Menu

Cart

SONUS FABER LUMINA I PASSZÍV MONITOR

 

Sem a Covid-19 vírus világméretű hatása, sem a nyári, nyaralási szezon nem mutatja a termékek fejlesztésének csökkenését. Az audio-piac jóval többek által hozzáférhető ár-szegmensének megnyerésére a Sonus Faber olasz hangsugárzó gyár egy új sorozattal jelentkezett. Alig egy hónap telt el a Sonus faber Lumina hangsugárzók piaci bevezetése óta, mi már tudjuk, hogy a kis monitor társainál is nagyobb népszerűségnek örvend.

„A mai világban élettereink használati értéke – ahol a zenei pillanatok életre kelnek – felértékelődött. Az otthonunkban létrehozható zenei hangzás az egyik fő elem, amely meghatározza életmódunkat, a zene emeli a kedvünket, visszhangozza érzelmeinket, inspiráló vagy nosztalgikus érzéseket és megteremti az összetartozás légkörét. A zene egy univerzális nyelv, amely képes folyamatokat aktiválni elménkben, szívünkben és lelkünkben. A zene valódi hangzását mindenki megérdemli, hogy otthonában legyen.” – írja az új Lumina hangsugárzó bevezető szövegében a Sonus faber.

Mi is ezekkel a gondolatokkal vettük kezünkbe az új hangsugárzót, amely az átlaghoz képest meglepő méretével „tesztpilótáinkat” is kíváncsivá tette. Mivel a tervezők az ígéret szerint a Sonus faber alapvető értékeit és a márkát azonosító értékes anyagokat meglepő teljesítménnyel ötvözik, izgalmas teszt élé néztünk.

Teljesítmény: 30 / 100 Watt
Frekvencia átvitel: 65 Hz – 24 000 Hz
Érzékenység: 84 dB SPL (2,83V/1m)
Impedancia: 4 ohm
Keresztezési frekvencia: 2000 Hz
Méretek: 280 x 148 x 213 mm
Tömeg: 4,4 kg
Ár: 280 000 HUF


A Lumina I állványos hangsugárzó a szokásosan kézzel válogatott, minőségi alapanyagok felhasználásával, háromféle, luxus kidolgozású kivitelben készül. A minimalista vonalvezetésű, egyszerű, szögletes hasáb alak kihangsúlyozza a felhasznált alapanyagok minőségét. Ezek mellett, a tervezés folyamán az egyszerűség is központi helyet kapott – mindez meglepően kis méretezéssel megjelenített.

 

 

A kabinet öt oldala többrétegű MDF-ből készül. A valódi diófa-furnérból több rétegben ragasztott frontlap lényegesen jobb minőségű, mint ebben az árszegmensben szokásos. Az előlapot a hangdoboz többi részétől viszko-elasztikus anyaggal „választják le”. A hangzás javítása érdekében a többrétegű MDF felületeket valódi bőrrel vonják be, ami fokozza a doboz csillapítást. A bőr bevonatnak további előnye, hogy tartós, így nem valószínű, hogy a felület elszíneződne. A frontlap és a hangszórók védelmére egy műanyagból készült keretű textil-grill készült, amit mágnesek rögzítenek. Ezek a hangsugárzók annyira kevés helyet foglalnak el környezetükből, hogy szinte eltűnnek a könyvespolcon, tükrözik a mögöttük álló emberek kultúráját, a szépség és a minőség iránti olasz mániát. Livio Cucuzza a cég formatervezője fenntartja a hagyományt, az audiofil hangminőséget összekapcsolja a jellegzetes vizuális stílussal, amely a márkát azonnal azonosíthatóvá tette.

 

 

A műszaki tervezés Paulo Tezon munkája, aki ebbe a kis termetű dobozba három komponenst álmodott és készített. A jellegzetes és már sok termékben megszokott „Voice of Sonus faber” megkülönböztethető, jellemző hangzást a „csilingelő szekcióban” egy 29 mm átmérőjű, nagyfelbontású DAD™ meghajtó-egységgel rendelkező lágy dóm magas-sugárzó képviseli. A magas hőmérséklet-tűrésű selyemszövet kupola, amelynek megnevezése Damped Apex Dome (DAD) megpróbálja a magas hangátvitelt a lehető legszélesebb tartományban a legegyenesebbé tenni. A magas hangszóró ugyanaz, mint a cég drágább Sonetto sorozatában – a membrán Dr. Kurt Müller GmbH & Co. cég kézzel készített gyártmánya.

 

 

A 120 mm átmérőjű papírmembrános hangszórót inkább tekinthetjük egy univerzális középsugárzónak, hiszen feladata és a specifikáció szerint, 2000 Hz-től lefelé 65 Hz-ig kell a hangokat biztosítania. Talán addig sem szükséges a teljes linearitás, mert az össz-rezonancia szól bele az alsó tartomány határának meglétébe. Ez a hangszóró egyedi gyártású kosárral, természetes szálakkal kevert, levegőn szárított cellulóz-péppel készült membránnal szerelt. A hangszórók körüli króm gyűrűk kiemelik az alakokat és az arányokat, elegáns, fényes keretet adnak.

 

 

A közép-mély elem által termelt energiák a kabinet alsó részében egy reflex portból nyíltan áramlanak a légtérbe. Ez a megoldás megkönnyíti a hangzási balansz, a jó hangzás elérését.

…”A kicsi hangsugárzóknak, mint a Lumina I, korlátozott a hangnyomása és nem sok a mély-frekvenciás leképezési tömege. De sikerült az a bravúr, hogy elég basszus-hangot kapjunk az apró hangszórókból, anélkül, hogy minőségükben kompromisszumot kötöttünk volna”… – nyilatkozta Paulo Tezon.

 

 

A Lumina I passzív monitorba „Paulo tuning” keresztváltó-szűrő elektronika került beépítésre. A keresztváltó néhány speciálisan tervezett, kiváló minőségű Sonus faber gyártói márkájú, kondenzátort tartalmaz. A kettős kábelkészletek alkalmazásához a hátlapon két pár nikkel bevonatú sorkapocs található.

MEGHALLGATÁS


A Sonus faber Lumina I passzív monitor könnyen üzembe beállítható, nem háklis a különböző állványok „mutatványára”, viszont inkább helyeznénk egy komódra vagy egy könyvespolcra. A gyártó nem javasolja a két hangsugárzó közötti nagy bázis távolságot, sem a messziről hallgatást. Egy biztos, hogy el kell találni a helyét. Egy alternatívát is ajánlunk – amit ki lehet próbálni – számítógépes munkaállomásokon is képes az ígért teljesítmény leadására, a zene megjelenítésére.

Akár egész napos muzsikálásra meghívhatók a legnagyobb jazz muzsikusok, legyen szó gitárról, szaxofonról, dobról vagy trombitáról, akár dixielandről, big band-ről. Egy trombita mindig is nagyszerű teszt-hang az ütem és az átviteli tartomány kiterjesztésének megítélése szempontjából. A Lumina I selymesen sima hangzású átviteli-tartományt nyújt a felső regiszterekben és átlagos színt alatti határt a középtartományban.

A magas- és közép hangok játékosságához alátámasztásul annyi mély-hang társul, amennyi az együtthangzás egyenletességéhez éppen szükséges. Valóban nincs sok mély-basszus, és nem szól túl hangosan, de van bizonyos frekvenciákon olyan tulajdonságai, amelyek meghaladják a fizikai dimenziókat és amelyek nagymértékben képesek lekötni a hallgatót. A tapasztalt audiofilek tudják, hogy becsaphatja érzékeiket, ha a basszus kissé feszített és feldúsított, valamint a magas-sugárzók – bár valójában sok részletet képesek megmutatni – inkább a középső és a magas hangok közötti átmenetet hangsúlyozzák. A Lumina I nem ilyen, mert a gyakorlatban bebizonyosodik, hogy a „karcsúbb” basszus kitöltődik tartalommal, ha a fal elé helyezzük, de akkor is célt érünk, ha polcra, a könyvek közé tesszük.

A Lumina fantázianév utolsó két betűje a természetes hangzásra utal. A kis termet ellenére szolgáltatott frekvencia átviteli kínálat elég sokoldalú ahhoz, hogy minden szórakoztatózenei műfajban élvezet nyújtson. A Lumina I egy rendkívül kompakt könyvespolc-hangsugárzó, amely egyedi kivitelével sztereó párként beüzemelve, akusztikájával összehangoltan illeszkedik akár digitális, akár analóg alapú hangrendszerünkhöz. Kisebb helyiségekben üzemelő hangrendszerek számára tökéletes választás. Akinek nagyobb volumenű előadás a vágya, az válassza az előző tesztünkben szerepelt álló modellt, hiszen virágcsokrot akár három szál virágból is szépet lehet kötni, de ha megvesszük a fél virágüzletet…!?! A Sonus faber mérnökei tudják, hogy hangzás úgy kell összeállítani, hogy minden vásárlónak tetsszen.

KONKLÚZIÓ


A Lumina a Luxus (Lu), a minimalista tervezés (mi) és kialakítás, természetesség (Na = natura) fogalmak szerinti gyártást foglalja magában. Míg más gyártók kompozit műanyagokat, alumíniumot és az űrkutatásban használatos anyagokkal építkeznek a Sonus faber természetes, fa, bőr, papír cellulóz anyagokat használ. A Lumina elektroakusztikus projekt a modern életmódra és a különböző hallgatási környezetekre tervezett megoldásokat célozza meg. A vállalat befejezte bárminemű egység és termék gyártásának Kínába történő kiszervezését. A Lumina hangsugárzók Velencétől mintegy 70 mérföldre, az Arcugnano-ban található gyárban készülnek.

A Lumina I modell a Sonus faber nyilvánvalóan természetes hangzását kínálja a márka valaha volt legolcsóbb hangsugárzójában. A megfelelő erősítővel – és ezt ki kell hangsúlyozni – mert, könnyen az a teória érvényesül, hogy végy egy nagyobb teljesítményű, az átlagnál jóval felkészültebb erősítőt! Ajánlott egy „virgonc”, 10 Watt teljesítményig, vagy végig „A”-osztályú, végerősítő fokozattal rendelkező, akár elektroncsöves, akár félvezetős erősítő. És láss (hallj) csodát!
Kinyílik az elit klub ajtaja – a belépőjegy ára reális.

Pro
+ valódi diófa-furnér és bőr alkalmazása
+ kidolgozás minősége
+ elhelyezési komfort
+ a hangzástér konkrét bemutatása
+ vonzó ár a versenyben

Kontra
– kissé szégyenlős mélyhang-energiák

Forrás:  Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció