Menu

Cart

Denon Home 350 multiroom hangszóró teszt

Sajnos olyan helyzet állt elő a világban, melyre senki sem volt felkészülve és nagyon sok problémát okozott eddig is, és fog is az emberiségnek, valamint a gazdaságnak. Öröm az ürömben, hogy ha már nem mozdulhatunk ki a lakásból, annyira élvezhetővé tehetjük a benti létet, amennyire csak lehet. A mi szemünkben erre a legjobb megoldás a zenehallgatás és a filmnézés, a lehető legjobb és legváltozatosabb formáiban. Talán nem is kaphattuk volna jobbkor kézbe a Denon (jelenleg talán ironikusan hangzó) Home család tagjait, melyből a legnagyobb taggal, a Home 350-nel kezdtük az ismerkedést.

 

 

A név kötelez

 

Ennek a sajnálatos apropónak köszönhetően, mivel sok más üzlettel hasonlóan a Denon Allé Márkabolt is csak online módban üzemel, módjában állt csapatunkat ellátni egyszerre egy szinte komplett multiroom rendszerrel, amire eddig talán még nem is volt példa. Egy időben tudtunk tesztelni, egy nagyon profi soundbart (DHT-S716H) egy különálló mélysugárzóval (DSW-1H), melyhez rendelkezésre állt a Home 150 páros háttérsugárzónak (majd külön tesztben sztereóként is) valamint tesztünk főszereplője a Denon Home 350, sőt még egy sztereó hálózati lejátszót (PMA-150H). Természetesen mindez egy HEOS multiroom "központ" irányítása alatt.

 

 

 

 

Apropó HEOS! Ez a név bő 5 éve ismerősen cseng a Denon/Marantz rajongók számára, mint egy zseniális szoftver, illetve a több zónás multiroom rendszer szerelmesei is számtalan készüléken láthatták már ezt a logót. Bár a külső szinte semmit nem változott pl. az DHT-S516H és DHT-S716H soundbar-oknál, mégis szemet szúr a Denon plakett. Majd megérkeztek a Denon Home hangszórói, melyek már egy egyedi új külsővel is büszkélkedhetnek, természetesen a gyártótól megszokott belső értékekkel, de már itt is Denon névvel ellátva. Lehet, hogy a HEOS megmarad szoftverként?

 

 

 

 

Annyi bizonyos, hogy a Denon Home termékcsalád szakított a "HEOS"-os külsővel, és valami egészem impozáns formatervet rittyentettek ezeknek a csodadobozoknak. Mindhárom modell ugyanúgy néz ki, lényegében csak a méret és hangszórókészlet növekszik, ahogy haladunk a ranglétra csúcsa felé. Elegáns, lekerekített sarkok, minőségi szövetborítás és edzett üveg fedőlap garantálja az új arculat sikerét, ez utóbbi közeledés érzékeny LED világítást is kapott. Hogy könnyebben beilleszkedjen a legtöbb lakásba, fekete (inkább antracit) és fehér színben is kapható a Denon Home 350, nálunk az előbbi tette tiszteletét.

 

 

 

 

A szemnek

 

Ilyen téren a Home termékek abszolút visszafogottak és letisztultak. Elöl csak egy Denon logó díszeleg, míg hátul egy szegényesre sikerült csatlakozókat találtunk, egy analóg (3,5 mm-es Jack AUX) és egy digitális (USB-A) bemenet személyében, valamint egy Ethernet aljzatot. Ezeken felül a Connect gomb a WiFi-hez vagy a többi eszközhöz való csatlakozást hivatott szolgálni, illetve a Bluetooth gombja is itt kapott helyet.

 

 

 

 

Az edzett üveg fedőlap a kezünk (vagy bármilyen egyéb objektum) közeledésére teszi láthatóvá a fehéren világító funkció gombokat, valamint a hat darab kedvenc internet rádiónk eltárolására, illetve azok gyors elérésére szolgáló számsort.

 

 

 

 

Hozzátesszük, hogy a Home 350 kézbe fogva különösen jó anyagminőségre utal, arról nem is beszélve, hogy méreteihez képest kifejezetten nehéznek mondható (6,7 kg), ami minden szempontból bíztató jel. Egyik Denon Home termékhez sem jár távvezérlő, ellenben a már jól ismert HEOS applikáció majdnem minden manapság elvárható szolgáltatást elérhetővé tesz, de ehhez minden alkalommal a telefonunk/táblagépünk használata szükséges. Valahogy túléljük.

 

 

 

A belső értékek

 

Hogy mitől is van ilyen jó súlyban a Denon Home 350? Először is, vezeték nélküli hangszóróhoz képest nem is olyan kicsi, ugyanis egy 380x225x180 mm-es, meglehetősen masszív és nagyon merev házba préseltek be összesen 6 db D osztályú erősítőt, melyek egy-egy hangszórót hajtanak meg. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy kisebb háromutas álló hangsugárzó páros pont ugyanennyi hangszóróval rendelkezik. Ebből egy pár, szögben kifele fordított 19 mm-es magassugárzó, egy pár 50 mm-es közép-, valamint egy 165 mm-es mélysugárzó az előlapban, a második 165 mm-es mélysugárzó pedig inverzben az elsővel lüktet hátrafelé. Ez már elméletben is igen gazdag mélytartományra engedett következtetni, mely később felül is múlta az elképzeléseinket.

 

 

 

 

Hardver téren tehát nem spórolt a Denon a Home 350-en, na de ami ennél is szebb, hogy ehhez párosítottak egy agyat is, méghozzá egy elég okosat. Mint minden HEOS kompatibilis Denon termék, itt is a HEOS applikáció irányítása alatt zajlik minden, mellyel lényegében az összes olyan zenei forrásanyag elérhető vált, amire épeszű embernek ma szüksége lehet. Lényegében csak egy phono fokozat hiányzik, de erősen valószínűtlen, hogy a hanglemezek szerelmesei előnyben részesítenék ezt a konstrukciót.

 

 

 

 

A legtöbb sláger streaming szolgáltatás (Apple Music, Amazon Music HD, TIDAL, Spotify Premium, Deezer, Napster stb.) valamint a TuneIn internetrádió is elérhető. Saját zenegyűjteményeinket is lejátszhatjuk hálózatról vagy USB-n keresztül (FLAC 192 kHz/24 bit, WAV, ALAC, sőt DSD 2,8/5,6 MHz formátumig) AirPlay 2-n vagy akár Bluetooth-on is, ha nem áll rendelkezésre WiFi.

 

 

 

 

Hatalmas piros pont a Denon-nak a Roon integrációs lehetőségért is, mellyel további lehetőségek nyílnak meg a hangminőség és a használhatóság terén is.

 

 

 

 

Sajnálatunkra a Chromecast-et nem támogatja a HEOS, így pl. egy Mixcloud vagy YouTube stb. csak Bluetooth kapcsolattal vihető át Android készülékről, bár ezek amúgy sem a minőségükről híresek, inkább csak kényelmesebb és gyorsabb lenne Chromecast-en.

 

A mára szinte természetesnek mondható Amazon Alexa, Google Assistant és Apple Siri kihegyezett fülei isszák szavainkat, ha mindenképpen parancsolgatni szeretnénk a kütyünknek (jelenleg csak angolul) de aztán csak óvatosan, hogy mit mondunk.

 

Tudás és technika tehát szorult gazdagon a Home 350-be így nagyon vártuk az éles tesztet, melyet olyan multiroom rendszerben tölthetett el, ami talán csak a Denon márkaboltban lehetséges.

 

 

 

 

Működés közben

 

A Denon Home 350 beüzemelése rettentő egyszerű művelet akkor is, ha nem Ethernet kábellel csatlakozunk a hálózathoz. Az ingyenesen letölthető HEOS App lépésről lépésre vezet minket, abszolút hülyebiztos módon. Különleges élmény volt ennyi eszközt egyszerre látni a menüsorban, és érdekes tapasztalat, hogy ahány eszköz annyiféle beállítási lehetőség van, azaz nincs ráhúzva egy sémára az egész. Közel 30 négyzetméteres szobában használtuk a hangszórót, melynek első hetében inkább csak a kezelését vizsgálgattuk, amíg bejáratódik a rendszer, bár a hangzása már ekkor is lenyűgöző volt. Ahogy belecsaptunk a lecsóba, pillanatok alatt kiderült, hogy egy ekkora szoba megtöltése zenével, lényegében gyerekjáték volt a Home 350 számára.

 

Ehhez hasonló teljesítményt eddig legfeljebb a Vifa Stockholm 2.0, vagy Naim Mu-so hálózati hangszóróktól hallottunk, de azok közelről sem ebben az árfekvésben mozogtak.

 

 

 

 

Kicsit talán sajnáljuk is, hogy ez alkalommal, a paletta csúcsával kezdtük az ismerkedést, mert így a Home 250 és Home 150 modelleknek nehéz dolguk lesz majd.

 

Az eltérő minőségű forrásanyagok között nem volt élesen hallható különbség az online megosztók esetében (pl Spotify vs. TIDAL) de amikor veszteségmentes albumainkat hallgattuk pendrive-ról, már érezhetően más volt a helyzet. Egy szóval talán úgy tudnánk jellemezni a Home 350 hangzását, hogy egységes. A teljes frekvenciasávot ragyogóan képezte le a kicsiny dobozba préselt 6 db hangszóró és azok erősítői, és a fejlett DSP is tökéletesen végezte a dolgát. Megkockáztatjuk, hogy az eddigi legtestesebb és legmélyebb basszust produkálta a Home 350 az eddig tesztelt egydobozosok közül, ami még egy szempontból is meghökkentő.

 

 

 

 

A HEOS applikáció (és két állvány) segítségével ugyanis akár 2 db Home 350-et is összeállíthatunk sztereó felállásban, ami bizony már egy igen komoly rendszernek minősülhet, és még mindig a Naim Mu-so 2 ára alatt maradtunk. Ez ugyan térleképzésben, hangerőben és dinamikában is felülmúlhatja ikonikus ellenfelét, de hangminőségében továbbra sem érhet fel a Mu-so kifinomultságához.

 

Elhelyezését tekintve, mint egy átlagos sztereó hangsugárzó esetében, érdemes legalább 30-40 cm távolságban elhelyezni a mögötte lévő faltól, és figyelni az EQ beállításokra, ugyanis bődületes basszusokra képes. Ezt a mély frekvenciát egészen magas, akár 80 %-os jelszintig is képes volt prezentálni, tehát nem fogta vissza a DSP, de ekkor már bizonyos esetben elveszítette a kontrollt és kissé morajlóssá vált. Kulturált hangerőn azonban nagyon megfogott és magabiztos basszusokkal kápráztatott el minket. Dominic Miller albumai hallgatása közben örömmámorban úsztunk, ahogy a gitárvirtuóz életteli dallamai bejárták a szoba minden szegletét. Feszes és pontos gitárpengések, tiszta szellős magashangok és pincemély basszusok feledtették velünk a tényt, hogy ez egy cipős doboznál valamivel nagyobb eszközből árad. Az énekhangok erőteljesek voltak, de sosem tolakodóak, tisztán és határozottan vezették a muzsikát Sting vagy Norah Jones előadásában, az enyhén kifele fordított magassugárzók pedig gondoskodtak a szellős tér létrehozásáról.

 

 

 

 

A Home 350 a könnyedebb stílusokkal is pillanatok alatt kibékült és könnyedén teremtett klubhangulatot a szobában egy-egy Metallica, Korn, vagy Red Hot Chili Peppers számnál. Az elektromos gitár "vinnyogását" és a cintányérok csörömpölését nagyon élvezetesen prezentálta a kis doboz, de olykor a középfrekvenciákra rátelepedett némi digitális felhang, ám bántóvá, zavaróvá egyszer sem vált. Dögössé annál inkább! Az elektronikus, hip-hop és könnyűzenék világában szintén nagyon magabiztosan mozgott, de egy Röyksopp, Nicolas Jaar vagy Eskmo számnál már könnyebben elértük a határait. Érdekes módon még ezekkel az elektronikusan gerjesztett basszusokkal is egészen magas hangerőig bírta szusszal és talán csak egészen a felső szekcióban regulázta meg a processzor a 16,5 cm-es mélysugárzó páros táncát.

 

 

 

 

Rövid ideig próbára tettük egy 15 négyzetméteres szobában is, ahol a multiroom funkcióit is alaposan kiveséztük. Ilyen téren sehol nem tudtunk belekötni a vezérlésébe és a működésébe, de véleményünk szerint, egy ekkora térbe egyszerűen sok a Denon Home 350. Nem tudta kifutni magát, alaposan vissza kellett vennünk a basszusát is, mert egyszerűen túl sok volt. Ez remek útmutató volt számunkra is a közeli jövőre nézve, amikor majd a kisebb tesókat vesszük górcső alá, melyek úgy fest, nem véletlenül lettek visszafogottabb méretűek és teljesítményűek.

 

 

 

 

Összefoglalva

 

A Denon eddig sem adott okot semmilyen téren arra, hogy félvállról vegyék a felhasználók vagy a szakma, de a Home hálózati hangszóróival alapos mennyiségű borsot fog törni a konkurencia orra alá. A Denon Home 350 gyönyörű, nagyon jól kezelhető, bivalyerős, és mégis kifinomult hangminőségre képes. Próbáltunk belekötni, de azon kívül, hogy nincs benne Chromecast, vagy olykor kissé középtónusosnak éreztük a hangját, nem találtunk rajta fogást. Önmagában, a képességeihez mérten több, mint korrekt ár/érték arányú készülék, sztereóban keresztben lenyeli a legtöbb alsó/középkategóriás klasszikus rendszert ebben az árban, a multiroom képességeiről nem is beszélve, de itt sajnos nincs fejlesztési vagy finomítási lehetőség. El kell menni, kipróbálni, és beleszeretni úgy, ahogy van. Nekünk sikerült. Abszolút "kéne" kategória. Alig várjuk a folytatást!

 

Műszaki adatokBeépített erősítő: D osztály 6 db
Hangszórókészlet: 2 db 165 mm-es mélysugárzó, 2 db 50 mm-es középsugárzó, 2 db 19 mm-es dóm magassugárzó
Hálózati képességek: Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, Deezer, Apple Music, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio (TuneIn)
Bemenetek: 3,5 mm-es Jack (AUX), USB-A, Ethernet
WiFi: 2,4 GHz (11b/g/n), 5 GHz (11a/n/ac)
Multiroom képesség: HEOS
Támogatott audio formátumok:

WAV, FLAC és AIFF - akár 24 bit/384 kHz-ig


ALAC (Apple Lossless) - akár 24 bit/384 kHz-ig


MP3 - legfeljebb 48 kHz, 320 kbit (16 bit)


AAC - akár 48 kHz, 320 kbit (16 bit)


OGG és WMA - akár 48 kHz (16 bit)


DSD - 2,8-5,6 MHz

Színválaszték: fehér, fekete (antracit szürke)
Méretek: 380 x 225 x 180 mm
Tömeg: 6,3 kg
Ár: 239 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Minőségi, bivalyerős, dinamikus hangzás

 

+ Széleskörű szolgáltatáscsomag

 

+ HEOS multiroom

 

+ Roon ready

 

+ Könnyű kezelhetőség

 

+ Többféle hangvezérlés

 

+ Hasznos funkció gombok a fedőlapon

 

+ Jó anyaghasználat, esztétikus külső

 

- Nem támogatja a Chromecast-et

 

- Nincs távvezérlő

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Teljesítmény: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4,5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció