Menu

Cart

NAD M33 INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

 

A közelmúltban két cikkünkben is foglalkoztunk a mai modern integrált erősítők termékkörével. A felmerülő kérdésekre időközben megjött a NAD cégtől is a válasz, ez pedig az M33 erősítő. Ez a modell a márka utóbbi években elért figyelemre méltó sikereire épül, fejlett funkciókkal, csúcstechnológiával és nagy teljesítménnyel – ahogyan azt ma egy zenerajongó elvárja. Az első hír az M33 erősítőről, az idén januárban még sikeresen megrendezett Consumer Electronic Show 2020 Las Vegas szakkiállításon került nyilvánosságra. Sajnos az egész évi pandémia világszerte gyártási nehézségeket okozott, ezért csak ezekben a hetekben készültek el az első példányok. Az Ekline Audio, mint NAD Master Series kereskedő bemutatótermébe a fiatal cégvezető barátunktól kaptuk a meghívást – így az elsőként hazai közegben mi tesztelhettük – köszönet érte.

Az M33 típus egy nagy-felbontású DAC-al és hálózati lejátszóval kombinált integrált erősítő, amelyre egy komplett, BluOS-kompatibilis otthoni hangrendszer építhető. Nagy teljesítményű streaming-erősítő, kiváló audiofil hangzással, de kombinálható más lejátszókkal BluOS ökoszisztémában, amely vezeték nélküli hálózatba kapcsolható multiroom megoldásokat is kínál.

Teljesítmény: 2 x 200 Watt (8 Ohm) 2 x 380 Watt (4 Ohm)
Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 000 Hz +/- 0.2 dB
Jel – zaj viszony: kisebb, mint 98 dB (A-súlyozott, 1 Watt/ 8 Ohm)
kisebb, mint 120 dB (A-súlyozott, 200 Watt/ 8 Ohm)
Teljes harmonikus torzítás: kisebb, mint 0.003 % (1W – 200 W, 8 Ohm és 4 Ohm)
Csillapítási tényező: 800 (8 Ohm, 20 Hz – 6.5 kHz)
Méretek: 435 x 133 x 396 mm
Tömeg: 9.7 kg
Ár: 5 500 EUR


A NAD kiviteli jegyei egyediek, modernek, a készülékek, különösen a Master széria, bármely szakkereskedés polcain rögtön kitűnnek a többi márka termékei közül. A NAD luxus szériájában az általános kialakítás a 7-hüvelyk méretű „Gorilla Glass” ujjunk érintését érzékelő képernyő uralmával kezdődik, az elegancián és a színek összhangján keresztül folytatódik, alaplapjának kiképzése a rezonancia mentesítés eszközeként végződik. Az M33 modell is, mint mindegyik a Master szériában, David Farrage, a NAD cég ipari formatervezőjének munkája. Természetesen ez hozza magával azt a praktikumot, hogy a frontlap forma- és színvilága, térbeosztása is hasonló a többi Master modellével.

 

 

Az előlapon lévő kezelőszervek száma a lehető legkevesebb, a képernyőn kívül csak a nagy hangerő-szabályozó és egy fejhallgató kimenet található. Az érintőképernyőt a teljes funkcionalitás és a menüstruktúra eléréséhez és ellenőrzéséhez tudjuk használni.

 

 

Az erősítő beállításakor a menürendszerben eldönthető, hogy mit jelenítsen meg a képernyő, és hogy nevezzük az adott bemenetet. A kiválasztott bemenet és a file-kötet jelzésén túl a képernyőn megjelenik az albumborító is, amit az azt támogató szolgáltatás közvetít. A kijelző átalakulhat retro-kivitelű, depréz vagy LED-es utánzatú teljesítmény-mérővé.

Az M33 hátoldalán a teljes bemeneti készlet megtalálható. Akár digitális, akár analóg források csatlakoztatásáról van szó, az M33 jól felszerelt. Öt digitális és három analóg bemenet áll rendelkezésre. A digitális bemenetek között kettő koaxiális, kettő optikai TOSLINK bemenet és egy professzionális AES/EBU található XLR aljzattal. Az egyetlen HDMI-port megkönnyíti a televízió hangjának a rendszeren keresztül történő erősítését. Az optikai csatlakozástól eltérően az erősítő automatikusan bekapcsol és átkapcsol a HDMI-bemenetre. A kezelhető digitális jelek felbontása 24 bit/96 kHz (optikai), 24 bit/192 kHz (koaxiális, USB) lehet. Amennyiben a NAD M33 erősítőt házimozi alkalmazásba történő integráláshoz szeretnénk használni, akkor az összes elterjedt „okosház”-rendszerrel (RS232, 12 V-os trigger és IR révén) együttműködhet. Mivel kevesen veszik a fáradtságot az erősítő PC-ről való vezérléséhez, viszont szeretik a fotelben kényelmesen ülve játszani a zene gyűjteményt, a NAD M33 külső USB hangkártyaként is működik.

 

 

z analóg oldalon van több vonal-bemeneti páros, egy szimmetrikus (XLR), és ami újra fontos, egy lemezjátszó bemenet is. Az előerősítő rész a lemezjátszó bemeneten keresztül kezeli az MM és az MC hangszedők által szolgáltatott jeleket. Minőségi MM/MC phono-egységgel rendelkezik, amely vetekszik a speciális, külső készülékek nyújtotta hangzásminőséggel. A RIAA-korrekció pontossága, az infra hangok szűrője és a hatalmas terhelési tartalék együtt meghozzák a barázdákban rejlő muzsika hatását.

A hátsó panel két hangsugárzó kimenetet tartalmaz, amelyek segítségével akár kétvezetékes összeköttetés is létesíthető. Mindenképpen meg kell említeni a külön teljesítményerősítőhöz dedikált, változtatható kimenetet. Az aktív mély-sugárzók üzemeltetésére felszerelt kimenetek digitális keresztváltóval konfigurálhatók. Az M33 két független aktív mély-sugárzó kimenettel támogatja a Dirac fejlett „Bass Control” funkcióját.

 

 

A NAD, az új Purifi Eigentakt™ (önszabályozó) hibrid, digitális erősítő-technológia alkalmazásával a már régóta fennálló hagyományait követi. Csatornánként legalább 200 Watt teljesítménnyel az eredmény életszerű, amelyet az ultra-alacsony torzítás és a zaj példáz. A mért teljesítmény figyelemre méltó.

Az úgynevezett Purifi Eigentakt™, (önszabályozó) hibrid digitális erősítő technológia fejlesztői között heted magával a dán High-End konstruktőr Peter Lyngdorf is úttörő szerepet játszott. A PURIFI Transducer Technology egy tárgyalási fejezetet érdemel, ezért a továbbiakban egy technikai jellegű cikkel ismertetjük.

Az M33 intuitív működése szokatlan összetettséggel párosul. A NAD az M33 modelljét a legfejlettebb hálózati streaming rendszernek tartja. A nagy felbontású streaming képességek, többek között, teljes MQA dekódolást nyújtanak, akár egy helyi NAS-tól vagy megosztott meghajtóról, de olyan internetes streaming audio-szolgáltatásoktól is, amelyek nagy felbontású tartalmat kínálnak, mint például a Tidal, a Deezer, a Qobuz és mások. A leggyakoribb zenei szolgáltatások is elérhetők, mint a Spotify, az Amazon Music, a Slacker, a TuneIn, a nugs.net és még sokan mások.

 

 

A kompatibilis termékek növekvő ökoszisztémájának részeként, a kivételes felhasználói élmény érdekében, az M33 szorosan integrálja a BluOS hardvert és szoftvert. A BluOS az egyetlen, teljes mértékben vezeték nélküli, többszobás rendszer, amely ma elérhető. A BluOS támogatja a HighRes audio-streaming új Master Quality Authenticated (MQA) szabványát. A beépített BluOS segítségével az összes releváns streaming szolgáltatásból közvetlenül az erősítőből továbbíthatjuk a hangot. A BluOS emellett több mint 20 ingyenes és fizetett előfizetési szolgáltatást, valamint a helyben tárolt zenei könyvtárak kezelését is végrehajtja. Az M33 a BluOS segítségével megtartja az összes audiofil funkciót, és további szolgáltatásokat kínál, amelyek kibővítik képességeit, ugyanakkor egyszerűbbé teszik használatát. A BluOS alkalmazással, a mellékelt távirányítóval vagy kihangosító vezérléssel bármely Amazon Alexa vagy Google Assistant eszközzel működtethető, az M33 előlapját ekkor már nem kell megérinteni. A többzónás üzemi egységek számának bővítéséhez a további helyiségek hozzáadása egyszerű. Az Airplay 2 és a Bluetooth AptX-HD lehetővé teszi a helyi vezeték nélküli közvetítést Apple IOS és Android rendszerű telefonról vagy táblagépről.

Ha a szolgáltatások teljes áttekintése után még mindig hiányozna egy bemenet vagy egy funkció, az M33 opcionális modulokkal bővíthető. A NAD jóval egy évtizeddel ezelőtt mutatta be az MDC platformot, és lehetővé tette a termékek frissítését olyan új technológiákkal, amelyek még a bevezetés idején sem léteztek. A moduláris tervezés rugalmasságot és hosszú távú értéket kínál. A moduláris felépítésű konstrukció (MDC) két bővítőportot tart fenn az erősítő hátulján. Mivel a BluOS és a HDMI hozzáadásával már nehéz kielégítetlen igényt felmutatni, csak extra HDMI-portokat kell csatlakoztatni.

 

 

Minden installáció leggyengébb láncszeme a szobaakusztika. A lehallgató-helyiség falairól visszaverődő hangok a hangszín egyensúlyát és a hangsugárzás dinamikáját könnyűszerrel elronthatják. A NAD M33 erősítő-rendszerébe integrált Dirac szoba korrekciós rendszer a ma rendelkezésre álló egyik legtekintélyesebb megoldás. Az M33 tartozéka egy precíziós mikrofon, amely a hallgatási helyzetben és környékén a helység akusztikus jellegzetességeinek mérésére szolgál. Nemcsak a frekvencia-válaszhoz igazodik, hanem más helyiség-korrekciós rendszertől eltérően optimalizálja az impulzus-választ is. Az öt Dirac memóriaprofil mindegyikébe egyedi helyiségmérés tárolható. A Dirac alapkivitelben 500 Hz-ig korrigál, és a teljes sávszélességre való frissítés szerény díj ellenében elérhető. A mérés több lépcsőben végezhető, attól függően, hogy mekkora a lehallgató helyiségben lévő fotelünk(!), egyedül ülünk vagy többen foglalnak helyet egy kanapén! A program az adatok kiértékelése után az erősítőt üzemkész állapotra kapcsolja.

MEGHALLGATÁS


A tesztkörnyezet minden írott és íratlan szabályt betartva került kivitelezésre. A NAD M33 erősítő a hangrendszer központi elemeként, a hozzá kapcsolt Phonar P10 Next hangsugárzókkal, avatott be a muzsika rejtelmeibe. Összeköttetésként az Inakustik Reference csúcsminőségű kábeleit használtuk. Zenei forrásként először a Tidal stream szolgáltató műsora, majd a NAD 50.2 digitális futómű CD-lemezjátszó funkciója gondoskodott. Az Ekline Audio bemutatótermében jó munkát lehet végezni, mert minden eszköz és szoftver rendelkezésre áll.

 

 

A Tidal „műsorából” a képeken látható idézetek szóltak.

„Ahol a szó kevés, ott a zene beszél” – ezt Hans Christian Andersen dán költő írta. Nekünk audio-szakíróknak ennek ellenkezőjét kell végrehajtani, a zene hatását kell szavakká alakítani. Ez általában egy kis kényelmetlenséget szokott okozni, amikor egy digitális módon hangkeltő berendezés zenei hatásával kell megküzdeni. Itt van példának a Tidal zenéje, ami (Kazal László borkóstolója után szabadon) „büdösül csalós”. Első néhány zeneszám elhangzásakor meglepően jónak ítélhető. A NAD M33 kiválóan tudja tolmácsolni az ezen a platformon sugárzott, megkülönböztetett, MQA kódolással és nyújtott frekvencia menettel fellelhető muzsikákat. A jelfolyam eredménye selymes, folyékony megszólalás. Körülbelül egy óra hallgatózás alatt egyre jobban feltűnik a Tidal hangmérnökének „gyári beállítása”, egy enyhe ekvalizáció és egy nagyon kis mértékű játék a felvételek dinamikájával, ami csak a vájtfülű technikai és egyben zenei hozzáértőknek tűnik fel – a többi hallgató isteníti ezt a hangzást.

Bármennyire is hálózati lejátszóról van szó, az M33 egy erősítő, és mint olyan komoly A/D konvertert és végfokozatot tartalmaz. Külső digitális forrásra, fizikai hanghordozót is lejátszó készülékre (NAD Master 50.2) áttérve az eddigiekhez képest még jobban felmérhető és értékelhető hangzás változást észlelni. Azt nem állíthatjuk, hogy minden digitális futómű optikai kábelen történő bekapcsolása azonos hangzású eredményt produkál, de az, hogy az M33 erősítő DAC-egysége kiváló, az vitán felül állhat. (Az S/PDIF kapcsolaton keresztül a meta-adatok átvitele az alkalmazott digitális adatlink segítségével jól működik.)

Ebben a „felállásban” már mertünk legendás opera-előadásokat és klasszikus, nagy-zenekari műveket meghallgatni. A változásokat és a felvételek valamint a hangmérnöki munkák közötti különbségeket jól mutatta be. A felvételi helyszín atmoszférájának esetlegesen jelentkező monumentalitását és a grandiózus megjelenítést a Phonar P10 Next hangsugárzó jól szolgáltatta.

Megvan az energia, amiből meghajthatók a hangsugárzók, de ami számunkra zenekedvelők számára a legfontosabb, az a természetes, valósághoz közeli, analógos hangzás. Mivel abszolút tiszta a felső tartomány ezért a térleképezés is nagy mutatvány. Minden hangszert pontszerűen mutat meg, mélységi dimenziót adva a hátul neszező előadóknak is. A hangszerek a saját fényükkel szólnak hangzási-balansz problémák nincsenek. Először kicsit furcsának tűnt, hogy a különböző felvételeken kisebb különbségeket hallottunk, mint más berendezések tesztjén, de figyelmesebb hallgatás után örültünk a torzításmentes felhangoknak, a hangszerek szinte valósággal leképezett testességének. Szaxofon, dob, gitár mind nagy hangszeres tudást igénylő hangszerek, itt szinte légiesen könnyűnek hatnak. Nagy csúcsenergiájú tranzienseket hallhatunk, pl. olyan dob ütéseket, ahol a hang energiától nem változik meg a bőr alaphangja. Ezt nem sok erősítő tudja!!! Nem olvad egybe a hangzás a bonyolultabb részeknél sem, a díszítések is jól megkülönböztethetően hallhatók akár milyen halkan szólnak.

Néhány rippelt CD-lemez (NAD M50.2) műsorát wav.-fájlként játszottam. A zene sokkal többet mutatott magából, mint Tidal esetében, de nem volt nagyon észrevehető különbség a digitális fájlok és a CD-lemez közvetlenül a CD-lejátszóról történő lejátszása között. Kiváló előadásokat hallhattunk, szenzációs tehetségű előadókkal, örökre fennmaradó hangmérnöki munkákat. Sajnos közülük többek koncertjére már nem lehet elmenni, de hát ezért van kitalálva a hangrögzítés és a High-End Audio. Élmény – nem vagyunk ott és mégis, valami egészen bensőséges együttlét keletkezik a hangok hallatán. Érdemes volt újra és újra átnézni a zenei könyvtárat. Érdekes tanulsággal szolgált a válogatás. Vannak felvételek, amelyeket már régen nem hallgattam meg, de most újra életre keltek a zeneszobában.

KONKLÚZIÓ


A NAD Masters M33, mind a technológia, mind a funkcionalitás, mind a hangzás szempontjából, egy teljesen új termék. Azt az érzetet kelti, hogy ami a digitális erősítés-technikában ki van találva, azt mind tudja. Csatlakozás az otthoni hálózathoz, multi-room, USB-képesség, analóg és digitális bemeneti jelek profi kezelése, különböző file-formátumok dekódolása, komoly hangzás, nagy teljesítmény csatornánként, képernyőmenü, távvezérlés – vajon mi jöhet még, hiszen már minden ki van találva!?

…„A NAD Masters M33 óriási izgalmat váltott ki a piacon az első erősítőként, amely a Purifi Eigentakt™ erősítő technológiát alkalmazza. Az M33 a hagyományos értelemben egy egyedi konstrukciójú, korszerű audiofil erősítő, mégis a többi hasonlótól nagyon eltér. A modern világ támasztotta magas követelményeknek teljességgel megfelel. Azon a területen versenyzik, ahol a zenét az interneten keresztül szállítják, a zenei felvételek teljes katalógusa karnyújtásnyira elérhető. Az M33-nak van az a képessége, hogy ezt a zenét egy többzónás audio-rendszerben terjessze”… – Cas Oostvogel, a NAD termékmenedzsere.

A magunk részéről igen kedvező véleményünket és ajánlásunkat adhatjuk hozzá, mert általában a versenytársak portékai között csak olyan készülékeket találni, amelyek jóval kevesebb funkciót kínálnak sokkal „meredekebb” áron.

Pro
+ Elegancia és a színek összhangja a kivitelezésben
+ Minden funkció részletes szabályozására kiterjedő menü-rendszer
+ Teljes választékú digitális csatlakozás + MM/MC-phono
+ Szimmetrikus analóg bemenet
+ Purifi Eigentakt™ erősítő technológia
+ BluOS ökoszisztéma
+ Zseniális hangzás

Kontra
– DSD kodek nincs

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció