Menu

Cart

Alapmodell - Cyrus One erősítő teszt

 

A Cyrus One erősítő HD változata nagyjából 2 éve járt nálunk és kivívta elismerésünket. Az “alapmodellnek” nevezhető One elméletben csak pár szolgáltatással és néhány digitális áramkörrel nyújt kevesebbet, azonban jelenleg lényegesen kedvezőbb árcédulát kapott, mint a HD modell.

 

 

A Cyrus One modell azért került a látóterünkbe, mert a forint gyengélkedésével arányosan emelkedő árak mellett, szinte már nevetségesen olcsónak tűnik, a korábban már tesztelt One HD modell árazása mellett. A két típust csak a digitális áramkörök és csatlakozások lehetősége, illetve azok hiánya különbözteti meg, hangjukban elméletileg nincs különbség.

 

 

 

Ez utóbbi dolog keltette fel leginkább az érdeklődésünket és adta tesztünk apropóját, mivel a One HD modell árcédulájára, amelynek hangját korábbi tesztünkben igencsak megszerettük, jelenleg több, mint kétszer nagyobb összeg került, mint a One mellé.

 

 

 

 

Megjelenés és szolgáltatások

 

 

 

A One első ránézésre semmiben nem különbözik a sorozat drágább darabjaitól. A jellegzetes “cyrusos” forma és a méretek megmaradtak és az előlap megjelenése is megegyezik a többi One erősítővel. A frontoldalt két, az előlap méretéhez viszonyítva hatalmas tárcsa uralja, melyek közül az egyikkel az aktuális forrást, a másikkal a hangerő szintjét állíthatjuk be.

 

Kijelző a One esetében sincs, de van helyette a One HD-nél már megismert LED sor /LED félkör, ahol a világító diódák a bemenetválasztó és a hangerő méretes tárcsái mellé kerültek. A megjelenés elsőre furcsa lehet, de leginkább letisztult és egyszerű, ami a legtöbb esetben inkább előny, mint hátrány. A körívben elhelyezett LED-ek a bekapcsológomb megnyomása után itt is életre kelnek és a modern autók kilométer óra-egységét idéző fényjátékba kezdenek. A LED-ek fényjátéka ez esetben is látványos, ami különc egyediséget biztosít a Cyrus One-nak is.

 

A fényes fekete előlap alsó részének bal oldalán kapott helyet a bekapcsoló gomb, a másik oldalon pedig a fejhallgató aljzat található. A front oldal további érdekességet azonban nem tartogat, így az erősítőt megfordítva a hátoldalt kezdjük vizsgálni. A hátlapon szokásos analóg ki- és bemenetek mellett egy pár pre-out kimenet, egy AV jelölésű “by-pass” bemenet, egy MM phono csatlakozó, egy mini USB port, a 230V-os aljzat és a hangszórók csavaros/banándugózható termináljai kaptak helyet.

A csatlakozókkal kapcsolatban két dolgot mindenképp ki kell emelnünk. Az egyik az, hogy a One pre-out kimenetére aktív sub is köthető, így egyszerűen 2.1 csatornára bővíthető. A második az, hogy az AV bemeneten keresztül a One végfokerősítőként is használható, ami jelenlegi árazása mellett, sok házimozi rajongó számára lehet opció rendszerének bővítésére, minőségének javítására.

A hangszórókimenetekből két párat találunk, melyek kettős kábelezésre nyújtatnak lehetőséget, kettős erősítésre azonban nem. A tápkábel cserélhető, a firmware frissítésére pedig egy micro USB aljzat kínál lehetőséget.

 

 

 

 

A külső után a belsőt vettük szemügyre és ismét csak “online”, mert a ONE -t sem szereltük szét, de a képek alapján a belső felépítés ez esetben is példaértékű. Hatalmas toroid transzformátor, 750W áramfelvétel, minőségi alkatrészek, egymástól elkülönített áramköri részek és rövid jelutak jellemzik az egész megépítettséget. A gyári leírásokat olvasgatva kiderül, hogy az erősítőbe ugyanazt a D osztályos hibrid végfokok került, mint a One HD esetében és az A/B osztályos fejhallgatóerősítő-modul, továbbá az aptX HD Bluetooth vevő is maradt.

 

A ONE mobileszközökről is könnyedén kezelhető. Ez egy jó dolog, mert a mellékelt távvezérlő nem igazán nevezhető komoly darabnak, de az alkalmazás szerencsére teljesen képes kiváltani a használatát. A ONE applikációja pofon egyszerű, jól kezelhető, gyors, kényelmes és a készülék minden funkciója könnyen elérhető. Ilyen alkalmazás mellett valóban nem hiányzik a hagyományos távvezérlő.

 

A Cyrus One szolgáltatásainak felsorolása nagyjából itt véget is ér, azonban a gyártó egy Chromecast lejátszót is csomagolt a One mellé. Ezen részben meglepődtünk, mivel az alacsony árhoz nem igazán szoktak még ajándékot is adni, részben pedig örültünk, mert a Chromcast egyszerűsége jól illik a One (és a Cyrus) filozófiájához.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

 

 

Az ismerkedést követően nem maradt más hátra, mint a Cyrus One zenei képességeinek megismerése. Ehhez hosszabb válogatást követően egy pár KEF Q 350 hangsugárzót fogtunk be, a jó ár/érték arány és hangminőség maximalizálását szem előtt tartva.

 

A hangszórókábelek az Inakustik középkategóriájából érkeztek, a gyári tápkábelt egy minőségi darabra cseréltük. A forrás szerepét először mobilunk töltötte be Bluetooth kapcsolaton keresztül, majd a Chromecast lejátszóra váltottunk, végül pedig egy Bluesound Node 2i-t kötöttünk a Cyrus One elé. Zenéink közé bekerült kedvenc Yello, Karen Souza, Faithless és Havasi albumunk, de volt némi Metallica, Placebo, Dj Szatmári és Jucus is, hogy a lehető legteljesebb képet kaphassuk tesztalanyunkról.

 

A KEF Q350 most is ugyanolyan testes megszólalást produkál, amin a One HD tesztjén is meglepődtünk. Nem egy alkalommal hallottuk már ezeket a hangsugárzókat, de eddig ilyet még csak a nagyobb Cyrus erősítő tesztjén tapasztaltunk. A megszólalás levegős, de egyben testes, nyugodt és részletes, bár kissé fedett és a tér sem annyira kiterjedt, mint azt szeretnénk. A negatívumok azonban nem a One hibái, hanem a CD minőséget ígérő Bluetooth kapcsolaté, mivel a mellékelt Chromecast lejátszóra váltva eltűntek az “anomáliák”.

 

A Chromecast segítségével kipróbáltunk több különböző minőségű forrásanyagot is, azokat az MP3-tól a FLAC-ig váltogatva és annak ellenére, hogy a különbségek jól hallhatók voltak a minőségi lépcsők között, még a leggyengébb 128-as MP3 esetében sem találtunk komolyabb kivetnivalót a megszólalásban, a tömörített formátum eredendő hibáit leszámítva. Annyit azonban meg kell jegyeznünk, hogy a Bluetooth átvitel hangja, az aptX ellenére is nagyjából a tömörítettebb MP3 forrásanyag minőségét éri el, ezért a minőségi vezeték nélküli használathoz legalább a mellékelt Chromecast lejátszó és tömörítetlen forrásanyag hasznalatát javasoljuk.

 

 

 

 

A Node 2i hálózati lejátszójára váltva újabb minőségi ugrás következik a Chromecast után. A tér a helyére kerül, a testesség mellett a részletesség nő, a színpad valósabb, háromdimenziós helyszínné változik, a mélyek pedig feszesebbé válnak. Igaz itt már a lejátszó az erősítő árával vetekszik, de a kapott produkció is ehhez mérhető, mivel a Cyrus One ezzel az előadással több, nálánál sokkal drágább erősítőt is könnyedén maga mögé utasíthatna.

 

A hangszerek és a zenészek pozíciói pontosak, a térábrázolás egészen precíz, az apró neszek és zajok jól hallhatóak, valahogy minden élettel telibb, mint korábban. A remek hang mellett azonban a teljesítményre sem lehet panasz, mivel a One már fél hangerő környékén is komoly bulihangulatot varázsolt teszthelységünkbe, ami alapján szintén tudjuk ajánlani AV-erősítők és AV-processzorok mellé is.

 

Összefoglalás

 

AV-Magazin: AJÁNLOTT

 

Tesztünk után hosszasan beszélgettünk a Cyrus One-ról és arról, hogy azt pontosan hová is pozicionálta a gyártója. Hangja és ereje szinte teljesen megegyezik a drágább HD változat képességeivel, mindössze szolgáltatásokban és digitális áramkörökben marad el tőle. A mellékelt Chromecast lejátszóval már képes volt megmutatni képességeinek jelenős részét, a Bluesound Node 2i-vel pedig a nálánál jóval drágább erősítők szintjére lépett.

 

Mivel hangjában és erejében mi nem fedeztünk fel egyértelmű különbséget a One HD-vel összevetve, ezért a One szerintünk egy kiemelkedően jó vétel azok számára, akik nem igénylik a beépített digitális áramköröket. Azonban a One jelenlegi ára még a tesztünk alatt hozzápárosított Bluesound Node 2i-vel sem éri el a One HD árát, így pedig a Cyrus One és a Node 2i párosa egy sokkal jobb vételnek minősül szerintünk, ezért a Cyrus One kiemelt ajánlásunkat élvezi.

 

Listaár: 379.990,-Ft

 

Akciós ár: 214.990,-Ft

Forrás: AV-Magazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció