Menu

Cart

Sonus faber Olympica Nova V - Hifinews bemutató

 

Hat évvel az első lant alakú Olympica hangfal bemutatása után a Sonus faber piacra dobta a második generációt.

 

 

Több változás is történt a Sonus fabernél az eredeti Olympica széria 2013-as kiadása óta. Ilyen volt például a saját hangszóró gyártás beindítása, amelynek következő logikus lépése a közkedvelt sorozat megújítása lett. Nem kevesebb, mint hét tagúra bővítették a csapatot, amelynek legnagyobb tagja, az Olympica Nova V szerepel a bemutatónkban. A 17.500 fontos, 117,5 centi magas, és darabonként 44 kilós álló hangfal dió és wenge színben is rendelhető.

Akik multi csatornás AV rendszert szeretnének építeni, azok számára jó hír, hogy kétféle center hangfal mellett megjelent a kínálatban a W jelzésű falra szerelhető háttér sugárzó. A háttér 56 centi magas, 23,5 centi mély és tartalmazza a fali konzolt 3.500 fontért. Igazán bevállalható fejlesztés.

 

 

Az otthon dísze

A gyártók körében közismert dolog, hogy a felhasználók életterükhöz jól illeszkedő hangfalakra vágynak. Érdekes módon a hatalmas méretű Nova V is képes ezt az igényt kielégíteni. Furcsának hangzik, de a hangfal kivitel minősége messze túlmutat azon, amit a gyártók bútor minőségűnek neveznek. A képek nem adják vissza a valódi fa, a kiváló minőségű fém, és az olasz bőr (ez csak természetes) gyönyörű összhatását. Az Olympica Nova V megjelenése bizony sok bútort megszégyenít. A Sonus faber egyébként mindig is híres volt arról, hogy a hangfalai nem csak a fület, de a szemet is gyönyörködtetik.

 

 

Az eredeti szériához hasonlóan a Nova is a cég lant formájú kabinet felépítését használja. Az aszimmetrikus felépítése olyan, amit a hangszer építésben is használnak. Nem csak egy kiváló minőségű furnérral borított felületről, hanem nyolc rétegnyi valódi fából, nyomás alatt ragasztott és formázott felépítményről beszélünk. Itt minden az, aminek látszik, akár dió, akár wenge a fa anyaga.

Itália hangja

Míg az eredeti Olympica széria bőr felső és első panelt használt, ez változott az új modelleken. A felső bőr öntött alumínium keretbe illesztett fára cserélődött. A bőr természetesen itt sem hiányzik, de visszahúzódott a magas és közép sugárzó köré. Ezt az egységet Vicenzában kézzel készítik, és a Sonus faber hangjának nevezik.

 

 

A kabineten belül bordázat merevíti a felépítést. Masszív alumínium bázison áll, amelyeket acél tüskék választanak el a padlótól. Az Olympica Nova egyik nagy attrakciója a fém Stealth Ultraflex kicsatolás. Ez a technológia a gyártó Homage Tradition szériájából származik. A szekrény teljes magasságán végig fut a keskeny nyílás. Aszimmetrikus elhelyezése lehetővé teszi, hogy a hangfal könnyebben igazodjon a helyiséghez. Szerepe az, hogy a mélytartomány hullámai szabadon, sebesség csökkenés és persze turbulancia nélkül áramolhassanak – ahogy azt egy korábbi bemutatónkban kicsit lírikusan már megfogalmaztuk. A nyílások aszimmetrikus elhelyezése kifelé, vagy befelé mutathat. Ha feszesebb mélyeket szeretne, esetleg az oldal falak túl közel vannak, célszerű őket befelé forgatni.

 

 

A saját fejlesztésű 28 mm-es selyem szövet dóm magas előtt egy alumínium szerelvény található. A híd hozzáér a dómhoz. A Sonus faber ezt helyi csillapításnak nevezi, és szerepe a sugárzási szélesség javítása mellett az ellentétes fázisú rezonanciák kioltása, amely a dóm magasak általános rossz tulajdonsága. Középsugárzónak durva felületű textúrált rost membránt alkalmaztak, amely Kapok és Kenaf természetes szálakkal van erősítve. Három darab 18 centis mélysugárzó található még a rendszerben. Ezek mindegyike szendvics szerkezetű, két réteg cellulózt egy réteg hab anyag tart egyben. Kis tömeg, nagy merevség. A sorozat többi álló tagja ugyanilyet tartalmaz, de a Nova II-ben egy, a Nova II-ban pedig kettő van belőlük.

 

 

Valódi hangszerhang

Az Olympica Nova V hangját a gyártó valódi és természetes jellemzőkkel illeti, és azt állítja róla, hogy az erő és a minőség egymást kiegészítve adja a kompromisszumok nélküli természetességét. A hangfalat meghallgatva tényleg azt érzem, hogy a hangja határtalan és hatalmas, de minden audiofil mást tart valódinak, és természetesnek. Egy biztos, Constellation Inspiration mono blokkokkal, vagy a Simaudio Moon 860 A2-vel hajtva, amelyet dCS Vivaldi One digitális lejátszó és előerősítő vezérelt, a zenéket Melco tárból lejátszva a Nova V hatalmas benyomást tett rám.

Igen, ez tényleg egy nagy, gazdag hang, amely a nagyzenekar vagy egy szóló zongora súlyát képes hűen tolmácsolni. Meglepett az egész szobát betöltő hang, és a melegség, ami áradt belőle. Néhány próbálkozás után a Stealth Ultraflex nyílásokat befelé forgatva találtam a legjobbnak a mélytartomány ábrázolás módját. Egy biztos, ez a hangfal sokkal többet tud lefelé, mint amennyire a műszaki adatai alapján gondolni mertem volna.

 

 

A hangtömeg és a lágyság olyan szép mélységeit tárja fel a felvételnek, amibe könnyű belemerülni. Igen, a tonális balansz kismértékben csökkenti fényt, ezért ügyelni kell az erősítés helyes megválasztásával, nehogy túlságosan udvarias legyen a bemutató.

Egy kanál cukor:

Liro Lantara által eljátszott Gershwin Lizájában (My History of Jazz (ACT 9531-2) az integráció nagyon jó, de kissé lágyabb a megszokottnál. A zongora súlyosabb, a cintányér kevésbé szikrázó. Ugyanez az édesség tapasztalható a McGarrigle nővérek vokáljára a French Record (Hannibal HNCD 1302) felvételen annak ellenére, hogy magabiztosnak és valóban természetesnek hangzott.

Ravel La Velse (NYPU zenekarát Boulez vezényli Sony Classical SS89121 DSD64) közepesen csillogófelvételén a nyitány drámai hatása megjön, hatalmas hangok áradnak a szobában teljes skálán. A hangfalak a szobába hozták a hangulatot, de szerencsére nem műszaki analízisre hívják a hallgatót.

 

 

Keverjük meg:

Leggyakrabban a zene egy rövid részletének meghallgatása az, ami alapján gyökeresen megváltozhat a vélemény. A Muse’s Drones Mercy (Warner Bros letöltés 96/24) felvételében a basszus és a dobok ereje átütő, ám általában a felvétel erőszakos magas tartománya miatt a hangerőt csökkenteni kell, nehogy könnybe lábadjon a szeme. Ugyanez igaz Sam Cook Bring it On Home To Me (2003 Portrait of a Legend ABKO 060249807446) számán. A Nova V hangfalakkal hallgatva ezeket garantáltan el fogja nézni az édességet, sőt, hangerő csökkentés nélkül fogja végig hallgatni a felvételeket.

 

 

Hi-Fi News ítélet:

A luxus kivitelű Olympica Nova V kulturált, szinte bársonyos hangon szólaltatja meg a muzsikát. Lenyűgöző a skála, a magas tartomány pedig kicsit lágyabb. A bemutató során esetleg elhagyhat némi szikrát, vagy karaktert, de cserébe a hangja soha nem lesz karcos, vagy fülsértő. Ha hosszan hallgatható nagyszerű hangzást keres, kérjen időpontot a Nova V bemutatójára.

Stealth Ultraflex:

A reflex kamra a Helmholtz rezonanciát kihasználva levegőt áramoltat a kicsatoló nyílásokon keresztül, így javítja a mély átvitelt, ráadásul a port és a hangszóró egy fázisban dolgozik. A reflexiók növelik az érzékenységet és csökkentik a torzítást, de ugyanakkor a kicsatoló csövön átáramló levegő turbulens mozgása saját hangot generálhat nagy hangerősségen. A jelenség hasonló az orgona síp működéséhez. A Sonus faber szabadalmaztatott Stealth Ultraflex rendszere és a Para-aperiodikus (gyakorlatilag rezonancia mentes) rendszer ezt képes megszüntetni. A hátlapon teljes magasságban végigvonuló alumínium profil foglalja magába a kicsatolást, amely nem tengelyirányú, és belül csillapító anyaggal van bevonva. A gyártó tájékoztatása szerint ezzel csökkenthető a kabinet mérete.

 

 

Keith Howard

Mérési eredmények:

Az Olympica Nova V a sorozat legnagyobb tagjaként 90 dB érzékenységgel, és 4 ohm névleges impedanciával rendelkezik a gyártó adatai szerint. Az érzékenység egész pontos, mert 89,9 dB-t mértünk 1 méterről 2,83 V rózsazajjal. A minimális impedancia modulus 2,8 ohmos értéke viszont kicsit alacsonyabb a gyári adatnál 14,3 kHz-en. Az EDPR (ekvivalens csúcs disszipációs ellenállás) 7,6 kHz-en mért 1,5 ohmos relatív alacsony értéke nem zavaró, hiszen ilyen magasságokban már a zenei tartalom korlátozott mértékben van jelen.

 

 

A fentiektől eltekintve az EDPR spektruma kiváló. 2 ohm 35 Hz-en és 2,6 ohm 826 Hz-en értékek között változik. A Nova V tehát könnyebben meghajtható, mint gondolná. A frekvencia átvitel görbe enyhe emelkedést mutat 4 kHz-től, ezért ezeket a hangfalakat kicsit kifelé kell fordítani a hallgatási pozíciótól, hogy megmaradjon a tonális egyensúly. A legnagyobb hibaérték +/- 4,8 dB és 4,4 dB ami jó elhelyezéssel 3 dB alá csökkenthető. A párba válogatás+/- 1,7 dB de csak a 2,1 kHz közelében, amúgy a kiváló 1,0 dB az átlagos érték.

 

 

A kabinet vízesés ábrája 1,2 kHz-en 2,3 kHz-en és 3,8 kHz-en mutat némi rezonanciát.

 

 

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció