Menu

Cart

Ultrasone Saphire fülhallgató és Lotoo PAW Gold Touch DAP lejátszó teszt

Ezt a cikket a GedeonAudio.hu portál engedélyével, tartalmi változtatások nélkül közöljük. 

 

Klasszikus sztereó vs IEM az örök vita, pro és kontra érvelések mennek egymással szemben minden fórumon és beszélgetős platformon. Az alapvető különbségek egyértelműek, de pont a sajátosságok azok, amiket igazán nehéz elengednie egy felhasználónak. A hangfalak elé beülni és érezni a hullámokat, rezgéseket és tényleges teret előtted olyan élmény, amit egy jó fej, fülhallgató egyszerűen csak a fizikai korlátok miatt nem képes megadni. Ezzel szemben jóval erősebb ár-érték arányt kapunk a pénzünkért, ha az effektív hangminőséget és precizitást nézzük a hordozható eszközöknél, ráadásul olyan apró részleteket is felfedezhetünk, amit egy csúcskategóriás hifi szettnél nem biztos. A konklúzió sokszor az, hogy ‘kinek mi’, de mi lenne ha azt mondanám, hogy van az a minőség és árfekvés, ahol már egy DAP + IEM kombináció átértékeli benned a teljes kategóriát?

 

 

A tesztalanyaink egy Ultrasone Saphire IEM fülhallgató (1 000 000 Ft,-) és egy Lotoo PAW Gold Touch DAP lejátszó (1 120 000 Ft,-), ami a két gyártó kompromisszummentes megoldásait testesíti meg, minden szempontból. A Saphire-t már kikiáltották a világ legjobb fülhallgatójának a német Stereoplay által, ahol egyébként pont miatta hoztak létre egy új kategóriát, hiszen olyan szinten túlmutatott a korábban csúcsnak ítélt modellekkel szemben, hogy átrendezték a hierarchiát. A németországi Bavaria-ban kézzel készült in-ear monitor oldalanként négy szeparált csatornát tartalmaz, összesen hat meghajtóval. Kettő rezgőnyelves felel a sub és mély szekcióért, egy a közepekért, egy a felső frekvenciák egy részéért, majd további kettő elektrosztatikus super-tweeter a hangkép legfelső sávjáért. A ház masszív alumínium öntvény, aminek a külső felénél egy króm márkajelzést látható, amit az ujjlenyomatok/mikrokarcok végett én nem kifejezetten erőltettem volna, de ettől függetlenül gyönyörű élőben.

 

 

 

A Saphire moduláris a kábelezését tekintve, amiből egyébként két szettet is kapunk más csatlakozókkal és külső borítással (balanced, unbalanced). A 3.5 mm verzió ezüstözött OFC alapú, szeparált jelvezetőkkel, szőtt kialakítással. Mindkét esetben fül köré akasztós a viselet, amit a kábel flexibilitása kevésbé tesz problémássá azok számára, akik ezt nem annyira preferálják. Puha, könnyű és súlytalan, de pár hét használat után gondolom még tovább “törik” a kábel gyári tartása, szóval ezen a részen is érezni az átgondoltságot. Tartozékként kapunk egy adag szilikon és Comply memóriahabos fülillesztéket is, törlőkendőt, két kábeltartó szövet tasakot és egy hordtáskát.

 

 

A Lotoo PAW Gold Touch lejátszó és DAC az áráért sejteti, hogy itt túl sok hiányban nem fogunk szenvedni. A Gold Touch egy hordozható eszköz, amely a bővíthető SD kártyán tárolt nagy felbontású fileokat képes lejátszani, akár natív DSD és SACD ISO-t is. A dupla analóg kimeneten (4.4 mm, 3.5 mm) keresztül különböző fül és fejhallgatókat is hajthatunk vele, de akár sztereó rendszerbe is integrálható, mint DAC, forrás, bluetooth LDAC adapter. A szokatlanul masszív USB-C aljzaton keresztül tölthetjük az 5000 mAh akkumulátort, küldhetjük a behelyezett SD kártyára a zenéket vagy aktiválhatjuk az említett digitál-analóg konverter üzemmódot.

 

 

 

Csatlakoztatáskor kapásból feldobja a retina érintőkijelzőn, hogy melyiket szeretnénk az említettek közül választani és annak megfelelően fog üzemelni addig, amíg a kábeles kapcsolatot meg nem szüntetjük. A dupla chipes AKM AK4497EQ és AK4137EQ Pro SRC design két AKM órajel generátort is kapott, plusz még a több (3) processzoros lánc is egyenként szeparált tápellátással üzemel, ami a külön komponenses high-end rendszerekre emlékeztet, csak egy kis dobozba integrálva.

 

 

Repülőgépiparban használt alumíniumból CNC maratják a lejátszó tokozását, ezért is olyan masszív és izmos már ránézésre is. Kézbe véve brutális tömör érzete van, jóformán elpusztíthatatlannak tűnik. A front oldalon a 3.77 inches retina LCD kijelző található, jobb oldalt főkapcsoló és play/pause/forward gombok. Felül egy arany színű, fehér LED fénysorral megvilágított potméter, aminek a teteje kapott egy extra maratott díszítést is. Mivel a Gold Touch kétirányú LDAC Bluetooth adapterrel is rendelkezik, így a hátlap felső részénél látható egy márkajelzéssel eltakart kivágás az alumínium házból, hogy a kellő jelerősséget minden esetben megkapjuk. Ezzel a funkcióval a Lotoo-n tárolt zenéket vezeték nélkül küldhetjük át bármely bluetooth kompatibilis termékre, legyen az fejhallgató vagy bluetooth hangszóró.

 

 

Az operációs rendszer rengeteget számít minden ilyen jellegű eszköznél, hiszen ha lassú, akadozik vagy megbízhatatlan, akkor az az egész élményre rárakja a bélyegét. A Lotoo megcsinálta a saját Lotoo OS szoftverét, ami a Gold Touch-on és a kisebbik PAW 6000 modellen is fut. 2 másodpercen belül üzemkész a bekapcsolást követően és 95%-ban megközelíti egy átlag okostelefon gyorsaságát és felhasználói élményét. Az intenzív 1 hetes tesztelésem során egyszer sem volt olyan, hogy megállt volna gondolkodni akár 1 másodpercig is, mindent azonnal lereagál. A menürendszeren belül jóformán minden észszerű állítható, kimenetenként két állásban a jelerősség, alvó üzemmód, lyrics megjelenítése számonként, gapless effect, bluetooth funkciók, szűrők PCM/DSD-re dedikáltan, automatikus kikapcsolás, működési elv és két EQ lehetőség. Modifikálni a hangot nem szoktam, viszont a PMEQ II és ATE egészen más irányból közelítik meg a finomhangolás teóriáját. Akár a teljes hangkép is megváltoztatható szoftveresen, viszont a gyári opciók inkább a finom, de hatékony eredményt hozták nekem. Különböző zenéken próbálva a parametrikus EQ opciók közül a “Techno” volt szimpatikus, ami “V” ívben emelt az élményen, de csak pont annyit, hogy az élvezeti faktoron dobjon egy adagot. Nyilván zene, ízlés és file minőség dolga, hogy ezt valaki használja-e, de a rugalmasság mindenképpen pozitívum. A stúdió kvalitású ATE hangkép beállítások viszont olyanok, mintha újrakevernék nekünk a zenét és az eredeti nyersanyaggal játszadozna a Lotoo. Két diffúzor állás is van, ami a közeli vagy távoli térbéli információt csökkenti, illetve minimalizálja. Ez azt jelenti, hogy a tér adott pontjait hallod csak fókuszban, így nagyon intim és egészen távoli érzést is ki lehet ugyanazon zenéből hozni. Hogy ez pontosan mire való, vagy miért is használja valaki, azt nem tudom, de lenyűgöző, hogy milyen mélységében belelátni a zene legtávolabbi pici nesz hangjaiba, amire pont ez a funkció is rámutat. “Dental” beállítással fogászati precizitással halljuk a zenét, ami tényleg olyan, mintha kis szikével szedné szét egy orvos a hangot és rakná elénk egy asztalra az összes apró elemét a file-nak, lenyűgöző! Ilyen lehetőségekből számtalan van még, de lefedni egyesével több hétbe telne és nem is ez a legfontosabb szempontja ennek a két terméknek együtt most, szóval térjünk a lényegre!

 

 

Hangminőség, karakter


Az Ultrasone Saphire indokolatlan párosításokkal is nagyon hasonló karaktert ad, legyen az mobiltelefon vagy macbook pro. Steril és áttetsző marad végig, viszont pont a finomság az, ami hallható mértékben változik, főként a felső frekvenciáknál. Ebben az érdekesség számomra, hogy kategóriájához képest könnyen hajtható és magát a gyárilag hangolt figyelmességet nem kell kompromittálnunk “olcsóbb” párosításoknál sem. Sok terméknél a hangkép összeomlik, ha nem a fejlesztői elképzeléseknek megfelelően hajtjuk, ami egy természetes velejárója a legtöbb eszköznek, viszont itt az átlagnál kevésbé igaz ez az íratlan szabály. Macbook Pro esetén rámutat a hiányzó darabokra a zenében, miközben a teljes hangkép sziluettje ugyanúgy megmarad. Szemcsésebb és darabosabb lesz az elektrosztatikus meghajtó része a spektrumnak, ami egyébként enyhe, de hallható, főleg ha utána közvetlenül rákötjük a Lotoo PAW Gold Touch-ra.

 

 

A Lotto és Ultrasone párosítás az említett áttetsző karaktert emeli egy valódi csúcskategóriás szintre. 30-40 perc hallgatás után, mikor már hozzászokott a fülem és agyam a hallottakhoz, a térábrázolás teljes mértékben függetlenít a fizikai korlátától. A videóban erre kitérek részleteiben, de a megdöbbentő reprodukciós képessége ilyen szempontból is erősen súrolja a kategória jellegzetes gyengeségét, miszerint olyan teret sosem kapunk IEM termékeknél, mint hangsugárzós sztereó rendszereknél. Nos, ez az első, ahol azt érzem, hogy a hiányérzetemre választ kaptam és azt hiszem, hogy ez a teljesítmény sok hardcore hifistát elgondolkodtatna. Levegős és tágas a tér, közel 180 fokban meglepő realisztikussággal helyezi el a zenei részleteit, és a távolság érzet olyan szinten becsapós, hogy ténylegesen méterekkel távolabbról regisztrálta az agyam az egyes hangok eredetét.

 

 

A komplex, összetett zenék kibogozása és artikuláltsága precíz és egzakt módon történik, feszes és gyors kontrollálással a spektrum egészén keresztül. Legyen az egyetlen egy hang a térben, vagy rengeteg egyszerre, a különálló textúráját a hangszereknek mikro-rezgések formájában érzékelni, mintha egyszerre hallanám közvetlen közelről és távolról ugyanazt. Az elektrosztatikus super-tweeter kiemel olyan apróságokat a file-ból, amit általában nehéz észrevenni, hiszen egyszerűen csak elnyomja a többi fő motívum a zenében. Viszont a szeparált rezgőnyelves és említett magas szekció függetlenül, zavarmentesen adagolja az információt, ráadásul térben is határozott elkülönítéssel, ezért volt egyfajta felfedezési érzetem, hiszen minden zenében hallottam azt a vékony sávot, amit eddig még nem. Ez ugye jó minőségű zenéknél pozitívum, rosszaknál pedig erőteljes kritika lesz a szett részéről, hiszen az őszinteségével nem válogat.

 

 

Zárásképpen a mélyeket megemlíteném, ami a fent említett karakterhez van illesztve a gyors keménységével. A teljes mély szekció számomra szokatlan egyenességgel jelenik meg, ami rengeteg fülhallgatónál egy ponton kiemelést kap, viszont itt még erőltetve sem tudok ilyet mondani. A legalsó pár Hz pont ugyanúgy hallható, azonos figyelemmel, mint a mély szekció felső 1/3-a. Elektronikus zenéknél izmos és jelentőségteljes alapot kapunk, ha kell akkor agresszív remegtetéssel, viszont ha ezen modifikálni szeretne bárki, akkor a Lotoo-n keresztül parametrikus EQ-val ez megtehető. Szerintem egy kifogástalan minőségű zenénél erre nincs szükség, de ugye az ízlések és pofonok ezt majd eldöntik mindenkinél.

 

A teszt teljességéért a videót is érdemes végignézni, ami ennek a cikknek a kiegészítése és a kettő együtt nyer értelmet igazán:

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció