Menu

Cart

Aurender ACS10 bemutató - The Absolute Sound

A régi, korántsem szép napokban a nagy teljesítményű számítógép alapú lejátszáshoz egyetlen lehetőség a számítógép alkalmazása volt. Aztán jött például a Sony „stand alone” HAP-Z1ES digitális lejátszás rendszer, amely esetében azért még szükség volt a számítógépre a CD lemezek rippeléséhez, és az új fájlok beszerzéséhez. Hol voltak akkoriban még igazi stand alone készülékek? Ideális megoldás az lenne, ha a CD rippeléstől kezdve az audio streamingen keresztül a NAS tartalom lejátszásig minden egy készülékben egyesülhetne. Íme, itt az Aurender megoldása erre az igényre. AzAurender ACS10 úgy lett tervezve, hogy szinte mindent egy készülékházon belül megold. Ez egy önálló digitális HUB, amely külső DAC-hoz USB kimeneten keresztül csatlakoztatható. Attól eltekintve, hogy USB bemenetes digitális analóg konverter szükséges a működéséhez, virtuálisan minden más funkciót, mint számítógép, NAS, hálózat lejátszás, CD beolvasás, és még több mást önmagában elvégez.

 

 

Általános műszaki bemutatás:

Az Aurender ACS10 tulajdonképpen egy dedikált audió számítógép. Annyi különbözteti meg az általános számítógépektől, hogy ezt kizárólag audió fájlok lejátszására, és azok tárolására optimalizálták. Olyan Intel CPU egységgel dolgozik, amely elég gyors, alacsony zajú, és nem melegszik annyira. Az USB kimenet szűréssel és árnyékolással ellátott külön panelen helyezkedik el gondosan leválasztva a CPU-tól. A legtöbb számítógéptől eltérően az ACS10 analóg és nem kapcsolóüzemű tápegységről üzemel, amelynek energiáját u.n. SuperCapacitor szünetmentes tápegység tárolja esetleges áramszünet esetére. A beépített optikai CD meghajtóját pedig a Teac gyártja. Az egyik legfontosabb műszaki jellemző a „2X ISOLATED LAN” port, amely egyike a három csatlakozásnak. Kiváló leválasztást biztosít a hálózati zajok ellen. A másik két port ilyen védelemmel nem rendelkezik. Az ACS10 USB bemenete támogatja a 3.0 szabványt, ami jelentősen felgyorsítja a fájlok bemásolását.

A setup:

A rendszer telepítése során segítséget kaptam Ari Margolis úrtól, aki az Aurender US egyik műszaki embere. Ő telepítette az iPadra a szükséges vezérlő alkalmazást. Maga a csatlakoztatás egyszerű. Csatlakoztassa az ACS10-et az otthoni hálózathoz, nyissa meg a telepített ACS Manager alkalmazást az iPadon, és adja hozzá a kiválasztott fájlokat az Aurender beépített tárhelyéhez a másolás megkezdéséhez. Amíg meg nem szoktam, furcsa volt számomra, hogy mennyire zárt ez a rendszer, legalábbis a fájlok lejátszása tekintetében. Csak a belső tárhelyről szeret mindent lejátszani, ez alól csak az USB külső meghajtó, és a streaming kivétel, de ennek nyilván megvan az oka. A bemutatóban szereplő ACS10-ben 16 TB tárhelyet épített a gyártó. A két darab 8 terás merevlemez, és egy 250 GB SSD meghajtó opció lista ára 6000 dollár. Igény szerint a típus rendelhető 24 TB tároló kapacitással 7500 dollárért. Az Aurender egyetlen kapcsolata a külvilággal a vezetékes Ethernet csatlakozás. Nincs beépített Wi-Fi, mivel a vezetékes kapcsolat minden esetben sokkal stabilabb.

Az első nap nagy része azzal telt, hogy az ACS10 átmásolta az általam kijelölt NAS és iTunes tartalmakat a belső tárhelyére, hogy elkészítse a saját adatbázisát. Miután befejezte, már kényelmesen hozzáfértem a fájlokhoz az Aurender Conductor alkalmazáson keresztül. Az Aurender azt javasolja, hogy minden esetben a számítógéphez hasonló módon kapcsolja ki a gyári ajánlás szerint a készüléket. A bemutató ideje alatt viszont a mókusok kétszer is okoztak nálam egész házban áramszünetet, mert megrágták a vezetékeket. Az áramszünet nem okozott semmiféle meghibásodást az Aurenderben. Maga a Conductor alkalmazás egész jó. Bár nem kínál annyira exkluzív lehetőségeket mint a Roon, jól használható. A Roon többféle csatlakozási lehetőséget kínál azzal, hogy linkeket tárol, meta adatokkal és szélesebb keresési kínálattal. Szívem szerint én üdvözöltem volna még a Conductorban az Amara, a Pure Music vagy az Audirana könyvtár funkciók, és keresés módok támogatását.

 

 

Napjainkban akár arra is van lehetősége, hogy csináld magad streaming lejátszási láncot állítson össze a gyári helyett. Ám amit eközben megspórolhat az anyagiakon, elveszítheti az ergonómián és a harmónián. Biztos vagyok abban, hogy meg lehet alkotni jó hangú csináld magad rendszert, ám ennek elengedhetetlen feltétele a magas szintű számítástechnikai háttér ismeret. A barkácsolás közben a nyúl üregébe ugyan bele lehet bújni, de nem biztos, hogy minden szegletét fel tudja majd fedezni. Fontos helyre tenni, hogy a végső cél maga a zenehallgatás, nem pedig a számítástechnika tudományának felfedezése, és a kódok írása. És igen, el kell ismerni, hogy nem lehetetlen olcsóbb komponensekből összerakni egy olyan rendszert, amely az ACS10 funkcionalitásával összemérhető, természetesen az Aurender alkalmazás kényelmének és sokoldalúságának nélkülözése mellett. Tudnia kell, hogy léteznek olyan Roon kompatibilis streaming eszközök (Ha Ön is Roon előfizető), amelyek nagyjából azzal egyenértékű ergonómiai élményt nyújtanak, de ingyenes a használatuk.

Jelen pillanatban az Aurender alkalmazások csak iPad készüléken futnak (tervben van az Android full verzió is, ám arra várni kell). Beszereztem egyet a bemutatóhoz. Sokkal áttekinthetőbb a grafika, és jóval több opció jelenik meg rajta egyszerre, mint a Roon alkalmazása során az iPhone SE kijelzőjén, ám akkor is plusz egy készüléket jelent. Emellett nem tudtam a mindig kéznél lévő telefonomat használni, egy másik mobil berendezést kellett elővenni. Ha nincs otthon iPad-ja, ez plusz költséget jelent.

Az ACS10 csak USB kimenetet kínál, ezért olyan DAC szükséges hozzá, amelyiknek van konfigurált USB bemenete. Ha aktuálisan ilyennel nem rendelkezik, választhat USB-SPDIF konvertert, de ez egy újabb hangzás módosító eszköz lehet. Ha pedig nem akar DAC-ot váltani, az Aurender N10 lehet egy javasolt berendezés a gyártó kínálatából, mivel annak van SPDIF digitális kimenete is.

A hang:

A legfontosabb tudnivaló az ACS10-zel kapcsolatban, hogy ez egy zárt rendszer, nem pedig egy UPnP jellegű nyitott, ezért a belső folyamatok vezérlésére koncentrál. Az Aurender álláspontja szerint a zárt rendszerek kiváló stabilitást biztosítanak, ellentétben a nyitott rendszerekkel. A bemutató alatt az ACS10-et egy Mytek Manhattan II USB DAC-hoz csatlakoztattam. Az összehasonlítás során mindig USB csatlakozást használtam, és minden esetben a Manhattan DAC végezte az analógra alakítást. Amikor összehasonlítottam a Tidal, a Qobuz, és a saját Red Book nagy felbontású zenei gyűjteményemet a Roon vagy az MControl-lal vagy akár az Ethernethez csatlakoztatott Mytek Manhattannal nem tudtam jelentős különbséget felfedezni a műsorforrások között. Úgy érzékeltem, hogy az ACS10 Conductor alkalmazáson keresztül gyakorlatilag azonos hangzásra volt képes a Roon-nal. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy a Mytek Manhattan USB csatlakozása, és DA átalakítója talán nem volt képes megmutatni az ACS10 minden kvalitását. A végső hangzást minden esetben a két készülék közös munkája fogja meghatározni.

 

 

Végül rengeteg összehasonlítással töltött hallgatási idő után képes voltam némi különbséget felfedezni a két forrás között. Az ACS10 és a Roon RATT bár rendkívül hasonlók, a közöttük tapasztalható különbség megértéséhez egy kicsit messzebbről kell nekifutni a dolognak.

Ric Turner mérnök és gitáros vezetett be egy kifejezést, ami úgy hangzik, hogy „fázis komplexitás”. Ezt általában azzal az érzéssel kapcsolatosan lehet alkalmazni, amit a hallgató a nagyzenekar előtt ülve él át az előadó teremben. Minden hangszer hangja eltérő irányból és magasságból érkezik a fülhöz, és ezek iránya és magassága a nagy egészből külön-külön is kihallható, ha a hallgató csak arra koncentrál. Ez a tulajdonság segítette őseinket a túlélésben addig, amíg nem mi váltunk a természet csúcsragadozóivá. A Boulder Philharmonic kiváló felbontású felvételén az Aurender ACS10/Manhattan kombo több ilyen irány és magasság információt közvetített a lejátszás során, mint a másik. Gyengébb minőségű felvételeken ez a hatás nem biztos, hogy kihallható, de minden esetre azt jelzi, hogy az ACS10 több szonikus részlet átadására képes, így a bemutató élménye jobban hasonlít az élő előadáshoz, mert szinte érezni lehet a nagyzenekar lélegzését.

Összefoglalás:

Az, hogy az Aurender zárt rendszerű hardver és szoftver megoldását, vagy a Roon és Roon kompatibilis szerver megoldását választja-e elsősorban Önön múlik. Minden esetre az Aurender használata talán kényelmesebb. Figyelembe kell vennie azt is, hogy milyen rendszerben kívánja alkalmazni, és milyen lehetőségeket akar kihasználni. Azt el kell ismerni, hogy a zárt rendszer stabilabb, és rugalmasabb használatot biztosít.

Felhasználói élmény szempontjából az Aurender Conductor sokkal több meta adatot kezel, mint az iTunes, vagy más alkalmazások, amelyek a Gracenote adatbázisra támaszkodnak. Emellett csaknem annyi kereszt referenciás keresés módot kínál, mint például a Roon.

Mivel az ACS10-hez külső USB DAC egységet kell csatlakoztatnia, a végső hangminőséget a két készülék együtt fogja meghatározni. Az Aurender kiváló minőségű forrás, amely a legmagasabb szintű rendszerekhez is illeszthető. Egy készülékházban integrálja a CD ripper, a fájl tárolás és hálózat lejátszás funkciókat, és mint ilyen, nagyon kevés versenytársa akad. Elegáns megoldás, amelynél nehezen talál jobbat.

 

Írta: Steven Stone

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció