Menu

Cart

McIntosh C53 és MC462 bemutató - Audio Esoterica

 

Mindenki ismeri a Harley-Davidson motorok hangját, még akkor is, ha soha nem ült motoron. A hang egy olyan dolog, ami egy márkanevet ismertté tehet. Azt viszont már nem mindenki tudja, hogy a Harley-Davidson levédte ezt a hangot, hogy egyetlen más gyártó se tudjon ilyet építeni. Az audió iparban a McIntosh erősítők hangja ugyanígy jól ismert, de nekik nem volt lehetőségük arra, hogy levédjék az elektroncsöves jellegű hangzásukat. A legtöbb amit tehettek, hogy levédték a kék teljesítmény mérőt, amely azóta is ott díszeleg minden McIntosh erősítő előlapján, legyen az csöves, hibrid, vagy félvezetős. Hogyan éri el a McIntosh azt, hogy egy félvezetős erősítő hangja hasonlítson egy elektroncsöveshez? Úgy, hogy az elektroncsöves végfokokhoz hasonlóan kicsatoló trafót használnak, amit ők Autoformernek neveznek.

 

 

Annak ellenére, hogy a bemutatóban szereplő két berendezés teljesen más funkciót lát el, a megjelenésük egymáshoz illő. Különleges megoldásokat alkalmaz mindkettő. A legfontosabb különbség például a végfok esetében, hogy míg egy általános félvezetős végerősítő teljesítménye függ a hangfal impedanciától, a McIntosh Autoformer terheléstől függetlenül állandó teljesítményt szolgáltat. Az Autoformer egyfajta speciális kicsatoló trafó funkciót lát el. Míg a hagyományos erősítőkben oldalanként egy erősítőt alkalmaznak a gyártók, az MC462 oldalankét kettőt tartalmaz a gyártó által Quad Balanced-nek nevezett kapcsolástechnikával. Az oldalanként dupla erősítés topológia nem csak a teljesítményt növeli, de a dinamika tartományt is. Nem mellesleg jóval alacsonyabb a torzítás, és az erősítő gyakorlatilag immunis a külső zajokra a szimmetrikus felépítés miatt. Két további McIntosh által szabadalmaztatott technológiát tartalmaz a végfok. A Power Guard rendszer figyeli a végerősítő tranzisztorok terhelését, és ha szükséges a kivezérlést a torzítás küszöb alá csökkenti. A Sentry Monitor pedig a kimeneti áramot figyeli, és ha az eléri a maximális küszöböt, akár ki is tudja kapcsolni az erősítőt, hogy megóvja a károsodástól. Ezekbe a rendszerekben 72 év gyakorlata van beépítve, ezért igen jól működnek.

 

Az MC462 kívülről:

 

 

 

 

Az előlapot az ikonikus két hatalmas, kék színű teljesítmény mérő uralja. Ezek 4,5 mW-tól 450 wattig kényelmesen leolvashatók, de van további két skála beosztás a 900W és az 1,8 kW értékre is. A skála dB beosztása -50-től indul, és a 0 dB a névleges 450W-hoz van hozzárendelve. A bal oldali forgató gomb a műszer világítást, és a mérés módot változtatja. OFF beállításban a műszer világítás ki van kapcsolva, és a két műszer gyors mérés módban működve folyamatosan mutatja az aktuális kimeneti teljesítményt. Watt beállítás módban a mérés módja szintén gyors, de bekapcsol a műszer világítás. Hold módban a legnagyobb kimeneti teljesítményt rövid ideig kitartja a mutató, majd kis idő elteltével az újabb csúcsot fogja mutatni. Ha nem ad ki hangjeleket az erősítő, a mutatók nullán állnak. A késleltetés mérés ráta itt kb. 6 dB. A jobb oldali forgató gomb pedig a bekapcsolást vezérli.

 

A C53 előerősítő:

 

 

 

Az előerősítő front panel tele van pakolva gombokkal és kezelő elemekkel egyszerűen azért, mert innen szinte minden funkció különálló gombokkal érhető el. A soksávos equalizer például ódivatú forgató gombokkal csak innen szabályozható 25 Hz, 50 Hz, 100 Hz, 200 Hz, 400 Hz, 1 kHz, 2,5 kHz, és 10 kHz középponti frekvencia értékekkel. A bal oldali nagy forgató gomb a bemenet választó, a jobb oldali pedig a hangerő. Három szimmetrikus XLR bemenet mellett négy RCA analóg, két lemezjátszó (MC és MM), és hét digitális (két optikai, két koaxiális, HDMI ARC, USB és MCT) található.

 

Fontos tudnivaló, hogy a digitális bemeneteket tartalmazó DA2 modul cserélhető, ha a gyártó olyan frissítést tesz elérhetővé, amelyet csak hardver cserével lehet megoldani, és nem elég hozzá a szoftver frissítése. Ilyen szempontból a C53 igen jövőálló konstrukció, annak ellenére, hogy minden aktuális funkciót tartalmaz. Magát az előerősítőt soha nem kell lecserélni, elég lehet csak másik DAC egységre váltani, ha szükségesnek érzi.

 

 

 

A jobb oldali hangerő gomb még a Trim szabályzásokban is szerepet játszik, ami a mindennapi használat során praktikus, és könnyen kezelhető.

 

A Trim menüben minden bemeneten külön beállítható a hangerő korrekció, a Gain értéke, a balansz, az EQ mód hozzárendelés, illetve a sztereó/monó üzemmód. A lemezjátszó bemenetek használatakor is itt lehet a beállításokat elvégezni.

 

A 6,3 mm-es sztereó fejhallgató kimenetet úgy tervezték, hogy képes legyen meghajtani a 100-600 ohm füleseket is. Ehhez a McIntosh a HXD (Headphone Crossfeed Director) technológiát alkalmazza. Alapvetően ez a rendszer ugyanúgy működik, mint több más hasonló, hogy egy keveset a másik csatorna jeléből is átkever az egyikre (és fordítva) hogy javítsák a csak fejen belül kialakuló hangzás érzetet.

 

A használat módja, és a hallgatási tapasztalatok:

 

Eltartott egy ideig, amíg a McIntosh duót üzembe állítottam a rendszeremben. A teljes élvezet eléréséhez a sokféle bemenetet a Trim menüben be kell állítani. El kell végezni a bemenet átnevezéseket, és be kell állítani a hangerő korrekciót, ha szükséges. Ez feladat lesz majd az esetleges megvásárlás után is, de élvezetes, ezt megígérem.

 

A hangfal csatlakozásokról szeretnék néhány szót szólni, mert fontos. Háromféle kimenet közül lehet választani, 2, 4, és 8 ohm közül. Biztos, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy melyiken szólhatna legjobban? A gyártó azt ígéri, hogy minden impedancián 450 wattra képes a végfok, és ez igaz is. Ám ha például 8 ohmos hangfalat csatlakoztat a 2 ohmos kimenethez, csak a teljesítmény fele áll rendelkezésére. Ha tudja a hangfal minimum impedanciáját, javaslom, csatlakoztassa az ahhoz legközelebbi jelzésű kimenethez. Ha nem tudja, javaslom a 4 ohmos kimenetet használni addig, amíg meg nem szokja a hangzást, majd ezt követően tegye át a 8 ohmosra egy ideig, és figyelje a változást. Utána ismét érdemes visszatenni a 4 ohmosra, és újra kritikus módon meghallgatni.

 

 

 

Ha jól választ kimenetet, ugyanúgy meg fog döbbenni mint én, hogy mekkora hangerőig képes torzítás mentesen zenét lejátszani!

 

Én viszonylag nagy hangerővel szeretem hallgatni a muzsikát, és több erősítővel – köztük az enyémmel is – volt olyan tapasztalatom, hogy nagy hangerő esetén a csúcsokat levágják. Miután egy ideig együtt éltem a McIntosh kombóval, hozzászoktattak ahhoz, hogy kis hangerősségen sincs hallható zaj, illetve nagy hangerősségen nincs hallható torzítás. Igen, a jóhoz könnyű volt hozzászoknom.

 

A fenti tapasztalat igazán jó hír, de van jobb is. Merészet gondoltam, és kipróbáltam, hogy milyen amikor a gázt a padlóig nyomom. Addig tekertem a hangerősséget, amíg a hangfalam mélysugárzója elérte a kitérés maximumát, és a teljesítmény mérők erősen jobbra mutattak. Igazság az, hogy mikor a hangfal már a teljesítő képessége határán volt, az erősítőnek még akkor is maradtak tartalékai. Garantálom, hogy soha senki nem lesz képes elviselni azt az erőt, amit a végfok ténylegesen zúdítani képes. Normál hallgatási körülmények között még csak meg sem közelíti a képességének határait, mindegy milyen hangfalat, és milyen impedancián használ.

 

És mi a helyzet a hangminőséggel? Minden megvan, ami csak elvárható. A pergődob hangja megüti, a lábdob a zsigereibe hatol olyan módon, ahogy azt talán még soha nem hallotta. A basszusgitár pendülése és a húr rezgésének érzékelése csodálatos élmény. Mindegy milyen zenét hallgat, és mekkora hangerővel, a mélytartomány feszes és pontos. Nagybőgő, cselló, dob, mindegy, az ábrázolás kiváló.

 

Christy Baron Tomorrow Never Knows című felvétele jó példa a mélytartomány megjelenítés módjára. Az ultra mélytől a közepeken át a magasig mindent jól kezelt az erősítő, nem mosta össze a tartományokat, és nem mázolta el a részleteket. Olyan apró részleteket mutatott, amelyeket azelőtt még soha nem hallottam ebben a felvételben.

 

Herbie Hancock Round Mightnight (itt játszik a kedvenc szaxofon játékosom Dexter Gordon is) felvételében a hangmérnök kiváló munkát végzett. A hangszerek pontos fókusszal jelennek meg a széles, és mély színpadon. Hancock zongorája tonálisan pontos, és hatalmas, Dexter szaxofonja pedig elbűvölt. Hihetetlen jó dinamikával szólaltatta meg a két McIntosh ezt a felvételt.

 

Természetesen énekhang nélkül nincs bírálat, ezért Tracy Chapman Give Me One Reason című felvételét indítottam el a New Beginnings című albumról. Az énekhang a hangfalak előtt szólalt meg, a hangszerek szépen helyezkednek el mögötte a térben. A magas tartomány, mint például a cintányér, és a harangok lágy levegősséggel, szólaltak meg.

 

Rickie Lee Jones Chuck E’s in Love felvételében kiválóan érzékelhető a cintányérok körüli aura és a levegősség, a hangszer ábrázolás pedig szinte tapintható.

 

A C53 fejhallgató kimenetét a HD650S fejhallgatómmal teszteltem. Kiválóan meghajtotta, ezért eljátszottam a gondolattal, hogy fejleszteni fogok ezen a téren később. Egy biztos, a McIntosh HXD áramköre természetessé tette a hangzást, biztos vagyok abban, hogy másoknak is tetszeni fog. Úgy vélem, hogy a fejhallgatók terén és a naturális hangot kedvelem annak ellenére, hogy elsősorban a hangfalakkal történő zenehallgatásra esküszöm.

 

Következtetés:

 

Mivel igen sok gyártó található a High-End arénában, biztos vagyok abban, hogy a McIntosh C53/MC462 teljesítményét valamelyik képes megközelíteni. De van bármelyiknek ekkora presztízse a piacon? Megtartják azok az értéküket? És mi lesz velük öt, vagy tíz év múlva? Nem vagyok abban biztos, hogy a High-end új márkanevei felvehetik a versenyt a McIntosh hírnevével. Magamból kiindulva, nekem ezek a dolgok is számítanának, mikor ekkora értékű berendezést választanék. Nekem a hang mellett az érték, és a megjelenés is fontos, és meggyőződésem, hogy a McIntosh C53/MC462 kombo ezt mindenkinek garantálja.

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció