Menu

Cart

McIntosh MA352 - Blog Son bemutató

A mai bemutatóban a McIntosh MA352 analóg integrált erősítővel foglalkozunk. Hibrid technológiája az elektroncsöves előerősítést és a félvezetős végerősítést ötvözi, pont, mint a kisebb MA252, amit néhány hónapja volt szerencsénk meghallgatni. A 200 Watt 8 ohmos teljesítményével az MA352 duplázza a kis testvérének erejét. Ígéretes a műszaki adatokban szereplő nagyon alacsony torzítás érték is. 8750 eurós árával vajon hogy képes a wattokat zenei érzelemre alakítani? Ezt fogjuk kideríteni ebben a bemutatóban.

 

 

A gyártó rövid bemutatása

A McIntosh Laboratory egy amerikai Hig-End gyártó, amit 1949-ben alapított Marylandben Frank McIntosh. A cég legendás készülékeit kézzel építik a Binghamptonban található gyárukban. Az ikonikus türkiz színű VU műszer mára az egész világon ismert. A Gyártó történelme egybe forrt a zene és a popkultúra történelmével. Olyan eseményeken végezték a hangosítást, mint például Lyndon Johnson elnök beavatási beszéde, de ők voltak a hang a legendás Woodstock fesztiválon, és ők építették Wall of Sound-ot is.

Az ötvenes évek:

A cég 1949-ben alakult meg Maryland-ben, Silver Springben. A kezdetekben csak egy volt a cégek közül, akik a háború utáni Amerikában megpróbálták megvetni a lábukat a piacon. Néhány gyűjteményben még mindig megtalálható a McIntosh 50W-1 végfok, ami a cég első erősítője volt.

 

 

Aztán 1954-ben az MC30 és MC60 erősítők voltak az első darabok, amelyek króm alvázra épültek. Ez a design azóta kíséri végig a termék kínálatot. Napjainkban már polírozott rozsdamentes acélt használnak, amely ugyanolyan tartós, de sokkal kevésbé sérülékeny.A 65 évvel ezelőtti MC30 megjelenésében tényleg hasonlít a most futó modellekhez. A maga idejében rendkívül sikeres darab volt.

 

 

A gyors fejlődésnek köszönhetően a McIntosh hamar kinőtte a gyár méretét. Hogy utat adjanak a fejlődésnek, a Binghampton Chamber street 2 alatti címen nagy építkezésbe fogtak. A cég a mai napig itt található, de természetesen azóta több új épületet is felhúztak.

A fénykép az 1952-ben kezdődő építkezést mutatja be.

 

 

1957-ben mutatták be első AM/FM rádiójukat MR55 néven. A termék gyorsan piacvezetővé vált

 

 

A hatvanas évek:

A McIntosh a hatvanas évek modelljeiben mutatta be először a háttér világítású front panelt. A korszakot az azóta ikonikussá vált MC225, MC240 vagy az MC275 jellemzi. A fénykép az MC240 kézi szerelés munka állomásokat mutatja be

 

 

A folyamatos piaci erősödés meghozta az elismeréseket is. 1969-ben felkérték a céget a Woodstock fesztivál hangosítására. Ez történelmi fordulat volt nem csak a zene, de a cég életében is.

A hetvenes évek:

A cég folyamatosan fejlesztette a termék palettáját, és új kategóriákat mutatott be. Megjelent az első McIntosh hangfal, amely jól kiegészítette az erősítő és rádió tuner kínálatot. Ekkor vált a márkanév védjegyévé az üveg front panel, és a kék műszer. 1972-ben jelent meg az MR78, amely újra írta az akkori FM rádiók teljesítményét. Az audió piac többi részvevőjének is fel kellett venni a kesztyűt, nem maradt más választásuk, mint a fejlesztés.

 

 

1974 március 23, Grateful Dead, San Francisco Cow Palace. A képen a Wall of Sound látható. Összesen 48 darab McIntosh MC2300 erősítő szolgáltatta a 28.800 wattnyi teljesítményt, amely 586 darab JBL hangszórót, és 54 darab Elektrovoice magas sugárzót hajtott meg.

 

 

A nyolcvanas évek:

Az 1980-as évek új kihívásokkal, és új lehetőségekkel szolgáltak. Annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is növelni tudják a gazdasági válság ellenére az eladásokat, a McIntosh folytatta a fejlesztéseket, hogy új piacokat hódíthasson meg. Az 1980-ban bemutatott MC2500 valódi erőmű volt, amely 2×500 Watt teljesítményre volt képes 1 ohm, 2 ohm, 4 ohm, vagy akár 8 ohm terhelő impedancián. Gyakorlatilag bármilyen hangfal típust képes volt meghajtani.

 

 

Ezzel párhuzamosan a nyolcvanas évek elején jelent meg az XRT20 hangfal. A McIntosh R/D vezetője, Roger Russel által tervezett három-utas design két darabból állt. Két darab 12 inches mély, egy 8 inches közép, és 24 darab 1 inches magas sugárzó volt a két dobozba beépítve.

 

 

A kilencvenes évek:

 

 

Az 1940-es években a McIntosh nyitott az autóhifi, és a házimozi piac irányába is. A fenti képes egy 1994-es installációban látható három erősítő, amelyek közül kettő sztereó hajtotta a front és hátsó hangfalakat, egy monoblokk pedig a mélysugárzót. Kicsit később mutatták be a C39 Audio Video Control Center THX minősítésű előerősítő készüléküket. A multicsatornás erősítésre az MC7106 6-csatornás erősítőt, és a HT sorozatú hangfalakat dobták piacra.

 

 

A kétezres évek:

A 2005-ös CES (Las Vegas) kiállításon bemutatott McIntosh Reference szériás hangrendszer látható a képen.

 

 

Ebben az évtizedben folyamatosan bővítik a jármű audió rendszereket, és a Harley Davidson, a Ford és a Subaru gyárnak is szállítani kezdenek. A McIntosh MT10 lemezjátszót 2007-ben mutatták be.

 

 

Aztán a cég fennállásának 60 éves jubileumára 2009-ben kiadták az első kompakt all-in-one rendszerüket, amely CD/SACD, AM/FM tuner, elektroncsöves előerősítő, R-vasmagos trafóval épített tápegység kombináció volt. 2×75 watt kimeneti teljesítmény hajtotta a 2-utas hangfalakat. Az MXA60-ban minden fontos funkció egyesült egy ultra kompakt formában.

 

 

A kétezer-tízes évek:

Hét évtizednyi aktivitása során a McIntosh jelentőset lépett előre a digitális formátumok, és a dematerializált zenék lejátszása terén is, amit a McAire vezeték nélküli hangfalukkal demonstráltak. Az AirPlay kompatibilis eszköz USB csatlakozáson keresztül is képes a zenék lejátszására. D-osztályú erősítője 3×30 wattra képes.

 

 

Ezt követte az RS200, amelyben 650 watt erősítés hajt nyolc beépített hangszórót. DTS Play-Fi, AirPlay 2, WiFi (DLNA), és Bluetooth kompatibilitás. Emellett a HDMI bemeneten keresztül a TV készülékek ARC kihangosítása is lehetséges. A készülék külső dekóderként számítógéphez csatlakoztatható

 

 

70 év innováció:

2019-ben ünnepelte a McIntosh a 70 éves jubileumát. Az amerikai gyártó erre az alkalomra új sztereó erősítőt mutatott be MC2152 néven. 2×150 W 2, 4, vagy 8 ohmon, matt fekete alumínium ház, és szénszálas oldal panel. Az erősítő Párizsban, az Audio Video Show kiállításon volt elsőként megtekinthető.

 

 

Az MC2152 nyolc darab KT88, négy darab 12AX7A, és négy 12AT7 csövet alkalmaz.

 

MA352 kicsomagolás, és a tartozékok:

A 352 hatalmas kartonban, vastag hab bélésbe csomagolva érkezett. A négy darab elektroncső gyárilag bele van szerelve, ezeket külön hab kocka védi a szállítás során, amelyekbe a védő rácsok is benne vannak.

A tartozék távvezérlő nem csak az erősítőt, de három másik berendezést is képes vezérelni.

 

 

Általános jellemzők:

Az MA352 teljesen analóg hibrid készülék. Elektroncsöves előerősítőt és félvezetős végerősítőt tartalmaz. A gyártó által megadott teljesítménye 2×200 watt 8 ohmon, és 2×320 watt 4 ohmon. RCA, XLR és Phono bemenetet kínál. Van rajta sztereó RCA előerősítő kimenet, és fejhallgató kimenet. Támogatja a Pass Through funkciót, így multi csatornás rendszer részeként is alkalmazható a frontok meghajtására.

 

 

Hybrid design:

Az előerősítő rész 12AX7A és 12AT7 elektroncsöveket tartalmaz. Ezek kiváló minőségű csövek, amelyek direkt csatolással hajtják meg az AB osztályú félvezetős végfokokat. A csövekre rá van nyomtatva a McIntosh logo, ami jelzi, hogy dedikált gyártásról van szó.

 

 

A különleges felépítés mindkét technológia előnyét kihasználja. Az elektroncső élénkségét, és a félvezetők sebességét, valamint teljesítményét egyesíti magába. A használatra kész állapotot zöld LED világítás jelzi. A megvilágítás a menüben kikapcsolható.

 

 

PowerGuard és Sentry Monitor:

A McIntosh MA352 a szabadalmaztatott Power Guard és Sentry Monitor technológiákat használja a folyamatos nagy teljesítmény előállítására, és a hangfalak védelmére. A Power Guard vezérli a teljesítmény szintet, és ha torzítást érzékel, ezred másodperces sebességgel képes beavatkozni. Ilyen módon nem csak a hangfalat, de az elektronikát is védi a meghibásodástól. Külön áramkör figyeli a be és kimeneti jelek hullám formáját. A dinamikus szabályzásnak köszönhetően a klip és a torzítás ki van küszöbölve.

 

 

A Sentry Monitor az impedancia változásokat, és a kimeneti terhelést figyeli. Biztosíték nélkül képes megvédeni az erősítőt a túlterheléstől. Ha a kimeneti áram a biztonságos határ alá csökken, a védelem kikapcsol, és az erősítő tovább használható. A két rendszer együtt képes azt biztosítani, hogy folyamatosan nagy teljesítmény álljon rendelkezésre az elektronika és a hangfal sérülése nélkül. Gyakorlatilag bármilyen hangfal meghajtására képes, még a komplex több wooferes álló hangfalakat is tudja uralni, amelyeknek az impedanciája jelentősen le tud csökkenni.

Ikonikus megjelenés:

Az MA352 a márka minden ikonikus design elemét felvonultatja. A robosztus alváz rozsdamentes acél, amely rezgés csillapító lábazaton nyugszik. Két hatalmas alumínium hűtőborda, amelyben az Mc monogram ismerhető fel felülről nézve.

 

 

A két forgató gomb az előlapon több funkciót lát el. A forrás választó a bal oldalon a menü beállításokhoz is használható. A jobb oldali hangerő szabályzó pedig második funkcióként a be és kikapcsolást is vezérli. A kettő között található az ötsávos EQ, ami be vagy kikapcsolható igény szerint.

 

 

 

A csövek mögött két nagy kék háttér világítású teljesítmény mérő található. A zöld háttér világítású McIntosh logo a fekete festett üveglap közepén foglal helyet.

 

 

Analóg bemenetek:

Csak analóg bemenetek találhatók a hátlapon. Az USB csatlakozás csak szerviz célokat szolgál. Három RCA, két XLR és egy MM lemezjátszó bemenet található. Az előerősítő kimenet RCA, és ehhez lehet másik erősítőt, vagy aktív mélysugárzót csatlakoztatni

 

 

A mini jack trigger be és kimeneteken a bekapcsolás, a két Data Port és az RS232 a vezérlés, az IR bemeneten keresztül pedig a távvezérlés lehetséges.

A fejhallgató kimenet:

A hangfalak meghajtása mellett lehetősége van fejhallgató csatlakoztatásra is. A 100-600 ohm közötti impedancia a piacon kapható legtöbb típust felöleli. 6,3 mm-es sztereó kimenet aljzat az előlapon található. A Crossfeed Director technológia alkalmazása miatt a gyártó szerint a hangzás olyan lesz, mintha hangfalakon hallgatná.

A meghallgatás körülmények:

A bemutató során az MA352-höz egy pár Elipson Legacy 3230 álló hangfalat csatlakoztattunk (az erről szóló bemutató hamarosan megjelenik). Viard Audio Silver HD12 HP hangszóró kábeleket használtunk.

 

 

Többféle forrást is alkalmaztunk. Az iFi Audio iDSD Pro 4,4mm DAC végezte az analógra alakítást a számítógépről megosztott FLAC és DSD formátumokon, valamint a Qobuz forrásról, amelyet a Müzo Player alkalmazással streameltünk. Az analóg lejátszó egy Rega Planar 3 volt, amelybe Denon DL-103R MC hangszedő volt beépítve. A jeleket egy Thorens MM08 lemezjátszó előerősítőn keresztül csatoltuk a bemenetre. Használtunk ezek mellett egy Pioneer UDP-LX500 BluRay lejátszót is a CD lemezek lejátszásához.

 

 

Miután végeztünk a források csatlakoztatásával, bekapcsoltuk az erősítőt a hangerő gomb megnyomásával. Néhány másodperc várakozás szükséges, amíg a csövek bemelegednek. A bemelegedés időtartama alatt a kijelzőn a Tube Warmup felirat látható

 

 

A bemelegedés után az elektroncsövek alatti megvilágítás zöldre vált, és a kijelzőn az aktuális bemenet, valamint a hangerő jelenik meg

Hallgatási benyomások:

A McIntosh MA352 adatlapját olvasva azt hihetnénk, hogy a decibelek mindent elsöpörnek majd, ám aki ismeri a márka erősítőit, az tisztában van azzal, hogy ez koránt sem igaz. A kimeneti teljesítmény tökéletes kontrol alatt áll, és harmonizál a zenével. Soha nem erőszakolja rá magát a hangzás a hallgatóra. Az erősítő a hatalmas erejének köszönhetően teljes betekintést ad a zene dinamikájába és energiájába. Nem sikkad el a legapróbb részlet sem a bemutatóban, mindent könnyedén kezel.

 

 

A színpad szélessége, az átvitel kiegyenlítettsége, a precíz ábrázolás mélyektől a magas tartományig teljes harmóniában van, függetlenül a zenei stílustól. Uralta az Elipson Legacy 3230 hangfalakat, a zenét precízen, valóságos élénkséggel szólaltatta meg.

Dominique Fils-Aimé Birds (Nameless album Qobuz 22/88,2) című számában már az első pillanatban jól tetten érhető a hang realitása és a precizitás. A réteges mélytartalom csodálatos, a húrok legkisebb rezdülése is jól hallható. A húrokat lefogó ujjak ábrázolás módja autentikus élménnyé tette a hallgatást. A művész hangjának tonalitása tökéletes, és a színpad háttérábrázolás is kiváló. Ha becsukja a szemét, olyan érzés, mintha a művészek és a hangszerek a szobában lennének.

Fleetwood Mac Dreams (Rumours album DLNA-DSD5,6 MHz) dala új dimenzióba emelkedett. A McIntosh jól ragadta meg a lényeget, lágyan, de megfelelő energiával és pontossággal tolmácsolta a zenét. Igazi élmény volt hallgatni.

 

 

The Dragon Boy/The Bottomless Pit anime film zenéje (Spirited Away) Hisaishi Miyazaki Films 33 rpm lemeze. Az erősítő és hangfal páros a nagyzenekar által tolmácsolt minden érzelmet megmutatott. A különleges, és néha szomorú zongora és a hegedű játék felhőssé tette a hangulatunkat, a rézfúvósok és az ütős hangszerek felpörgettek minket aszerint, hogy éppen milyen jelenet volt látható ebben a csodálatos Miyazaki érzelmekkel töltött alkotásában. A dinamika fenomenális, de soha nem volt harsány a hangzás.

Összehasonlítás:

Az MA252-vel összehasonlítva nem csak szemre, de hangra is nagy a hasonlóság. Hasonló az energia, a precizitás, és a zenei élmény. A legfőbb különbség a méretben, és a teljesítményben van. A kistestvér ereje bőven elegendő egy akár három-utas álló hangfal meghajtására is, amelyben nagy woofer van. A 352 viszont jobban boldogul azokkal a hangfalakkal, amelyekben több mélysugárzó található, soha nem torpan meg egy pillanatra sem.

Az Atoll IN300 SE erősítő nem rendelkezik ekkora teljesítménnyel, mivel csak 2×150 wattra képes 8 ohmon, ám ez is képes a piacon található legtöbb hangfal feletti uralomra. Természetes, kiegyenlített a hangzása, de kissé szárazabb, hűvösebb hangú, mint a 352.

Értékelés:

A McIntosh MA352 meggyőző teljesítményt nyújtott, ahogy a zenét életre keltette. Az elektroncsövek melegsége, a vokál és a hangszerek hallgató elé tárása igazi érzelem gazdag bemutatóra teszi képesé.

A kimeneti teljesítmény és az energia dinamikus, precízen adagolt. A piacon kapható legtöbb hangfalon ezt képes lehet megmutatni, ha azok pontosan vannak beállítva. A színpad levegős, és nagy, a hangszer csoportok elhelyezése pontos, kellő távolságban vannak egymástól. Teljesen természetes a megszólalás stílusa.

Nem nyúlhat vele mellé, az MA352 csak azokon a túltömörített anyagokon szólal meg rosszul, amikkel már egy profi elektronika sem tud mit kezdeni, de ez nem róható fel hibájának.

Tetszett benne:

  • Pontosan adagolt dinamika és kimeneti teljesítmény
  • Gazdag hangzás
  • A részletek ábrázolása
  • Zeneiség
  • Megjelenés

Tetszene benne:

  • Beépített DAC és digitális bemenetek

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció