Menu

Cart

FiiO M15 hordozható zenelejátszó teszt

A FiiO gárdája szüntelenül fejleszt, így a cég olcsóbb és drágább lejátszói is viszonylag gyakran frissülnek. Törekvéseik része az is, hogy alkalmanként feljebb tegyék a lécet, mostanra egy ilyen szintemeléshez érkeztünk. Az M15 esetében igyekeztek mindenből a legjobbat nyújtani, ami csak belefér egy DAP eszközbe.

 

 

A FiiO szeret játszani a formákkal, innen-onnan ihletet meríteni, aztán az eredményt saját arculatára formálni. Az M15 az eddigi legnagyobb (és kb. félmillió forintért a legdrágább) hordozható zenejátszójuk. Ennek megfelelően kissé kitűnik öccsei közül kerekített oldalaival és fentre pozícionált potméterével. Tenyérbe simuló alumínium háza számos aspektusában szemérmetlen tisztelgés a Sony Walkman-ek előtt, de nincs mit sopánkodni ezen, legalább kényelmes és jól néz ki.

 

 

Bal oldalon öt nyomógomb és billentyűzáró kapcsoló, alul USB-C aljzat és micro SD kártyarekesz gazdagítja funkcióit. Felül az említett vezérlő tárcsán kívül három különböző fejhallgató kimenetet találunk. A hátsó lemez szénszál szerű mintázatot kapott. 1440x720 képpontos, többujjas érintést is érzékelő. 5,15 col átlójú kijelzője impozáns, a Gorilla Glass üvegnek köszönhetően pedig az átlagnál strapabíróbb is. A kicsomagolási élmény is prémium érzetet sugall: az eszköz amerikai diófa dobozban érkezik.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az Exynos 7872 processzornak köszönhetően egész gyors menürendszert kapunk, jó reakcióidővel és fájlolvasási sebességgel. A kijelző színei, kontrasztja, fényereje okostelefonszerű élményt kölcsönöz. 20-30 perc után alaposan, de nem aggasztó mértékben átmelegszik a készülékház (elvégre az Exynos 7872 processzor, kettős AK4499EQ DAC chip és összesen 10 db erősítő chip által generált hőt valahogy le kell adnia).

 

 

 

 

Menürendszer

 

Az M15 által nyújtott szoftveres élmény ugyanolyan, mintha az M11 lenne, csak picit még élénkebb kijelzővel. Menürendszere szemérmetlenül Android alapú, így a rajta történő tájékozódás semmiben sem jobb vagy rosszabb egy hagyományos modern okostelefonhoz viszonyítva. Természetesen a cég törekedett arra, hogy a beépített funkciókat, menüpontokat, opciókat a zene lejátszási funkciók köré építsék és fogalmazzák. Ennek oka például az is, hogy a felülről legördíthető sáv a klasszikus WiFi és Bluetooth ikonokon kívül tartalmaz jelszint választót, szűrőkeresőt, AirPlay és autós módot. Ugyanakkor megőriztek olyan praktikus részleteket, mint a kijelző fordítás vagy a szemkímélő színprofil.

 

 

 

 

FiiO Music alkalmazás

 

Ha valakit zavar az Android összetettsége és egyszerűen csak DAP-ként kívánja használni az M15-öt, akkor a Pure Music Mode engedélyezésével "rögzíthető" a FiiO Music képe és ilyenkor az operációs rendszer többi része rejtve marad egészen addig, amíg ki nem lépünk ebből az üzemmódból. A FiiO Music alkalmazás sem elhanyagolható, a maga módján e szoftver is tartogat lehetőségeket. A dedikált DLNA menüpont által nemcsak a DAP-ban lévő zenékhez segít hozzáférni, hanem a helyi hálózaton tárolt műsorokhoz is. De magába foglal még 10-sávos EQ-t, FiiO Link gyorsindítást és bizonyos Bluetooth vezérlési funkciókat is, csak hogy néhányat említsünk.

 

 

 

 

További applikációk

 

A felső kategóriás FiiO DAP-ok már Google Play áruházat is tartalmaznak, ezáltal internetről, "külső" alkalmazásokat is lehet rájuk telepíteni. Így a felhasználó eldöntheti, hogy mennyire szeretné telefon-szerűen megtömni az eszközt programokkal, illetve mi másra használná zenehallgatáson kívül. Értelemszerűen számolni kell a fényképezőgép, SIM-kártya foglalat és egyéb tényezők hiányával.

 

 

 

 

Viszont a FiiO volt annyira előzékeny, hogy egy "Applications" mappába eleve elhelyezzen néhány letöltő parancsikont a legnépszerűbb zenei szolgáltatókhoz (pl. TIDAL, Spotify, Deezer, Roon, Bandcamp, Soundcloud, TuneIn stb.). Ezek iránymutatást jelenthetnek olyan (témában még kevésbé jártas) felhasználóknak, akik csak most kezdenek kacsingatni az online stream-elt zene felé.

 

 

 

 

Frissítés telepítése

 

Az eszköz szoftvere frissíthető közvetlenül internetről, vagy a FiiO fórumról számítógéppel is letölthető és micro SD kártyára másolható a legfrissebb telepítő fájl. Nekünk háromszori próbálkozás után sem sikerült a WiFi alapú módszer, ezért a manuális utat választottuk. Augusztusban jelent meg az M15 FW1.0.3 (mi is ezzel teszteltük a lejátszót), amely 16 frissítést/javítást foglal magába. Többek között a lejátszó innen kezdve globális MQA támogatást, függőleges képernyő forgatási lehetőséget, gyorstöltés kijelzést és számos egyéb kényelmi extrát tesz lehetővé, állítólag egy kis teljesítményjavulást is hoz. Ezért érdemes néha felnézni a FiiO fórumra.

 

 

 

 

Néhány észrevétel

 

Nem árt figyelembe venni, hogy az M15 nagyobb és nehezebb a legtöbb átlagos DAP-hoz képest. Így például egy klasszikus városi séta közben jobban húzza a zsebet és több helyet igényel, mint mondjuk egy M3K vagy M6. Ennél számottevőbb probléma, hogy az eszköz festése az éleken kopásra hajlamos. Néhány nap használat után enyhén megkopott az USB-C aljzat körüli rész, ami elég bosszantó látvány egy prémium kategóriás tárgy esetében. A hosszú távú sérülések érdekében erősen ajánlott az SK-M15A bőrtok megvásárlása is.

 

 

 

 

Ellentmondásos, hogy míg kisebb/olcsóbb eszközei mellé gyakran csomagolt (egy vagy több) tokot a FiiO, éppen a legdrágábbhoz nem mellékel semmit. Kicsit a jelszint vezérlő potméter is megosztó. Miért nem végtelenített és miért helyeztek csillogó műanyag sapkát a tetejére? Ezektől eltekintve az M15 sok szép részletet és megoldást tartalmaz. Annyit nem árt szem előtt tartani, hogy egyidejűleg csak egy fejhallgató kimeneten képes kiküldeni jelet (tehát ha ketten akarnak az M15-ről fülesen zenét hallgatni akkor Y-elosztó szükséges), ahogy más high end DAP-oknál is megszokhattuk.

 

 

 

 

Hangminőség - tesztkörülmények

 

A lejátszót Sennheiser HD 600, Sennheiser HD 800 és Astell&Kern T5p 2nd Generation fejhallgatókkal teszteltük. Az alábbi vélemény kizárólag a lejátszó belső memóriájáról visszajátszott fájlok hallgatásakor fogalmazódott meg. Miután végig próbáltuk a szűrőket, nekünk a "Sharp Roll-Off" nevű tetszett, ezért a komplett tesztelést ilyen módban végeztük.

 

 

 

 

Jobb-e a szimmetrikus kimenet?

 

Röviden: igen, jobb (ahogy az esetek 90 %-ában szokott lenni). Az összehasonlítás eleinte csalóka volt, mert a FiiO M15 szimmetrikus hangkimenete lényegesen hangosabb, így váltás után folyton lejjebb kellett venni a jelszintből. 3-4 oda-vissza csere után már sikerült nagyjából azonosra beállítani és érzékeltük, hogy a szimmetrikus tere picivel tisztább, leheletnyit élénkebb/pontosabb magas frekvenciákkal.

 

 

 

 

Alapvető karakter, jelerősség

 

A FiiO M15 arany középutat igyekszik megvalósítani. Karaktere egyszerre pontos és kedveskedő, józan és játékos. Nem annyira tűpontos és holografikus, mint más zászlóshajó (1 millió Ft körüli vagy drágább) DAP-ok, ettől függetlenül jóleső zeneiséget, gazdag dinamikát és érzékletes virtuális hangszínpadot képes teremteni.

 

 

 

 

Viszonylag hűvös, analitikus fejhallgatóknak is ad lendületet, csipetnyi selymességet. Gondolunk itt az esetünkben használt AK T5p 2nd Generation és Sennheiser HD 800 fülesekre. Jelszintben/jelerősségben nem okoz hiányérzetet. Magas impedanciájú fejhallgatót is bőségesen kiszolgál szuflával (hangerővel) és dinamikával egyaránt.

 

 

 

 

Tapasztalatok hangszeres zenével

 

Eliane Elias - I Thought About You c. számával rengeteg tónust, rezdülést, részletet hallhatóvá tett már az első néhány másodpercben is. Az énekesnő sávját szégyenérzet nélkül, bátran, határozottan ábrázolta, a zongorabillentyűk pontosan, szép felbontással, bántó harsányság nélkül törték a csendet. Sting - The Last Ship c. számában holografikus, nem túl domináns éneket kaptunk hangsúlyosabb háttérrel. A szigetországi hangulatú album teljesen más tónusú, keverésű műsor volt a korábbi mézes-jazz nótához képest és az eltéréseket kérdések nélkül képes volt kifejteni a FiiO.

 

 

 

 

Tapasztalatok könnyűzenével (rock, elektronikus)

 

A minőségi hifi nem hertz-vadász audiofileknek, hanem zenerajongóknak készül, és ezt tudják is azok, akik mindent meghallgatnak, ugyanakkor zenehallgatásra az átlagnál többet költenek. Az M15 bármelyik nálunk lévő fejhallgatóval képes volt üde, friss, váratlanul spontán és "eddig nem hallott" részleteket feltáró módon szerepelni (nyilván hallottuk korábban is azokat a bizonyos elásott motívumokat, de csak komolyabb eszközök társaságában) viszonylag kommersz, vagy populáris kiadásokkal. A ZZ Top - Blue Jean Blues közben például még a háttérben lévő susogó "felvétel-háttérzajt" is olyan érdesen ábrázolta, ami szokatlanul hatott. Az ének borotvaélesen szelte ketté a levegőt, ahogy a zene szövege és hangulata megkövetelte. A Parov Stelar - Jimmy’s Gang vagy a Massive Attack - Angel még inkább rávilágított arra, hogy mennyi apróságot lehet még egy viszonylag puritán elektronikus műből leszüretelni. Minden ütem érdekessé, újszerűvé vált az extra felbontás által. Kicsit olyan ez, amikor a rövidlátó először vesz fel szemüveget.

 

 

 

 

Végszó

 

A FiiO M15 néhány apró furcsaságot leszámítva erős résztvevő a 300-500 000 forintos kategóriában. Szoftveres és hardveres tekintetben is sokoldalú, képességei többféle szituációban is kihasználhatók. Nemcsak high end fül/fejhallgató tulajdonosoknak készült, hanem azoknak, akik egy zsebben elférő eszközzel szeretnék megvalósítani a zenéhez történő korhű hozzáférést/megosztást/fogadást/továbbítást elvégezni, egy okostelefon-szerű élmény keretein belül, de a telefonok/tabletek klasszikus teljesítmény korlátai nélkül. Csak szűk rétegnek ajánlható, mivel az M11 és M11 Pro hasonló funkciókat mutatnak fel (kedvezőbb áron, szélesebb közönségnek) és jobban feszegetik saját kategóriájukat, mind ez a DAP. Ettől még tény, hogy az M15 kicsivel élőbb, természetesebb hangzást nyújt. A zenét néha alig érzékelhetően, néha egyértelműen, de szinte mindig több transzparenciával és könnyedséggel képes visszaadni, mint az olcsóbb FiiO modellek. Ha azt vesszük figyelembe, hogy más DAP gyártók akár 1 millió forintnál is magasabb összeget elkérhetnek aktuális zászlóshajójukért, akkor az M15 potenciális alternatíva lehet sok nála drágább lejátszóval szemben...ha elfogadjuk jóindulatú komplexitását.

 

 

Műszaki adatokTámogatott hangformátumok: DSD: iso, dsf, dff, DXD, APE, ALAC, FLAC, AIFF, WAV, WMA, MP2, MP3, AAC, OGG, MQA
Mintavételezési frekvencia: 768 kHz/32 bit, DSD512
DAC: kettős AK4499EQ
Bluetooth verzió: v5.0
Támogatott Bluetooth kodekek: HWA, LDAC, aptX HD, aptX, SBC
WiFi: 2,4 GHz/5 GHz
Kijelző: 1440x720 pixel, 5,15 colos IPS
Kimeneti jelszint: 2,1 V
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-90 kHz (-3 dB)
Jel/zaj viszony: >121 dB
THD: <0,0004 % (1 kHz/10 kOhm)
Bemenet: USB-C
Kimenet: 2,5 mm/3,5 mm/4,4 mm Jack
Memória: 64 GB (legfeljebb 2 TB micro SD kártyával bővíthető)
Akkumulátor: 7490 mAh 3,8 V lítium-polimer
Készülékház anyaga: alumínium
Színek: fekete
Méretek: 75 x 137 x 18 mm
Tömeg: 307 g
Ár: 489 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Kategóriájában kifogástalan hangminőség, rengeteg részlet, sztereó tér, árnyaltság, dinamika

 

+ Kellemes fogású készülékház

 

+ Android-féle nyitottság

 

+ DAP-hoz mérten szokatlanul gazdag funkcionalitás

 

- Gyárilag nem jár hozzá védőtok, pedig nem ártana, mert fekete festése az éleken kopásra hajlamos

 

- Kissé nagy és nehéz

 

- Nekünk az impulzus potméter jobban bejön

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 4
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció