Menu

Cart

DALI iO-6 – ERŐS VERSENYZŐ

Megérkezett az első DALI felhallgató pár. A DALI iO-4 és a DALI iO-6. Azért beszélek párról, mert gyakorlatilag két egyforma fejhallgatóról van szó, a különbség a kettő között az, hogy az egyik aktív zajcsökkentő rendszerrel van felszerelve.

 

 

 

Szerkesztőségünkbe a DALI iO-6 érkezett meg tesztelésre. Ai iO-6 Bluetooth, aktív zajcsökkentő technológiával felszerelt dinamikus, fület körülölelő kagylós fejhallgató. A Bluetooth alkalmazása jó választás, hiszen ma minden a mobilitás irányába mozdul. A beépített Bluetooth 5.0 technológia teljesítményét tekintve köszönőviszonyban sincs a korábbi Bluetooth megoldásokkal. Rendkívül gyors és stabil. A fejhallgató passzív és aktív üzemmódra is képes, azaz nem kell feltétlenül bekapcsolni a fejhallgatóba épített elektronikát, anélkül is használható. A gyártó inkább az aktív használatot javasolja.

Áttekintés


A Dali iO-6 szemrevaló prémium minőségű fejhallgatója kétféle kivitelben fekete és bézs színekben kapható. Hozzánk a bézs színű jutott el. Építési minősége kiváló. Első ránézésre megállapítható, hogy jól van összerakva. A fejjel és füllel érintkező részek puhák. A fülkagylók kör alakúak és krémszínű műagyagból készültek. Külső oldalukon kör alakú ezüst színű betéttel, amin a Dali felirat látható. A fülpárnák memóriahabból vannak, amit bézs színű műbőrrel vontak be. Ha tisztítani kell, vagy ha ki akarjuk cserélni őket könnyen eltávolíthatók. A fejpánt ugyanabból a műanyagból készült, mint a fülkagylók. Külső oldala szintén bézs színű műbőrrel van bevonva. A kényelmesebb viselet érdekében, fejpánt fejre támaszkodó része szintén memória habból készült, és világosabb bézs színű műbőrrel van bevonva.

Bluetooth kapcsolat


A fejhallgatóhoz a Bluetooth-on kívül USB-vel és analóg vezetékkel is kapcsolhatjuk a forráskészüléket. Az analóg kapcsolathoz mellékelt 120 cm hosszú kábel, aminek mindkét végére 3,5mm-es TRS sztereó jack-dugót szereltek, amit a bal oldali fülkagylón elhelyezett csatlakozóaljzatba lehet bedugni. Az USB-C aljzatot a jobboldali fülkagylóra helyezték. Ez nem csak arra szolgál, hogy a számítógéphez vagy mobil eszközhöz csatlakozva a fejhallgató A/D átalakítóját használjuk, hanem ezen keresztül tudjuk feltölteni a beépített akkumulátort is.

 

 

A jobboldali fülkagyló alsó oldalán helyeztek el azt a három állású kapcsolót, amivel aktív üzemmódba helyezhetjük az elektronikát, illetve ezzel végezhetjük el a Bluetooth párosítást. E mellett található két apró LED. Az egyik a Bluetooth állapotát jelzi vissza, a másik az akkumulátor töltöttségi állapotát mutatja. A fülkagyló peremének előre néző részén van egy kis nyomógomb, aminek a nyomkodásával az aktív zajcsökkentő üzemmódok között lehet váltani. Egyébként a fejhallgató működési állapotairól egy férfihang tájékoztat bennünket, angol nyelven. A kagylók előre és hátra is képesek 90°-ban elfordulni, így jól alkalmazkodnak a fejhez, és a fejhallgatóhoz adott hordtáskában is, ebben az elfordított állapotban helyezhetők be.

Alkalmazott technológiák


A DALI a beépített hangszóró terén már korábban szerzett hangszórógyártási tapasztalatára támaszkodva egy 50 mm átmérőjű papírrost membrános hangszórót alkalmazott. Az optimalizált hangszórómágnes neodímiumból készült. A teljes rendszer egyenes frekvencia menetű, mentes a hangszínezésektől, alacsony torzítású és pontosan követi a zene dinamikáját. A hangszórókat a kagylókba gumifelfüggesztéssel rögzítették, ezzel megakadályozva a rezonanciák létrejöttét. Mivel az iO-6 zárt kialakítású, a hangszórók mögött a kagylókban üregek vannak kialakítva, amivel a mélyhangok jelenlétét szabályozzák. A kagylók anyaga rendkívül merev, ami akárcsak a hangdobozoknál, gátolja a káros rezgések létrejöttét és továbbítását.

 

 

Az alkalmazott Bluetooth 5.0 technológia a legújabb fejlesztésű Qualcomm Bluetooth lapkakészletet használja, amiben SBC, AAC, aptX és aptX HD kodekek működnek, és ezzel, az elérhető legjobb vezetéknélküli technológiához jutunk. A Bluetooth és az USB kapcsolat esetén a hangminőség azonos. A fejhallgatóba mikrofon is van építve, ami nem csak az aktív zajcsillapításhoz kell. Telefonhívásainkat is lebonyolíthatjuk vele. A rendszer támogatja a kéz-nélküli kommunikációt. A mikrofon el van látva CVC (Clear Voice Capture) funkcióval, ami kiszűri a háttérzajt, hogy a mikrofont használó hangja tisztán érthető legyen.

Fülpárnák


A fülpárnák elég jól zárnak. Alapból is sokat kizárnak a külső zajból. A beépített ANC (Active Noise Cancellation) aktív zajcsökkentő technológia hatásosan, még tovább csillapítja a fejhallgatón kívülről érkező zajokat. Az ANC kapcsolóval három üzemmód között válthatunk. Ezek egymás után a következők: aktív zajcsökkentés, a külső, környezeti hang beengedése (transparency) és a zajcsökkentő elektronika kikapcsolása. Jónak találom, hogy a „transparency” üzemmódot választva nem szeparálódunk el teljesen el a környezetünktől azáltal, hogy lehetőség van a külső hang beengedésére.

A fejhallgató jobb kagylóján van kialakítva a zenelejátszás távirányítására és a telefonkezelésére szolgáló felület. Lehetséges a hangerő szabályozása, lejátszás- indítása, leállítása, előre lépés a következő, illetve visszalépés a korábbi számhoz. Ezen kívül itt lehetséges telefonhívásaink fogadása és a hívások befejezése a párosított telefonnal.

Akkumulátor


A beépített magas minőségű – igen nagy – 1100 mAh kapacitású, hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátor üzemideje az elképesztően hosszú 30 óra, ami még ennél is lehet több, ha nem használjuk a zajcsökkentő technológiát. Nyugodtan indulhatunk vele tengeren-túli repülőútra, bírni fogja. Töltése az USB-C csatlakozón keresztül történik, szabványos USB töltővel vagy tölthető számítógépről, akár használat közben is. A teljes feltöltéshez mindössze 2,5 órára van szükség.

 

 

A fejhallgatót felhelyezve elég kényelmesnek találtam. Súlyelosztása jó, semmilyen irányba nem húz, stabilan ül a fejen. A kör alakú fülpárnák belső átmérője 5,5 cm, mélysége kb. 13-15 mm. Találkoztam már ennél nagyobb méretű fülpárnákkal, ami nyomta a fület. Ezek puhák és kényelmesek. Hosszú távon viselhető. Túlzottan nem is melegített, habár nem rekkenő nyári hőségben próbáltam.

Meghallgatás


Bekapcsolás után egy férfihang angol nyelven közli, hogy bekapcsolt állapotban van a fejhallgató, majd rögtön ezután tájékoztat a töltöttségi szintről százalékban, amit egyébként az USB-C aljzat mellett elhelyezett LED is különböző színekkel mutat. A párosítás egy Bluetooth eszközzel nagyon gyorsan és zökkenőmentesen történik.

A létrejött kapcsolat stabil, de az, hogy milyen távolságra lehet elmenni, függ a párosított eszköztől is. Ha kapcsolat elvész, mint mikor például egy emelettel feljebb mentem, mint ahol a forráseszköz volt, a férfihang közölte, hogy elveszett a kapcsolat. Mikor újból a forrás hatótávolságán belülre kerültem, automatikusan csatlakozott, amit a férfihang ismét bemondott. Ezek után távirányítással újra indítható volt a zene.

A hangja teljesen lineáris. A frekvenciamenetben nem található olyan pont, ami túlzottan kiemelkedik, vagy hiányzik. Hallgattam mai előadók felvételeit, mégpedig az egyik internetes streaming szolgáltató applikációjával lejátszva, hiszen a Dali iO-6 Bluetooth képességét leginkább mobil eszközökkel lehet kihasználni. Dua Lipa Don’t Start Now című számában korunk zenéjének legfőbb jegyei megtalálhatók. A kemény lábdob és az erőteljes basszus jelenléte ellenére sem kerül a női énekhang háttérbe, végig domináns marad. A basszusok konkrétak, a ritmikus alap nem kenődik el. A hangszerelés egyéb elemei is jól érvényesülnek.

 

 

A DALI 5 CD-n kiváló minőségű audiofil felvételek vannak. Erről hallgattam Jakob Dinesen – Dancing Devil című számát. A férfi énekes hangja igen karakteres mély, de a jó közepek és magasak az énekhang részleteit, suttogást, leheletet is szépen kiemelik. Az éneket kísérő gitár fénylő, csengő hangú. Az Across The Stars című albumon John Williams válogatott filmzenéit adja elő hegedűn Anne-Sophie Mutter, szimfonikus zenekari kísérettel.

A felvétel tere az iO-6-on hallgatva széles, a zenekari hangszerek élethűek. A hegedű érzelmesen, csodálatos hangszínen szól. Meg kell jegyeznem, hogy a hang minősége erősen függ a forráseszköz Bluetooth verziójától. Az asztali számítógépem régebbi Bluetooth adapterrel rendelkezik és közel sem hozta azt a minőséget, amit az új táblagépemről kaptam.

Összegzés


A DALI az iO-6-tal (és az iO-4-gyel) belépett a fejhallgatók piacára, és ezt egyből erős versenyzőként tette. Az iO-6 zárt hátú Bluetooth, aktív zajcsökkentő rendszerrel felvértezett fejhallgató, ami a telefonhívások fogadására is alkalmas. Építési minősége és a felhasznált anyagok kiválóak. Viselete hosszú órákon át sem kényelmetlen. A hangja teljesen kiegyenlített torzításmentes, sok óra zenehallgatás után sem fárasztó. Minden típusú zenéhez megfelelő.

A fülpárnák rendkívül jól szigetelik a külső hangot. A zajcsökkentést bekapcsolva ez még tovább javul. A korábbi zajcsökkentős fejhallgatóknál előfordult, hogy a zajcsökkentő bekapcsolása rontotta a hangminőséget. Az iO-6-nál semmi romlás nem következik be. Tetszett a transparency funkció. A Bluetooth nagyon jól működik. Párosítás gyors, működés stabil. A távirányítás a Bluetooth-on és az USB-n keresztül is nagyszerűen működik. Analóg Az akkumulátor üzemideje a páratlanul hosszú. Aki jó minőségű Bluetooth fejhallgatót akar, bátran megveheti.

(Brindzik József)

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció