Menu

Cart

LUXMAN CL-38UC ELŐ- ÉS MQ88UC VÉGERŐSÍTŐ

 

Alig akad néhány hasonlóan nagy múltú márka, amely ilyen szeretettel és hozzáértő módon ápolja hagyományait. A frissen megjelent CL-38uC elő- és MQ-88uC végerősítő készülék-együttes a Luxman 1969-70-es gyártási ciklusában sikeres CL-35 és MQ-60 erősítő-modelljein alapul. A Luxman a piaci helyzetre rugalmasan reagáló gyártó, szorgalmasan tervez különböző magas elvárási szinteknek megfelelő termékeket, talán egy kisebb, de hálás ügyfélkörnek szállít. A jelenleg felmerülő kérdés, hogy a nosztalgikus jellegű új típusok csak a múltidézés miatt tetszenek, vagy megfelelnek a modern igényeknek is?

Frekvenciamenet: 10 Hz – 70 000 Hz (-3,0 dB) phono: 20 Hz – 20 kHz (± 0,5 dB)
Teljes harmonikus torzítás: 0,006% (1kHz)
Jel-zaj viszony : (IHF-A): phono: MM 68dB, MC 63dB, vonal: 100dB
Méretek: 440 x 169 x 307 mm
Tömeg: 13.3 kg
Ár: 4 465 EUR


A Luxman vezetői tudják, hogy a vásárlók értékelik a hagyományos formatervezési vonásokat. Az új erősítő-páros diszkrét bája első látásra szerelem. Az előerősítő, fa kávában, gyönyörűen „régimódi” kapcsolókkal elkápráztatja a retro-kedvelőket. A klasszikus előlap kialakításának, a gombok és karos kapcsolók gondos kiválasztásával funkcionálisnak, de ugyanakkor gyönyörűnek is kell lennie. A készülék fémből készült házának belseje minden irányba árnyékolt.

 

 

A CL-38uC modell alumínium előlapján frekventált helyen, de a kezelés logikáját követő pontjaiban, mindkét oldalon négy, jellegzetes karimájú vezérlőgomb található. Az előerősítőben a hangerő-szabályozást hagyományosan egy motoros potenciométer végzi. A mély és a magas hangok vezérléséhez kapcsolható kiemelési/vágási frekvenciákon működő hangszínszabályzók lehetővé teszik a hallgató számára, hogy a jelet a kívánt tónus-karakterre finomítsa.

 

 

Az öt bemeneti csatlakozás magában foglal egy phono, négy nagy-szintű és egy szimmetrikus (XLR)bejáratot. A Luxman CL-38uC előerősítő elektroncső-alapú MM / MC egy eredeti megoldású phono-szakaszt kínál. Az alacsony- és a magas kimenetű mozgótekercses hangszedők jelének fogadására a bemenetek mindegyikének független MC transzformátora van, és az MC impedancia kapcsolóval választható. Az invertálható XLR-bemenet külön transzformátorokkal rendelkezik, javítva az integrációt más csúcskategóriás berendezésekkel.

 

 

A mágneses fluxus-szivárgás megakadályozásának és a zaj kiküszöbölésének érdekében a toroid teljesítmény-transzformátornak és a fojtó-transzformátornak integrált árnyékolt tokjai vannak. A CL-38uC minden erősítési szakaszban a cég saját szabadalommal védett SRPP (Shunt Regulated Push Pull) áramkörét használja.

A Luxman saját, kiváló minőségű transzformátort és blokkoló kondenzátorokat használ. Az áramköri topológiában alkalmazott nyolc darab kettős trióda (3 x ECC83S / 5 x ECC82) a szlovák JJ Electronic (Szlovákia) üzeméből származik. A csöveknek, rendeltetésszerű működtetés esetén, könnyedén el kell viselni két évtizedet. A Luxman a csöveket a phono-, a hangszínszabályzó és a fő erősítő áramkörökben SRPP elrendezésben használja, amelynek célja egy különösen alacsony kimeneti impedancia előállítása, két cső soros csatlakoztatása révén egyidejűleg. A további alkatrészek egyes elemei (nagyfeszültségű, polipropilén film-kondenzátorok) a Nichicon-tól származnak, ami nagyon fontos a következő, kimeneti szakasz vezérléséhez.

 

 

A MQ88uC teljesítményerősítő különösen tökéletesen hasonlít híres őseire. Más gyártmányoktól eltérően az MQ-88uC méretei viszonylag kisebbek, kompakt kivitelt sugall.

 

 

Az áramellátás kulcsa egy EI-magos teljesítménytranszformátor, valamint a nagyon nagy kapacitású kondenzátorokkal kivitelezett szűrés. A kimeneti fokozatot a KT88 csövek kvartettje biztosítja, amelyek A/B-osztályban, push-pull konfigurációban működnek. A két JJ Elektronik KT88 típusú trióda megosztja a munkát csatornánként, mindegyiket a Mullard ECC82 / ECC83S párja hajtja meg. A végerősítő elegendő teljesítményt szolgáltat az átlagos érzékenységi értékkel rendelkező hangsugárzók részére. Kétszer 25 Watt folyamatos teljesítmény 4, 8 vagy 16 Ohm impedancia-terhelés esetén.
A két kimeneti transzformátor OY15 típusú modellek, amelyeket kizárólag a Luxman gyárt, hermetikusan be vannak burkolva egy speciálisan erre a célra kialakított öntött alumínium házba. A figyelmes szemlélő megtalálja a Luxman címkével ellátott kondenzátorokat, amelyek különleges előírások szerint készültek. Ezek az alkatrészek különösen fontos szerepet játszanak a tonális koordinációban. Mivel egy kimeneti fokozat már csaknem 850 millivolt feszültséget is elér és maximális szintet nyújt, a végerősítő egy CD-lejátszóval teljes mértékben meghajtható. Ekkor kapcsoljuk be a bemeneti szint vezérlését.

 

 

Minden egyes készülék egy végső ellenőrzésen megy keresztül. Az összeszerelést követő 48 órát egy bejáratási folyamat tölti ki, utána következik a csomagolás, aminek hosszú úton kell biztonságot nyújtani. Vizsgáljuk meg hangzásukat – még akkor is, ha úgy tűnik, hogy közvetlenül a múltból jöttek!

MEGHALLGATÁS
Egy mondatban kifejtve ez az erősítő-együttes lenyűgöző hang-plasztikát, sebességet és a muzsika homogenitását közvetíti, egyedülálló módon megőrzi a hangképek természetes jellegét. A Luxman „luxus-hang” fantasztikus jelenlét-érzettel, aprólékos textúrával és meghatározó zenei lendülettel rendelkezik. Állíthatjuk, hogy ez a készülék-összeállítás nagyon tetszik, viszont álljon itt egy fontos „paraméter”, amit nem tudunk mérni, és ez a muzsikában rejlő érzelem kifejezése!

Jellegzetesen elektroncsöves japán hangzás – már hallom is az előítéleteket. Ami a gyorsaságot és az erőt jellemzi igen, de ha nem tudnánk, hogy japán és csöves a berendezésünk, biztosan jobban értékelne a csatornák közötti áthallási csillapítás kiválósága, hiszen ennek záloga a hangzástér élethű ábrázolása. A részletező-képesség pedig megmutatja az egy hangszer több hangszer viszonyát, a Luxman ezt fáradhatatlan dinamikával teszi. A fő hangzótól – ami beszéd, ének vagy hangszerszóló lehet – elválik a háttérben zajló hangesemény, mégpedig olyan részletességgel, hogy annak térbeli viszonyait is érzékelhetjük, egészen pontosan differenciálni tudjuk az előtérben zajló eseménytől. Minden felvételen más és más a hangszínpad, más az egyes hangszerek rajzolt aurája.

Egészen lineáris középtartomány és a szépen csengő, telt, kiegyenlített magas hang megvalósítása, igazi atmoszféra-teremtő képességgel van megáldva. A harmonikus gazdagság kellő mértékben kiterjesztett, a hangzást egyfajta koherencia és a természetes egyensúly jellemzi. Ezek mind fontos jellemzők, mert a jó zenei rendező a hangmérnököt a valóságos terek rögzítésére instruálja – tehát ha, jó a felvétel, akkor a hű reprodukció érdekében, az elektronikáknak is könnyebb a dolguk. A Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő mutatja a műfajok sokrétűségét, a hangszerek játékán keresztül érzékeltetett mondanivalót, együtt a hangszeres játékosok professzionális tudásával, készségével.

Az erősítő összeállítás szemléletesen rajzolja az éppen játszó hangszer térbeli helyzetét, a részletekre óriási a figyelem. A rendszer dinamikusan, rendkívül könnyedén hajtja végre a muzsika lüktetésének bemutatását. Ugyanakkor világossá válik, hogy a készülékek rendkívül közel állnak az általuk kitűzött célhoz, ez a fáradtság nélküli zenehallgatás. A kategóriában szokásosnál élénkebben hangzik az alsó három oktáv, kiterjedtebb és „valódi” háromdimenziós hangszínpaddal mutatja be a mély hangok tengerét. A frekvenciamenet alsó végének varázsa nagy csábító, még az erősítettlen hangszerek esetén is rendkívül meggyőző. A basszusgitár futamai majdnem olyan erősek, mint a középső és a felső hangtartomány. Ismét a jó értelemben van meg az egyensúly, a harmonikus felépítés. Ragyogó ötszöget alkotva sikerül a hangképet strukturálni.

A torzítási érték még a végteljesítmény elérésekor is alacsony marad. Jó a csatorna elválasztás és széles spektrumú a jel-zaj arány. Reméljük, ma egyetlen hifi-rajongó sem gondolja, hogy egy korszerű elektoncsöves erősítőnek mindenképpen meleg és lágy hangzásúnak kell lenni!Tapasztalatunk szerint a tonalitás, a tranziens válasz és a képalkotás nyújtott élvezetes hatást. Új mélységgel és térbeliséggel hallgathatunk zenét.

Az „erőművek” nagy hangerejének megvannak az előnyei, de az elektroncsöves erősítők kedvelői, (általában a hangzás „tudósai”) szemében a puszta erő alárendelt szerepet játszik. Egy tranzisztoros erősítő képes nagyon simán, semlegesen és kellemesen szólni, de semmiképpen sem hasonlítható össze azzal a hangzási többlettel, bájjal és karakterrel, amire egy elektroncsöves meghallgatásakor koncentrálunk. A hangzás nemcsak valóságosnak tűnik, hanem a hallgatóhoz közelebb hozza a zene érzelmi aspektusait. Ez egy olyan eredmény, amelyet a CL-38uC elő- és a MQ-88uC végerősítő hangsúlyozva műfaji függetlenségét könnyedén tálal. Ergo: egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy az elektroncsöves erősítők büszke tulajdonosai örömmel lecserélnék készülékeiket tranzisztoros integráltra. Éppen ellenkezőleg!

A teszt lezárultával úgy éreztük, hogy a cég által kijelölt különös figyelmet érdemlő három pont teljesül. Először is a természetes és őszinte hangzás, másodszor a tonális gazdagság, harmadszor a hangzás egyensúlya az adott árért érték. A Luxman CL-38uC elő- és MQ88uC végerősítő rendszere kifejező-képességével a hallgató érezheti azt a szenvedélyt és az energiát, amelyet a zenészek a mű eljátszásakor létrehoznak.

KONKLÚZIÓ
A Luxman, az SQ-5A vákuumcsöves integrált erősítő 1961-es bemutatása óta, szünet nélkül folytatja az elektroncsöves erősítők gyártását. Számos olyan modellt készített, amelyet a világ nagyra értékel és az elégedett zenehallgatók – még a megjelenésük után évtizedekkel is – szívesen hallgatnak. A CL-38uC és az MQ-88uC modellek ötvözik a Luxman történetét, a csöves-erősítők gyártása során megszerzett hagyományos tudást és készségeket. A Luxman készülékei kulturális örökségből származó termékek. Magas fokon képviselik a gyártó hitvallását, a megtestesült értéket. Eredeti megjelenésük melegítik a szívet, míg a korszerű technológia időtlenül érvényes hangzást nyújt.

A Luxman vákuumcsöves páros csatornánkénti 25 Watt kimeneti teljesítménye kellemes meglepetést szerez az energikus hangzással és a nagy impulzusok megjelenítéséhez kellő tartalékaival. A KT88 csövek és a Luxman OY15 transzformátorok minősége hozzájárul a teljes frekvenciamenet kontrolljához, a hangsugárzók gond nélküli vezérléséhez. A megfelelő hangsugárzók alkalmazásával az MQ-88uC sztereó erősítő tökéletes szinergiát mutat.

A rajongóknak nem kell magyarázni, de a most ismerkedők is könnyen meggyőzhetők saját meghallgatási élményük alapján. Ez a Luxman erősítő-összeállítás bemutatja milyen is az életszerű hanghatás, a muzsika a referencia-szintű frekvenciatartásban és a temérdek felharmonikus bemutatásában észlelhető.

Pro
+ a külső és a belső térben rend és szimmetria uralkodik
+ rövid úton erősödik a jel
+ a kiváló minőségű, egymáshoz válogatott alkatrészek
+ a konstrukció kézimunka

Kontra
– a két készülék arculata egy kissé eltér egymástól

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció