Menu

Cart

PRO-JECT T1 PHONO SB – Minőség elérhető áron

A Pro-Ject Audio az új T1 belépőszintű audiofil lemezjátszó sorozatával azt a vásárlóréteget szólítja meg, aki nem engedheti meg magának, hogy sok pénzért vásároljon, de azért szeretne igényes, jó minőségű zenét hallgatni.

 

 

A T1 lemezjátszó három változatban készült, így mindenkinek csak azért kell fizetnie, amit valóban használ. A három változat a kimeneti rendszerében és a sebességváltás módjában különbözik egymástól. A T1 phono kimenettel rendelkezik és a fordulatszámváltás manuálisan szíj-átdobással történik. A T1 Phono SB phono és vonalszintű kimenetet is kapott, a sebességváltást elektronikusan a motor fordulatszámának megváltoztatásával oldották meg. Végül a T1 BT phono és vonalszintű kimenetet kapott és képes Bluetooth jelfolyamban is elküldeni a kimeneti jelet. A fordulatszám váltásához itt is a meghajtószíj átdobása szükséges.

A Pro-Ject az új sorozat kialakításánál a korábbi lemezjátszóiban már alkalmazott, bevált és újonnan fejlesztett elemeket használt. Megjelenése letisztult, egyszerű a funkciót nem szolgáló díszítésektől mentes. Automatika nincs beépítve, minden használt modul a jó hangminőséget szolgálja. A modellek három színben készülnek dió, selyemfényű fehér és fényes fekete bevonat választható. A további jellemzők mindhárom modellváltozat esetében azonosak, hozzánk a T1 Phono SB változat érkezett tesztelésre.

Felépítés


A lemezjátszó alaplapja (chassis) egy egyszerű 18 mm vastag MDF lap, ami a hozzánk került lemezjátszó esetében fehér, selyemfényű bevonatot kapott. Egy darabból alakították ki és nem tartalmaz műanyag részeket. Az MDF lap sűrűségénél fogva kevésbé érzékeny a környezetből származó nemkívánatos rezgésekre. A motornak a lemeztányér-csapágynak és a hangkar rögzítésének, valamint az egyéb elektronikai elemeknek a helye az MDF lapból precíz, CNC megmunkálással lett kivágva. Azon túl, hogy a kimart üregek helyet biztosítanak a szerkezeti elemek elhelyezésére, az állóhullámok kialakulását is gátolják. Az alaplap három rezgéscsillapító gumi-műagyag kompozit lábon nyugszik, melyeknek alsó felülete filccel bevont. Mindez megakadályozza, hogy a környezet alacsony frekvenciás rezgései a lemezjátszó alaplapjára jussanak. A három láb ugyan stabil állást biztosít, de mivel nem állítható a magasságuk, ügyelni kell rá, hogy a lemezjátszót vízszintes felületre helyezzük.

Újdonság


Új elemként jelenik meg az egyik oldalán homokfúvott üveg lemeztányér. Az üveg lemeztányért korábbi lemezjátszó típusaiban nem alkalmazta a Pro-Ject. A lemeztányér 8 mm vastag, 1,3 kg tömegű és tökéletesen sík. A viszonylag nagy tömegű lemeztányér és az elektromos fordulatszám szabályozás együttesen valósítják meg, hogy a nyávogás és a periodikus magashang ingadozás legmagasabb értéke, csupán 0,25% legyen. Az üveg tányért a gyártó a „zero-rezonance” jelzővel illeti, ami hihető is. A lemeztányér egy jó minőségű fekete filc lemezalátétet kapott, ami eredményesen gátolja meg a lemezek statikus feltöltődését és mechanikusan is megfelelő.

 

 

A meghajtáshoz a T1 Phono SB egy elektronikus fordulatszám szabályozású precíz váltóáramú motort kapott. Ez a meghajtási rendszer már a korábbi Pro-Ject lemezjátszókban bizonyított. A fordulatszám átváltása a Phono SB esetében elektronikusan történik, így csupán elegendő az alaplapon elhelyezett gombot megnyomni. A fordulatszám vizuális visszajelzése két db. a sebességváltó gomb fölött elhelyezett kék színű leddel történik.

 

 

A meghajtást egy gumi lapszíj továbbítja az újonnan tervezett lemezjátszó altányérnak, aminek tengelye egyben a lemezjátszó-futómű siklócsapágyának tengelye is. Maga a siklócsapágy az előbb említett tengelyből, ami edzett acélból készült, és egy bronz perselyből áll. Ez az összeállítás nagyon sima és zajtalan futást eredményez. A csapágy elemei ultrapontos 0,001 mm-es tűréssel illeszkednek egymáshoz, csakúgy, mint ahogy az a Essential III lemezjátszóban.

Hangkar-hangszedő


A sorozat mindegyik tagja 8,6 inch effektív hosszúságú merev, egy darabból álló egyenes alumínium karral szerelt. A kar csapágyazása ultra alacsony súrlódású, ami pontosabb nyomkövetést eredményez. A hangszedőtartó egybe van építve a hangkarral, ami szemben a ragasztott vagy szerelt változatokkal, nem okoz további rezgéseket. A Pro-Ject az Ortofon OM 5e mozgómágneses hangszedőt választotta, ami gyárilag felszerelt és beállított. Az Ortofon OM5-e eliptikus profilú tűvel szerelt eszköz, az ilyen metszésű tű sokkal előnyösebb a kör keresztmetszetű tűknél, mert jobb a nyomkövetés, kisebb a torzítás és kíméletesebben bánik a lemezekkel. Az ajánlott 17 mN tűnyomóerő is gyárilag pontosan be van állítva. Az OM-5 probléma nélkül cserélhető az OM10 vagy az OM20 típusokra. Ha valaki a csere mellett dönt, akkor az új hangszedőt, beszerelése után a mellékelt útmutató alapján be kell állítani.

 

 

Kimenetek


A Phono SB kimenetei átkapcsolhatók. Phono és vonalszintű állás között választhatunk. Ha a felhasználó rendelkezik jó minőségű phono előerősítővel, állítsa a kapcsolót phono állásba, ha nem, akkor a vonalszintű kimenetet tudja használni a beépített Pro-Ject által tervezett high-quality, phono előerősítővel. Természetesen, ha a vonalszintű kimenetet használjuk ez már nem igényli a phono kimenet használatakor szokásos RIAA korrekciót. Az Ortofon OM-5e, közvetlenül a phono kimeneten keresztül elegendő feszültséget ad bármilyen phono előerősítő meghajtásához.

Tartozékok


A Phono SB-hez kapunk egy 15V-os hálózati adaptert, ami a lemezjátszó számára az áramellátást biztosítja. Ezen kívül jár hozzá egy Connect It E magas minőségű phono RCA kábelt, ami fél-szimmetrikus rendszerű, azaz a jelet két függetlenül árnyékolt csavart érpárral vezetik, ami 10%-os fólia árnyékolással kiváló védelmet biztosít a külső HF zavarok ellen. Végül, a lemezjátszó egy enyhén füst színű átlátszó elegáns plexi fedőt kapott.

Használatba vétel


A lemezjátszó összeszerelése nem kíván különösebb szakértelmet, csak egy kis odafigyelést. Kicsomagolás után körülbelül 5 perc múlva már hallgathatjuk is kedvenc lemezünket. A teszteléshez a vonalszintű kimenetet használva, közvetlenül kapcsoltam a lemezjátszót egy Alesis referencia erősítőhöz, amivel két Dynaudio BM6 monitorhangfalat hajtottam. A kezelése nagyon egyszerű. A főkapcsoló bekapcsolása után a lemeztányér azonnal forogni kezd, és kikapcsolás után gyorsan leáll. Ahogy írtam automatikák és kényelmi szolgáltatások nincsenek beépítve, így a lemez lejárta után a hangkart manuálisan a helyére kell tenni.

 

 

 

Meghallgatás


Többféle zenével meghallgattam, A Pro-Ject LP válogatásai közül: Lyn Stanley – Lost in Romance, Mahler – „Feltámadás” szimfónia No. 2. Sorra került a DALI 5 tesztlemezzel is, amin mindenféle műfajból található minőségi felvétel. Az első benyomás a kellemes meleg hangzás, a frekvencia-menet teljesen kiegyenlített. A mélyek lágyak nem erőszakosak, a közepek kellő karaktert hordoznak, a magasak selymesek, egy pontos sem harsányak, nem kell sem több, sem kevesebb. A T1 mindenféle műfajt megfelelően játszik le. Nincs hiányérzete az embernek, részletekbe menően pontos.

Lyn Stanley lemeze a Pro-Ject korlátozott példányszámú audiofil kiadványa, 180 grammos nyomás, és 45-ös fordulaton kell lejátszani. A dupla albumáról a „My foolish heart” című dal megszólalásakor a zongora puhán szólalt meg szép sztereó térben felhangdús hangzással. Az zongorista differenciált billentésének apró hangsúlyaira az Ortofon OM-5e hangszedő jól reagál. Az ének igen részletezett, minden nüansz hallatszik. A jól reprezentált közepek szépen kiemelik a női énekhangot, ami a mélyebb fekvésekben is kellően telt. Az „s és sz” hangok jól hallhatók, de nem sehol tolakodók, természetes hatásúak. A bőgő és a lábdob együttese kellő alapot ad a zenének. A bőgő húrjainak rezgése szinte megszámolható. Ugyanerről az albumról a „What am I gonna do with a bad boy like you?” című számban egy harsona is megszólal. A rézfúvós vastag felhangdús hangja, a hangsúlyoknál picit megreccsen, nagyon élő hatású.

 

 

Mahler II. „Feltámadás” szimfónia szintén a Pro-Ject audiofil kiadványa, amit az Abbey Road Stúdióban maszterelték újra az eredeti DECCA szalagokról. Mindössze 2000 példány készült belőle. A felvétel igen széles dinamikatartományt ölel fel, az egészen halk pianissimo-tól a hatalmas fortissimo-ig. Ami külön erény, hogy a halk részek is szépen szólnak. Nem csak tiszták, de a terük is megmarad. A teljes szimfonikus zenekar hang-színpada nemcsak széles, hanem mély is. A zenekari szólamok jól szétválnak. Miközben az ütősök és rézfúvósok a színpad mélyén szólnak, jól hallatszik a leheletnyi vonós tremoló. Külön kiemelném, hogy a felvétel csodásan reprodukálja az énekesek Ileana Contrubas és Chrita Ludwig hangját. Szép tér és természetesség.

A Dali 5 LP kifejezetten alkalmas hangrendszerek tesztelésére. A felvételeket többnyire a híres koppenhágai Medley Studios-ban készültek az analóg technológia legjobb készülékein. Mozart „Cosi Fan Tutte operájából az „Il Core Vi Dono” az első lemez 2. oldaláról. A bariton Thomas Sigh hangja csodásan bársonyos. Az érzelmes élőadás, a kis dinamikaváltások, lágy vibrátók érzékletesek. Úgy halljuk, mintha előttünk állna az énekes. A harmadik lemezoldalon az „I’m Not Givin’ In a Thorbjørn Risager & The Black Tornado előadásában, ízig-vérig amerikai blues-zenét hallhatunk. A dinamikus ládob-basszus ritmus-szekció kemény, jól megfogott. Az erőteljes alap mellet a többi hangszer is hibátlanul részletezetten szólal meg. A karakteres férfi ének a középtartományban, jól hangsúlyt kap. Végül említem meg, ugyancsak a Dali 5 LP-ről a „Summer in the City” című dalt, Rhino előadásában. Kevés hangszer, szellős hangszerelés. A hangszerek térben jól helyezkednek el a széles színpadon. A dobok kemények a vokálok puhák, szélesek. A színpad mélységében is részletezett.

Összegzés


A Pro-Ject T1 Phono SB lemezjátszója egyszerű felépítésű készülék. Gyárilag be van állítva, összeszerelés után azonnal használatba vehető. Az építési minőség precíz, megfelelő, minden jól rögzített. A készülék könnyen kezelhető. Csak az van rajta, ami a jó hanghoz kell: megfelelő futómű és jól összeillő hangkar-hangszedő együttes. Az Ortofon OM-5e hangszedőnek meleg, szépen kiegyenlített hangja van. Ha valaki nem elégedne meg az egyébként kiváló hanggal a hangszedő cserélhető kompatibilis típusra. A beépített Phono előerősítő kiváló hangú, ennek ellenére a phono kimenet lehetőséget ad rá, hogy másik phono előfokkal is használjuk. A lemezjátszó ár érték aránya kifejezetten jó. A Pro-Ject, a T1-ből kihozta a maximumot. Valóban jó minőséget kapunk kimondottan jó áron.

(Brindzik József)

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció