Menu

Cart

Polk Audio Signature S60e álló hangfal teszt

A Polk Audio Signature e sorozatából már tavaly sikerült megismernünk néhány modellt, azonban a család legnagyobb darabja, a Signature S60e csak mostanában került a szerkesztőségünkbe. Megérte ennyit várnunk rá? Bevezetőnek csak annyit, hogy aki kategóriájában egy igazi nagyágyút szeretne megismerni általa, annak mindenképpen.

 

 

A legnagyobb amerikai

 

A Polk Audio hangsugárzói elsősorban arról híresek, pontosabban attól népszerűek, hogy sokat kapunk általuk a pénzünkért, de ezt nem most írjuk le először. A Signature e sorozat példányai eddigi tapasztalataink szerint igazán remekül sikerültek, nem filléres hangot nyújtottak, ráadásul igazi egyéniséget kaptunk külső és előadás terén is, nem csoda, hogy elég népszerűvé váltak sztereó és házimozi felhasználók körében is. Azonban arra még nem kaptunk választ, hogy mit válasszon az, aki nagy, mi több hatalmas nappalival rendelkezik, és a zenét szeretné hangosan élvezni. A megoldás pedig kézenfekvő, a Polk Audio Signature S60e személyében. Már a kisebbik S55e sem volt szerény adottságúnak nevezhető, az S60e viszont valóban kimaxolja ezt a kategóriát.

 

Szemből ránézve magas és keskeny, azonban jelentős mélységgel rendelkezik, az összképet a jelen esetben is elég karakteresen lekerekített élek és sarkok próbálják finomítani. Ez sikerül is, kapunk egy domináns, ám kevésbé tolakodó vagy hivalkodó külsejű hangfalat, ami azért mindenképpen központi szerepet érdemel majd a szobánkban. Az MDF alapanyagú doboztest ezúttal is fémhatású, ám műanyag lábakat kapott, ami bőven ellátja feladatát, de eltávolítható, ezért, ha a padlónk azt megengedi, tüskéket csavarozhatunk bele.

 

 

 

 

A doboz alján a cég szabadalmaztatott Power Port technológiáját alkalmazták jelen esetben is, ami tulajdonképpen a basszreflex egy továbbgondolt változata. Általa azonban a doboz belsejéből a hangok nem egyszerűen távoznak, hanem egyenletesebben áramlanak, pontosabban terülnek szét a padlónkon, majd a légtérben. Van is mit segíteni, hiszen az előlapba nem kevesebb, mint négy darab hangszórót építettek.

 

 

 

 

25 mm-es Terylene magassugárzó büszkélkedik felül, a sorozathoz tartozó marketingszöveg itt sem maradt el, tehát az amerikai hang becses képviselőjével lesz ezúttal is dolgunk. Alatta három darab, alacsony torzítású, csillámerősített polipropilén membrán van, amelyek mindegyike a mélyközép hangokért felel, tehát nincs külön basszus szekció. Mindezeket egy mágnesesen rögzíthető szövet védi elég határozottan, viszont van annyira vékony, hogy fennhagyva sem fogja jelentősen gátolni a hangszórók munkáját. A bemenetek hátul lent találhatók, és szintén nem térnek el a sorozat többi tagjánál megismerttől. Aranyozottak, lehetővé teszik a dupla erősítést, hétköznapi kivitelűek, de mást igazán nem is várunk el ebben a kategóriában. Miután elhelyeztük a hangfalakat, jöhetett a bejáratás, majd a meghallgatás.

 

 

 

 

Az elhelyezésről megjegyezzük azt, hogy ekkora tömeg és méret esetében a már említett lekerekített élek és sarkok nem igazán juttattak előnyhöz, mert elég nehéz fogást találni rajtuk.

 

A hangsugárzót Parasound elő-végfokkal, Triangle, QED és Vertere kábelekkel kötöttük össze, valamint a csöves kimenetű CD-játszónk sem maradt ki, de a változatosság kedvéért a Marantz új 6000-es sorozatának integrált erősítőjét és lejátszóját is bevetettük.

 

Nagy test, nagy élvezet, de a gyeplők szorosan maradnak

 

A Signature S60e esetében nem hiába alkalmazott a Polk Audio külön mélysugárzókat, és ennek több oka is lehet. A rajta található papírcédulán olvashatjuk a feliratot, ami lerövidítve körülbelül annyit jelent, hogy fel van készítve minden új digitális házimozi formátum tolmácsolására is, tehát fizikuma ellenére igényelheti ezen a téren a külön mélynyomót. Ez a tulajdonsága sztereó zenehallgatás során is megmutatkozott, hiszen a mélyhangokból ugyan bőven elegendő mennyiséget kaptunk, azok pontossága is megfelelt a kategóriájának, de nem vált külön ez a szekció teljesen a középtartománytól. Ez nem jelentett zavart, esetleg hiányérzetet, de a Signature S60e elsősorban az egységességre fekteti a hangsúlyt, a pörölyszerű döngetés nem az ő fő erőssége. Persze nagyobb hangerőn a basszus igazi erőre kapott, tehát nem kellett finomkodnunk vele, nyugodtan használjuk buliban, és a hajtást is bírja, de inkább a nagyméretű levegőmozgatással próbál minket meggyőzni, aminek nem feltétlenül a vehemencia a legfőbb erénye, hanem a nagy kvalitású hangözönön. Valószínű, hogy a keresztváltó beállításán, esetleg külön mélysugárzó használatával mást értek volna el, de nem ez volt a cél. A döngetést így meghagyja a többi amerikai hangsugárzónak, az S60e inkább a zeneiségével, egységességgel és kiegyensúlyozottságával próbált minket elragadni. Ez tulajdonképpen sikerült is neki, a megtévesztés, ha lehet egyáltalán annak nevezni, a méretéből adódik, talán picit mást vártunk az alapján.

 

 

 

 

A hajtása nem okozott problémát a jóval kisebb teljesítményű Marantz erősítőnek sem, ami megnyugtató, főleg annak a tudatában, hogy korántsem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, mint a Parasound páros esetében. Ott ugyan nagyobb lendületet és határozottabb mélyhangokat kaptunk, de a jóval olcsóbb japán elektronikákkal is igazán komfortosan érezte magát, nekünk pedig nem volt hiányérzetünk, maximum nagyobb hangerőn, ahol azért az elő-végfok páros jobban kordában tudta tartani a ránk zúduló hanganyagot.

 

Mindenképpen pozitívum, hogy a Polk Audio nagyra nőtt hangsugárzói relatíve kis szobában, tehát akár 20 m2 alatt sem feszengnek, és még nagy távolságot sem igényelnek egymástól. Annak viszont, aki ekkora termetű dobozt választ, az elképzelése inkább az, hogy egy nagyobb teret szeretne vele megtölteni. Ez persze adott lesz általa, de a lehetőségek kiaknázásához ildomos combos erősítőt választani, legyen az sztereó vagy többcsatornás.

 

A hangképe elég plasztikus, a magashangok nagyon tiszták és éreztetik magukat, soha nem tűntek el a mélyközepek áradatában. Kulturált maradt minden körülmények között, ha azt szeretnénk, hogy felborzolja az idegeinket, akkor természetesen az is sikerül neki, de továbbra sem olyan indulattal, mint azt esetleg elvárnánk. Nagyon szerethető hangképet tud alkotni, a zeneiségből pedig nem akar engedni, ami ebben a kategóriában nem feltétlenül evidens minden modell esetében.

 

Tulajdonképpen egy nyugodt óriással akadt dolgunk

 

A Polk Audio Signature e szériájának legnagyobb, S60e típusa nagyvolumenű hangalkotásra képes, de nem tolakodik. Már kisebb teljesítményű erősítővel is könnyedén meghajtható, és halkan is nagyon szép hangképet alkot, ami nagyobb hajtás esetében sem válik forszírozottá, erőszakossá. A fizikumával némi ellentétet alkot a kapott teljesítmény, ami sok, nagyon sok, de nem terhel le minket, hiszen nem is akar. Sztereó zenehallgatáshoz a kisebb S55e is bőven elegendő, ez a modell nem nyújt ahhoz képest kézzelfogható pluszt, és házimozin is szükséges hozzá egy külön mélynyomó, mert a szubbasszus nem lesz adott általa. Bő 400 ezer forintos árával elég sok, és hasonlóan, bár más területen jeleskedő vetélytársra akadhat, de a jelenlegi 320 ezres akciós cédulájával tulajdonképpen egyedülálló ár/érték aránnyal jeleskedik, ha a teljesítményt és a zeneiséget nézzük. Ha elengedjük az elsőre megtévesztő termet adta elvárásainkat, akkor egy nagyon szerethető hangsugárzót vihetünk haza a személyében, ami sztereóban allrounder, házimozin pedig egy mélynyomóval megspékelve lehet nappalink dísze, aminek nem feltétlenül kell nagynak lennie, de elsősorban ott fog jól mutatni és szólni.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex
Hangszórók: 25 mm-es Terylene magassugárzó, 3 db 165 mm-es mélyközépsugárzó
Frekvencia-átvitel: 36 Hz-40 kHz
Keresztváltási frekvencia: 2,5 kHz
Érzékenység: 90 dB
Impedancia: 8 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-300 W
Méretek: 296x1130x399 mm
Tömeg: 23,6 kg
Ár: 439 990 Ft/pár
AKCIÓS ár: 319 990 Ft/pár
   

 

Mérleg

 

+ Kiegyensúlyozott hang, minden kiadott forintunkért ellenértéket kapunk

 

+ Könnyen hajtható, az elhelyezésre sem háklis, és még kisebb szobában sem válik tolakodóvá

 

+ Kategóriájának megfelelő megépítés és kivitelezés, egyéni külső és megoldások

 

+ Zenei hang, ami hosszú távú hallgatásra abszolút alkalmas, műfajtól függetlenül

 

+ A méretével ellentétben a mélyhangok nem dominálnak

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4
Kivitel: 4,5
Formaterv: 4
Ár/érték arány: 4
Ár/érték arány akciós áron: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció