Menu

Cart

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Néhány éve találkoztunk az akkor éppen Beyerdynamic és Astell&Kern cégek közös gyermekeként népszerűsített AK T8iE Mk II fülhallgatóval. Hangminőségéről ódákat lehetett zengeni és akkor még nem említettük az egyedülálló komfortot, ergonómiát. A németek végül saját fedél alatt sem tagadták meg a termék rivaldafénybe bocsátását. Kisvártatva megjelent a Beyerdynamic Xelento, majd a trendek nyomására annak vezeték nélküli, Bluetooth átvitelt alkalmazó, Xelento Wireless változata is. Közel 400 000 forintért. Maradhat?

 

Egy újabb arannyal lefújt tucattermék?

 

Az internet útvesztőiben könnyű belebotlani mindenféle ékszer jellegű eszközbe, kiegészítőbe. Bizonyára van, akinek fontos, hogy kristályok vagy nemesfémek díszítsék a körülötte lévő tárgy(ak)at, de az elektronikai eszközök működési teljesítményét a külcsín aligha befolyásolja. Fotók alapján a Beyerdynamic Xelento Wireless is úgy tűnhet, mintha egyszerűen csak szép akarna lenni - az átlagfelhasználók feje köré temérdek kérőjeles gondolat-buborékot generálva. Csakhogy nem nekik készült.

 

 

A Beyerdynamic a professzionális fejhallgatók készítésével foglalkozó cégek egyik legvénebb kolosszusa, aki zenekészítéssel vagy fejhallgató alapú zenehallgatással komolyabban foglalkozik, szinte biztosan találkozott már e névvel vagy valamelyik termékével. Legolcsóbb fülhallgatóik már párezer forintért megvásárolhatók, tehát nem csak a prémium kategóriára specializálódtak. A maga 389 900 forintos árával egyébként sem nevezhető "csak" prémium terméknek a Xelento Wireless, inkább az ultra high end mezőnybe sorolható, ha azt vesszük alapul, hogy mi az átlagára egy Bluetooth fülhallgatónak.

 

 

 

A Beyerdynamic Xelento Wireless belsejében a cég extra erős mágnessel mozgatott, dinamikus Tesla hangszórója található. Fémháza extrém alacsony tömegű, ugyanakkor ergonomikus is, rengeteg (pontosan nem tudjuk, mennyi) fület megvizsgáltak a simulékony, komfortos alak megalkotása érdekében. Bluetooth vevő modulja 38 cm hosszú kábelekkel csatlakozik a hangszórókamrákhoz. A moduláris felépítésnek köszönhetően bármikor átalakítható vezetékessé a fülhallgató. Dobozába eleve berakták a Xelento Remote-hoz is járó, 1,3 méteres kábelt is.

 

 

 

 

Küllem

 

A csomagolás és a doboz tartalma egyaránt figyelmességről és igényességről árulkodik. A fedelet felnyitva csak a két kapszula csillan meg, fekete lemezbe ágyazva, mintha ékszerek lennének. Alattuk találhatók a kiegészítők: Bluetooth modul, töltő és Jack kábel, 7 pár (!) különböző méretű szilikon illeszték, 3 pár Comply szivacsos illeszték, kábelrögzítő csipesz és egy elegáns, kemény falú védőtok.

 

 

 

 

Leginkább a fülhallgató aratja le a babérokat krómhatású, tükörsimára polírozott házával és oldalába gravírozott gyártási számmal. Ilyen a német kézimunka. A kábel is mutatós, a rajta lévő mikrofonos modul nagyobbacskának tűnhet, de valójában lehelet könnyű. Az akkumulátort és Bluetooth vevőt tartalmazó kapszula egy aprócska alumínium henger, amely a rajta lévő csipesszel felsőruházathoz is rögzíthető.

 

 

 

 

Használat közben

 

Évek teltek el azóta, hogy először találkoztunk a cseppszerű formával, ennek ellenére még ma is állítjuk, hogy a Xelento az egyik legkényelmesebb in-ear fülhallgató, amelyet eddig teszteltünk. Stabilitása is kellemes, mivel fül fölé kell kanyarítani a kamrákból kijövő kábelt, amit az elektronikát tartalmazó egység finoman lefelé húz.

 

 

 

 

Intenzív testmozgáshoz, sportoláshoz mégsem ajánlott, mivel úgymond kapaszkodni nem tud a fülbe úgy, ahogy kampós nyúlványokkal rendelkező vetélytársai. Ezzel együtt ülve, állva, sétálva szinte észrevétlen marad. Érdemes kipróbálni a mellékelt Comply illesztékeket is - ami azt illeti, ajánlott mindegyiket letesztelni, mert a komfort és a hangélmény is jelentősen jobb, ha éppen megfelelő gumi/szivacs kerül a fülbe. Az akkumulátort tartalmazó kapszula minket egyáltalán nem idegesített és semmilyen mértékben nem tapasztaltunk kábelzörgést.

 

 

 

 

A gyártó kb. 8 órányi akkumulátor üzemidőt ígér, ami természetesen a felhasználó szokásaitól is függ. A hatókör akár 10 méter is lehet. Nem ezek a paraméterek teszik rendkívülivé a fülest, de azért nem árt tudni, hogy vezeték nélküli adottságai az átlagos in-ear Bluetooth fülhallgatókénál nem gyengébbek. Minden bekapcsolást követően tisztán érthető angol női hang ad tájékoztatást az akkumulátor töltöttségéről, ami hosszú távon kifejezetten praktikus.

 

 

 

 

Lényegében a komplett szoftver ismerősnek bizonyult a korábbi Lagoon ANC fejhallgatós tesztből. Így ismerősen mozoghattunk a telefonos alkalmazásban is, amely a MIY hallásfelmérő funkcióval a felhasználó által kevésbé hallható frekvenciákat finoman megemelheti. Azért csak feltételes módban, mert a tulajdonos döntheti el egy eltolható csuszkával, hogy a MIY által "bemért" hangprofil mennyire bírálja felül a standard értékeket. Azért is érdemes letölteni az alkalmazást, mert a későbbi szoftver frissítéseket is ezen keresztül lehet kezelni.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Van-e értelme mezei (tehát nem garantáltan aptX HD-képes) okostelefont vagy számítógépet alkalmazni forráseszköznek egy ilyen tudású fülhallgatóval? Ha a cél "csupán" kellemes és finom hangzás, akkor persze, miért ne? De ki lehet-e így használni 100 %-osan a Xelento Wireless képességeit? Nem, de ez talán nem is meglepő. Tessék elképzelni, hogy valaki százezreket költ egy ipari színvonalú kávégépre, és végül a sarki közért polcáról levett, olcsó, darált kávét használja hozzá. Az eredmény egy átlag fogyasztó értékrendje szerint egyáltalán nem lesz rossz, de így lemarad azokról az ízekről, tapasztalásokról, amelyekhez a felszerelés lehetőséggel szolgálna. Valamit azonban nagyon jól tett a Beyerdynamic: kábelt is csomagolt a Xelento Wireless mellé, tehát a fogyasztó, ha kicsit jobban körülnéz, akkor kiderül, hogy a spájzban prémium kávéadagoktól roskadoznak a polcok! Mi csak azt nem értjük, hogy miért nincsen hifis elmélkedés kávés vagy autós hasonlat nélkül?

 

 

 

 

Árnyaljuk a képet!

 

Szóval létezik egy arany középút, ami a "kellemes, bár azért hallhatóan elkenődött" és az "uramatyám ez hihetetlenül élethű" szintek közé ékelődik: az a bizonyos aptX HD. Ehhez azonban kelleni fog olyan hardver, forráseszköz, amely támogatja az említett kodeket. Esetünkben egy Astell&Kern SR 15 lejátszót vontunk be a kísérletbe. A DAP támogatja az aptX HD-t, felugró üzenetben ki is jelzi, amikor aktív a kodek használata. Ekkor olyan arcát mutatta a Xelento Wireless, amit Bluetooth fülhallgatótól még nem tapasztaltunk.

 

 

 

 

A dinamika magabiztosabb, ütősebb lett, az énekhang kitisztult, a magas frekvenciák gazdagabbá váltak. Audiofil szintű részletességet kaptunk, amely ugyan még mindig nem érte utol a kábeles kapcsolat levegős, finom jellegét, de az élvezeti faktort így is nagyon magasra helyezte. A Thievery Corporation - Exilio (Rewound) c. pörgős, eleven száma feszes, dögös ütemekkel jelent meg, remek háttér-csendekkel. Dermedt sötétből tört ki a dob, az ének gazdag és elkülönülő sávként volt hallható. Még olyan számoknál is, mint a Sting - The Last Ship, a hangszerek laza, életteli tónusokkal szólaltak meg anélkül, hogy egymásba olvadtak volna. Az in-ear kivitelből eredően intim közelséggel épült fel a sztereó színpad, de az énekes és a hangszerek közti távolságok így is jól érzékelhetők maradtak. A basszust sem hiányoltuk. Kellemes, nem tolakodó, de elegánsan megemelkedő mélyhangokat adott a Xelento Wireless, amelyek még elektronikus (Massive Attack - Angel) vagy hard rock (Queens of The Stone Age - No One Knows) számoknál is gazdag, határozott alapokat képeztek.

 

 

 

 

Kábel használatával pontosan azt kaptuk vissza, amit Bluetooth esetében kicsit hiányoltunk: a kissé markánsan húzott basszus transzparenssé vált, a középső frekvenciák holografikus jelenlétérzettel gyarapodtak, a magashangok pedig több légies érzetet és teret tettek hallhatóvá.

 

 

 

 

Lehet vitatkozni azon, hogy hol és mennyire kap létjogosultságot a Bluetooth, elvégre a digitális tömörítés valahol ellentmond a hifinek. Nézhetjük azonban onnan is, hogy a németek megpróbálták a jelenleg stabilan használható technológiából a lehető legtöbbet kihozni saját tudományuk hozzáadásával. A Tesla hangszóró és a vibrációcsökkentett, ergonomikus ház könnyen emészthető, definiált hangkaraktert adott, amely az egyszerű aptX-től a kábeles használatig kiemelkedő hosszú távú hallgathatósággal járt. Ha valaki órákig szokott zenét hallgatni napi szinten, annak a lejátszandó fájl és jelfeldolgozás minőségétől függetlenül ez a fajta akusztikai linearitás fontos, még akkor is, ha nem vesz róla tudomást.

 

 

 

 

Vannak alternatívák? Hogyan búcsúzzunk?

 

Jelenleg nem nevezhetünk meg egyértelmű vetélytársakat azért, mert a Beyerdynamic által kifejlesztett Tesla hangszóró, a fémház, a német dizájn, a moduláris felépítés és az applikáció sajátos keveréket eredményez, sajátosan magas áron. Persze (nevezzük B tervnek) lehet még kicsit/sokkal olcsóbb a végösszeg, ha a felhasználó töredék áron választ egy nagyon jó in-ear fülhallgatót és hozzá másik gyártótól származó Bluetooth D/A konvertert (pl. FiiO BTR5, kb. 45 000 Ft). Azt azonban nehéz elképzelni, hogy a B terv bármilyen aspektusban (szoftveres háttér, komfort, hangminőség) ezt felülmúlná. Pusztán a hangminőséget (na jó, a komfortot is) előtérbe helyezve a Xelento Wireless bizonyára a ma létező legjobb in-ear Bluetooth fülhallgatók közé sorolható. Hangja megunhatatlan. Léteznek megfizethetőbb alternatívák is, de... és mindig ott lesz az a "de", ami a Beyerdynamic nyerő kártyája is egyben: izzasztóan drága, DE legalább olyan összképet mutat fel, amit mástól még nem láttunk.

 

Műszaki adatok
Rendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Hangszóró: dinamikus, Tesla
Impedancia: 16 Ohm
THD: < 0,2 % (500 Hz)
Frekvencia-átvitel (Jack kábel használatával): 8 Hz-48 kHz
Érzékenység (kábel használatával): 110 dB SPL (1 mW/500 Hz)
Maximális bemeneti feszültség: 100 mW
Bluetooth verzió: v4.2
Támogatott Bluetooth profilok: HSP, HFP, A2DP, AVRCP, GAVDP
Támogatott Bluetooth kodekek: SBC, AAC, aptX, aptX HD
Akkumulátor kapacitás: 130 mAh
Zenehallgatási idő (Bluetooth): kb. 8 óra
Akkumulátor töltési idő: kb. 75 perc
Kábelhossz (Bluetooth modulos/standard): 0,38/1,3 m
Csatlakozó: MMCX, micro USB (a kábelen 3,5 mm-es analóg sztereó Jack)
Tömeg: 22 g (kábellel), 7 g (kábel nélkül)
Ár: 389 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Jelenleg nem ismerünk nála jobb hangminőséget és komfortot biztosító, vezetékessé alakítható Bluetooth fülhallgatót

 

+ Egyéni, halláshoz optimalizált finomhangolást tesz lehetővé a MIY applikáció

 

+ Ékszer jellegű dizájn, igényes kiegészítők

 

- Az amúgy sem olcsó Xelento Remote-hoz képest további 90 000 forinttal drágább

 

- Tény, hogy a micro USB aljzat szükségszerű volt, ennek ellenére kicsit furcsán hat

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Stabilitás: 4
Zajelnyomás hatékonyság: 4,5
Komfort: 5
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 3,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció