Menu

Cart

Canton GLE 496.2 álló hangfal teszt

A német Canton hangsugárzói valahogy méltatlanul mellőzöttek a hazai piacon. Nem is igazán értjük, hiszen a mindenki számára elérhető modellektől egészen a high endig minden területen képviseltetik magukat, továbbá sikeresen ötvözik a klasszikus, mégis egyéni megoldásokat a modernnel. Nincs ez másképpen a beugró GLE sorozatnál sem, ami hosszú ideje változtatás nélkül szerepel a cég termékpalettáján. Vajon miért?

 

 

Klasszikus értékek

 

A Canton GLE szériájában minden megtalálható, amire a hifi vagy a házimozi szerelmesének szüksége lehet, hiszen állványos és álló hangdobozok, vagy mélynyomók mellett már a falra szerelhető, és Atmos modelleket is megtaláljuk. Mi jelen esetben maradunk a klasszikus felállásnál, hiszen a GLE 496.2 személyében egy hagyományos álló hangsugárzót ismerhetünk meg.

 

 

 

 

A hagyományosat a külső megjelenésre értjük, hiszen egymással párhuzamos, 22 mm-es oldallapokkal, szép kidolgozással és elég nagy termettel rendelkezik, egyúttal a sorozat legnagyobbja. Nincs tehát semmi trükk, mégsem nyomasztó a külseje, pedig darabja majdnem 20 kg, magassága pedig meghaladja az egy métert. A Cantonok egyik fő jellegzetessége az alumínium membrán, amiből ebben a háromutas dobozban négyet is találunk.

 

 

 

 

Alulra helyezték a kettő 192 mm-es mélysugárzót, felülre a 174 mm-es középsugárzót, ezek közé pedig a 25 mm-es magassugárzó került, amibe az említett alumínium mellett mangánt is ötvöztek. A frekvencia-átvitel elméletileg 20 Hz-40 kHz közötti, ami bizony bármilyen területen elég kell, hogy legyen. A membránok anyaga új fejlesztésű, a magassugárzó pedig terelőlemezt, valamint védőrácsot is kapott, az egészet pedig egy klasszikusan illeszthető, vagy inkább eltávolítható szövet takarja.

 

 

 

 

A hangszórók polikarbonát kosarakat, Wave surround fantázianevű peremet, valamint nagy mágneseket kaptak, a basszreflex rendszer nyílása hátul, lent található, egy szimpla, de aranyozott, és teflonbevonatú csatlakozó társaságában.

 

 

 

 

A stabilitásért négy darab műanyag láb felel, amiknek a magassága elenyésző, szélessége azonban megfelelő, hogy még a nemkívánatos hullámokat is elvezesse. A Canton a modell által jelentős basszust, semleges középtartományt és tiszta magashangokat ígér, tehát minden adott ahhoz, hogy egy jót szórakozzunk.

 

 

 

 

Csöves CD-játszót és Parasound elő-végfokot használtunk a meghallgatáshoz, valamint Vertere és QED hangszórókábeleket, az elektronikákat a QED egy komolyabb interkonnektje közötte össze.

 

 

 

 

Zenék területén megpróbáltunk most is változatosak lenni, hiszen Petruccianit, Knopflert, George Michaelt követte a Yello, majd némi Megadeth, de természetesen az újévi koncert sem maradt ki a repertoárból.

 

Bátor kiállású darab, de az árnyaltság sem hiányzik belőle

 

Német hangsugárzóknál, főleg ebben az esetben, ahol a membránok alumíniumból készültek, és ez még a színükön is látszik, a meghallgatást megelőzi egy érzés a kicsomagolást követően. Fémes ízt és keménységet várunk, pontosabban ezektől tartunk, azonban megnyugtatunk mindenkit már az elején, hogy ezek a jelzők egyáltalán nem illenek a Canton termetes modelljére. A dupla mélysugárzó persze rendesen végzi a dolgát, bizony odapakolja magát, ha azt a zene megkívánja, viszont nem tolakodó. Azt azért illik megjegyeznünk, hogy az előcsalogatásához kell, hogy az erősítőben legyen kraft, mert egy kisebb teljesítményű típussal is kipróbáltuk, és bizony nagyon keveset kaptunk az alsó áldásból. Hiába magas az érzékenysége a GLE 496.2-nek, nem éri be bármivel, ki kell, hogy szolgáljuk. A Parasound segítségével természetesen megkapta azt, amit igényel, és a szórakozás már el is kezdődött.

 

 

 

 

Halkan is egységes hangképet tudott alkotni, de ki az, aki egy ilyen adottságú dobozt így fog majd hallgatni? Emeltünk hát mi is a kimeneti szinten, amit a hangsugárzó nem csupán tolerált, hanem egyszerűen kívánta azt, hogy megmutathassa igazi tudását. A Canton azt állítja, hogy ez a modell a legjobb ebben a sorozatban, és bár nincs viszonyítási alapunk, azt megállapítottuk, hogy valóban hozza azt, amit ettől a kategóriában elvárhatunk egy ilyen termettől.

 

 

 

 

Továbbra sem fitogtatta az erejét, inkább a magabiztosságon volt a hangsúly, valamint a kiegyensúlyozottságon. Persze a basszus leterített, főleg a Yello esetében, a Megadeth dalainál pedig a lábdob próbálta átrendezni a belső szerveinket, de mindvégig szórakoztató volt, nem terhelt le hosszabb távon sem. A zongora hangjában a természetességé lett a főszerep, valamint a gyorsaságé, ahogyan azt a kistermetű virtuóz stílusa meg is kívánja. Lomhaságot nem tapasztaltunk, ahogyan pontatlanságot sem, pedig ekkora méretű hangszóróktól, ebben az ársávban ez nem feltétlenül evidens. A magassugárzó is mindenképpen piros pontot érdemel, hiszen fel tudta venni a versenyt a basszussal, nem engedte azt, hogy elnyomja. Sőt! A háromutas felépítésnek köszönhetően valódi főszereplőjévé vált az előadásnak, a fémes jelleg pedig nagyon távol állt tőle. Elég szorosan összekapcsolódott a középsugárzóval, ezáltal a pontosság és a hitelesség nőtt jelentősen, valamint a tisztaság, amit a sokszor meghökkentő dinamika sem nyomott össze.

 

 

 

 

Ez a Canton magától értendően, természetesen zenél, így a monogámiát kedvelőknek is teljes értéket képes nyújtani, ahogy azoknak is, akiknek bulizni támad kedvük. A GLE 496.2 egy pillanat alatt képes kivetkőzni magából, és igazi vadállattá tud változni. Nem harapja le ugyan a fejünket, de a boogie bizony ott lakozik benne, ahogyan bennünk is. Nagyzenekarnál a hatalmas levegőtömeg megmozgatásával tényleg megmutatta azt, hogy mire is képes a többtucat zenész együtt, de adott helyzetben azok szétválasztása is remekül ment neki. Tudott andalító is lenni, a nagybőgőt finoman prezentálta, és még a húrok rezdüléseit is színezetlenül, kendőzetlenül tálalta. Az énekhangok esetében is maradt a természetesség, selymessé és karcossá is képes volt válni, ahogyan azt a mikrofon mögött álló előadó éppen előadta. Sokunk örömére a rockot is nagyon szerette, a dögösség egyik fő védjegye ezen a műfajon, de nem mosta össze a zenészeket, ami szintén a háromutas felépítés egyik fő érdeme. Arról sajnos nincs infónk, hogy milyen jellegű merevítést és csillapítóanyagot használtak a doboz belsejében, de a hallottak alapján nem spórolhattak egyikkel sem, hiszen az általa tolmácsolt hatalmas hangáradat nem billent ki az egyensúlyából, minket pedig nem fárasztott le még órák után sem, és ez sem feltétlenül adott minden 300 ezer forint alatti hangdobozpár esetében.

 

 

 

 

Ez a Canton bizony megéri az árát

 

A Canton belépő sorozatának legnagyobb típusa, a GLE 496.2 egy igazi főnyeremény azoknak, akik nagy nappalival rendelkeznek, minden stílusú zenét szívesen hallgatnak, a külső terén pedig a klasszikus megoldásokat keresik. Ebben a kategóriában elég nagy a felhozatal, ráadásul remek hangsugárzókat találunk, a GLE 496.2 pedig egy ezek közül. Természetes a hangképe, a basszust csak akkor tolja túl, ha mi is úgy akarjuk, konstrukciójának köszönhetően pedig minden tartomány arányos marad. Magas érzékenysége ellenére kívánja az izmosabb erősítőt, az elhelyezésre viszont nem háklis, akár a szoba közepén is teljesen kifutja magát, nincs szüksége a falak támaszára. Remekül sikerült darab, így érthető, hogy a frissítése még nem vált aktuálissá. Az ajánlott vétel titulust csupán azért nem kapja meg tőlünk, mert bár nem hibázott, jelentős pluszt sem tudott hozzátenni ahhoz, amit elvártunk tőle.

 

Műszaki adatok

 

Névleges/zenei terhelhetőség: 150/320 W
Hangszórók: 25 mm-es alumínium mangán magassugárzó, 174 mm-es alumínium membrános középsugárzó, 2 db 192 mm-es alumínium membrános mélysugárzó
Frekvencia-tartomány: 20 Hz-40 kHz
Keresztváltási frekvencia: 300 és 3200 Hz
Impedancia: 4-8 Ohm
Érzékenység: 92,5 dB
Méretek: 21 x 106 x 31 cm
Tömeg: 19,6 kg
Ár: 339 990 Ft/pár
AKCIÓS ár: 269 990 Ft/pár
   

 

Mérleg

 

+ Hatalmas energiákat képes megmozgatni, de azokat kontroll alatt tartja mindvégig

 

+ Hosszútávon hallgatható, izgalmas, ugyanakkor természetes hangzás

 

+ Basszusimádók nagy kedvencévé válhat, de a többi tartomány is egységes marad

 

- A külsejébe némi fantáziát még el tudtunk volna képzelni

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5
Kivitel: 4,5
Formaterv: 4
Ár/érték arány: 4,5
Ár/érték arány AKCIÓS áron: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció