Menu

Cart

McIntosh MA5300 bemutató - HiFi Wigwam

Prekoncepció: Főnév, amelynek jelentése: ötlet, vagy vélemény, amely még az előtt azelőtt alakul ki, mielőtt elegendő információ állna rendelkezésre a helyes ítélet meghozatalához. Bárki bele eshet ebben a hibába, de a Hi-Fi rajongóknak sokkal gyakrabban sikerül prekoncepciót úgy kialakítani egy gyártóról vagy termékről, hogy soha nem próbálták ki, csak hallottak vagy olvastak róla. Ez sokszor komoly meglepetéseket okoz. Két dolgot ígérhetek meg azonnal. Először is azt, hogy ebben a bemutatóban nem fog érthetetlen, vagy zavaros összehasonlításokat találni, másodszor pedig azt, hogy sem a felépítését, sem a hangját nem fogom egy tankhoz hasonlítani az értékelésben.

 

 

55 centis mélysége egészen elfogadható, tekintetbe véve azt, hogy az MA5300 majdnem a legkisebb méretű integrált erősítő a McIntosh kínálatában. Ez természetesen nem befolyásolja a funkcionalitását, legfeljebb az elhelyezését nehezíti meg. Van benne beépített DAC, fejhallgató erősítő, négy RCA és egy XLR analóg bemenet. A DAC egy USB, két optikai, két koaxiális bemenetet kínál. RS232 és két Data Port csatlakozás segíti a rendszer vezérlést. Megtalálható rajta a gyártó saját fejlesztésű MCT digitális csatlakozása, amelyhez az MCT funkcióval rendelkező McIntosh CD/SACD lejátszók köthetők. Az előerősítő kimenetét és a végfok bemenetét áthidaló banán csatlakozás köti össze. A kimeneti teljesítmény a műszaki adatok szerint 100 watt 8 ohmon, és 160 watt 4 ohmon. A DAC támogatja a 32 bit 384 kHz PCM jeleket, és a DSD formátumokat 11,2 MHz mintavételezésig. Az optikai és koaxiális bemeneteken 32 bit 96 kHz támogatott. Egy ügyes, bár viszonylag nagy méretű távvezérlő a tartozéka. A front panel gombjaival is minden funkció vezérelhető. A Trim menüben a hangszín és a napi beállítások, a Setup menüben pedig minden más módosítható. A gyártó ezt az erősítőt a DA1 DAC modullal szereli. A bemutató megírásakor már rendelkezésre állt az opcionális DA2 modul, amellyel a digitális lehetőségek tovább fejleszthetők. Virtuálisan az erősítő nem igényel bemelegítést hallgatás előtt, és bele van építve az automatikus készenlét funkció, amely 30 perc után készenlétre kapcsolja, ha nem kap jelet. Ezek mellett többféle beépített védelme is van.

Első benyomások:

Az állványban az MA5300 meglepően kompaktnak tűnik. Kell némi szabad hely felette természetesen a szelőzésnek, de akár milyen keményen is hajtottam a monogramos hűtőbordák alig melegedtek meg. Első benyomásom a csúcsminőségű munka, és az igényes megjelenés. A front panel hagyományos McIntosh üveglap két kék megvilágítású teljesítmény mérő, középen a zöld színű cégjelzéssel. A műszerek háttérvilágítása a menüben kikapcsolható.

Zene, zene, és még több zene:

Mivel az én erősítőm új volt, ráadásul a fél jeges világon át utazott el hozzám, kis hangerő beállításban CD lejátszót kötöttem rá ismétlés móddal. Ezt követően sok időt töltöttem el a belső DAC és lemezjátszó előerősítő különálló egységekkel való összehasonlításával különböző forrásokról, többféle csatlakoztatott hangfalon. A barátaim akik meglátogattak, mind hoztak valamiféle berendezést, amivel kipróbáltam, de semmi nem tudta kizökkenteni ezt az erősítőt. A kiváló minőségű forrásokról nagyon meggyőző a hangzás, és többször is okozott meglepetést számomra. Elsőként talán az volt furcsa, hogy alig van „saját” hangja. Mintha a rég elcsépelt szöveget hallanám – ami ritkán igaz -, hogy az erősítő nem csinál mást a láncban, csak felerősíti a bemenetére érkező jeleket. Úgy éreztem, hogy az ereje sokkal nagyobb annál, mint azt bárki gondolná a műszaki adatok alapján. A tranziens átvitele gyors, a dob tele van energiával, a basszus feszes, jól definiált. A McIntosh a Grateful Dead „wall of sound” hangzását eleveníti fel ebben a készülékben, igaz kisebb teljesítményen. Úgy tűnik, hogy a gyártó még mindig nem felejtette el hogyan kell „wattokat jól csinálni”.

 

 

Az Echoes Live in Gdansk az utolsó legjobb albuma David Gilmour-nak, amelyen Rick Wright-tal együtt zenélnek élőben. A vinyl verzión a színpad széles és mély, átjön az élő koncert atmoszférája. Amikor a Comfortably Numb következik a lemezen, a teljesítmény mérők a skála jobb oldalához közelítenek, a wattokkal nem lehet kesztyűs kézzel bánni, bőven kell azokat adagolni. Gilmour gitárjának hangja a színpad középső részéről árad, és Steve DiStanislao dobja fizikailag érezhető beütésekkel szólal meg. Persze nagy teljesítmény esetén könnyű a hangulat előállítása, de a tesztek legnagyobb részében relatív alacsony hallgatási hangerősséget használtam. A McIntosh még kis hangerőn is megőrzi a súlyt és a tisztaságot. Rodrigo y Gabriela Mettavolution szerzeménye kiváló minőségű felvétel, a gitár húrokon az ujjak mozgása tökéletesen követhető, melegen ajánlom késő esti zenehallgatásra. A beépített phono fokozatra váltottam a csöves helyett, hogy megtudjam, mire képes. Tiszta, és meglepően alacsony a saját zaja. Ha kedveli a nagy színpad ábrázolást, az 5300-as itt sem fog csalódást okozni. A jó minőségű felvételeken igazi jelenlét érzetet kelt. Eric Clapton japán nyomású Backless című lemeze kiváló példa erre. Nagyon kevés erősítő képes ezen a felvételen a hangulatot ilyen jól ábrázolni kis hangerő beállításban.

A digitális bemenetek könnyen használhatók. A megfelelő meghajtókkal USB csatlakozáson keresztül nem fog akadozni a lejátszás. A koaxiális és az optikai bemenetek ugyanez a történet, nem lesz velük problémája. Mivel az MA5300 rendelkezik a Roon Tested Designation minősítéssel, a Roon automatikusan optimalizálni fogja a használatot. A DAC hangja soha nem válik élessé, vagy harsánnyá. Tény, hogy a beépített DAC nem tud versenyre kelni egy magas szintű külső NOS egységgel, de legalább megpróbálja. Hasonló ízt ad a hangzásnak, de egy kissé túl pontos. Nem nevezhető analitikusnak. A digitális és analóg verziók összehasonlítása során egy kicsit veszít a színpad mélységből, de a bekezdések ereje, a sebesség, és a mély definíciója megmarad. Amy Winehouse Stronger Than Me Jools Holland felvételén jól demonstrálja a jelenséget. A minőség különbség ellenére is kiválóan átjön a mélység, és az érzelem.

 

 

Teljes stílus váltás következett a Decca Sir Georg Solti Verdi Requiem felvételének hallgatásával. A hatalmas dinamika tartomány és a rézfúvósok igazi kihívást jelentenek. A McIntosh DAC és a végfok minden részlet megtartása mellett megfelelő energiával, harsányság nélküli bemutatót tartott. Rendkívül meggyőző ez a teljesítmény, mivel ezen a CD lemezen már több erősítő elvérzett. Berstein West Side Story egyike a Deutsche Grammophon egyik legjobb nyomása, és az MA5300 a vokált megfelelő mélységgel ábrázolta a színpadon.

Függetlenül attól, hogy melyik bemenetet választja, a McInosh hangja nem nevezhető digitálisnak, analógnak, vagy bármi másnak. Egyszerűen csak zeneinek nevezném. Van némi utalás a nagyságra és a merészségre, de ez egyáltalán nem túlzó. A jó felvételek minden részletét megmutatja, de emellett a régi vágások hallgatása is élvezet marad. Az 5300-ast a nálam töltött idejének legnagyobb részében Living Voice hangfalakra kötve hallgattam. Ez a típus elektroncsöves erősítőkkel szól jobban, és ezért komolyan meglepett a McIntosh gyönyörű közép tartománya, és az ábrázolt kép energiája. Más hangfal típusokon a színpad mélység csökkent, ám a hang a „lenyűgöző” irányba változott, de minden esetben megőrizte a valóság illúzióját.

Értékelés:

Az évek során elég sok amerikai erőmű járt nálam. Néhány kellemes emléket hagyott, néhány kevésbé maradandót alkotott, de akadt olyan is, ami könnyen feledhető. A McIntosh MA5300 határozottan az első csoportba tartozik. Az ára komoly magasságokban jár, mert a brit piacon 6750 Font a kiskereskedelmi ára. Ám figyelembe véve a specifikációkat, és a DAC fejleszthető voltát, ez jelentősen olcsóbb a többi amerikai versenytárs aktuális kínálatánál. Persze akad kisebb gyártótól származó olcsóbb lehetőség is, de a McIntosh híresen hosszú élettartama, az építési minősége, és a hangzás teljesítménye alapján az MA5300 nagyon jó hosszú távú befektetésnek minősül.

Két kritikával illetném. Az első a távirányító, amely „elefánt a szobában”. Kétségtelenül ügyes, jól megtervezett, és rendelkezik az összes funkcióval. Ám a használata nehézkes, rengeteg olyan gombot tartalmaz, amire ritkán, vagy egyáltalán nincs szüksége, miután átnevezte a bemeneteket, amit viszont az erősítőn lévő gombokkal is el tud végezni (univerzális távvezérlő, amely három másik McIntosh készüléket is tud irányítani – fordító megjegyzése). Kicsit sok benne a műanyag. Összehasonlítva más gyártókkal, azok két távvezérlőt adnak. Egyet a napi használathoz, egyet pedig a programozáshoz.

A másik talán a beépített phono előerősítő egység funkcionalitására vonatkozik. Kétségtelenül jó, tiszta, zajmentes, de az önálló előerősítőkkel összehasonlítva alul maradhat. Ez persze az árkategóriát tekintve nem komoly kritika. Néhány zenerajongónak potenciális hátrányt jelenthet az, hogy csak MM hangszedőket támogat. Ha a vinyl az elsődleges forrás, akkor bizony szüksége lehet egy MC phono előerősítőre is, de legalább egy illesztő trafóra be kell ruháznia.

Mindent egybe véve a McIntosh MA5300 egy tiszta, nyílt hangú, amolyan „vasököl bársony kesztyűben” jellegű erősítő, amely a forrás hangját hűen ábrázolja, és képes a felvétel minőségétől függetlenül élménnyé tenni a zenehallgatást. Kiváló, rendkívül rugalmas DAC egységgel rendelkezik, amelyet később akár fejleszthet is. Az építés minősége és a hírneve olyan, amelyről a legtöbb gyártó csak álmodozhat. Nyugodtan lehet egy rendszer alapja, ami elégedettséggel fogja eltölteni, és valószínűleg rengeteg zenei élvezetet nyújt hosszú éveken át. Ha az LP az elsődleges műsorforrása, MM hangszedőkkel azonnal jól használható, de az MC bővítés esetén külső előerősítő vásárlása javasolt.

Plusz:

  • Elegendő erő a legtöbb hangfal típus meghajtásához
  • Rugalmas naprakész DAC és kiváló phono fokozat
  • Ugyanolyan jó kis és nagy hangerőn
  • Részlet gazdag térábrázolás és nagy színpadkép
  • Kiváló dinamika
  • Hosszan hallgatható
  • Vezető minőségű kivitel

Mínusz:

  • Bonyolult távvezérlő
  • Nagy fizikai mélység
  • A beépített phono csak MM hangszedőt támogat

 

Írta: Richard Bowles

2020 január 22.

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció