Menu

Cart

DALI OBERON 9 álló hangfal teszt

A DALI OBERON sorozatból, ami a ZENSOR-t váltja és a SPEKTOR és az OPTICON szériák között helyezkedik el, már sikerült megismernünk állványos, falra szerelhető és álló típusokat is, és mindegyikük esetében egy nagyon jól árazott, és kategóriájában igazi értéket nyújtó modellt ismerhettünk meg. Ugorjunk most a csúcsra az OBERON 9 által, hogy meghalljuk, ez a valóban termetes állódoboz mit is nyújthat egy házimozi, de elsősorban hifi rajongónak.

 

 

Amikor az OBERON nagyban játszik

 

 

A DALI OBERON 9 hangfal láttán egy barátunk megjegyezte, hogy "nagy, tehát nem kicsi", és ez valóban így van. Kategóriájában egy valódi monolit, mert hasonlóan a sorozat többi tagjához, itt sincsenek formabontó ívek, amelyek csak optikailag, de kicsit finomítanának a 336x1172x406 mm-es méretein, és a hozzá tartozó, darabonkénti 37 kg-os tömegen. Ez korántsem baj, és valószínű, hogy a tervezőknek is az volt a céljuk, hogy ez a modell letaglózzon minket. Hát ez sikerült! Mindehhez hozzájárul még az is, hogy az OBERON 9 kizárólag fekete és sötét dió színben kapható, a hangszórók védőszövete is szürke, tehát itt egyértelműen dominálás volt a cél. A hangdoboz mégis inkább bútorszerű, és izgalmas látványt nyújt, párunk pedig minden bizonnyal elkacérkodik majd a gondolattal, hogy ráhelyezze egyik szobanövényét. Előzzük meg, tegyük rá inkább mi a kedvenc bakelitünket, mert bizony az is lazán elfér rajta!

 

 

 

 

Az OBERON 9 a sorozat legnagyobb és legújabb darabja, minden bizonnyal egy olyan réteget célzott meg, amit a kisebb, OBERON 7 még nem tud teljes értékben kiszolgálni. A konstrukció és az alkalmazott technológiák maradtak, így továbbra is központi szerepet kapott az eddig is bevált, túlméretezett, 29 mm-es lágy dóm magassugárzó, ahol az őt körülölelő lemezzel a sávszélességet
is sikerült megnövelni. A felépítés háromutas, ehhez pedig ebben az esetben további három hangszóró dukál, mindegyikük SMC technológiájú, aminek a hosszabb hallgathatóságban, és a mechanikai torzítás csökkentésében van jelentős szerepe.

 

 

 

 

A 178 mm-es középsugárzó legfelülre került, a kettő darab 223 mm-es mélysugárzó pedig a lágy dóm alá. Igen, jól olvasták, a DALI az alkalmazott hangszórók méreteit tekintve sem bízott semmit a véletlenre. A membránok egyedi színe mindenkinek, nem csak DALI rajongóknak lehet ismerős, hiszen továbbra is farost-szálas, finomszemcsés papírpép az alapanyaga, ami kombináció eddig mindig jól bevált.

 

 

 

 

A DALI természetesen belül sem spórolt ki semmit, tehát találunk bőven merevítő és csillapítóanyagokat a vastag MDF falon, magát a hangsugárzót pedig a már szintén ismerős, alumínium alapanyagú talp tartja stabilan, természetesen mindezt az OBERON 9 méreteihez igazítva.

 

 

 

 

A keresztváltó minőségi darabokból áll, az immár duplikált hátsó reflexnyílás pedig segíti a megmozgatott levegő egyenletes kijutását és terjedését. A csatlakozó itt is szimpla, de aranyozott, és teflonszigetelést is kapott, így nincs is más hátra, mint beilleszteni hangfalkábelünket, bekapcsolni az elektronikákat, hogy megtudjuk azt, a dánok mit is szeretnének nyújtani ezzel az óriással.

 

 

 

 

Igazi nagyvad telhetetleneknek és szórakozni vágyóknak

 

Amennyiben visszaemlékszünk az OBERON 5-re, akkor máris eszünkbe jut, hogy méreteihez képest nagyon szép és erőteljes mélyhangokat produkált, pedig ott csupán kettő darab 133 mm-es mélyközépsugárzó végezte a dolgát. Az OBERON 9 esetében már a középsugárzó is jóval nagyobb, a mélysugárzókról pedig már ne is beszéljünk. Nos, el tudjuk képzelni már ebből kiindulva is, hogy
mire képes ez a hangsugárzó. Hát, nagyot szól, az egyszer biztos! Aki házimoziban gondolkozik, és az OBERON 9-et szánja a frontsugárzó szerepére, annak nagy és erős szubládát célszerű választania hozzá, mert egy erőtlen kis példány nem rúgna mellette labdába. Valóban olyan, mintha egy külön mélynyomót építettek volna a doboz alsó egyharmadába, az pedig nagyon komolyan veszi a szerepét. George Michael egyik remixével, a Prodigy Firestarter című gyöngyszemével, majd a Megadeth szigorú riffjeivel nyitottuk a sort. A kapott hangnyomás miatt a hallgatói pozíciónkon jelentősen változtattunk, mert bizony 3-4 méterről egyszerűen túl nagy volt a teljesítmény, pedig a szobahangerőt még meg sem haladtuk. Ezzel egyidejűleg jócskán növelnünk kellett a távolságot a hangsugárzók között. Ezek alapján azt már ki is pipálhatjuk, hogy az OBERON 9 szórakoztatni tud könnyedebb hangvételű, de ütős zenékkel.

 

 

 

 

De mi a helyzet igényesebb, kulturáltabb műfajokon, szükségük van-e erre a méretre azoknak, akik inkább akusztikus, melodikus zenéket hallgatnak, valamint a jazz és szimfonikus zene is benne van a repertoárjukban, és nem feltétlenül a szomszédok idegeinek borzolása a céljuk? Megnyugtatunk mindenkit, hogy ez a hangsugárzó szelíd és finom is tud lenni, persze csak bizonyos keretek között. Hála magas érzékenységének, nem kíván combos erősítőt, sőt szerintünk jobban is fekszik neki, ha hétköznapibb, 60-80 wattal támogatjuk csak. Parasound elő-végfokunk bizony rendesen kipréselte belőle a szuflát, ezáltal az OBERON 9 pedig belőlünk, tehát ide feleslegesen sok a 100 W csatornánként, a fele is elég lehet, ha az a teljesítmény valós. Akkor valamennyire megszelídül az óriás, a tér is sokkal több részletet nyújt, amelyek pontossága megnő. Szellősebb, ezáltal hosszabb távon is hallgathatóvá válik a hangsugárzó, és ez egy nagyon fontos tényező, ha nem csupán némi fellángolásnyi döngetésre vagy zúzásra vágyunk.

 

 

 

 

Visszakanyarodtunk George Michael zenéjéhez jazz albuma kapcsán, és örömmel konstatáltuk, hogy bár nem feltétlenül erre találták ki, de halkan is nagyon erőteljes és pontos képet rajzolt nekünk ez a hangdoboz. Olyan fotelba süppedős a tálalása, körbeölelt minket, és teljesértékű, valamint valódi nagyságú zenével örvendeztetett meg. A nagybőgő ugyan már itt is domináns volt egy kicsit, de az énekhang tiszta és érthető maradt, ahogyan a többi hangszer sem vált lapossá, nem csökkent a szerepük. Nagyon is élvezetesek voltak a hallottak, főleg ilyen téli estéken, jól esiett a folyamatos pulzálás és erő.

 

 

 

 

A basszusgitár játékának megemlítését semmi pénzért nem hagynánk ki, mert a Level 42 dalaiban, vagy Marcus Miller muzsikájában olyan dinamikus, határozott és pontos, valamint gyomrunkban is érezhető prezentációban volt részünk, amit bizony drágább és még termetesebb hangsugárzók is megirigyelhetnének. Aki tehát ilyesfajta izgalomra vágyik, meg is fogja kapni azt. Tényleg minden elismerésünk!

 

 

 

 

Petrucciani zongorája melegebb, és enyhén puhább volt a megszokottnál, de a pontosság megmaradt, bár a lecsengés némileg hosszabb volt a kelleténél. A dobok ebben az esetben is valós nagyságot öltöttek, de nem lett túl vehemens, inkább folyamatosabbá, talán még érzelmesebbé is vált a játéka. Már a gondolattól is kirázott a hideg attól, hogy mi lenne, ha a Whiplash című filmet ezzel a hangsugárzóval élvezhetnénk végig! A magashangok sem szenvedtek hiányt, és meg kell jegyeznünk, hogy az eddig hallottak esetében egyszer sem. Nem hiába a túlméretezett kivitelezés, nem is hagyta magát elnyomni. Egyes esetekben ugyan tapasztaltunk némi keménységet, de ez hosszabb bejáratást követően valószínű, hogy finomodik, vagy teljesen meg is szűnik.

 

 

 

 

Szimfonikus zenét egyszerűen nem tudtunk egy ilyen adottságú hangdobozpárral halkan hallgatni, és ez szerintünk így is van rendjén. Igazi hangáradatot kaptunk, a koncertterem ábrázolása teljes volt, és bizony végre átjött az a testesség és légnyomás, ami ehhez a műfajhoz bizony kell. A férfi énekhang nem csak az OBERON 9, hanem a lakás határait is túllépte, a terhelhetőségét hétköznapi keretek között szinte lehetetlen is kihasználni. Az orgonát mindenképpen ki kell emelnünk, ebben a kategóriában példaértékű a mélysége és az ereje. Rendben, a hangszórók mérete adott, de az arányok, valamint a megfelelő merevség és csillapítás nélkül csak kongana, annak meg sok értelme ugye nincs. Tehát a tisztaság abszolút megmaradt, és nem szenvedtünk nagyobb halláskárosodást, mint egy valódi, élő koncert végére, hiszen a természetességet mindvégig megőrizte a DALI.

 

 

 

 

Hurrikán söpört végig a lakáson

 

A DALI OBERON 9 egy hatalmas hangsugárzó, hozzá illő nagyvolumenű hanggal, ami viszont halkan is élvezetet képes okozni. Viszont bűn lenne nem kihasználni az adottságait, ami szerencsére nem feltétlenül igényel drága, vagy izmos elektronikákat, hiszen könnyen hajtható. Az elhelyezésével viszont vigyázzunk, mindenképpen 30 négyzetméter fölé ajánljuk, valamint a hátsó falakkal is óvatosan kell bánnunk, mert a hátsó dupla basszreflex kimenet nagyot tud növelni a basszuson, ami már eleve valódi szubtartománnyal bír. A pontosság oltárán hoznunk kell némi áldozatot magas hangerőn, de aki ilyen teljesítményt szeretne hazavinni, és ezen a téren is többet akar, akkor bizony lazán 1 millió fölötti hangsugárzóban kell gondolkoznia. Házimozi frontsugárzójaként igazán elemében lehet, sztereó zenehallgatásnál pedig allrounderként viselkedik, de az biztos, hogy valódi élvezetet izgalmasabb és tempósabb zenékkel képes okozni. Nem csoda, hiszen valószínű, hogy ezért lett ilyen nagy minden téren.

 

Műszaki adatok

 

Kivitel: háromutas, basszreflex
Hangszórók: 29 mm-es lágy dóm magassugárzó, 178 mm-es középsugárzó, 2 db 223 mm-es mélysugárzó
Frekvencia-átvitel: 35 Hz-26 kHz
Keresztváltási frekvenciák: 780 Hz és 3,4 kHz
Névleges impedancia: 4 Ohm
Érzékenység: 90,5 dB
Max SPL: 113 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény: 50-400 W
Méretek: 336 x 1172 x 406 mm
Tömeg: 37,2 kg
Ár: 579 990 Ft/pár
 

 

 

 

 

Mérleg

 

+ Valódi háromutas konstrukció és hangzás

 

+ A mélyhang rendkívül domináns, igazi szubtartománnyal rendelkezik

 

+ Elsöprő erő és lendület, ami szerencsére alacsonyabb hangerőn is élvezetes marad

 

+ Remek megépítés, amit valószínűleg hosszútávra terveztek

 

- Az elhelyezésnél vigyázzunk, csak a nagy tereket szereti, és a távolságot a falaktól

 

- A kisebb OBERON modellekhez hasonlóan talán lehetne itt is nagyobb a színválaszték

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció