók, amelyekkel korábban találkoztunk, többé-kevésbé kiemelték a basszust, mások inkább a magashangokat fokozták fel a markánsabb, határozottabb részlet ábrázolás érdekében. Találkoztunk már olyan fülesekkel is, amelyek a hatásvadász eredményhez a mélyebb frekvenciákat és a 10 kHz fölötti részleteket is egyformán feltupírozták. Ezekhez képest az IT04 mindent igyekezett tisztán, érzékletesen, elkülönülve, mégis egységesen megjeleníteni. A basszus műfajtól függően feszes, puha vagy éppen áramló volt, gazdag térmérettel, de nem nyomta el a középső frekvenciákat. Utóbbiak kristálytisztán illeszkedtek a borotvaélesen érzékelhető, bárminemű fedettséget, tompaságot nélkülöző magastartomány alá.

 

A BA egységekre jellemző, semmihez nem fogható gyorsaság ezúttal is érzékelhető volt. A mikro-dinamikus részleteket nagyon élethűen jelenítette meg az IT04, fizikai érzetként jelentek meg pl. a cintányér rezgések, vagy hasonló, váratlan hanghatások. Viszont el kellett fogadnunk azt is, hogy bármely más IEM-hez hasonlóan az IT04 is inkább "agyban" építette fel a sztereó teret és nem terelte szét a színpad egyes részleteit a fej köré úgy, mint egyes high end fejhallgatók. A részletek ilyen közeli és intim ábrázolása, valamint a rendkívül magas felbontás sokak számára ijesztő lehet első hallásra, ezért csínján kellett bánnunk a hangerővel (és itt ismét papolhatnánk az EQ jelentőségéről), de szerencsére kis terhelésen is valósággal ontotta magából az információt az IT04. Az alábbi zeneszámokkal megpróbáljuk érzékeltetni, hogy egyes műfajokkal miket tapasztaltunk.

 

 

 

 

Cassandra Wilson - Red Gu2itar (női énekhang, jazz hangszeres kíséret)

 

Ahogy a szám elején "koccant a pengető a húron, már abból érződött, hogy a fülhallgató szinte betegesen fókuszált mikro-dinamikával dolgozott. Az ének itt egy kissé technikai volt. A mi megítélésünk szerint picit még a valóságra is rálicitált (mint egy Hasselblad optikával elkapott portréfotó), tehát nem próbált meg gyengéd vagy selymes lenni, viszont mindenképpen pozitív, hogy elhatárolódott a hangszerektől. Egy pici kis felszabadultságot, könnyedséget még elviseltünk volna a mikroszkopikus pontossággal dolgozó magas tartományon, de a jazzgitár tonalitása hihetetlenül magával ragadott, mindent átölelt a térben. Az enyhe technikaiságon figyelve emlékeztettük magunkat arra, hogy finomabb közlésmóddal dolgozó elektronikával (vagy az ADI-2 átállításával) könnyedén lágyíthattunk volna az IT04 karakterén.

 

Dave Brubeck - Take Five (szaxofon, dob, bőgő, zongora)

 

Betűre pontos tónusokat kaptunk. A nagybőgő pillekönnyen lebegett. A szaxinak jól állt a száraz és technikai precizitás. A cintányér holografikusan támadott, szinte balra akartunk nézni, hogy lássuk. Néhány másodperc elég volt, hogy az agyunk jelenlévőnek érzékelje a zenét. Az egységet is tudtuk figyelni, nemcsak külön-külön a gondosan elhatárolódó hangszereket. Ez nagyon direkt, nagyon azonnali, nagyon eleven volt - a vérbeli IEM hatás. Ugyanakkor érthető, ha valakinek az IT04 egyszerűen "túl sok", mert hallgatása közben szinte semmilyen más, agymunkát igénylő tevékenységet nem lehet űzni.

 

Post Malone - Blame it On me (férfi ének, hip hop kíséret)

 

A Blame it On me nem kimondottan audiofil darab, mégis rengeteg textúrát, rétegződést és áramlást fedeztük fel csak magában az énekben. Eközben szép testes, gazdagon megtámogatott basszus tarkította az ütemeket, mélyhangokkal sem volt szűkmarkú a füles. Elvitt minket a zene annak ellenére, hogy nem Pavarottit, hanem egy huszonéves, agyontetovált fiatalembert füleltünk. Persze kinek mi tetszik.

 

 

 

 

Hans Zimmer - Detach (Interstellar c. film zenéje)

 

Brutálisan dörgő mélyhangok! Kristálytiszta magashangok és mellette tengernyi, végtelennek érződő basszus. A vonósokat szárazon, tagoltan mutatta, mint egy nagy mérnöki rajzot, úgy érzékeltük a muzsika felépítését. Az orgona előtti, átmeneti vonós szekció pókhálószálon érkezett, majd hirtelen az orgonával megint elindult a hullámvasút. Rengeteg információt kaptunk, valósággal fürödtünk a hangsávokban, a tömény és szellős, kemény és légies motívumok intenzíven váltogatták egymást.

 

 

 

 

Végszó

 

Az iBasso IT04 elsősorban ultra-magas felbontása miatt maradt meg emlékezetünkben, de nem kategorizálható a "kényeztető audiofil" fülesekhez, mivel a könnyű hallgathatóság helyett a precíz ábrázolást helyezi előtérbe. Ilyen esetben fokozott jelentőséggel bír a zenei anyag minősége. Az ingyenesen letöltött, szétkonvertált anyag nem fog élvezetesen szólni, mivel a zenei anyag hibái is precízen hallhatóvá válnak. A szokásosnál magasabb információmennyiséget nem mindenki képes azonnal befogadni és megemészteni. Ilyenkor kicsit optimalizálni kell a fent említett módok (szivacsos illeszték, EQ, melegebb elektronika stb.) valamelyikével és a merev profizmus finomabbá, simulékonyabbá válik majd. Azoknak ajánlott, akik elsősorban magas felbontású zenéket gyűjtenek, és sokat utaznak, ezért egy bárhol elférő IEM jelenti számukra a zenehallgatás kulcsát. Ironikus módon pont azért nem ajánlható mindenkinek, mert karaktere tökéletességre törekvő, így az eredmény nagyban függ a hallgató ízlésétől. Nem egy "mindenre alkalmas univerzális megoldás" fülhallgató, de mindez nem változtat annak a tényén, hogy az IT04 tudása összemérhető bármely másik hasonlóan árazott IEM fülhallgatóval.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Hangszóró típusa: 3 db Knowles rezgőnyelves egység, 10 mm-es dinamikus, grafén membrános
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-40 kHz
Impedancia: 16 Ohm
THD: < 1 % (1 kHz/1 mV)
Zajcsillapítás: -30 dB
Maximális bemeneti feszültség: 10 mV
Kábelhossz: kb. 1,2 m
Csatlakozó: 2,5 mm-es szimmetrikus Jack (adapterrel 3,5 mm-es aszimmetrikus Jack-re alakítható)
Tömeg: 13 g (kábel nélkül)
Ár: 225 990 Ft
 

 

   

 

Mérleg

 

+ Mesébe illő jelenlét érzet, azonnal agyba tóduló dinamikus részletek

 

+ Zenei stílusok terén nem válogat, persze a minőségi műsort és elektronikát megköveteli

 

+ Rengeteg részlet, gazdagon tálalt tónusok, textúrák, rétegek

 

- Egyeseknek elsőre kissé feltűnően analitikusnak tűnhet

 

- Védőtokja lehetne praktikusabb

 

- Szivacsos illeszték vagy egyéb rásegítés (EQ) nélkül magastartományát néhányan túldimenzionáltnak találhatják

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány: 4,5 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció