Menu

Cart

Dan Clark Audio AEON 2 hifi fejhallgató teszt

A Dan Clark Audio (korábban MrSpeakers néven ismert) cég igyekszik elérhetőbbé tenni a síkmágneses technológiát, ami nem csak az árra, hanem a kivitelre is értendő. Az ún. planar magnetic felépítésű fejhallgatók jellemzően nagyok és főleg otthoni használatra készülnek. Az AEON 2 fő érdekessége, hogy egészen kicsire összecsukható és mivel kisebb hangszórót tartalmaz, mint nagyobb testű rokonai, ára is jelentősen kedvezőbb.

 

 

 

 

Bevezető gondolatok

 

A Dan Clark Audio nemrégiben frissítette arculatát és viszonylag szűk termékkínálatát is úgy pozícionálta, hogy átláthatóbb legyen. Az AEON 2 jelenti a "belépő" sorozatukat, de nem globális értelemben. Egy kb. 380 000 forintos termékről esik szó, tehát egyértelműen a magas minőséget kereső, high end fejhallgatózás iránt nyitott felhasználóknak készült. A kettes számból sejthető, hogy előző generációs AEON fejhallgató is volt, jobban mondva van is. A korábbi kiadás Flow változata 80 000 forinttal olcsóbban vásárolható meg az itthoni forgalmazónál. Mi most csak az AEON 2-vel foglalkozunk, mert a gyártó szerint kolosszális fejlődést sikerült elérniük az elődhöz képest.

Az AEON 2 a zászlóshajó ETHER 2 élvonalbeli hangszórójából merített ihletet. A membrán által mozgatott levegő útját egy légáramlat irányító elemnek köszönhetően úgy manipulálják, hogy az a mikro részleteket nagyobb mértékben hallhatóvá tegye. Csillapítással tovább tudták növelni a dinamikát és felbontást, miközben a frekvenciák visszaadása is egyenletesebb. A szóban forgó nyitott kiadás külső oldalán méhsejt mintájú alumínium rács található, amely a szerkezet tömörségét, ugyanakkor kis tömegét teszi lehetővé.

 

 

 

 

Küllem

 

A korábban általunk is tesztelt ETHER fejhallgatókhoz képest az AEON 2 jelentősen kisebb, köszönhetően keskenyebb felépítésének és kisebb felületű hangszórójának. Európai szemmel nem biztos, hogy a "szép" lenne az első, amit egy ekkora, még kompaktsága mellett is meglehetősen molett fejhallgató láttán gondolnak a dizájnőrült audiofilek.

 

 

 

 

A látszólagos spártai kivitel ellenére azonban sok figyelmességet elárul. Ilyen például a fényesre polírozott, elegáns bordó festés, a szinte elpusztíthatatlan, úgymond alaktartó nitinol fejpánt és a vastag fülpárnák, valamint a bőr fejpánt. Lehet, hogy nem olyan kecses, mint a kommersz vonal töredékáron kínált alternatívái, de a részleteket (alumínium-csuklós mechanika, moduláris kábel, műszerek által ihletett csatlakozó aljzat) figyelve az is kiderül, hogy az AEON 2 tartósságra született és anyagminősége az általunk ismert utazós fülesek zömét maga mögé utasítja. Mindehhez elegáns védőtok is jár, amelynek minősége jól érződik a cikkhez mellékelt videóban.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Dan Clark Audio AEON 2-ről csukott szemmel is megállapítható, hogy ki tervezte, melyik cég terméke. Puritánnak tűnhet, hogy fejpántja csak egy bőrdarab, mégis ennek és a különleges fém merevítő elemeknek köszönhetően egyáltalán nem fájdítja meg a fej felső részét hosszabb távon sem. Viszonylag keskeny párnái nagyobb fül esetén sem okoznak gondot, képes körbe ölelni, kellemetlen érzet nélkül. A párnák bélése elképesztően puha, így annak ellenére, hogy az oldalirányú nyomás gyakran érzékelhető, a vártnál egyértelműen, sokkal kényelmesebb fejhallgatót kapunk.

 

 

 

 

Speciális műszer aljzatba "ugrik" bele a moduláris kábel, ezt a szimpatikus megoldást szerencsére nem csak az Ether sorozatra korlátozták. A standard kábel 2 méter hosszú és 3,5 mm-es Jack csatlakozóval készül, amely egy tartozék 6,3 mm-es adapterrel átalakítható. Opcionálisan 4-tűs XLR dugós változat is kérhető az AEON 2 mellé. A kategóriát figyelembe véve eleve mellékelhettek volna több kábelt, de ez talán csak beégett szőrszálhasogatás.

 

 

 

 

A fejhallgató bejáratása és tesztelése Questyle CMA Twelve fejhallgató erősítővel történt.

 

Hangminőség

 

Akik már találkoztak MrSpeakers termékkel, azok felfedezhetik majd a gyártóra jellemző, elsőre sötétnek és lágynak tűnő karaktert, amely persze a síkmágneses technológia sajátossága is. Ugyanakkor mozgás, izgalom és energia is érzékelhető az első pillanattól, ezért nehéz megunni és letenni. Gyors és élénk, a váratlan, impulzus szerű részleteket ügyesen megfogja, éppen az életszerűséget képes kihegyezni azáltal, ahogy a csendek és zajok közti különbséget érzékelteti. Ezért fontos a zenében a "háttér-csend".

 

 

 

 

A hangszerek közlése árnyalt, de közben nem egyértelműen tiszta vagy transzparens, legalábbis a dinamikus vagy sztatikus rendszerek direkt, analitikus jellegét egyértelműen kerüli. Magas frekvenciák terén nem annyira bűvész. Nem rossz, ahogy a magashangokat kezeli, csak nem ezzel vált ki elismerést, inkább az érzelem, a dráma, a hangok súlya és ereje által. Basszusában kicsit érzékelhető, hogy enyhén megdobja a zenéket, de ez nem teszi hatásvadásszá, inkább az általános melegséghez ad hozzá.

 

 

 

 

Sok részletet (az éneket beleértve) kissé távolabbinak mutat a vártnál, tehát intimitása nem olyan erős és kiforrott, mégsem veszti el a zene élvezhetőségét. Nem érződik kevésnek a zene rajta keresztül, inkább olyan, mintha másfajta perspektívából mesélné a jól ismert sztorit. A nagy ETHER fejhallgatókhoz képest a basszus kissé korlátoltabb, ami nem meglepő, de a kisebb méretért cserébe ezt a kompromisszumot kellett elvállalni.

 

 

 

 

Néhány konkrét zenei tapasztalat: szimfonikus daraboknál (pl. Symphony No. 6 'Pastoral': V.Hirtengesang - Frohe, dankbare Gefühle) ahogy fentebb írtuk, feltűnő volt a fejhallgató selymes, fátyolos közlésmódja. Kicsivel bátrabb hajtással viszont szépen összefüggővé vált a tér, miközben a részletek gondosan elkülönültek egymástól. Nyugodt hátterével megfogta, keretbe foglalta a színpadot, miközben egyáltalán nem volt harsány, hozzátesszük, ehhez minőségi zenét biztosítottunk.

 

 

 

 

Zongorát tartalmazó zenéknél (pl. Hiromi - Wanderer (feat. Anthony Jackson & Simon Phillips)) a cintányér kicsit viaszosan jelent meg, tehát lehetett volna kicsit fémesebb annak érdekében, hogy igazán önfeledten belerévüljünk, süllyedjünk a zenébe. A zongora viszont finoman, érzéki módon jelent meg és a basszus is simogató, meleg kiegészítésként támasztotta alá a többi részletet. Úgy kaptunk vissza számtalan apró rezdülést, hogy a lágyságról sem kellett közben lemondani. A hangszerek nem fűződtek a közelünkben lévő, szűk virtuális térbe, inkább homogén mezőből próbáltak közelíteni. Az AEON 2 nem "belemerít", hanem "szemléltet".

 

 

 

 

Nem tagadjuk, hogy legjobban dinamikus és elektronikus műfajokkal váltott ki tetszést a füles. A Röyksopp - Monument nyújtotta a leginkább meditatív és magával ragadó élményt (de az is igaz, hogy e cikk írója amúgy is az ilyen zenéket preferálja). A basszus testes, de villámgyorsan kontrollált módon jelent meg. Az ének friss és hűvös érzettel társult. A háttérben lévő részletek elegánsan vonultak el, így végig fennmaradt egy cseppfolyós, áramló érzet.

 

 

 

 

Fontos megjegyezni, hogy mindez elektronikával és kábelekkel, ha nem is gyökeresen, de érzékelhetően finomhangolható, tehát változtatható.

 

 

 

 

Végszó

 

A Dan Clark Audio AEON 2 mellett szól, hogy hangkaraktere magával ragadó és úgy kíméli a fület, hogy közben nem faragja le a részleteket. Lágyságát előnyként használja fel, dinamika, testesség és térérzet szempontjából igazi ínyenceknek készült. Esetleges kompromisszum, hogy nem meglepő módon az ETHER sorozathoz képest basszusa kevésbé árnyalt, illetve a nyitott verzió nem annyira útközbeni felhasználásra készült, ettől függetlenül az irodában vagy bármilyen csendes környezetben bármikor élvezet hallgatni.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré fekvő, nyitott
Hangszóró: síkmágneses (planar magnetic)
Impedancia: 13 Ohm
Kábelhossz: 2 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack (6,3 mm-es adapterrel)
Tömeg: 327 g
Ár: 399 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ A legtöbb hasonló kategóriájú dinamikus fejhallgatóhoz képest lágyabb, áramlóbb karakter, gazdagabb basszus árnyalással

 

+ Kis terhelésen is remek dinamika, ugyanakkor kissé magasabb jelszinten (hangerőn) sem fárasztó

 

+ Összecsukva meglepően kis helyigényű

 

- A maga kategóriájában kompakt, ettől függetlenül sokan túl nagynak találhatják

 

- Ezért az összegért miért nem mellékelnek hozzá eleve szimmetrikus kábelt is?

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Stabilitás: 4
Zajelnyomás hatékonyság: 3
Komfort: 4
Szolgáltatások: 4
Formaterv: 4
Ár/érték arány: 4

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció