Menu

Cart

iBasso SR2 hifi fejhallgató teszt

Az iBasso szakemberei szembesülve a vetélytársak halmazát jelképező végeláthatatlan hegyvonulattal, úgy határoztak, hogy kiteszik rá a maguk kis jelzőtüzét. Ez jelen esetben egyetlen fejhallgatót jelent, amely egyszerűen csak jó akar lenni. Ennek a jóságnak most is megkérik az árát, cserébe viszont adott az a frissítő tudat, hogy a tömeggyártóktól eltérően néhány apróságot máshogyan ültettek át a gyakorlatba. De mint sokan mások, ők is kizárólag a jó hang reményében tették mindezt.

 

 

Audiofil vegyestál

Az SR2 név nem túl hangzatos, de annyit egyértelműen kommunikál, hogy volt korábban egy SR1 is. Elődjében már sikerrel csíráztatták az ezúttal is alkalmazott hangszóró technológiát. A hanghullámokat szilikon peremes bio-cellulóz dóm membrán szólaltatja meg ún. Tesla mágnessel. Utóbbiból nem derül ki, hogy milyen rokonságot, mennyiség egyezést vagy egyéb jelentésbéli kapcsolatot képez a technológiát ugyancsak előszeretettel alkalmazó Beyerdynamic cég Tesla mágneseivel. Azt mindenesetre jól sejteti, hogy az átlagosnál erősebb, így a hallgató dinamikus, élénk hangélmény reményében dönthet vásárlás mellett.

 

 

Félig nyitott rendszerű, fül köré fekvő fejhallgató az iBasso SR2 és elődjéhez képest elegánsabb, letisztultabb formát mutat. Ránézésre bármely jól ismert fülesgyártó cég termékének gyaníthatnánk, szemünk sarkából még Beyerdynamicnak is, ami összességében bóknak is értelmezhető. Az ezüstösen csillogó doboz egyszerű és tárgyilagos üzeneteket hordoz, a hivatalos Hi-Res Audio emblémán kívül "magas felbontású fejhallgató" alcímet is megjelenítve. A fejhallgató az audiofil és high end közti mezsgyén táncol, amit megerősít annak ténye is, hogy kb. 200 000 forintért vásárolható meg.

 

 

 

 

Küllem

 

Példás, hogy a doboz kemény falú, cipzáras védőtokot (inkább táskát) is tartalmaz. A mellékelt ezüstözött, átlátszó köpenyes, kötegelővel ellátott, fonott kábel 1,8 méter hosszú, 3,5 mm-es Jack véggel (6,3 mm-es adapter is része a csomagnak).

 

 

 

 

A fejhallgató jó minőségérzetet kelt javarészt fém elemeivel, műanyagot csak rejtettebb részletei tartalmaznak. A fül köré fekvő kialakítás által meglehetősen terebélyes darab, de még nem ormótlan méretű. A kamrák 90 fokban elforgathatók, de a szerkezet nem összecsukható. A hangszórók külső oldalát fekete fém rács fedi.

 

 

 

 

Használat közben

 

Kb. 400 grammos tömegével kicsit nehezebb az átlagnál, mégsem érződik kifejezetten nehéznek az SR2, köszönhetően széles fejpántjának és rendkívül puha műbőr párnáinak. A puha bélések azonnal felveszik a fej formáját, ezzel olyan érzetet keltve, mintha kimondottan a felhasználóra szabták volna őket. Mindehhez átlagos stabilitás társul.

 

 

 

 

Ülő/álló pozícióban, a zenére bólogatva vagy fejet rázva minden tökéletes - hátra dőlve, vagy fekvő pozícióban viszont már érezhető, hogy a gravitáció nagyon enyhén lefelé húzza a kamrákat.

 

 

 

 

Az SR2 alapos bejáratást követően mindennapi fejhallgatóvá lépett elő és nemcsak referencia számlistánk erejéig, hanem minden egyéb tevékenységhez (munka közbeni háttérzene, HBO GO, YouTube, videojáték stb.) használatban maradt.

 

 

 

 

A kritikus meghallgatás és a minőségi zenefájlok lejátszása FiiO M15 DAP közreműködésével történt. Hogy ne csak drága elektronikával hallgassuk, miniDSP HA-DSP fejhallgató erősítőt és egy Audio-Opus 1s valamint egy Astell&Kern AK Jr DAP-ot is elővettünk.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Az iBasso karaktere finom, feltáró, ugyanakkor teres is. Teres alatt azt értjük, hogy akusztikus felvételeknél (pl. Buena Vista Social Club - Chan Chan) első pillanattól kezdve behúzza hallgatóját a zenei atmoszférába, élettelivé teszi a térben játszó zenészeket, miközben jól reprodukálja a szoba vagy terem hangvisszaverődéseit.

 

 

 

 

A térábrázolás mellett a dinamikai árnyaltság tartozik fő erősségei közé. A gazdag dinamika által élénk, határozott módon jelennek meg a jazz műfajú zenék is. A sztereó középpont markáns, a zenészek tisztán és elhatároltan helyezkednek el a virtuális színpadon. A nagybőgőn érezhető a fejhallgató lágysága, jószándékú melegsége. Kis terhelésen megmarad a transzparens, levegős érzet. Nagyobb jelszinten (hangerőn) kissé megbillen az egyensúly és előtérbe kerül a basszus teste, feszessége. Aki a zene izgalmát, lüktetését akarja érzékelni, annak tetszeni fog ez a fajta közlésmód.

 

 

 

 

A Voces8 kórus Barber Agnus Dei című száma azonnali libabőrt váltott ki, nem pusztán a zene szépsége miatt (azt már az olcsóbb fejhallgatók is megmutatják, még ha felszínesen is) hanem az érzelmi töltet, zengő tér és gazdag textúra által. Az SR2 pontossága még nem sorolható a klinikai kategóriába, de pont ez a jó benne. Nem száraz őszinteséggel ábrázol, hanem hagy egy kis sejtelmet, egy kis lágyságot, amiből izgalmasabban kerülhet elő a zene.

 

 

 

 

Ez persze apró hiányosságokkal is jár néha. Például Eric Clapton - Hey Hey vagy Tears In Heaven c. számainál elviseltünk volna még egy kis fémes érzetet a gitárhúr visszaadásához. Viszont a fejünkben belépő színpad határozott jelenlétérzetet biztosított. Az akusztikus daraboknál tehát el kellett fogadni az SR2 jellegzetes testességét. Cserébe a lendületesebb, keményebb stílusokat (pl. Röyksopp - Monument vagy Trentemoller - The Last Resort) energiával, izgalommal, lendülettel jelenítette meg.

 

 

 

 

Az SR2 hosszú távú hallgathatósága kifejezetten jó. Ésszerű terheléssel, minőségi műsorral és elektronikával órákig is hallgathatnak rajta zenét frusztráció, fáradás, fejfájás nélkül. Elsősorban jellembeli sajátosságát, kissé meleg és az átlagosnál vastagabb mély frekvenciáit kell elfogadni. Természetesen nem vagyunk egyformák és lehet, hogy egyes zenerajongók éppenséggel a sötétebb tónusai, energikusabb karaktere miatt választják majd az iBasso SR2 fejhallgatót.

 

Alternatívák

 

Az iBasso olyanokkal kíván ringbe szállni, mint a Beyerdynamic Amiron Home, Sennheiser HD 660 S vagy a Brainwavz Alara (mindhárom Ajánlott Vétel díjazásban részesült). Ezek mind erős opciók és több szempontból is kiemelkedőek. A cikkek végén közölt "Mérleg" bekezdés összevetése lehet mérvadó, ha valaki mindenképpen az említettek közül szeretne választani. Az iBasso SR2 ezekhez képest picivel lazább, játékosabb hangkarakterre képes. Amivel (egyeseknek fontos tényező lehet) előnyt képez, hogy rendkívül könnyen hajtható, így nem kell monstrum fejhallgató erősítő hozzá, már egy belépő/középkategóriás DAP/DAC társaságában is képes megmutatni tudása javát.

 

 

 

 

Végszó

 

Az iBasso SR2 sztereó középpontja, dinamikai árnyalása és általános felbontása annyira fejlett, hogy gondtalanul versenybe szállhat a 200 000 Ft körüli kategóriában. Basszus visszaadása néha melegebb és testesebb az átlagosnál, aminek megítélhetősége elég szubjektív, de közvetlensége, lelkes közlésmódja ezt ellensúlyozza. Hosszú távú zenehallgatáshoz ideális, persze nem a rekkenő nyári hőségben. Küllemén még egy-két módosítást üdvözöltünk volna az egységesebb megjelenés érdekében, ezzel együtt leginkább zenei mindenevőknek ajánlott, otthoni használatra.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), félig nyitott
Hangszóró: bio-cellulóz, Tesla mágnessel
Impedancia: 24 Ohm
Frekvencia-átvitel: 3 Hz-40 kHz
THD: < 1 % (1 kHz/1 mW)
Érzékenység: 108 dB
Maximális bemeneti fesztültség: 50 mW
Kábelhossz: 1,8 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack
Tömeg: 400 g
Ár: 210 990 Ft
 

 

   

 

Mérleg

 

+ Gazdag dinamika, jó térérzet, hosszú távú hallgathatóság

 

+ Kellemes komfort a vastag párnáknak és széles fejpántnak köszönhetően

 

+ Félig nyitott kialakítása által az enyhébb zajokat még képes kint tartani

 

- A kábel szép, bár látványra kevésbé illik az összképbe

 

- Néha kissé elmászó fejpánt

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4
Stabilitás: 4
Zajelnyomás hatékonyság: 3,5
Komfort: 4,5
Szolgáltatások: 4,5
Fortmaterv: 4,5
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció