Menu

Cart

CAMBRIDGE AUDIO CX V2-ES SOROZATÚ KOMPONENS KÉSZÜLÉKEI

 

 

A „miből áll a hifi-torony” című cikkünkben már öt évvel ezelőtt kitárgyaltuk, hogy az elkövetkező időkben milyen irányvonalak következnek az audio-berendezések területén. Már akkor megírtuk, hogy a fejlődést a forrás készülékek különböző szolgáltatásai és az egyre szaporodó digitális jelformátumok dekódolásai hozzák, prognózisunk mára beigazolódott, nem fogtunk mellé. Viszont az elmúlt évtizedek alatt két dolog nem változott, az egyik, hogy erősítőre továbbra is szükség van, a másik, hogy az elkészített jelet hangsugárzókon lehet igazán élvezni.

A Cambridge Audio, mint a legnagyobb gyártási potenciállal rendelkező angol gyártó, megújult választékában három modell képviseli a komponensekből összeállított hangrendszer cseppet sem alapszintű kategóriáját. Az új modellekhez új színt is választottak a cég mérnökei. A CX V2-es sorozat részei, a díjnyertes Edge csúcsmodellek Lunar Grey (hold szürke) színének egy árnyalatát kapták. De, ennek alapján ne higgyük, hogy csak a Dark side of the Moon című „nótát” tudják igazán jól játszani!

Tehát az „új torony” elemei a következők: CXC V2 CD-lejátszó, CXN V2 hálózati audio-lejátszó és a CXA81 integrált erősítő. Hangzásukat és szolgáltatásaikat tekintve mindhárman egységbe komponáltak. Kezdjük a sort a hifi-torony „lelkével”, az új integrált erősítővel, a CXA81 modellel!

Teljesítmény: 2 x 80 Watt RMS 8 Ohm
2 x 120 Watt RMS 4 Ohm
Frekvenciamenet: 5 Hz – 60 000 Hz +/-1dB
Méretek: 115 x 430 x 341mm
Tömeg: 8.7 Kg
Ár: 1 259 EUR


A CXA81 erősítő és a hozzá illő komponensek külalakjában nem sok változás történt. A Cambridge mérnöki csapata mindig hitt egy elgondolásban, miszerint a legegyszerűbb a legjobb. Nem mindent másoltak át az előd modellekből, inkább racionálizálták a kezelőszerveket és a hozzájuk tartozó szolgáltatások vezérlését. A kevés kezelőszervet tartalmazó, sima vonalú előlapon a bemeneti választók és a hozzájuk tartozó kijelzők kék fénye dominál.

 

 

Már nincs hangszín- és balansz-szabályzó, ami mint tudjuk, az audiofil erősítők egyik ismérve. Ugyanis, egy erősítőnek minden beavatkozás nélkül kell jól szólni. Az előd modellnél sokak által kifogásolt jelzés a hangerőszabályzón végre jól látható, így messziről is jól követhető a hangerő állása.

A Cambridge mérnökei „keményen megdolgozták” a beltartalmat. A 80 Watt csatornánkénti teljesítmény érdekében „A/B”-osztályú erősítéstechnikát használva erőteljes hangzást értek el. Az elkülönített, szimmetrikusan felépített bal és jobb csatornát gondosan tervezték meg, válogatott alkatrészekből készítették el. Több, a hangzásra kritikus módon ható összetevőt is beválogattak a „csapatba”, olyanokat, mint az audio-minősítésű kondenzátorok és a magasabb szintet képviselő műveleti-erősítők. Mindezeknek van nem hallható eredménye is, ilyen a torzítás, a bemenetek váltásakor észlelhető kattanás nélküli némítás és hangerő-szabályozás csendessége.

A Cambridge Audio mérnökei által legnyilvánvalóbbnak ítélt megoldás az ESS Sabre ES9016K2M digitális-analóg átalakítójának alkalmazása. Ez egy komoly minőségű DAC egység, amely képes kezelni a 32 bit / 384 kHz mintavételezésű és a DSD256 formátumú digitális fájlokat is.

 

 

Az ES9016K2M Sabre32 Ultra DAC-chip nagy teljesítményű, 2 csatornás audio D/A-konverter. A rengeteg audio-gyártó által elismert és felhasznált, szabadalmaztatott 32 bites Hyperstream DAC-architektúra és a Time Domain Jitter Eliminator segítségével akár 122dB dinamika és és -110dB THD+N érték is elérhető, olyan hangzás-teljesítmény szinttel, amely kielégíti az igényesebb audio rajongókat. Architektúrája akár 32 bit, 384 kHz felbontású PCM-adatokat képes kezelni, az I2C vezérlés lehetővé teszi a DAC szolgáltatások szoftverfejlesztését, akár DSD-11,2MHz adatokkal képes dolgozni a legnagyobb teljesítményű alkalmazásokban. Mind a szinkron, mind az ASRC (aszinkron mintavételi átalakítás) mód támogatott. A magas színvonalú hang-teljesítményre vonatkozó SABRE SOUNDTM új szabványt költséghatékony, könnyen használható formában állítja a középpontba a mai legigényesebb digitális audio alkalmazásokhoz. Jellemzői még a felhasználó által programozható szűrő, amely lehetővé teszi az egyedi roll-off reakciót, de megkerülhető a túlmintavételi szűrő is.

 

 

A hátsó panelen lévő USB aljzaton keresztül az audio-profil 2.0 alapértelmezett. Itt 32bit 384kHz PCM jelfogadás és DSD256 jelcsomagból DoP256 átalakítás lehetséges. A digitális optikai bemenet-pár 24 bit/96 kHz frekvencián is dolgozik – rendelkezésre áll egy kimenet is – a koaxiális bemenet 24bit/192 kHz képes. Az optikai bemenetek 16/24 bit 32-96kHz csak PCM jelek feldolgozására szakosodtak, a koaxiális bemenet 16/24 bit 32-192 kHz-ig produkálja magát. A CXA81 erősítő vezeték nélküli kapcsolatot is felkínál, mert integráltan tartalmaz egy aptX HD Bluetooth vevőt, akár 24 bit/48 kHz szabványra is. A Time Domain Jitter Eliminator páratlan jel-tisztaságot biztosít a bemenetről, más egység órajelének zavargása nélkül.

 

 

A modern digitális műsorszórás és jeltárolás kiszolgálójaként szükség van egy jólképzett hálózati-lejátszóra. A CXN V2 streamer és hálózati-lejátszó küllemén, konstrukcióján, szolgáltatásain, tudásszintjén – a „győztes csapaton ne változtass” – jól bevált koncepció látszik.

DAC-chip: kettős Wolfson WM8740 24 bit
Digitális szűrő: 2. generációs, ATF2-mintavétel 24 bit / 384 kHz
Analóg szűrő: kétpólusú, kettős differenciál üzemű Bessel
USB-bemenet: A-B típusú USB, megfelel a 2.0 USB audio profilnak
Digitális bemenetek: S / PDIF koaxiális és TOSLINK optikai
Analóg audio kimenetek: szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA
Audio formátumok: ALAC, WAV, FLAC, AIFF, DSD (x64),
WMA, MP3, AAC, HE AAC, AAC +, OGG Vorbis
Méretek: 85 x 430 x 305 mm
Tömeg: 3.5 Kg
Ár: 1154 EUR


A Cambridge Audio háza táján már a modernkori „digititis” megjelenésekor megfogalmazódott egy gondolat: …”egyesek a kényelem érdekében feláldozzák a jelenlét érzetet és a hangminőség fontosságát elfelejtetik. Talán nem kellett volna”… A C.A. mérnökei éppen ezért a jelenkori fejlesztésekben ezt a minőség vesztést kívánják a lehető legkisebbre redukálni. A CXN V2 kettős Wolfson WM8740 digitális-analóg átalakítója minden népszerű jelcsomagból 24 bit/384 kHz mintavételezési értékre növel és az egyedülálló ATF2 technológiával automatikusan társít.

 

 

A digitális zenei tartalom sokféle forrásból érhető el. A CXN V2 képes feldolgozni és továbbítani a legnépszerűbb digitális formátumban különböző tárolási helyekről kinyert tartalmakat. A digitális optikai- és koaxiális bemenetekkel elérhető külső egységek, az aszinkron USB-aljzaton keresztül csatlakoztatott számítógépek, az aptX Bluetooth-adapterrel az erre felkészített hordozható készülékek mindegyike zenei forrás készülékként használhatók. Az internetes rádiók temérdek állomásának vételével otthonunkba hozza a világ összes muzsikáját. Az előfizetéshez kötött Spotify Connect, az Apple AirPlay 2, a Qobuz és a Tidal szolgáltatók hatalmas mennyiségű zenei tartalmat kínálnak. Működtethetjük saját NAS-szerverünket és a UPnP audio-vezérlés is kéznél van.

Az okostelefonra, tabletre letölthető Stream Magic alkalmazás gyors hozzáférést, logikus kezelést biztosít az eszközökhöz, lejátszási listákhoz és internetes rádióhoz. A használatra összpontosító „hub” megtanulja a leggyakrabban használt funkciókat és a kezelést, a használat függvényében, „személyre szabja”. A Chromecast beépített, hogy még egyszerűbbé tegye a dolgokat. A CXN V2 kiterjesztett szolgáltatásai között a Roon már tesztelve, 2020 második negyedévében egy frissítés keretén belül hozzáférhetővé válik.

 

 

Végül, de nem utolsó sorban: az új CXC CD-lejátszó futómű kiszolgálja a digitális kívánalmak sorában még nagyon is fennálló korong-alapú lejátszást.

Digitális kimenetek: S/PDIF koaxiális és TOSLINK optikai
S/PDIF kimenet: 75 Ohm
Méretek: 85 x 430 x 315 mm
Tömeg: 4.7 Kg
Ár: 629 EUR


A CA CXC V2 CD-transport egy dedikált futómű a audio CD-lemezek lehetőségeinek legrészletesebb kinyerése érdekében, ami megnöveli a zenei anyag élvezeti értékét. A CXC lemezmeghajtó mechanikáját eredetileg a Cambridge Audio csúcskategóriás, 851C típusú CD-lejátszójához fejlesztette ki. A mechanika és az azóta hírnevet szerző „S3” szervo-áramkör osztályának vezető szintjére emelte a Cambridge Audio CD-játszókat. A korszerű, szabadalmaztatott S3-szervo a lemez sebességének szabályozására és a hibamentes lejátszás biztosítására hivatott.

 

 

A fejegység abszolút pontossággal olvassa ki a CD-lemezen lévő digitális audio-információkat. Az összes érzékeny áramkör fémtokokban izoláltan került elhelyezésre, garantálva a zavartalan működést és a specifikált teljesítményt. A CXC V2 modellnek a tiszta jel számára csak digitális kimenete van.

MEGHALLGATÁS


Az új Cambridge CXA81 erősítő, mint a hangrendszer alapja, a zeneművészetet képviseli. A teljes frekvenciatartományban zökkenőmentes az iteráció, még a sok hangszert megmozgató nagyzenekari tutti is a teljesítmény-egység benyomását kelti. Nem próbál keményen ütni, de nem is hivalkodó, akármennyire is a széles hangátvitel és a hangszerek egymástól történő elválasztása a jó. Meghallatszik az erőtartalék, nem veszíti el a részleteket hangos zenehallgatás közben sem. Erőssége a középtartomány egyenletessége, a hangzás koncentrált, a hangzástér jól rajzolt. Sima, kifinomult sztereó hangot kínál, viszont elődjénél (CXA80) több részletet mutat.

Az erősítőben önállóan felhasználható D/A konverter rész az ESS Sabre ES9016K2M Dac és a CXN V2 lejátszóban alkalmazott a kettős Wolfson WM8740 chip-re épült DAC-architektúra összehasonlítására is mód van. Mindkét aktuális darab kiváló hangzás teljesítményt nyújt. A Wolfson esetében a produkció inkább a nagyon finom és természetes, tiszta, tapintható, érzelemdús reprodukálásról szól. Míg az ESS Sabre hangzási balansza sem sovány és nem száraz, mesteri részletességgel és színezettség nélkül biztosítja a hallható zenét. Nagyfelbontású zenei anyagok hallgatásakor biztosítja az érzékekre ható zenei áramlást, a dallamok ívelését, a harmóniák izgalmát, a ritmikus lüktetést.

Még a zenei streaming evangéliumában vakon hívők is elismerik, hogy a „kis ezüstlemezben” sok elevenség fedezhető fel. Hangzási kiegyenlítettség éppen annyi van amennyi ahhoz kell, hogy minden hangszer jellegzetes hangzása be legyen mutatva és a szomszéd is azért jöjjön át mert szeretne részesülni a zenei élményből. A CD-lemezek hallgatásakor rájövünk, hogy a hangrendszer nagyon jó impulzus indítással rendelkezik, az összes audio-jel minden frekvencián, így az összes hang teljesen idő-koherens a kimeneten. A zene szereplői optimalizáltak, az impulzusok nem egyszerre hanem minden hangszerre jellemzően indulnak és csengenek az azonos idő tartományban.

Egy biztos, a már magasabb színvonalú hangrendszerhez megfelelő kábelekre van szükség. Úgy az erősítő, mint a többi komponens meghálálja a gondosan válogatott hálózati kábeleket, és mivel a digitális összeköttetések több variációja is rendelkezésre áll, az összekötő kábeleknek (koax, optikai) mindig minőségit válasszunk! A végeredmény: feszítettebb, célzottabb basszus, szemléletesebb sztereó képalkotás, hangszerek jobb fókuszálása. Zenehallgatás közben több órán át sem fáradunk el és ez óriási pluszt nyújt a hallgató számára.

KONKLÚZIÓ


Ha már elkönyveltük a Cambridge Audio termékeit a büdzsé kategória bajnokainak, akkor a most piacra került új CX V2 sorozatot a büdzsé feletti tartomány meggyőző példájának címezhetjük – mindenesetre ebbe az ár is beleszámít, ami nem nagyon fáj. A tesztelés eredménye az „ezerfontos” CXA81 integrált erősítőt közvetlenül a komoly hifi-berendezések területére helyezte. Mind szolgáltatásaiban, mind hangzás minőségben kiérdemli az „erre már alapozhatunk egy jó hifi-tornyot” titulust. Könnyen meglehet, hogy sok évig fog szolgálni és a High-End kategóriába való feljebb lépéskor sem kívánunk megválni tőle.
A „nagy mutatvány” másik része a CXN V2 hálózati lejátszó-berendezés, ami a Cambridge igazi nagy dobása. Ez a modell a firmware-frissítésekben tükrözi a mindenkori, modern zenehallgatási szokásokat. A folyamatos fejlesztési programnak köszönhetően élvezeti értéke csak javul. A CXC V2 CD-lejátszó futómű már-már fogalom a szakmában. Az olvasási pontosság, a stabilitás és a hibajavítás szempontjából egyetlen slim-line DVD-meghajtó nem képes versenyezni a CXC V2 által biztosított szinttel.
Bizonyítást nyer az a nézet, hogy lehetséges olyan audio-rendszert építeni, amely a digitális terület minden kényelemét és egyszerűségét kínálja, analóg irányban is fejleszthető és nem feledkezik meg a mindenkori hangzásminőségről sem. Mindenesetre, pisloghatnak a jól ismert angliai vetélytársak.

Pro
+ „A/B”-osztályú erősítéstechnika, erőteljes hangteljesítmény
+ Wolfson WM8740 DAC (CXN V2) remek felbontás
+ CD-lemez hallgatásakor is sok új részlet és eleven ritmus fedezhető fel
+ kiváló ár/minőség arány

Kontra
– a készülékek szokatlan színe

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció