Menu

Cart

Szimmetrikus kimenetek belépő áron – iFi ZEN DAC

Az iFi Audio nagy hírnévre tett szert a különféle hordozható DAC és fejhallgató erősítő kategóriában. Az asztali kivitelű ZEN család jelenleg két tagból áll. A ZEN BLUE kizárólag Bluetooth bemenetről, míg az ZEN DAC kizárólag USB bemenetről fogadja a jelfolyamot. A most tárgyalásra kerülő ZEN DAC különlegessége, hogy olcsó ára ellenére szimmetrikus kimeneteket is tartalmaz.

 

 

Megjelenés, csatlakozási lehetőségek


Az iFi ZEN DAC alakja nem követi a korábbi iFi eszközök formáját, csupán az iFi ZEN BLUE, Bluetooth DAC kialakításával azonos. Az egyedi formájú doboz alsó és felső része egy darabból van kialakítva. Egy erős 2 mm vastag antracit szürkére oxált alumínium lemez, formára hajlítva, a tetején az iFi felirattal. Illesztés sehol nem látszik. Ebbe az alumínium „idomba” van behelyezve, a szintén alumíniumból készült elő- és hátlap. A rögzítés a hátlapi oldalról 4 db torx csavarral van megoldva. Az egész szerkezet rendkívül masszív. A berendezés aljára 4 apró gömbszelet formájú gumiláb van ragasztva.

Az előlapot középen, egy nagy analóg hangerő szabályozó gomb uralja. A gomb mögött két LED van elhelyezve, ami háttérvilágítás ad a forgatógombnak. A LED színe a mintavételi frekvenciáról ad információt. Jobbra tőle a két fejhallgató csatlakozó aljzat, a normál 6,3 mm-es aszimmetrikus TRS és a 4,4 mm-es szimmetrikus TRRS Pentaconn csatlakozó van elhelyezve. A hangerőszabályozótól balra került a „Truebass” nyomógomb, amivel fix értékű basszusemelést kapcsolhatunk be, és a „Power Match” nyomógomb, ami a különböző teljesítményigényű fejhallgatók illesztésére ad megoldást.

 

 

A hátoldalon található a többi csatlakozás. Az egyetlen bemenet az USB 3.0, amivel főképp számítógéphez kapcsolódhatunk, de mobil eszközzel is működik. Ettől függetlenül mobil eszközzel csak akkor ajánlanám a használatát, ha külső tápegységről működtetjük. Ha nem így teszünk, gyorsabban lemeríthetjük telefonunk vagy táblagépünk akkuját, vagy esetleg túl is terhelhetjük. Azért írtam le a fentieket, mivel az eszközt felszerelték 5 Voltos egyenfeszültség csatlakozóval, de tápegységet nem adtak hozzá. Ha valaki így akarja használni, meg kell vásárolnia a hozzá tartotó iFi Power vagy iFi PowerX tápegységet.

A hátoldalon lévő kimeneteket végerősítőhöz, vagy aktív hangfalhoz való csatlakoztatásra szánták. Kétféle kimenet, az aszimmetrikus RCA sztereó pár és a szimmetrikus 4,4 mm TRRS Pentaconn között választhatunk. Ha rendelkezünk szimmetrikus bemenetű erősítővel, a szimmetrikus kimenetet használva sokkal jobb minőségű hangot kapunk. A két kimenet között van egy kapcsoló, amivel megválaszthatjuk, hogy a kimenetek fix értékű feszültséget adjanak, vagy a hangerőszabályzó gombbal állíthatók legyenek.

Mi van a dobozban?
A digitális részt egy, az USB interfészt kezelő második generációs XMOS 208 sorozatú chip, – amihez az iFi speciálisan az audiofil igényekhez fejlesztett firmware-t – és egy Burr Brown DSD1793 DAC chip alkotja. A Burr Brown chipeket az iFi széles körben használja rendkívül „zenei” hangminősége miatt. A Burr Brown1793 chip további jellemzője az, hogy a PCM és a DSD jeleket külön úton kezeli és mindezt „native” módon, ez lehetővé teszi, hogy a DSD jeleket ne kelljen átalakítani PCM formátumra (mint ahogy ezt más átalakítók teszik) így, mindvégig „bit-perfect” maradhat a jel. A fenti konfiguráció támogatja a magas felbontású PCM és DXD jelfolyamokat akár 24 bit/384 kHz-ig és a DSD-t pedig 2,8MHz-től 12,4 MHz-ig, valamint az MQA jelformátumot is.

A ZEN DAC analóg része teljesen szimmetrikus kialakítású. Az aszimmetrikusok mellett, szimmetrikus kialakítású kimenetek is ki lettek alakítva a teljesítmény (fejhallgató) kimeneteken csakúgy, mint a vonalkimeneten. A szimmetrikus jelút, nem csak a berendezésen belül előnyös, hanem a két eszköz közötti jelvezetés esetén is. A szimmetrikusan továbbított jel, sokkal kevésbe érzékeny a környezetből érkező zavarokra, mint az aszimmetrikusan úton haladó. A szimmetrikus jelkimenetek, ezen kívül, nagyobb teljesítményre képesek, amiken keresztül professzionális eszközhöz is csatlakoztatható a ZEN DAC.

 

 

Az analóg részt, további két szolgáltatással látták el. A „Power Match” gombbal a rendszer erősítését igazíthatjuk a különböző érzékenységű fejhallgatókhoz. A nagyérzékenységű fejhallgatóknál túl nagy lehet a kimeneti hangerő, ezért célszerű alaphelyzetben hagyni a „Power Match” gombot, ha alacsonyabb érzékenységű fejhallgatót használunk, a megfelelő teljesítmény eléréséhez kapcsoljuk be. Ide kívánkozik az is, hogy a hangerő szabályozás analóg módon történik, ami előnyös a hangminőségre nézve. A „Truebass” az iFi által már korábban alkalmazott XBass szolgáltatás kifinomultabb formája. Bekapcsolt állapotában a „Truebass” olyan módon emeli meg a mélyeket, hogy az kevésbé legyen hatással a közép-tartományra. A „Truebass” alkalmazására szükség lehet olyan fejhallgatóknál, ahol a mélyátvitel nem éri el a kívánt mértéket. A „Truebass” megvalósítása teljesen az analóg szakaszban történik. A ZEN DAC áramköreibe kiváló minőségű alkatrészek lettek beépítve, amelyeket gondosan választottak ki. Ilyenek például a TDK C0G elsőosztályú kerámia kondenzátorok és a kiváló minőségű hangerő potméter.

Meghallgatás


A ZEN DAC-ot igazán csak egy pillanat üzembe állítani. Az USB csatlakozót bedugjuk a számítógépbe, ami azonnal felismeri az eszközt és telepíti a megfelelő meghajtóprogramot. Én az iFi által ajánlott Wave PCM Upconvert Player programot használtam az hangfájlok lejátszásához. Ez a program lehetőséget ad a mintavételi frekvencia felskálázására. A Streaming szolgáltatók közül Tidal és Spotify volt a forrás. A lehallgatáshoz Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtam, aminek az impedanciája 300 Ω. Az aszimmetrikus kimeneten 12 Ω -tól 300 Ω -ig kezeli a fejhallgatókat. Ennek ellenére probléma nélkül meghajtotta.

Többféle zenével meghallgattam kezdve a zongorától a szimfonikus zenekarig, de természetesen a popzenei és a jazz felvételek sem maradhattak ki. Khatia Buniatishvili előadásában Liszt zongoraműveket hallgattam. A „Szerelmi álmok” térben széles és mély színpadon szólalt meg, kissé sötét tónussal, de nagyon érzelmesen. A „Mephisto keringő” nagyon dinamikus darab, amit a ZEN DAC képes is közvetíteni. Itt jött képbe, hogy vajon a külső tápegység használata tudja-e fokozni az élményt. Nos, az iFi tápegység használatával a dinamika csekély mértékben ugyan, de még jobb lett.

 

 

Paul Dukas műve az „A Bűvészinas” Walt Disney-t is megihlette. Készített hozzá rajzfilmet. A mű mindent szimfonikus-zenekari eszközt felvonultat, így alkalmas tesztelésre is. Hatalmas terek virtuóz hangszerek, széles dinamika. Az Ulster Orchestra előadásában hallgattam meg. A színes zenekari szövet jól érthető, csillogó és erőteljes. Nincs hiányérzete az embernek. Tom Jones 2003-ban megjelent „Reload” című lemezét hallgatva állapítottam meg, hogy az iFi ZEN DAC popzenében érzi igazán jól magát. Az alap feszes, ritmikus, az ének jól hangsúlyozott. A magasak simák.

Összegzés


A ZEN DAC támogatja a legtöbb audio formátumot. Rendelkezik szimmetrikus vonal és fejhallgató kimenettel. Beépíthettek volna egy vonalbemenetet is, hogy független fejhallgató erősítőnek is lehessen használni. Egyértelműen javulást hoz a számítógépbe épített hangkártyákhoz képest. Jobb a hangtisztaság, dinamikusabb és részletgazdagabb a hang. A tonális egyensúly teljesen megfelelő, sehol nem tapasztalható hiány vagy többlet. A mélyközép tartomány picit fed. A kissé meleg hang kellemes, jót tesz a harsány fejhallgatók hangjának. A „Truebass” bekapcsolásával az olyan műfajok élvezetét segíthetjük, amik több basszust kívánnak.

A ZEN DAC a különböző internetes forrásokat is hiba nélkül, megfelelően kezeli. A magashangok simasága a gyengébb minőségű digitális források hangját kellemesebbé teheti (talán nem véletlen). A „Power Match” és „Truebass” funkciók lehetővé teszik, hogy alkalmazkodjon a legtöbb fejhallgatóhoz. Az iFi ZEN DAC ár-érték arányban verhetetlen. Ennyi pénzért nem kapunk más szimmetrikus felépítésű DAC/fejhallgató erősítőt. Ha tehetjük használjuk adapterrel, a nagyobb dinamika, részletezettebb hang érdekében.

(Brindzik József)

Forrás: Sztereómagazin.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció