Menu

Cart

A HI-FI CHOCIE TESZTELTE A MOFI ULTRADECK+M KÉSZÜLÉKET

 

Szeretettel felcímkézve

Adam Smith a Mobil Fidelity lemezkiadó igen ígéretes, a kategóriája csúcsát sejtető lemezjátszó csomagját vette górcső alá.

A zene reprodukálásának hőskorára visszatekintve gyakori volt, hogy ugyanazt a cégnevet, logót találtuk a lemezen és az annak lejátszására, megszólaltatására szolgáló eszközön is. Az RCA, a Decca, az EMI, a Philips és számos más cég audió készülékek, rendszerek gyártójaként és lemezkiadóként is sikeresen működött. Az is előfordult, hogy a készülékgyártás terén már bizonyított cégek, például a Naim és a Linn fogott lemezkiadáshoz. Napjainkban azonban már egyre ritkább az, hogy egy lemezkiadó készülékgyártásba kezdjen. Éppen ezért számított meglepetésnek, hogy a korábban csak lemez-kiadóként ismert Mobile Fidelity Sound Lab 2016-ban bejelentette, hogy MoFi Electronics márkanév alatt lemezjátszókkal, hangkarokkal, hangszedőkkel és tartozékokkal fog megjelenni a piacon.

Az UltraDeck+M a lemezjátszó-csomag zászlóshajója tervezésében jelentős szerepet kapott a Spiral Groove neves konstruktőre, Allen Perkins és az Egyesült Királyságban 2.500 angol fontba kerülő készülék egy MasterTracker mozgó mágne-ses hangszedővel érkezik. 2.300 fontos áron az UltraTracker mozgó mágneses hangszedővel is választható, de 2.000 fontért hangszedő nélkül is megvásárolható.

 

A szíjhajtású lemezjátszó tányérjának mozgatásáról egy a lemeztányér peremét hosszú gumiszíjjal meghajtó váltóáramú aszinkron motor gondoskodik. A Delrin szíjtárcsán két horony található a kétféle fordulatszámnak megfelelően. A fordulatszámváltás a meghajtó szíj megfelelő horonyba helyezésével manuálisan történik. A lemeztányér anyaga is Delrin, tömege 3 kg. Ezt az anyagot a vinil lemezekhez jól illeszkedő kiváló mechanikai impedanciájának köszönhetően választotta a gyártó. Továb- bi előnye, hogy nincs szükség le-mezalátétre. A lemeztányér egy ki-fordított kemény acélcsapágyon siklik, vagyis a csapágy kiáll a lemezjátszó vázából, ebbe süllyesztjük a lemeztányért. Ezáltal a forgáspont a csapágyazással egy szintbe, vagy az alá kerül, nem pedig fölé, ez stabilabb pörgést eredményez.

Az igen egyszerűnek tűnő lemezjátszó ház a merevített rétegek csillapító hatása elvére épült. Három alumínium lemez alkotja, egy-egy a motornak, a csapágynak és a kar-talpnak. – ezek mindegyike hozzá van ragasztva az MDF házhoz, de ugyanakkor el is vannak szigetelve egymástól. A lemezjátszó Michael Latvis, a Harmonic Resolution Systems mérnöke által tervezett négy állítható rezgéscsillapító lábon nyugszik.

 

Az UltraDeck 10 hüvelykes hang-karját mindkét síkban csúcsminőségű golyóscsapágy támasztja, a belső hangkar kábel Cardas, amely a lemezjátszó hátlapján két RCA aljzathoz csatlakozik. A hangkar magassága és a hangszedő merő-legessége is állítható. A hangkarcső és a hangszedő tartó papucs között egy gumigyűrűt találunk a még jobb rezonancia leválasztás érdekében. A hangkar effektív tömege magas, 30 g, így csak a valóban alacsony engedékenységű hang-szedők fogadására alkalmas.

 

A MasterTracker MM hangszedő tervnek alapját egy iker-V kettős mágneses generátorszerelvény képezi, ami valójában egy hagyományos lemezvágó fej tükörképe. A tömege 9,7 gramm és mikro lineáris tűvel szerelt. Az MM hangszedők körében szokatlan módon a tű nem cserélhető, a MoFi álláspontja szerint az már nem garantálná a hangszedő tökéletes beállítását.

 

A készülék összeszerelési és megmunkálási minősége kiváló, a sárga meghajtó szíj és a be-/kikapcsoló gomb egyedi karaktert ad a készüléknek. A lemezjátszóhoz egy porvédő tető is tartozik, ami egyszerű műanyag zsanérral csatlakoztatható a készülék vázához.

 

A teszt alatt a lemezjátszót egy Atacama Equinox állványra helyeztem és egy Anatek MMC hangszedő illesztő egységhez csatlakoztattam, amely egy Naim Supernait erősítőhöz továbbította a hangszedő jeleket, az erősítő pedig egy pár Mowgan Audio Ogma hangsugárzót hajtott meg.

A lemezjátszó tartozéka egy 367 grammos Super Heavy Weight valóban nehézsúlyú lemez leszorító rátét (200 angol fontba kerül), ezt is használtam a teszt során.

 

A hangminőség

Amennyiben az UltraDeck megvásárlását fontolgatja, feltétlenül szánjon még 200 fontot a lemezleszorítóra, ha meg már egy UltraDeck boldog tulajdonosa, de nincs még hozzá lemezleszorítója, menjen és vegyen egyet! Ez a látszólag jelentéktelen kiegészítő elképesztően jó hatással van a hangzásminőségre – egy önmagában is felettébb jó lemezjátszóból csúcskategóriás nagyragadozót varázsol. Nélküle könynyen megcsúszhat a lemez a lemeztányéron, egy lemeztisztító kefével pedig könnyen megállítható a tányér forgása. Mihelyt ráteszi a Super Heavy Weight leszorítót, az a tányérra préseli a lemezt és egyben megdöbbentően jobban is fog szólni a lemez. A leszorító nélkül hallgatva Steve Earle Copperhead Road lemeze címadó dalának bevezetésében ugyan elég ütősnek hangzik a lábdob, de a felsőbb regiszterekben kis maszatolást véltem felfedezni. Ahogy rátettem a nehezéket a lemezre, látványosan feltisztult a magas tartomány, helyükre kerültek az előadók és a hangszerek, a dob pedig a belső szerveimet kezdte rezgetni.

 

Az UltraDeck legalsó regisztere, a mélyhangok világa Igazán szép. Kőkeményen stabil a basszus, miközben a legfinomabb részletek is jól hallhatóak. Nemcsak a lábdob hangja varázsolja el a hallgatót, az UltraDeck az alsó középtartomány és a mélytartomány határán lévő sávot is könnyedén, olyan hitelesen szólaltatja meg, amely eddig csak a sokkal drágább és kifinomultabb készülékekre volt jellemző. ,A basszgitárnak teste van, a hang-ja kiteljesedett, de a szintetikus mélyek is hasonlóképpen magukkal ragadóan, tökéletes ritmushűséggel szólalnak meg. Úgy tapasztaltam, hogy a közvetlen meghajtású lemezjátszókra jellemzően pontos ennek a szíjhajtású futóműnek az időzítése és a precizitása.

 

Legalább ilyen pontos és részletező a felső frekvenciatartomány-ban is az UltraDeck térleképezése. hangzásegyensúlya, de ugyanakkor enyhén hajlamos a fellágyulásra. Ám egy pillanatra se gondolja, hogy fedett, fátyolos lenne a hangzása! Mi sem állna messzebb az igazságtól! Ahogy ráteszi a leszorítót a lemezre, látványosan feltisztul a közép- és magastartomány, érezhetően kifinomultabbá válik, olyan, mintha MC hangszedőre váltott volna. Lecseréltem egy pillanatra a MasterTrack hangszedőt az Orto-fon 2M Blackre: Enyhén változott a hangzásegyensúly, de semmivel sem lett tisztább a hangzás és a frekvencia sávszélességen sem éreztem változást.

Ami pedig a középtartomány tisztaságát illeti, az UltraDeck+M itt is ragyogóan vizsgázott. A hangszerek hangja természetes, tökéletesen helyezi el azokat a készülék a színpadon, a színpad nagy, de nem túlméretezett, levegős, de nem felfújt. Az énekhang szabadon áramlik a térben, megszólalása tökéletesen életszerű, hiteles. A Let’s Eat Grandma Donnie Darko felvételét hallgatva az UltraDeck+M ismét bőven adott okot az örömre: Rosa Walton énekhangja szabadon áradt szét a helyiségben, a háttérben szóló gitár pont ott és pont olyan hangerővel szólalt meg, ahol és ahogyan kellett. Mindezt mennydörgésszerű szintetikus basszus teszi teljessé, ahogy a felvétel a crescendo fele halad. Ezen az áron csaknem lehetetlen, de drágább eszközökkel sem egyszerű ezt a ragyogó összhangot felülmúlni.

 

A versenytársak:

Az Angliában 2.500 fontba kerülő Pro-Ject Xtension 9 Superpack Ortofon Quintet Black MC hangszedővel és a 2.400 fontba kerülő Rega Planar 8 Apheta 2 MC hangszedővel (HFC 443) nagyjából azonos árúak, mint a Rega RB-202 karral és az Ortofon 2M Red hangszedővel szerelt Michell Gyro SE referencia lemezjátszó. Míg a Gyro SE kivételesen jó lemezjátszó és a Rega és a Pro-Ject modellek komplett csomagként nagyon jó értéket képviselnek, velük szemben csak az UltraDeck+M a versenyképes kombináció.

 

A következtetéseim:

 

Ismervén a fejlesztésének történetét és további lehetőségeit, úgy vélem, hogy a MoFi UltraDeck lemezjátszója kiváló készülék lesz, de már a jelen állapotában is lenyűgözően sokat tud, hihetetlenül sokat nyújt az áráért. Még többet kap, ha szán még rá egy kis pénzt és a lemezleszorítót is megveszi hozzá.

AZ ITÉLETÜNK

MELLETTE: Tiszta hangzás, leképezés, kiváló mélyek, kiviteli minőség

ELLENE: Gyengének tűnnek a zsanérok a védőtető tömegéhez.

ÍGY LÁTJUK: Hihetetlenül jól megépített lemezjátszó csomag elképesztően jó hanggal

ÖSSZESSÉGÉBEN: 5/5 csillag

 

Forrás: Limar.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció