Menu

Cart

PRO-JECT DEBUT CARBON EVO LEMEZJÁTSZÓ teszt

Mindenki, aki csak egy kicsit is ért az otthoni zenehallgatás rejtelmeihez, az analóg technikától azt várja, hogy egy jó lemezjátszó segítségével megnyíljon számára az audiofil-világ. Természetesen mindez ne kerüljön sokba, ami érthetően relatív. Azt már sokszor tisztáztuk, hogy az ár, az érték és az értékítélet mindig a pénztárcánkkal dacol. Mit tehet egy gyártó aki magának akarja a kezdő és középhaladó hifi-rajongók táborát? Konstruál egy Debut (belépő) nevezetű készüléket, mintegy elcsábítva a hallgatóságot. Így tett a Pro-Ject cég, még 1998-ban, amikor piacra segítette a legolcsóbb lemezjátszóját.

Visszatekintve az elmúlt 22 évre, a több mint húsz modell-változatra, és a közel 1 milliós értékesítési darabszámra látható, hogy a cég vezetője Heinz Lichtenegger és a Debut lemezjátszó konstruktőre Jiri Kroutil elérték a célt. Természetesen a megfizethető ár nagy szerepet játszott abban, hogy a lemezjátszás világszerte újra divatossá vált. Ahogyan a digitális hangzáson felnőtt zenerajongók számára a hanglemezek hallgatása nagy meglepetést okozott, úgy változtak az igények egy megfizethető, jó hangzású modellel szemben. Az eddigi tapasztalatokon alapuló Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó fejlesztésekor a figyelem azokra a szempontokra és műszaki részletekre irányult, amelyek egy lemezjátszónak az alapoktól eltérő, minőségi hangzást biztosítják.

Fordulatszámok: 33 és 45 ford/perc
Lemeztányér: 300 mm átmérő, 1.7 kg tömeg
Sebesség tartás: 33 rpm: ±0,17 %
45 rpm: ±0,15 %
Fordulatszám ingadozás: : 33 rpm: ±0,5 %
45 rpm: ±0.6 %
Jel/zaj viszony: 68 dB
Méretek: 415 x 113 x 320 mm
Tömeg: 5.6 kg
Ár: 179 900 HUF


A Debut Carbon EVO lemezjátszó esztétikai koncepciója az eddig megjelent modellekhez képest is minimalista, viszont kiváló minőségű kidolgozással biztosan hódítja meg az analóg-világot kedvelők szívét. A kiviteli terv, mint eddig is, mellőzi a felesleges, csak díszítést szolgáló elemeket. A vezérelv az egyszerűség, de ezen belül minden részegységben magas alapanyagi és kidolgozási követelményeknek kell megfelelni.

 

 

A nehéz és tömör MDF anyagú sasszi nyolcrétegű kézi festése különböző, választható színekben jól illeszkedik bármely lehallgató szoba vagy nappali enteriőrjébe. A ma uralkodó fogyasztói trendeket figyelembe véve nemcsak a hagyományos magasfényű, nyolc festékréteggel lakkozott kivitelű választékkal, hanem a valódi diófából készült furnér borítású változattal is időtálló látvány. Egyedi és gyönyörűen megvalósított a selyemfényű felületi kezelés.

 

 

Átgondolt, igényes műszaki megoldások sorát találjuk. Az új Debut Carbon EVO már három, állítható magasságú, nagy teherbírású, rezonancia elnyelést biztosító, lábbal képes a lejátszáshoz feltétlenül szükséges, ideális vízszint beállítására. A három láb biztosítja a stabilitást.

 

 

A meghajtás elve: elektronikus sebesség-szabályozású szíjhajtás. A gyártó az EVO modellben a szokásosnál szélesebb, lapos ékszíjat használ. A lejátszás minőségének léptéke függ a meghajtó motor rezgésének leválasztásától. Az új motorfelfüggesztés a lehető legnagyobb hatékonysággal csökkenti a vibrációt, hasznosítva a drága modellek konstruálásakor megszerzett tapasztalatokat és technológiákat. Mindezek figyelembevételével a motorhoz korszerű TPE csillapítás került bevezetésre. Az új felfüggesztési rendszer sikeresen leválasztja a motort a sassziról, megakadályozza a rezgések továbbterjedését.

 

 

A Debut Carbon EVO beépített elektronikus sebesség szabályozóval készül, mivel a minőségi 45-ös fordulatú LP-préselések népszerűsége egyre növekszik, a Pro-Ject úgy döntött, hogy az alaplapba beépíti az elektronikus sebességkapcsolót. A lejátszási sebesség egyetlen vezérlő-gomb kapcsolásával változtatható, maga a sebesség elektronikus szabályozása kivételes precizitású, ami pontos és stabil fordulatszámot eredményez. A sebesség váltásra szolgáló kezelő-gomb, az esztétika zavarása nélkül, a sasszi aljára került (bal első sarok, alul), a felső felületen semmilyen kapcsoló, szabályzó-gomb vagy feliratozás nem található.

Bár a korábbi modellek fém lemeztányérjai is a szokásosnál nehezebbek voltak, és jól szolgáltak, ez a még inkább nehezített acéltányér TPE csillapítással is rendelkezik. A tányér belső peremén alkalmazott TPE (thermoplastic elastomer) nagymértékben besegít a rezonancia csillapításában. Az 1.7 kg tömegű lemeztányér TPE perem-kialakításával a lendtömeg megnövelését eredményezte – a mozgási energia „lendkerék hatást” vált ki. A lemeztányér csapágyazása egy precíziós acél tengellyel, bronz csapágy persellyel megvalósított, hosszú élettartamú és szinte gondozásmentes.

 

 

Az új Debut Carbon EVO adu ásza a megszakítás nélküli egységben kialakított karbon hangkar, ami a már sok modellben bizonyított, 218.5 mm hosszúságú kivitel. A remek tervezésű, 6 gramm tömegű, rendkívül merev, de ugyanakkor könnyű hangkar és a vele szerves egységet alkotó hangszedő-tartó sikeresen kiküszöböli a nemkívánatos rezonanciákat. Így a hangkar szilárd fizikai kapcsolatot képez a hangszedővel.

Az új Debut Carbon EVO lemezjátszó tartozékai között megtaláljuk az állítható akril porvédő fedelet, a csatlakozáshoz szükséges „Connect-it E” RCA kábelt. A „Connect-it E” fantázianevű összekötő-kábel aszimmetrikus kialakítású, elsőrangú árnyékolással rendelkező, alacsony kapacitású kivitel. A gyártó, egy 78-as fordulatú lemezek lejátszására alkalmas kiegészítő ékszíjat, és egy, a kislemezek lejátszásához szükséges adaptert is mellékelt. (a tartozék ékszíjjal a készülék alkalmassá válik a 78-as fordulatú sellak lemezgyűjtemény meghallgatására is – feltétlen szükség van egy ehhez megfelelő hangszedő beszerzésére!)

 

 

Mindent egybevetve hamar rájövünk, hogy az új lemeztányér, a motor felfüggesztése, a sebesség szabályozás és az állítható magasságú lábak, mint megkülönböztetett részegységek már néhány drágább modell meghatározó alapelemei voltak. Ezek mindegyike önmagában apró részletnek tűnik, de a hangzásra gyakorolt együttes hatásuk meghozza az eredményt. Az új Debut lemezjátszó a korábbiakhoz képest jobb, kellemesebb érzetet kelt és minden eddigi Debut változatnál meggyőzőbb.

MEGHALLGATÁS


Az Ortofon hangszedő az első használatbavételi idő megszokásának, a meghallgatási rutin eléréséhez és a bejáratáshoz igazított – fogjuk fel afféle ajándékként! Szerintünk ez az elem lesz a továbblépés tárgya, a szerkezetben minden egyéb adott egy sokkal jobb hangszedő hangzásának bemutatásához. (Ez a lemezjátszó az amerikai piacon a Sumiko Rainer hangszedővel kerül forgalomba. A Rainier hangszedő könnyedén, akár pillanatok alatt egy más csiszolású tűvel frissíthető, nem kell cserélni a hangszedőt, nem szükséges újra igazítani a túlnyúlást és nem kell újra kiegyensúlyozni a kart.) Teszt-készülékünkben az európai piacra szánt változat Ortofon 2M hangszedője állt rendelkezésre.

Egyes vélemények szerint a zenerajongó, …„kézhez kapja a dinamikus kifejezést és a ritmikus pontosságot, legalábbis ebből a szempontból egy ötcsillagos lemezjátszóval állunk szemben. A Debut Carbon Evo a figyelem középpontjában tartja az érzelmek élénkségét és éppen annyi lendületet, hogy kiüsse a staccato ritmusokat”… Ez a lemezjátszó még ennél is többre hivatott, egy másik hangszedővel – ezért lecseréltük.

Ami ezután következett az nagyon meglepő egy Debut játékostól. Mintha a Classic típust hallgatnánk. Bár a Debut EVO és a Classic között van még néhány modell a palettán, mégis minden elismerésünk a gyártóé. A „felnőtt” modellekből áthozott sok apró változtatás meghozta a lépcsőt, és azt a késztetést, amiért egy alapkészülékről közép-kategóriásra váltunk.

Akusztikus és elektronikus hangszereket egyaránt hallgatva a következőket tapasztaltuk. Lényegesnek találtuk, hogy nem akarja felülmúlni önmagát, nem akar High-End játékosnak látszani, de mindenképpen kényelmes használni és szórakoztató a hangminősége. Könnyed az egyes gitár harmóniák kiválasztása a sztereó hangszínpad spektrumában. A felső magas és a középtartomány kivételesen jól csillapított. A dobok ütése ropogós, a 70-es évek sajátos pergődob hangzásával. Az alacsony frekvenciájú hangok – mind a basszusgitár, mind a nagybőgő esetében – a megfogottságot és csillapítottságot valóban megcsillantják, különösen akkor, ha a ritmus szekció zenészei szorosan együttműködnek. A zenekart finomra csiszolt vonalvezetéssel, gazdag előadással, kifejező, megnyerő hangzással mutatja be, ami egy erős, masszív basszussal azonnal megnyerő. Teljes hangzás-tartalmú előadása nem fárasztó.

A hangszínpad nem kétdimenziós, sikeresen mutatja be a harmadik dimenziót a színpad mélységet – ezenkívül nyugodt megjelenítéssel, jó hangzási egyensúllyal akár öt meghatározott hely található a két hangsugárzó közötti síkban. A hangzástér tagozódása pontosan olyan, mint amilyet egy Debut modelltől elvárható, csak vitathatatlanul az Evo egy kicsit koncentráltabb – talán a jobb TPE csillapítás miatt. A Pro-Ject EVO erősítőnkben izzásban tartotta az elektroncsöveket és következetesen tálalta a szórakozást. A felvétel egysége, a középsáv szemléletessége, a mély-hangok energiája és a hangmagasság stabil egyensúlya lehetővé teszi, hogy a jó felvételt tartalmazó hanglemez a rajta lévő műsor műfajától függetlenül koherens és meggyőző legyen. Egyáltalán nem csoda, hogy az audiofil-emberfia ösztönözve érzi magát lemezgyűjteményének gyarapítására.

Ha olcsó modellt választunk, nem sok jövőt jósolhatunk a lemezjátszózásnak, ugyanis a belépő kategóriás egységek nem fejleszthetők. Minden lemezforgató újonc egyszer „felnőtté” válik. Lesz végre egy lemezjátszója amihez egy jobb minőségű hangrendszert építhet. Az EVO egy valóban jó lemezjátszó azoknak, akik igazán komolyabbra akarják venni a zenehallgatást. Dicséretes, hogy az EVO modellben, az elharapódzott divat ellenére, nincs beépített előerősítő, nincs Bluetooth, nincs „tornáztatva” a jel, nincs korlát, mert ez a régi iskolát követő lemezjátszó. Ha a hangszedő cserét is megejtjük, akkor futóműben csak dupla áron lehet kategóriát lépni.

KONKLÚZIÓ


Egyet értünk azokkal, akik egy jó lemezjátszót akarnak, amiért nem kell kifosztani a bankot, amelyik nemcsak modern, hanem remek hangminőséget biztosít. A Debut EVO modell a márka legkedveltebb lemezjátszójának frissített változata, valamint a kritikusok által is elismert Debut Collection audiofil funkciókkal történt bővülése. A remek és megfizethető lemezjátszó felépítéséhez nemcsak szakértelemre, hanem képzett mérnöki munkára, hibátlan gyártásra, fejlett anyagtudományra és kitartó szenvedélyre is szükség volt. A legendás Debut Carbon méltó utódjának létrehozásához minden elem és tervezési lehetőség újragondolása és átértékelése vált szükségessé. A Pro-Ject nagy mennyiségben és nagy választékban gyárt lemezjátszót, ezt kevés más gyártó tudja megtenni, éppen ezért képes beépíteni a magasabb szintű opciók és technológiák egy részét olcsóbb lemezjátszókba, mint a Debut Carbon EVO.

A Pro-Ject EVO kiváló lejátszást kínál és remekül néz ki. Jó felépítésű, lehet, hogy nem tökéletes, de ennek ellenére remek. A Pro-Ject ebben az árkategóriában sem versenytárs nélküli. De az új Debut Carbon EVO a Pro-Ject filozófiájának megtestesítője: igényre szabott, optimális teljesítmény, tiszta esztétika és kiváló érték-arány. A Debut EVO elérhetővé tette a vinyl-lemezek iránti rajongás élményének továbbvitelét.

Pro
+ Egyszerű esztétikájú vonalvezetés
+ Kordában tartott rezonanciák
+ Karbon kar
+ Az eddigi Debut modellekhez képest finomabb hangzás

Kontra
– Az európai piacra is kellene az a Sumiko hangszedő

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció