Menu

Cart

Denon Home 250 és Home 150 vezeték nélküli hangszóró teszt

Talán még ki sem hűlt a helye a Denon Home 350 hangszórónak, máris neki estünk a rendhagyó módon "fentről lefelé" folytatásnak a Home 250 és Home 150 rendszerek személyében. A Home 350-et nem szívesen adtuk vissza a forgalmazónak, kifejezetten a szívünkhöz nőtt, ezért a kistesóknak igen magas elvárásokkal kellett szembe nézniük, mint kiderült, ez nem okozott nekik problémát.

 

 

Ugyanolyanok csak kicsiben?

 

Alapvetően így is fel lehetne fogni a dolgot, mégis más küldetése van ezeknek a kis csodáknak. Tudásban és megépítésben nincs említésre méltó különbség a Home család tagjai közt, de a méretük miatt elképesztően rugalmas keretek közt tudjuk őket bevetni. Ahogy a Denon Home 350-nél tapasztaltuk, akár egy darab is lazán behangosít egy közepes, vagy nagyobb méretű nappalit, sztereóban kettő pedig egy kisebb termet is lazán megtölt ritmusokkal.

 

 

 

 

Szerencsére hangkarakterük szinte megegyező a Denon Home hangszóróknak, így lényegében csak az határozza meg a választást, hogy mekkora helyiségbe szánjuk őket, na meg persze a piszkos anyagiak. Ahogy haladunk lefele a ranglétrán, bizony minden ugrásnál szinte feleződik a számla végösszege is. Ebből a nézőpontból egy pár Home 250 talán még jobb választás lehetne egy szólóban zenélő Home 350-nél, persze a basszusokból kevesebbel kellene beérni, de a sztereó az sztereó. Esetleg egy pár Home 150 és egy DSW-1H megoldás lehet? Kinek hogy. Ez továbbra is teljes mértékben a felhasználó igényeitől függ, de a lényeg az, hogy a Denon lényegében minden elképzelésre az asztalra tette a választ. Úgy variáljuk a hangrendszert, ahogy csak akarjuk. De nézzük meg közelebbről, hogy a Denon márkaboltnak (és a vírus miatti zárva tartásnak) köszönhetően mi mindent állíthatunk össze mi!

 

 

 

 

Denon Home 250

 

A külső, a forma és az anyagok ismerősek a Home 350-ből, de akad itt a méretcsökkenésen kívül más eltérés is. Igen ez is fontos, hiszen a 295x216x120 mm méretű hangszóró jóval kisebb helyet igényel, mint a megtermettebb csúcsmodell, és természetesen a belsőségek is ehhez igazodnak. Itt is minden hangszóró kapott egy-egy D osztályú erősítőt, szám szerint négyet, melyek összesen 80 W teljesítményt állítanak elő. A két 100 mm-es mélyközépsugárzó és szintén kettő 19 mm-es, szögben kifele fordított lágy dóm magassugárzó munkáját egy hátul elhelyezett 133 mm-es passzív basszusradiátor teszi teljessé.

 

 

 

 

Érdekesség, hogy a Home 250 kapott egy fogantyúszerű mélyedést a hátuljára, ezzel lényegesen könnyebbé, és főleg biztonságosabbá téve a mozgatását. Furcsa, hogy a kb. dupla súlyú Home 350 ezzel nem büszkélkedhet. A négy hangszórónak köszönhetően, önmagában is sztereó módban működik a Home 250, amíg azt egy másodikkal össze nem pároztatjuk valós sztereó rendszerré.

 

 

 

 

A fedőlap megszólalásig hasonlít a nagyobb testvérére, annyi eltéréssel, hogy kezünk közeledésére nem hat, hanem csak három internet rádió eltárolására alkalmas szám villan fel, a többi kezelő "gomb" változatlan. A csatlakozók sem okoztak nagy meglepetést, pontosan ugyanazt az AUX és USB bemenetet, Bluetooth és Connect gombot, valamint az Ethernet aljzatot találtuk, mint a Home 350-en. A digitális jelek feldolgozásáért felelős chip gondoskodik a 192 kHz/24 bit, WAV, ALAC és DSD 2,8/5,6 fájlok zökkenőmentes megszólaltatásáról, természetesen a beépített zenemegosztó kliensek (Spotify, Deezer, TIDAL, Soundcloud stb.) megléte mellett.

 

 

 

 

A korábbi Denon/HEOS tesztjeinkben agyon ajnározott HEOS applikáció tartja ellenőrzése alatt ezt a hangszórót is, és illeszti be zseniális módon egy komplex hangrendszerbe, vagy éppen a multiroom környezetbe. Komplex rendszer alatt értjük, hogy szerencsénkre, rövid időre kettő Home 250-est kaptunk a forgalmazótól, ezért ki tudtuk próbálni valós sztereó rendszerként, de ha valakinek szétfeszíti a zsebeit a pénz, akár háttérsugárzóként is be lehet őket fogni egy DHT-S716H soundbar mellé. Mi erre a célra a fele ennyibe kerülő Home 150-et ésszerűbb választásnak tartjuk (tesztünk is alátámasztotta), de legalább a lehetőséget felkínálta a Denon. A meghallgatás részben visszatérünk a gyakorlati tapasztalatokra, de előtte röviden bemutatjuk a legkisebb testvért is, mert bár ő áll a ranglétra alján, mégsem szabad alábecsülni.

 

 

 

 

Denon Home 150

 

A Home 150 a sorozat legkisebbje, és talán a leguniverzálisabbja is egyben. Csak pár elképzelés abból, amire fel tudtuk használni a tesztünk alatt: háttérzenére (csak önmagában) hálószobába, konyhába, közösségi helyiségekben. "Soft" sztereó rendszerként nappaliba, ahol nem feltétlenül bírt el a teljes frekvencia-sávval, de egy 15 négyzetméteres szobát játszva töltött meg zenével! Valamint komplex sztereó rendszerként egy HSW-1 mélysugárzóval, végül Denon házimozi rendszer háttérsugárzójaként. És még sorolhatnánk, hogy miként lenne bevethető egy nyaralóban, irodában, teraszokon stb. Igazi kis mindenes, de a nagytestvérek vérvonalát követve.

 

 

 

 

Anyaghasználata megegyezik a többi Home modellével, ugyanúgy fehér és fekete színben vásárolható meg, de a méretei egy közepes méretű bögréhez hasonlóak. Fedőlapjában ugyanúgy három internet rádió tárolására alkalmas számsor, valamint a legfontosabb kezelő gombok kaptak helyet, míg hátulján a szűk helykínálat miatt, a megszokott csatalakozók függőlegesen helyezkednek el. A műszaki adatok, ami a jelfeldolgozást illeti, teljesen megegyeznek a nagyobb modellekével, azonban a hangszórókészlet és az azt meghajtó erősítők száma már alaposan lecsökkent. A Home 150 D osztályú erősítőinek mindössze egy 25 mm-es selyem dóm magas-, és egy 90 mm-es mélyközépsugárzóval kell elbírnia. Az alig több mint 1,5 kg-os és 120x187x120 mm-es készülék számára ez is bőséges erőt biztosít ahhoz, hogy méreteit meghazudtoló hangerőt nyújtson. Főleg ha párban vannak! És nálunk szerencsére úgy voltak. A meghallgatás során házimozi rendszer háttérsugárzóiként is üzemeltek, de tapasztalatainkat inkább a sztereó képességeiről fogjuk megosztani, bár előbbiként is zseniálisan helytállt.

 

 

 

 

Működés közben

 

Mindkét Denon Home hangszórót volt alkalmunk önmagában, majd sztereó felállásban is kipróbálni. A Home 150 hangminősége és karaktere pontosan azt hozta, amit nem olyan régen, a Home 350-től megkaptunk. A felső és közép frekvencia-tartományok az igazi erősségei, és ennek köszönhetően rendkívül részletgazdag előadást nyújtott. Nem meglepő módon a Hi-Res, FLAC, DSD formátumok hozták ki a legtöbbet a pöttöm kis hangszóróból, és bár a fizika komoly korlátokat támaszt, mégis értékelhető basszusokat préselt ki magából. Ez leginkább akkor volt igaz, amikor a HEOS applikációban némi böngészés után sztereóba párosítottuk a két Home 150-et. Így összedolgozva akár egy kisebb szobába is elegendő teljesítményre lehet képes a páros, meglepő színpad kíséretében. Sajnálatunkra a térleképzés távolról sem volt olyan pontos, mint egy "klasszikus" sztereó rendszer esetében, főleg a hangszerek elhelyezését illetően, de a színpadot kellően szélesre nyújtotta. Mivel rendelkezésre állt, rövid időre a rendszerbe iktattuk a Denon DSW-1H vezeték nélküli mélysugárzót is, melynek vágási frekvenciáját és intenzitását is beállítottuk az applikáció segítségével, így az levette a legmélyebb basszusok terheit a Home 150-ről. Így már, mondhatni teljes lett a rendszer, és már nem csak a kifinomultabb akusztikus muzsikák hangzottak jól, hanem a dinamikusabb teltebb hangzású felvételek is.

 

 

 

 

A mélysugárzó elhelyezése nagyon fontos volt, mert a Home 150 semleges nyugodt és kiegyensúlyozott hangzásába olykor bele tudott rondítani a szubláda búgása, de némi kísérletezéssel sikerült a megfelelő helyet megtalálni és ekkor már nagyon jó lett az összhang. Persze nem annyira, mintha ez egy testben lett volna megoldva, mint a Home 250 esetében.

 

 

 

 

A Home 250 ugyan a duplájába kerül kisebb testvérének, de ezzel az árral, minden más is duplázódik. A méret, a hangszórókészlet, és ha nem is a kétszeresére, de mindenképpen nő az élvezeti faktor is. Egy 20 négyzetméteres szobával könnyedén megbirkózik akár egyedül is a Home 250, és itt már nem okoz gondot a teljes frekvencia-tartomány lesugárzása sem. A kisebb méretű, de duplázott számú, és szögben kifele fordított magassugárzóknak, a két mélyközép sugárzónak és a passzív radiátornak köszönhetően a Home 250 meglepően széles hangszínpadot varázsolt maga köré és a sztereó felépítésnek köszönhetően a hangok sokkal jobban leváltak a róla, mint a Home 150-ről. Hangkaraktere a többi modellével azonos, és tökéletes átmenetet képez a teljesítménye a két másik között. Basszusai nagyon kellemesek, messze nem olyan mélyek és dominánsak, mint a Home 350-é, de a kisebb modellt jócskán túlszárnyalta mind mély- mind magashangok tekintetében. Norah Jones vagy Eva Cassidy énekhangjai olyan természetességgel és tisztasággal szólaltak meg, hogy teljesen elfeledtették velünk, hogy egy vezeték nélküli hálózati hangszórót hallunk. Andrea Razzauti és Dominic Miller virtuóz gitárjátékának minden apró rezdülése előbújt a kis dobozból, olyan részletekig merülve, amire tényleg nem számítana az ember. A Home 250 a többi Home modellhez hasonlóan nagyon meghálálta a minőségi forrásanyagot. Ezt akkor tudta a legjobban megmutatni, amikor sztereó rendszerként használtuk néhány napig.

 

 

 

 

Mivel a kifelé fordított magassugárzók a szélesebb téralkotást szolgálják, megduplázva a hangszórók számát, ez különösen érződött. Az applikációban végrehajtott sztereó párosítást követően tökéletesen szétváltak a hangok a hangszórók között (addig csak párban szóltak kvázi monóként) például Oscar Peterson Trio - You Look Good to Me, vagy Dave Brubeck - Take Five-ja alatt. Ezzel a párossal szinte mindenevővé vált a rendszer és egy pillanatig sem gondolkodtuk el azon, hogy beiktassuk a mélysugárzót erősítésnek. Nagyon egységes, kiegyensúlyozott frekvencia-átvitelt, és megdöbbentő sztereó színpadot varázsolt elénk a Home 250 duója. A hangszerek pozícionálása és a háromdimenziós ábrázolás itt sem volt olyan precíz, mint egy hagyományos sztereó rendszeré, de ha azt nézzük, hogy egy 340 000 Ft-os páros muzsikált előttünk annyi tudással a tarsolyában, hogy felsorolni is nehéz, bizony elgondolkodtató a helyzet. A D osztályú erősítő bőséges energiával látta el a hangszórókat ahhoz, hogy minden hang egyben legyen, de természetesen az az érzelmi töltet, melyre egy erre megalkotott rendszer hivatott, itt sem jött át.

 

Ettől eltekintve továbbra is az az álláspontunk, hogy a Home széria hangszóróit nagyon jól eltalálta a Denon akár külsőre, akár tudásra és hangminőségre. Nehéz dolgunk lenne, ha méltó ellenfelet kellene megemlítenünk, de saját tapasztalatink szerint akad néhány esélyes.

 

 

 

 

Alternatívák

 

Több olyan készülék is van már a piacon, ami több szempontból is komoly ellenfele lehet a Denon Home 150-nek és Home 250-nek, de szerencsére minden esetben jelen van az a bizonyos pro/kontra. Ilyen a Sonos One vagy a Play, melyek hangzásban és tudásban is felveszik a versenyt, de szerintünk a Home készülékek szebbek, és rugalmasabban kezelhetőek. Hasonlóan komoly ellenfél a Bose Home Speaker 500 vagy a Home Speaker 300 is, melynek hangminősége és megépítése is kimagasló, de a vezérlő applikációja és a felhasználhatósága még fejlesztést kíván. Végül a Bowers & Wilkins Formation hangszóróit említjük meg, melyek anyaghasználat, vezérlés és hangminőség szempontból is magas szintet képviselnek, de ott sajnos az árcédula miatt kerülnek hátrányba.

 

 

 

 

Összegzés

 

Akad tehát kihívó, és úgy fest, a magas kereslet miatt ez még bővülni is fog, de a Denon nagyon jól pozícionálta a Home családot. Sikerült megalkotni egy nagyon jól megépített, magával ragadó külsejű és nagyon jó hangú termékcsoportot, melyeket nem mellesleg olyan szintű rugalmassággal vethetünk be, ahogy csak szeretnénk. Árképzésük korrektnek mondható, önmagukban is elegendőek, ha körültekintéssel kezeljük a helyiség méretét, amiben hallgatni fogjuk őket, de igény szerint remek sztereó egységgé varázsolhatóak. A HEOS applikáció továbbra is az egyik kedvencünk, okosan felépített, logikusan kezelhető és bőséges szolgáltatással van ellátva. Továbbra is az egyetlen negatívum, amit hiányoltunk az a Chromecast és esetleg egy távvezérlő, csak a praktikum miatt. Amúgy nem tudtuk nem imádni!

 

Műszaki adatokBeépített erősítők: Home 250: 4 db D osztályú, Home 150: 2 db D osztályú
Hangszóró készlet Home 250:

2 db 100 mm-es mélyközépsugárzó


2 db 19 mm-es szövet dóm magassugárzó


133 mm-es passzív basszusradiátor

Hangszóró készlet Home 150:

89 mm-es mélyközépsugárzó


25 mm-es szövet dóm magassugárzó

Hálózati képességek: Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, Deezer, Apple Music, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio (TuneIn)
Bemenetek: 3,5 mm-es Jack, USB-A
Multiroom képesség: HEOS
Támogatott audio formátumok:

WAV, FLAC és AIFF - 24 bit/384 kHz-ig


ALAC (Apple Lossless) - 24 bit/384 kHz-ig


MP3 - legfeljebb 48 kHz, 320 kbit (16 bit)


AAC - akár 48 kHz, 320 kbit (16 bites)


OGG és WMA - akár 48 kHz (16 bites)


DSD 2,8-5,6 MHz

Színválaszték: fehér, fekete (antracit szürke)
Teljesítmény-felvétel: Home 250: 26 W; Home 150: 20 W
Méretek: Home 250: 295x216x120 mm; Home 150: 120x187x120 mm
Tömeg: Home 250: 3,7 kg; Home 150: 1,7 kg
Ár: Home 250: 169 990 Ft; Home 150: 84 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Egységes, minőségi hangzás

 

+ Széleskörű szolgáltatáscsomag

 

+ Többféle hangvezérlés

 

+ HEOS multiroom

 

+ Roon ready

 

+ Hasznos funkció gombok a fedőlapon

 

+ Könnyű kezelhetőség

 

+ Jó anyaghasználat, esztétikus külső

 

- Nincs távvezérlő

 

- Nem támogatja a Chromecast-et

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4,5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció