Menu

Cart

Sonos Arc – Hangzás magasabb szinteken

 

A Sonos Arc, a gyártó legújabb prémium építésű hangprojektora, ami az elődökhöz képest, igencsak magasra teszi a lécet.

 

 

A Sonos mérnökeinek tapasztalata, munkája és tudása ezúttal már első pillanatra kézzel fogható, ráadásként tegyük hozzá az elején, hogy Dolby Atmos hangzást így még nem hallottunk prezentálni.

Csomagolás és megjelenés


Ahogy a gyártótól megszoktuk, ezúttal is nagy hangsúly került a csomagolásra, ezzel is érzékeltetve a vásárlóval, hogy minőségi terméket tart a kezében. Mint ahogy az elődnél (Beam), most is igényes műanyag zár kioldásával lehet hozzáférni a készülékhez. Az eszköz a formájához alakított karton tartóelemeken kívül, még egy finom szövésű, mikroszálas textil huzatot is kapott a tökéletes védelem érdekében. Egy kisebb, praktikusan elhelyezett dobozban találjuk a mellékelt HDMI (eARC) zsinórt és tápkábelt, valamint egy HDMI – digitális optikai audio átalakítót.

 

 

A Sonos Arc igencsak megnőtt! Szélessége 114 cm, azaz közel kétszer olyan széles, mint az elődje. Ennek oka, hogy a gyártó az új, matt fekete és fehér színekben elérhető modellt 49 hüvelykes és nagyobb televíziókhoz ajánlja. Hozzánk fehér színben érkezett és mi tagadás, nagyon szépen néz ki ez a változat. A formavilágot teljesen újragondolták. Ezúttal a hangsugárzókat fedő rácsozat 270 fokos sugarat zár be és csak a készülék hátlapja kapott szögletes kialakítást. A hátlap közepén találjuk a HDMI, az Ethernet és a tápcsatlakozó aljzatokat. Fizikai gombbal nem találkozunk, helyette a legalapvetőbb utasítások végrehajtására alkalmas – ki-és bekapcsolás, hangerő növelése/csökkentése – érintőgombokat kapunk. A működésről egy jól látható, középen elhelyezett kis LED fényforrás tájékoztat, ami alatt diszkréten húzódik meg a Sonos embléma. Szubjektív, de szerintünk nagyon ízléses formavilágot kapott az Arc.

Kezelés, szolgáltatások


Ahogy a többi Sonos termék esetében a beüzemeléshez ezúttal is elengedhetetlen a vezetékes, vagy vezeték nélküli internetes kapcsolat. Ez a termék online regisztrációja és saját Sonos fiók létrehozása miatt kell. A beüzemelés a dedikált alkalmazáson keresztül eltart pár percig, de a kezelőfelület egyértelműen, egyszerűen vezeti végig a felhasználót a folyamaton. A Sonos S2 alkalmazás kezelőfelülete áttekinthető, könnyen kezelhető, így kényelmesen tudunk váltani, hogy saját zenéinket, internetes rádiót vagy a tévéhangját óhajtjuk megszólaltatni.

 

 

Az EQ lehetőséget ad, hogy a magas és mély hangokat is ízlésünknek megfelelően állítsuk be. A televíziónak értelemszerűen az ARC, eARC képes HDMI aljzatába kell csatlakoztatnunk a mellékelt HDMI kábelt. A tévémárkától és modelltől függően a menüben lehet, hogy külön engedélyezni kell az ARC képességet az adott HDMI porton, hogy televíziónk külső hangsugárzóként kezelje a készüléket. Az eszköz természetesen AirPlay2 kompatibilis, támogatja a Google Assistant és az Amazon Prime hangvezérlést, ahogy a 2.4GHz-es Wi-Fi vezeték nélküli csatlakozás is adott.

Felépítés


A Sonos Arc méretnövekedése nyilvánvalóan a jobb hangkeltés érdekében született. Az Arc tizenegy D-osztályú digitális erősítővel, a közép és mély hangok dinamikus megszólaltatásáért nyolc ovális mélysugárzóval, a magas hangok és a tiszta dialógusok érdekében pedig három dóm magassugárzóval rendelkezik. Két mélysugárzó felfelé pozicionált a magassági hangok reprodukciója érdekében, míg másik kettő a soundbar két szélére került.

 

 

Az önmagában 5.0 csatorna kiosztású rendszer igény szerint kiegészíthető a Sonos Sub mélyládával és Sonos Five hangsugárzókkal a még teljesebb térhangzás érdekében. A mélyhangokat személy szerint nem hiányoltam, már csak azért sem, mert ha nem a Dolby Atmos objektum alapú hangformátumot szólaltatunk meg, akkor ezeket plusz mélysugárzókként használja. A készülék egyébként a Dolby Atmos, Dolby True HD, Dolby Digital+, Dolby Digital térhatású hangformátumokat támogatja.

Kezdeti tapasztalatok


Első blikkre a készülék komoly meglepetést okozott. Személy szerint mindig is szkeptikus voltam a hangprojektorokat illetően, most azonban első pillanattól kezdve megfogott a dinamikus, éles és tiszta hangzás. A készüléket nyilván a helyén kell kezelni, ezért nem sztereó vagy dedikált többcsatornás rendszerekkel fogjuk összevetni, de nagyon kellemes volt hallgatni jó minőségű zenék és filmek esetében egyaránt. Mivel elsődleges rendeltetése, hogy a televíziónkon megtekintett tartalmakhoz kiemelkedő hangzást biztosítson, leginkább ebből az aspektusból vizsgáltuk meg.

 

 

A készülék a több irányból érkező és cikkázó hangeffekteket, plusz a virtuális magassági hangzást tisztán, szeparáltan jelenítette meg. Nemcsak a Dolby Atmos demók, de a streaming szolgáltatók hangformátumot támogató tartalmainak hangja is telten, dinamikusan és jól hallhatóan elkülönülve töltötték meg a teret. Hangsúlyozom, hogy nem összevethető mondjuk egy dedikált 7.2.4 csatornás kiépítéssel, de a virtuális 3D hangzás és a Dolby Atmos ezúttal nemcsak marketing címke.

Hallgatózás közben derült ki, hogy milyen jól tették a mérnökök, hogy ennyire szélesre szabták az eszközt, bár kétségtelen, hogy a kiváló megszólaltatáshoz, kiváló forrásanyag is szükséges. Ahogy szakavatott kollégám a fogalmazott korábban a Beam kapcsán, az eszköz forrásérzékeny. Tömörített hangállományokból vagy hangsávokból nem fog olyan minőséget előállítani, mintha egy veszteségmentes formátumot hallgatnánk, de ez nem is feladata. Szerencsére a minőségi hanganyagok beszerzésének manapság már aligha van akadálya.

Jöjjenek a filmek


Filmes példaként, álljon itt az egyik – ábrázolás szempontjából – talán leghitelesebb, modern amerikai háborús propaganda film (Act of Valor-2011), amiben állítólag igazi Navy SEALS katonák működtek közre, autentikus légkört teremtve. Az egyik leglátványosabb és hangzás szempontjából leghatásosabb jelenet, amikor a SEALS egység a helyi milícia katonái elől menekül egy kis terepjárón, valamelyik közép-amerikai esőerdőben, miután kiszabadítottak egy CIA ügynököt. A drámai jelenetsor és hangorkán, akkor veszi kezdetét, amikor a menekülök, a már szétesni készülő járművel belehajtanak az előttük elterülő folyóba, miközben a nyomukban lévő több ellenséges jármű már majdnem utoléri őket.

 

 

A dramaturgiai hatás kedvéért pont akkor ér oda az amerikai erősítés, két páncélozott katonai motorcsónakkal, amelyek azonnal fedező tüzet nyitnak a milícia járműveire, hogy időt nyerjenek a SEALS egység kimenekítésére. Irdatlan erővel szólalnak meg a dupla gatling golyószórók és más, nagy kaliberű géppuskák. A Sonos Arc életszerűen, erőteljesen és szeparálva adta vissza, ahogy a felhevült lövedékek szanaszét szaggatják az ellenséges járműveket és a környező objektumokat. A jelenet önmagában is döbbenetes, de egy ilyen hangreprodukálással szinte ijesztő volt. Emellett az Arc megcsillantotta azon tudását is, hogy a különböző környezeti hanghatások ellenére a dialógusok végig tisztán érthetőek voltak.

Zenehallgatás szempontjából, a pop és elektronikus műfajok álltak igazán jól az eszköznek, de egy nagy zenekari, klasszikus koncert a Bécsi Filharmonikusok tolmácsolásában ugyanúgy kellemesen szólalt meg. Hangprojektorhoz képest, itt megint csak a légiességet, a térérzet igen jó visszaadását emelnénk ki. Rengeteg különböző hang és videó tartalmat hallgattunk, illetve néztünk meg és az összbenyomásunk az volt, hogy az amerikai gyártó egy remekül megépített, sokoldalú, a tévé hangjának feljavításán jóval túlmutató képességekkel és hangzással bíró eszközt tett le az asztalra.

Ajánlott vétel


Az Arc magasra tette a lécet és elhozta azt a kiváló, tiszta hangzást, amit ezentúl minden televíziónál hallani szeretnénk. Annak, akinek kisebb alapterületű helység áll rendelkezésére a filmnézéshez, és a Dolby Atmos megszólaltatása mellett még minőségi, vezeték nélküli zenehallgatásban is gondolkodik, bátran merjük ajánlani a Sonos falra is rögzíthető soundbar-ját! Szemet gyönyörködtető formatervezésének köszönhetően, lakóterünk igazi ékköve lehet az új Sonos Arc – különösen fehér színben!

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció