Menu

Cart

Unison Research SH fejhallgató erősítő teszt

A Unison Research évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy magabiztosan képes úgynevezett Single Ended csöves erősítőket gyártani. Az SH a cég első fejhallgató erősítője, ára alapján kifejezetten csúcskategóriás fülesekhez készült, ennek megfelelően választottunk partnert mellé.

 

 

Már megint az olaszok!

 

A Unison Research 1987-es alapításától kezdve a zene időtlen élvezetét igyekszik visszaadni. Az 1987-ben, Giovanni Maria Sacchetti által alapított cég a SIMPLY TWO legendás erősítővel került igazán köztudatba. Magas minőségi elvárásaiknak és folyamatos kutatásaiknak köszönhetően a 10 legnépszerűbb európai csöves erősítő gyártó közé sorolhatók.

 

 

 

 

Az SH egy analóg RCA és egy számítógépes USB bemenettel, valamint két fejhallgató kimenettel rendelkező csöves erősítő. Funkciója tehát meglehetősen egyszerű: csatlakoztatni kell hozzá egy (maximum két) forráseszközt, egy (maximum két) fejhallgatót, és lehet zenét hallgatni. De miért kerül kb. 550 000 forintba?

 

 

 

 

Egy jó erősítő általános jellemzőit szinte mindenki tudja: magas jelszint, alacsony torzítás! Az SH specifikációja meggyőző és bíztató: 6 kilónál nehezebb fejhallgató erősítővel még nem nagyon találkoztunk (eltekintve mondjuk a McIntosh MHA100-tól, amely azonban hagyományos hangfalak hajtására is alkalmas volt). 1,5 %-os THD mellett 150 ohmon 1,5 V is lehet a kimeneti feszültsége. Lényegében bármilyen dinamikus fejhallgatót játszi könnyedséggel meghajt és persze ott lapul benne a gyártó csöves szakértelme az A osztályú topológiába ültetve. A bemeneti szekció ECC83/12AX7, a kimeneti pedig EL84 trióda csöveket tartalmaz.

 

 

 

 

Az USB DAC sem filléres darab: az ESS Sabre legújabb generációs, 110 dB jel/-zaj viszonnyal dolgozó konvertere, beépített jitter védelemmel és 384 kHz PCM/128x DSD mintavételezéssel rendelkezik. A konverziós áramkör és az USB interfész közé galvanikus szigetelést illesztettek. Mindez arra enged következtetni, hogy a Unison Research is elismeri a digitális jelfeldolgozás fontosságát és nem fordítanak makacsul hátat a számítógépes felhasználóknak.

 

 

 

 

Küllem

 

A Unison Research SH egyszerre elegáns és spártai. A szokásos lapos profilú fejhallgató erősítőkhöz képest jóval combosabb méretekkel és tömeggel rendelkezik. Valahogyan el kell szállásolni a három csövet és ugyanennyi transzformátort. Előlapja fából készült, kérhető teljes cseresznye faerezetes külsővel, vagy feketében (utóbbi esetén a potméter és a fejhallgató kimenetek körüli részt hagyták cseresznye színben).

 

 

 

 

Az előlapon két 6,3 mm-es Jack aljzat található passzív jelszint vezérlővel és két billenő kapcsolóval (fejhallgató érzékenység és bemenet választók). A ki/bekapcsoló gomb jobbra került és határozott mozdulatot igényelő, mintha ezzel is azt akarná sugallni a Unison Research, hogy terméküket hosszabb idejű zenehallgatásra és nem rövid futamokra szánják. A csöveknek eleve kell egy kis idő, hogy átmelegedjenek.

 

 

 

 

A hátoldalon csupán szabványos IEC tápaljzat, egy analóg sztereó RCA és egy számítógépes USB csatlakozó töri meg a csendet.

 

Használat közben

 

Az erősítőt Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval teszteltük. Forrásként 2017-es iMac számítógépet alkalmaztunk JRiver Media Center 26 lejátszó szoftverrel. Az SH tápellátására IsoTek EVO3 Premier tápkábelt (kb. 50 000 Ft) és AudioQuest Carbon USB kábelt (kb. 50 000 Ft) használtunk. Talán felesleges magyarázkodni, de azért esett a választás e kiegészítőkre, mert számos hasonló kategóriájú eszköz tesztelése ugyanebben a környezetben történt és a gyári "sima" fekete kábelek erősen lerontják a hangminőséget.

 

 

 

 

A használat során csak egy zavaró jelenséggel találkoztunk, ami megszokást igényelt: kikapcsolás előtt erősen ajánlott levenni és/vagy kihúzni a fejhallgatót az aljzatból, ilyenkor ugyanis (a potméter állásától függetlenül) kellemetlen pattanó hang jön a hangszórókból. Egyáltalán nem végzetes hiba, de azért elég bosszantó tud lenni egy hosszas kikapcsolódás végén. Most hogy kipattogtuk magunkat (haha), jöjjön az izgalmasabb rész!

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Unison Research SH meghallgatása - amennyiben az hozzá illő fejhallgatóval és jó zenével történik - különleges élmény. Karaktere mesterien ötvözi a könnyedséget a pontossággal, a határozottságot a gyengédséggel. Játékos, érzelmes, áramló érzetet ad a zenének, miközben a részleteket nem nyomja el. Ami azt illeti, a magas frekvenciákban néha érezhető egy kis váratlan lelkesedés, emelkedettség, de bőven a "kellemes" határán belül.

 

 

 

 

Adjunk helyet a giccses hasonlatoknak egy mondat erejéig: a HD 800 S az első pillanattól szárnyakra kapott és szoros barátságot kötött az elektronikával. Egyesek vérszegénynek találhatják e fülest, mert sok esetben sovány basszust és száraz mélyközép tónusokat mutat. Az SH viszont feltöltötte melegséggel és testtel, így a HD 800 S kapott annyi bíztatást, hogy a dinamikus és eleven részleteket kicsit lelkesebben, jobban megfogott módon ábrázolja.

 

A basszus finom, árnyalt, gazdag textúrával jelent meg, a középső hangok holografikus tisztasággal rajzolódtak ki a térben, a magas frekvenciák pedig elegáns "határt" rajzoltak minderre. A dinamika kis és nagy terhelésen is profi árnyaltsággal volt érzékelhető. Az SH és HD 800 S párosa minden jónak nevezhető zenével tanmesébe illő megjelenítést kínált. A „mindenbe” beletartoznak a kicsit vadabb műfajok is. Gondolunk itt olyan nehezebb falatokra is, mint a Massive Attack - Angel. Mi is meglepődtünk rajta, hogy ilyen lendület és erő rejtőzik a Sennheiserben. Hogyan tudta vajon a Unison ezt kicsikarni úgy, hogy az eredmény mégse legyen túlzó? Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában az ének kicsit elhatárolódott a többi zenésztől, ugyanakkor nem szakadt ki túlságosan a színpadból. Az ilyen jellegű, hangszeres és énekes számokban azonnali transzparenciát, áttetszőséget kaptunk.

 

 

 

 

Másik emlékezetes pillanat volt Trentemoller kevésbé ismert Reworked/Remixed albumáról az UNKLE összetéveszthetetlen zenei alapjára felhúzott The Answer. Csak a részletek beúszása többször lúdbőr hatást váltott ki, több ponton még sikerült fenntartani ezt a hátborzongató érzést. Persze, önmagában jó zene a The Answer, de az miért van, hogy eddig egyetlen elektronikával sem váltott ki libabőrt?

 

Lényegében nem is kellett elemezni a számokat, csak gyönyörködve "faltuk" egyik zenét a másik után. A szimfonikus zenekarral előadott Spirited Away - One Summer’s Day is minden érzelmességet ránk zúdított, miközben gyönyörűen felépített tér épült fel a fejhallgató virtuális síkjában. A hangszerek élettel telt, tiszta, spontán, mesterkéltségtől mentes módon szólaltak meg. Ezen a ponton kicsit a Unison mögötti hype-pal szemben is megértőbbek lettünk és kicsit saját fülesünket is jobban megismerhettük.

 

 

 

 

Alternatívák

 

Az Unison Research finom és magával ragadó, intim hangkarakterét könnyű megszeretni. A kb. 500 000 forintos árkategóriában viszont több gyártó is kínál olyan D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőt, amely gazdagabb funkciókat kínál, ugyancsak részletes és referencia szintűnek nevezhető hangzás mellett. Ilyen például az Exposure XM HP (igaz, intimitása és színpadképe picit alul marad a Unison csöves karakterével szemben), vagy az ADL Stratos (ami ADL inkább felső/közép kategóriás, 2-300 ezer forintos fejhallgatókkal érzi magát igazán partiban, tehát a HD 800 S és hasonló fülesekből nem hozza ki a maximumot). És akkor még nem említettük a Questyle ravaszul kidolgozott CMA Twelve készülékét, amely pontosan azokat az extrákat adja meg az A osztállyal együtt, amiket a Unison Research SH-ból hiányoltunk. Az említett alternatívák bármelyike megállja a helyét ebben a mezőnyben, ezért is nehéz rangsorolni őket. Ami viszont kijelenthető: mindegyik vetélytársból hiányzik az a csipetnyi extra finomság és érzelmesség, váratlan plusz játékosság, amit az SH nyújtott.

 

 

 

 

Végszó

 

A Unison Research SH a komoly fejhallgatósok választása. Fő célközönségét képezik azok, akik számítógépről hallgatnak zenét és rendelkeznek egy abszolút high end fülessel. Ajánlott azoknak, akik a jövőben biztosan nem tartanak igényt előerősítő funkcióra vagy az USB mellett további digitális bemenetekre. Az általunk használt HD 800 S-t olyan érzéki módon, merészséggel és finomsággal hajtotta, amivel eddig nagyon ritkán találkoztunk. A hangjában lévő enyhe szépítésekkel együtt az egyik legjobb hangkarakterű USB bemenetről dolgozó fejhallgató erősítő, ami eddig az AV-Online szerkesztőségben megfordult. Hangjáért bizonyára megbocsátják neki leendő tulajdonosai, hogy nem mutat fel svájcibicska jellegű funkcionalitást.

 

Műszaki adatok

 

Bemenetek: analóg sztereó RCA, USB-B
Kimenetek: 2 db 6,3 mm-es analóg sztereó Jack
Frekvencia-átvitel: -0,1 dB, 10 Hz/3 dB, 50 kHz
DAC: ESS Sabre
THD+N: < 0,2 %, 1 kHz, 0,5 V, <0,8 % egészen 1 V-ig
Legmagasabb mintavételezési frekvenciák: PCM 384 kHz, DSD 128x
Érzékenység: 0,67 V be/0,33 V ki ("magas érzékenység" beállítás 10 ohmos töltéssel a kimeneten)
Teljesítmény-felvétel: 45 watt
Méretek: 225 x 126 x 322 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 579 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Lenyűgözően életteli, árnyalt és magával ragadó részletesség, finoman rajzolt színpaddal

 

+ Megfelelő fülessel még tömörített fájloknál is gyakran jelentkező libabőr-hatás

 

+ Bármilyen dinamikus fül/fejhallgató hajtására képes

 

+ Masszív méreteit feldobja a fa előlap és egyéb UR stílusjegyek

 

- Vetélytársainak jelentős hányada előerősítőként is alkalmazható, vagy több digitális bemenetet kínál

 

- Az átlagnál picivel több helyet és forintot igényel

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 3
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció