Menu

Cart

UNISON RESEARCH SIMPLY PHONO LEMEZJÁTSZÓ-ELŐERŐSÍTŐ

 

Az utóbbi időben volt szerencsénk többféle elektroncsöves lemezjátszó-előerősítőt kézbe venni a Jadis, a Synthesis, az Audio Research valamint a Lector Audio „vegykonyháiból”. Bárki állítja, hogy ez a készüléktípus ritka, az nem nézett körül rendesen a szaküzletek polcain. Mivel a hanglemez-piac élénkül és vele együtt a lemezjátszók iránti kereslet is egyre erősebbé válik, az Unison Research úgy döntött, hogy szakértői ismereteit több szinten átgondolt aspektusba hozva bemutat egy, a „kihegyezett” audio-füleknek egészen biztosan tetsző elektroncsöves phono-előerősítőt.

 

A fantázianevet és a megjelenést megosztva egy régebbi modellel az új Simply Phono továbbfejlesztett áramkörökkel és átgondoltabb alkatrész elrendezéssel büszkélkedhet. Amikor megláttam ezt a készüléket eldöntöttem, hogy fogom és viszem tesztelni, remélem a cikk olvasása után többen így döntenek!

A RIAA görbe pontossága: +/- 0,2 dB (20 Hz / 20 kHz)
Teljes harmonikus torzítás: 0,4% (1 Volt)
Jel-zaj arány: – 72 dB
Erősítési tényező: 52 dB
Bemeneti impedancia: 47 Kohm (- 100, – 50, – 22 Ohm/100 pF kapcsolható)
Méretek: 140 x 290 x 105 mm
Tömeg: 3 kg (tápegységgel együtt)
Ár: 1 840 EUR


A Simply Phono kiviteli tervének elkészítésekor a tiszta, minimalista vonalvezetést tartották szem előtt. A formatervezés felhasználta az alapfelületet, amely gyönyörű, valódi cseresznyefa Észak-Olaszországból. A készülék a fa (alap) és egy fekete színű, zárt, fém ház kombinációjával megakadályozza a csövek érintését. Bár a zárt fémdoboz egyszerű mégsem mondható erre a készülékre, hogy műszerszerű kivitel.

 

 

A Simply Phono „kétdobozos” kialakítású, mert a tápegység külön, saját dobozában került elhelyezésre. A hálózati tápegység a működéshez szükséges áramot egy reteszelhető csatlakozóval ellátott kábellel szállítja a phono-elektronika felé. A két részegység egymástól távolabbi elhelyezésével minden indukciós zaj kizárható az előerősítőben lezajló folyamatoktól.

 

 

Az erősítési fokozat „A”-osztályú, négy ECC83 (12AX7) kettős triódával megoldott. A csövek, a maximális erősítés kinyerésének céljából, párhuzamos konfigurációban működnek. Az alkatrészek katonás rendje és egymástól való távolsága előnyös, megakadályozza a nem kívánt kölcsönhatást anélkül, hogy megnövelné a jelút hosszát.

A nyomtatott áramköri pályák szélesek és kétszer vastagabbak a szokásosnál, tehát a jelek szabadabb utat kaptak. A RIAA görbe kiegyenlítésében részt vevő elektronikai részegység passzív elemekből épül fel. A teljes áramkörben prémium minőségű, néhol felület szerelt, alkatrészek kerültek beépítésre, a szerelési minőséget nem lehet kritizálni.

 

 

A Simply Phono által biztosított bemeneti impedanciák választéka jó illeszkedést biztosít a mozgó mágneses és a legtöbbet favorizált közepes és magas jelszintű kimenettel rendelkező mozgó-tekercses hangszedőkhöz is. A hátsó panelen található apró, DIP-kapcsolók segítségével 47k, 100, 50 és 20 Ohm terhelést tudunk beállítani, az adott hangszedő paramétereinek figyelembevételével „személyre szabhatjuk” az elektronika illesztését.

 

 

Az egyes beállítások közötti eltérés lehelet finom különbségeket mutat, de a hangzás kialakításában oroszlánrészt részt vállaló frekvencia tartás egyenletességének +/-0,2 dB-en belüli megtartása önmagáért beszél. A RIAA ekvalizáció egyenletessége biztosítja a vágási frekvenciamenet átfordítását az élvezhető, a felvételt pontos valójában bemutató lejátszás érdekében. Fenti tényezők megvalósulását és az impozáns paramétereket produkáló phono-előerősítő magasabb osztályába sorolt.

MEGHALLGATÁS


A bekapcsolás után kb. tizenöt perc bemelegedésre van szükség és már hallhatók a készülék kicsomagolásakor elképzelt hangok. A Simply Phono folyékony magabiztossággal és élénkséggel tolmácsolta a muzsikát. Már az első modulált barázdák műsorának meghallgatása után az elektroncsövekkel kapcsolatos sztereotípiák jutottak eszembe. (ezeket nem írom le, nehogy téves meghatározások terjedjenek tovább) Ne is nézzünk mindent szarkasztikusan! Inkább ismerjük el, hogy bizonyos képességek és tulajdonságok szükségesek az elektroncsövek szerelmeseinek.

Három olyan erényről beszélünk, amelyeket általában a hangok lágyságával, az énekhangok természetességével és a térérzet azonosításával írnak le. Ha az elektroncsövek szerelmeseit említettük, jogos a kérdés, vajon mi kell több a zenekedvelőknek? A kérdés nyitott. De erre is van jó példa. Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája sokféle változatban. Magam 14-féle előadásban tartom gyűjteményemben. Vezényelnek: többek között Herbert von Karajan, Karl Böhm, Paul Kletzky, Bernstein, Klemperer és Fricsay, Széll, énekelnek: Jessye Norman, Brigitte Fassbaender, Placido Domingo, Christa Ludwig, és még sokan mások a legkiválóbbak közül. Maga a zene nagyon gazdag extrém érzelmeket és ragyogó kompozíciós ötleteket tartalmaz, amelyek feltárják a zenekar és a karmester tulajdonságait, mintha minden nagyító alatt lenne. A többféle interpretáció ismerete után, eljön az a pont (a Simply Phono segítségével) amikor nem a készüléket, hanem csakis a muzsikát hallgatjuk, megpróbáljuk befogadni minden hangjegyét.

Az Unison Research Simply Phono lemezjátszó-előerősítő az éneket olyan megjelenítéssel tolmácsolja, hogy eltűnődhetünk azon, mekkora lelki fűtöttséget és érzelmeket élvezhet az ember aki előadja a művet. Aki megérti a finoman kiegyensúlyozott középsáv jelentőségét, az gyorsan rájön, hogy ez a tonális melegség soha nem színező. Ilyen élmény Bellini – Norma című operájának Montserrat Caballé által megformált főszerepe, az első felvonás nagyáriája a Casta diva című és kezdetű remek.

Valaki a külföldi szakírók közül azt állította, hogy a „csalódás” az „erőben” van – pontosabban nincs, – mármint drasztikus erő. Hiányzik az agresszió, mert a finomságot nem képes elengedni – ez az előerősítő annyira kifinomult és udvarias, hogy nem feszegeti a kemény megjelenítés határait. (nem tudom tanult kollégánk mivel tesztelt) Az állítást megcáfolva Eric Clapton – Rush című lemezét tettük a korongra. A gitár halkabb riffjei után következő dob-zuhatag közötti dinamikai különbség és döbbenetes teltségű hang özön ereje csak azt a következtetést sugallja, hogy az analóg technikában minden részegységet megfelelően kell kiszolgálni és egymáshoz illeszteni. Ha nem így történik, akkor zenehallgatás helyett jönnek a nyafogások.

A digitális technika felsőbbségét hirdetők gyakran hangsúlyozzák, hogy az analóg műsorhordozók nem tartalmazzák a zene minden árnyalatát. Éppen ellenkezőleg! Az Unison Research Simply Phono által tolmácsolt muzsika széles-spektrumú és élethű, annyira, hogy minden, a tesztben említett albumot kétszer hallgattam meg. Ez az elektronika egy igazi ritkaság – és talán ez a legkézenfekvőbb bók, amit kaphat.

KONKLÚZIÓ


Míg az elektroncsövek használatával megkonstruált phono-előerősítők egyre gyakoribbak, nem mindegyik kínál lenyűgöző hangzásteljesítményt az adott árkategórián belül. E népszerű olasz gyártó terméke a jó példa, (nyilván büdzsé kategóriában nem találni ilyen minőséget) mert a Simply Phono egyszerűen egy kiemelkedő kvalitású elektronika. Alacsony működési zaj jellemzi, valamint torzításmentes hangzású. Az erősítőt és tápegységét úgy tervezték, hogy azok alkatrészei ne szórjanak egymásra, a jel-erősítő áramkörök a transzformátortól távol helyezkedjenek el és a káros belső/külső rezonanciáktól is védelemmel legyenek ellátva. Ezeket a kívánalmakat csak a „jobbak” tudják teljesíteni.

E remek készülék a gyártó régebbi, hasonló elektroncsöves termékeinek nyomdokain, de azt is állíthatjuk, hogy egy kicsit előttük jár. Rendkívül jól felépített, egyedi értékű MM/MC phono-előerősítő. A felhasználás szempontjából logikus funkciók és a gyártási minőség egészséges egyensúlyban van a hangzás-minőséggel. A csúcskategóriájú specifikációknak köszönhetően a Simply Phono kiválóan egészíti ki az Unison Research erősítőivel kialakított hangrendszereket.

Pro
+ továbbfejlesztett áramkörök
+ átgondolt alkatrész elrendezés
+ „A”-osztályú erősítő fokozat
+ a frekvencia tartás egyenletessége +/-0,2dB

Kontra
– kategóriájában egy kissé magas ár

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció