Menu

Cart

FiiO Q3 DAC és fejhallgató erősítő teszt

2015-ben a FiiO megjelentette Q1 DAC/fejhallgató erősítőt, amivel útjára indult a Q sorozat, mint az E11 erősítő D/A konverterrel és iPhone támogatással bővített verziója. 2017-ben megjelent a Q1 Mark II frissítés, immáron szimmetrikus jelfeldolgozással és 2,5 mm-es Jack fejhallgató kimenettel. Eljött 2020 ősze és újra frissítették a sorozatot, Q3 néven.

 

 

Küllem

 

A most megjelent Q3 DAC/fejhallgató erősítő szintén a FiiO és a THX közös együttműködésének gyümölcse. Az X7/X7 Mark II/Q5-höz megjelentetett AM3D erősítő modul és az M11 Pro lejátszó után a FiiO Q3 is a THX AAA erősítőjét kapta. Aki már rendelkezik Q1 Mark II erősítővel, az első ránézésre szinte nem is lát különbséget a két modell között. Alapos szemlélődés után észrevehetőek az eltérések. A hátlapon található csatlakozó immár USB-C, visszatért a töltés kapcsoló, így csatlakoztatva nem meríti le a telefont, a gain kapcsolóval állíthatjuk az erősítés mértékét, valamint a gyári Roll-Off szűrők között lépegethetünk.

 

 

 

 

A mélyhang nyomógomb +6 dB-es kiemelést tesz lehetővé. Az előlapon a lényeges változás a 4,4 mm-es Pentaconn fejhallgató aljzat. Változott a hangerő gomb, és az indikátor LED már a bitrátát is jelzi más-más színnel. Ami maradt az az elegáns, fekete eloxált alumínium ház lekerekített élekkel. Apró változás, hogy a Hi-Res Audio nem matrica, hanem igényesen gravírozott logó. A tartozékok bőségesek, az erősítő mellett helyet kapott a csomagban egy textil hordtáska, egy USB-USB-C töltő és adatkábel, egy USB-C-USB-C és egy USB-C-Lightning adatkábel, valamint egy 3,5 mm-es Jack-Jack audio kábel. A lejátszók/telefonok rögzítésére két különböző méretű szilikon pánt és egy karcolásoktól védő szilikonlap is a csomag része.

 

 

 

 

Technológia

 

A FiiO Q3 külsőleg alig változott, maradt a fekete, elektromos interferenciáktól védő fém készülékház. Ami változott, az a csatlakozók és a hangerő gomb. Belsőleg jelentősebbek a változások.

 

 

 

 

Az AKM 4452 DAC helyett a fejlettebb, AKM 4462 Velvet Sound DAC chip került bele, az igazi újdonság a THX AAA28 erősítő modul. Változott az USB interfész chip is, immáron XMOS XUF208 látja el ezt a feladatot. A DSD jelfeldolgozás is változott, a Q3 már támogatja a DSD512 formátumot is. Mivel a ház mérete nem változott, így maradt az 1800 mAh kapacitású akkumulátor. A THX erősítő nagyobb fogyasztása miatt a Q1 Mk II-nél rövidebb üzemidővel, de már PD gyorstöltés támogatással.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Q3 teljesen feltöltve érkezett hozzánk, így semmi sem gátolta az azonnali használatba vételt. A mellékelt USB-C-Lightning kábellel csatlakoztattuk iPadunkat a Q3-hoz. A telepített TIDAL alkalmazással
azonnal adott volt a zenehallgatás lehetősége. Android alapú Samsung Galaxy Note 10+ mobiltelefonunkkal kicsit macerás volt az összekapcsolás. Többszöri újraindítás után a telepített USB Audio Player Pro program felismerte a Q3-at, és az engedélyezés után már működött a lejátszás.

 

 

 

 

A FiiO saját, M7 lejátszóját csatlakoztatva az USB-C kábellel azonnal működött a jelátvitel. Az M7 közel azonos mérete miatt kipróbáltuk a szilikon rögzítő pántokat, stabilan tartották a két eszközt. Kis nosztalgiával tekintettünk a párosra, felidézve az első Q1 és X3 2nd gen párost, amit szintén így használtunk. Számítógépre csatlakoztatva, Windows 10 esetén nem kellett telepíteni drivert, a gyártó szerint erre csak Windows 7, vagy annál régebbi operációs rendszereknél van szükség. Azonban a teljes 32 bit/768 kHz-es és DSD512 feldolgozáshoz szükséges az ASIO illesztőprogram telepítése.

 

 

 

 

Az első csatlakoztatások után a FiiO Q3 gond nélkül működött, újra csatlakoztatva már azonnal felismerte a telefon. A kapcsolható töltés funkcióval a telefonunkról vagy számítógépre csatlakoztatva tudjuk tölteni a Q3 akkumulátorát, kikapcsolva pedig nem meríti a rácsatlakoztatott telefont. A használat során mért üzemidő fejhallgatótól függően 8 és 10 óra között mozgott, szimmetrikus meghajtással többet fogyasztott, de itt is a gyár által megadott értéken maradt. A hátlapi Gain kapcsolóval rövid nyomással válthatunk az alacsony és a magas erősítés között, hosszan nyomva tartva a gyárilag beállított Roll-Off szűrők között lépegethetünk.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A meghallgatás során elsősorban mobiltelefonnal, tablettel használtuk a FiiO Q3-at. Androidos és iOS rendszeren TIDAL streaming alkalmazást használva a Q3 hangja erőteljes és részletező volt. Az általa
rajzolt színpad az átlagnál szélesebb volt, de hiányzott a határozott mélység az előadásból. A teljesítménnyel nem volt probléma, bőséges tartalék állt rendelkezésre akár 300 ohmos fejhallgató meghajtása esetén is.

 

 

 

 

USB-C bemenetet használva a Samsung telefonra telepített USB Audio Player Pro alkalmazással remekül együttműködött a Q3, az összekötő kábel gyengécske minőségétől eltekintve a kapcsolat akadálymentes volt, pillanatnyi jelvesztéseket nem tapasztaltunk. TIDAL streaming hallgatása során szimmetrikus kimenetről hallgatva egyes több hangszórós fülhallgatóknál tapasztaltunk némi fémes, digitális "mellékízt". Ez elsősorban a nagy érzékenységű, tisztán lengőnyelves fülhallgatóknál jelentkezett. A dinamikus hangszóróval ellátott fülesek megengedőbben tolmácsolták az előadást, itt több melegséget kaptunk. Analóg, 3,5 mm-es bemenetre váltva a rácsatlakoztatott M7 lejátszó vonalszintű kimenetét használva az előadás kellemesen részletes, kissé melegebb tónusú volt. Igaz, ebben az esetben csak a szabad szimmetrikus kimeneteit használhatjuk a Q3-nak, de ennek ellenére is hozta az analógosabb erősítő hangot. Android vagy iOS rendszerű telefonnal/tablettel használva lényeges különbséget nem tapasztaltunk a hangzásban. Amivel javítani lehet a hangminőségen, az a jobb minőségű lejátszóprogram, mint pl. az USB Audio Player Pro vagy a Neutron alkalmazás.
Számítógépre csatlakoztatva foobar2000 lejátszóval és az utólag feltelepített ASIO programmal a DSD anyagok meghallgatása is lehetővé vált, a jobb minőségű zenei anyag jobb végeredményt is eredményezett. Nyugodtabb karakter, több dinamika és elkülönülő hangszerek az, amivel többet kaptunk.

 

 

 

 

Mobiltelefonnal használva érzékeny fülhallgatókkal EMI (elektromágneses zavar) zaj tapasztalható. Ez a gond a telefon repülő üzemmódba kapcsolásával megszűnik, majd azt kikapcsolva visszatér. Tapasztalatunk szerint a jelenséget a mellékelt gyári kábel okozhatja, mivel egy jó minőségű, többszörösen árnyékolt vezetékkel teljesen megszűnt a zavaró alapzaj.

 

 

 

 

Végszó

 

A FiiO a Q1 sorozat megújításával egy igazán sokoldalú, elsősorban utcai, irodai, otthoni célra szánt DAC/fejhallgató erősítőt alkotott. Sokan használják a telefonjukat forráskészülékként,
pláne rendelkeznek komoly, több hangszórós fülmonitorokkal, vagy magas impedanciájú fejhallgatókkal, nekik is megfelelő választás a Q3, így lehetőséget adva akár az otthoni asztali rendszertől távolabbi zenehallgatásra. A két szimmetrikus kimenet sok lehetőséget nyújt a hangminőség javítására a különbféle kábelek használatával. Aki rendelkezik olyan lejátszóval, amelyiken megtalálható a vonalszintű kimenet, 3,5 mm-es Jack csatlakozóval összekötve hallgathatja kedvencét a Q3 segítségével, igaz csak szimmetrikus kimenetről. Örömmel láttuk volna a digitális audio bemenetek egyikét, jó megoldás lnne azoknak, akik rendelkeznek régebbi, de kiválóan működő lejátszókkal, mint a FiiO X1, X3, X5 II. Ők a rajtuk megtalálható digitális audio kimenetet használva csatlakozhatnának a Q3-hoz, kihasználva annak frissebb DAC jelfeldolgozó képességét.

 

Alternatívák

 

Ha mindenképpen a mobiltelefont vagy tabletet tekintjük forráskészüléknek, kézenfekvő választás lehet a FiiO BTR sorozatából választani.
Ugyan elsősorban Bluetooth kapcsolatra kihegyezett eszközök ezek, de tökéletesen működnek kábellel is, mint külső DAC/erősítő. Itt elérhető akár a szimmetrikus kimenet is. Aki kompromisszum-mentes megoldást keres hordozható kivitelben, annak jó választás a Q sorozat zászlóshajója, a Q5s. Itt minden vezetékes és vezetékmentes kapcsolat adott, ráadásul a cserélhető erősítő modulokkal személyre szabhatjuk a készülékünket. Ha az új, Q5s TC modellt választjuk, alapból megkapjuk a FiiO legújabb, frissített AM3D THX AAA erősítő modulját, ráadásul USB-C csatlakozóval.

 

Műszaki adatok
DAC: AKM4462
USB interfész: XMOS XUF208
Erősítő: THX AAA28; LPF: OPA1662
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-65 kHz
Ajánlott fejhallgató impedancia: 16-300 Ohm
Fejhallgató kimenet: 3,5 mm-es, 2,5 mm-es, 4,4 mm-es Pentaconn
Bemenet: USB, 3,5 mm-es vonalszintű
Jel/zaj viszony: > 114 dB (A-súlyozott)
THD: <0,0012 %
Csatorna szétválasztás: ≥105 dB (1 kHz)
Akkumulátor: 1800 mAh
Akkumulátor üzemidő: kb. 8,5-10 óra
Akkumulátor töltési idő: kb. 2 óra
Méretek: 59 x 105 x 12,5 mm
Tömeg: 101 g
   

 

Mérleg

 

+ Nagy teljesítményű THX erősítő

 

+ Kiváló DAC és jelfeldolgozás

 

+ A gyártóra jellemző építési minőség

 

+ Könnyű súly és hosszú üzemidő

 

+ Bőséges tartozékok

 

- Digitális audio bemenetek hiánya

 

- Érzékeny fülhallgatókkal, a tartozék kábellel hallható EMI zaj

 

- Odafigyelést igénylő töltés kapcsoló és hiányzó akkumulátor szintjelzés

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások: 4,5 
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció