Menu

Cart

Questyle CMA400i DAC és fejhallgató erősítő teszt

Korábban foglalkoztunk a Questyle CMA Twelve fejhallgató erősítővel, amely erős résztvevő az 500 000 Ft alatti kategóriában. Akik hasonló, de megfizethetőbb megoldás után kutatnak, azoknak izgalmas alternatíva lehet az azonos megépítettség mellett, kisebb kompromisszumokkal összeállított CMA400i.

 

 

Pontosan mit is tud?

 

A Questyle CMA400i nem hordoz forradalmi újdonságokat olyan értelemben, hogy találkoztunk már hozzá hasonló D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítővel. Elsősorban asztali használatra ajánlott azoknak, akik rendelkeznek egy/több erős közép/felső kategóriás fejhallgatóval, de alkalmanként aktív hangfalpárt (vagy akár egy teljesértékű hifi rendszert) is megszólaltatnának. A készülék fő jellegzetessége az ún. Current Mode Amplification technológia, amelynek lényegét a korábbi QP2R tesztben igyekeztünk megfogalmazni.

 

 

 

 

Mit nyújt kb. 250 000 forintos áráért ez a fejhallgató erősítő? Egyfelől előerősítőnek is alkalmazható és a számítógépes USB mellett két koaxiális és egy optikai bemenet is rendelkezésre áll. Továbbá egy koaxiális kimenet szintén része a felhozatalnak, így külső DAC felé is továbbítható a jel.

 

 

 

 

A kimenetek a kategóriához mérten jók és az átlagosnál több lehetőséget nyújtanak: az előlapon 2,5 mm-es szimmetrikus Jack, 6,3 mm-es Jack és 4-tűs XLR aljzat fogadja a füleseket. A hátoldalon analóg sztereó RCA és XLR aljzat egyaránt látható. Utóbbiaknál egy kapcsolóval választható ki, hogy rögzített, vagy vezérelhető jelet küldjenek.

 

 

 

 

Az áramkör WIMA és Nichicon FG kondenzátorokat, DALE hadipari minősítésű ellenállásokat, valamint egyedileg gyártott NORATEL toroid transzformátort tartalmaz. A digitális-analóg jelátalakítást AKM AK4490 chip végzi, a PCM és natív DSD jelfolyamokat pedig dedikált kapcsoló választja szét.

 

 

 

 

Küllem

 

A CMA400i pontosan azt a minőségérzetet kelti, mint drágább testvére. Homokfúvott fekete alumínium háza komolyságot sugall. A Foxconn által gyártott, CNC mart ház 2,4 kilós tömege nemcsak a vibráció elnyelést, hanem a hőleadást is szabályozza, így biztosítva, hogy folyamatosan optimális 55 fokon üzemeljen az áramkör.

 

 

 

 

Borostyán fényben úszó LED-ek mutatják az aktuális mintavételezést, üzemmódot (AMP módban a fejhallgató kimenetekre, DAC módban a hátsó kimenetekre küldi a jelet). A potméter is kellemesen forog, nem darabos, nem akadozik. A relatív kis méretnek köszönhetően könnyedén elfér szinte bármilyen íróasztal sarkán vagy média bútoron a CMA400i.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az eszköz használata nem különösen bonyolult, elvégre "csak" közbeeső láncszem szerepet kell, hogy teljesítsen. Huzamosabb ideig tartó használat során alaposan átmelegszik, de ez teljesen normális. Amikor már a potméter is melegnek érződik, akkor kicsit a hangminőség is finomabbá válik. Egy picit hiányoltuk a nagyobb testvérnél "megszokott" távvezérlőt, amely nagyobb rendszerek tulajdonosainak számára bizonyára előnyös volna. Ami jobban leszűkítheti a lehetséges célközönséget, hogy a CMA400i phono, ill. analóg bemeneteket egyáltalán nem tartalmaz. A Questyle digitális forráseszközökben látja a jövőt, ez van.

 

 

 

 

A tesztelést iMac számítógépről, JRiver szoftverrel végeztük. Meghallgatáshoz Dan Clarke Audio AEON 2, Sennheiser HD 600 és Sennheiser HD 800 S fejhallgatókat használtunk. A CMA400i IsoTek EVO3 tápkábelt és AudioQuest Carbon USB kábelt kapott. Külön piros pont jár a gyártónak, amiért kézikönyvében külön összefoglalja, hogy Mac/Windows alapú gépeken milyen beállításokat/szoftvereket érdemes telepíteni.

 

 

 

 

Masszív DSD gyűjtőknek mérvadó lehet, hogy a CMA400i támogatja e formátumot, ráadásul natívan kezeli, PCM-re alakítás nélkül. Nálunk viszont a JRiver mégsem volt képes megszólaltatni a referenciaként tartott .dff kiterjesztésű fájlokat. Pontosabban valami sziszegő hang megszólalt, míg a 192 kHz-es LED világított, de a zenét nem hallottuk.

 

 

 

 

Egy másik, Windows-t futtató számítógép driver telepítés után gondtalanul hallhatóvá tette a DSD-t. Tehát a probléma valószínűleg a JRiver szoftverben volt (bár netes fórumon mástól is olvastunk hasonló tapasztalatokat). Egyelőre még nem jöttünk rá/nem kaptunk választ arra, hogy az Apple gépen miért nem szólaltak meg a DSD fájlok (pedig a felhasználói kézikönyvnek megfelelően állítottunk be mindent), de amint jön válasz a JRiver-től (ez a gond ugyanis a CMA Twelve-nél is tapasztalható volt, tehát a típushiba kizárható), frissíteni fogjuk cikkünk ezen bekezdését. Megjegyezzük, hogy a JRiver meg tudta szólaltatni (ráadásul elég szépen) a .dff kiterjesztésű fájlokat is, de csak akkor, ha a bitstream funkciót kikapcsoltuk, tehát PCM jelfolyamként küldte ki a natív DSD helyett.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Questyle CMA400i karaktere alapvetően kiegyensúlyozott és felesleges szépítésektől mentes. Karaktere a puhítás és lebegés helyett őszinteségre, józan részlet ábrázolásra és tisztaságra épül. Dinamikai ábrázolásban és a mikrotranziensek megjelenítésében értelemszerűen elmarad a nála (akár többször) drágább, hasonló funkciót betöltő eszközöktől, de a megfelelő (lehetőleg inkább lágyabb karakterű) fejhallgatóval kifejezetten finom, élvezetes, magával ragadó hangélményt nyújt.

 

 

 

 

Egyik fejhallgatóval sem éreztük azt, hogy (miután e füleseket már számos más eszközön is teszteltük) a basszus, vagy a középső frekvenciák zavaróan kilógtak volna. A magas frekvenciákon enyhe digitális érzetet, színeződést vettünk észre, amely a síkmágneses AEON 2-nél enyhén, a HD 800 S által pedig zavaró szinten jelent meg. Ebből született az a feltételezés, hogy a CMA400i inkább lágyabb/elnézőbb/kevésbé direkt és száraz karakterű fejhallgatóval képes tündökölni. A sztereó térben érezhető volt a finom részletek elegáns jobbra-balra úsztatása, a lecsengéseket, háttérben lévő dallamokat egyaránt hallottuk.

 

 

 

 

Néhány zenei élmény: Lizz Wright - Freedom & Surrender c. albumát hallgatva a hangsávok szépen elkülönültek egymástól. Az énekesnő hangja pontos és higgadt ábrázolással jelent meg, de ez a fajta zene inkább technikai, mint érzelmi szinten volt meggyőző. A kevesebb hangszert, de több lazaságot és játékosságat tartogató Eliane Elias - I Thought About You c. szám már jóval kellemesebb élményt nyújtott. Itt feljebb mertük tekerni a potmétert, az ének nem volt annyira technikai és a hangszerekből is több melegség áradt. Az effektes és akusztikus részleteket kombináló indie/alternatív/elektronikus előadóknál (pl. UNKLE, Trentemoller, Gramatik) kevésbé figyeltünk a hangok "valódiságára", viszont örültünk annak, hogy a Questyle határozottan és tisztán teremtette meg a legtöbb (szerintünk) mérvadó zenei elemet.

 

 

 

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a hallható különbség a CMA Twelve és CMA400i között. Tér, mozgás és mélység szempontjából hasonló a két eszköz, de magas frekvenciák terén kicsit természetesebb és közvetlenebb a Twelve, továbbá egyértelműen nagyobb dinamikai határokat tesz hallhatóvá. Utóbbi nem véletlen, hiszen a drágább készülékben jobb alkatrészek dolgoznak. A nagyobb eszköz képességeinek teljes kiaknázásához persze szükség lesz olyan fejhallgatóra is, mint mondjuk az AEON 2 vagy a HD 800 S.

 

 

 

 

Alternatívák

 

Szóba jöhet a Pioneer U-05, amely még picivel több szolgáltatást is nyújt hasonló összegért, például távvezérelhető is. Hangminőség szempontjából viszont itt-ott elmarad a Questyle karakteréhez képest. Akik hasonló profilú (tehát jellemzően asztali célra szánt), de 200 000 Ft alatti, D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőt keresnek kisebb (de vállalható) kompromisszumokkal, azoknak pedig a TEAC UD-301 jelenthet megoldást.

 

 

 

 

Végszó

 

A Questyle CMA400i tisztességesen megépített eszköz minőségi zenehallgatáshoz. Átjárja egyfajta komolyság és jóllehet, nem képes annyira "fellazulni", mint drágább rokonai, de a maga kategóriájában kompetens résztvevő és egyfajta rugalmasságot is kínál. Azoknak javasoljuk nyugodt szívvel meghallgatását, akik szilárdan eldöntötték, hogy kb. félmillió forintból akarnak egy audiofil fejhallgatót és ahhoz passzoló elektronikát vásárolni, elsősorban asztali használatra - aztán előbb-utóbb aktív hangfalakkal is bővítenék rendszerüket. Akik viszont többet hajlandók minőségi hangélményre áldozni, azoknak nagy kár lenne kihagyni a CMA Twelve megismerését!

 

Műszaki adatokTeljesítmény (6,3 mm-es Jack/szimmetrikus): 650/1200 mW
Bemenetek: 2 db koaxiális, optikai, USB-B
Kimenetek: 2,5 mm-es szimmetrikus Jack, 6,3 mm-es Jack, 4-tűs szimmetrikus XLR
Jel/zaj viszony: RCA: >110 dB; XLR: >113 dB (nem súlyozott)
THD+N: RCA: < 0,0009 %; XLR: < 0,0009 %
Méretek: 279 x 55 x 189 mm
Tömeg: 2,4 kg
   
 

 

 

Mérleg

 

+ Józan, kiegyensúlyozott hangkarakter, zeneiség, őszinteség, megfelelő kiegészítőkkel (minőségi kábelezés) zavaró színezések nélkü

 

+ Szemgyönyörködtető masszív, funkcionális dizájn

 

+ Hangminőségben, térábrázolásban ügyesen felzárkózik a CMA Twelve mögé

 

+ Erős közép/felső kategóriás asztali hangrendszer építéséhez kifejezetten praktikus

 

- Nem távvezérelhető

 

- Nincsen analóg és/vagy phono bemenet

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció