Menu

Cart

AUDIO-TECHNICA AT-SUT1000 MC-TRANSZFORMÁTOR

 

Az Audio-Technica az AT-SUT1000 típusjelű MC-transzformátorral és a High-End lemezjátszókhoz készült új AT-TC1000 hangkarral növelte választékát. Az újdonságokat olyan termékként pozicionálja, amelyek maximalizálják a zászlóshajó AT-ART1000 MC hangszedő képességeit, de természetesen, más komoly minőségű mozgó-tekercses hangszedő jelét is profi módon mutatják be. A trafó esetében a gyártói típusszám megjelölése utal a termék sajátosságára, nevezetesen: Step-up transformers = SUT.

Egy step-up transzformátor fő jellemzője, hogy nem aktív komponens. Az Audio-Technica mérnökei a legkorszerűbb anyagokat és a legújabb gyártási módszereket felvonultató AT-SUT1000 MC-transzformátort úgy alakították ki, hogy beavatkozás nélküli jelerősítést biztosítson egy mozgó-tekercses hangszedő illesztésénél.

Frekvenciamenet: 10 – 200 000 Hz (-3 dB -/+1 dB 3,0 Ohm)
10 – 60 000 Hz (-3 dB – +1 dB 10 Ohm)
10 – 40 000 Hz (-3 dB – +1 dB 17 Ohm)
Lépési arány: 22 dB
Hangszedő ellenállás: 2 – 17 Ohm
Ajánlott terhelési impedancia: 47 000 Ohm
Átviteli egyenletesség: kisebb, mint 0,5 dB (csatornánként)
Csatorna szétválasztás: 100 dB vagy több
Méretek: 92 mm × 196 mm × 150 mm
Tömeg: 5 Kg

 

Az Audio-Technica AT-SUT1000 egy kiváló gyártási minőségű osztott tekercses MC-transzformátor. A transzformátor maga egy speciális, mágneses erőtér ellen védett, pajzs-tokba rögzített, a külső ház is dupla árnyékolású. A káros rezgések elleni védelem érdekében a tartószerkezet 8 mm vastag titánból készül és alapján Hananite® gumi rögzítést alkalmaz. A külső elektromos eredetű zavarjelek behatolásának megakadályozására csatornánként permalloy mágneses árnyékolás került beépítésre. Erős, robusztus készülékház kialakítás, a teljes tömeg 5 kg.

 

 

Konstrukciójánal fogva és a belső szerkezet minőségi anyagokból történt megvalósítása miatt ideális az alacsony impedanciájú mozgó-tekercses hangszedők jelének feltranszformálására. Speciális technikával, nagy (L58 méretű), hengeres magra kézzel tekercselt, transzformátor nagyon széles feszültségtartomány átfogására képes. A sodrott huzal-tekercs hatékonyan maximalizálja a felületet és javítja a magas frekvencia átvitelét. Az optimális induktivitás biztosítása mellett a kapacitást minimálisra csökkenti, ezért a nagyfrekvenciás tulajdonságok jelentősen javulnak. A nagy induktivitás szabadjára engedi az alacsony frekvenciákat és a dinamikát. A nagy mágneses permeabilitású permalloy anyag felhasználásával laminált szerkezetben csökkent a mágneses fluxus szivárgás, így fokozott kimenő-teljesítmény érhető el.

Ez a transzformátor kiegyensúlyozott jelet tart fenn a hangszedőtől a phono-előerősítőig, éppen ezért a készülék rendszerbe integrálásához szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) csatlakozások is rendelkezésre állnak.

 

 

Mivel a nagyfrekvenciás tartalom a huzal felületén áramlik ezért sodrott huzal-tekercset használnak, így maximalizálva a felületet. Ezenkívül a primer és szekunder oldalra gondosan kiszámolt menetszámot és optimális huzalátmérőt terveztek. Ezen speciálisan tekercselt transzformátorok ultra széles frekvencia-sávban működhetnek. Gyakorlatilag még 100 000 Hz-en sincs frekvencia kiemelkedés és az alacsony frekvenciatartományban is nulla a csillapítás. „Egy évtizeddel ezelőtt még igen nehéz volt széles ilyen spektrumot biztosítani az alacsony és a magas frekvencia-tartományban az MC-transzformátorok esetében, de sikerült megvalósítani egy szélessávú terméket, amely kiküszöböl minden problémát” – nyilatkozta Yosuke Koizumi a fejlesztési osztály vezetője.

A legtöbb mozgó-tekercses hangszedő kimenetén jelentkező mikrovolt-szintű jeleket nehéz erősíteni úgy, hogy semmilyen zaj ne hallatszódjon. A feladatot tranzisztor alapú előerősítőkkel, speciális technikákkal lehet, de nem könnyű, még nehezebb csövekkel megvalósítani. Ugyanakkor egy transzformátor remekül felhasználható a hangszedő feszültségének növelésére észrevehető zaj keletkezése nélkül. A mozgó-tekercses hangszedő valóban egy alacsony impedanciájú feszültséggenerátor. Emiatt lehetséges egy transzformátor felhasználásával a feszültséget legalább tízszeresére növelni anélkül, hogy impedancia-illesztési problémákat okozna. Ha transzformátort használunk, akkor a hangszedő jellemző impedanciája (AC ellenállás) is növekszik. A matematikai kapcsolat szerint a feszültség tízszeres növekedése 100-szoros impedancia növekedést eredményez. Általában a transzformátoron keresztüli impedancia-transzformáció megegyezik a feszültség-transzformáció négyzetével. Fontos, hogy mindkét paramétert figyelembe vegyük annak eldöntésére, hogy milyen típusú MC-transzformátor szükséges ahhoz, hogy egy adott hangszedő jól működjön a meglévő phono-előerősítővel.

Előre kell bocsátani, hogy a dolgok nagyon különbözőek lesznek transzformátorral az elő-elektronikákhoz (head-amp) képest. Csak egyet említve a lehetséges különbségek okai közül, ez a torzítás. A transzformátorokban a harmonikus torzítás a legalacsonyabb frekvenciákon a legnagyobb, és gyorsan csökken, amikor a frekvencia növekszik – míg, a tranzisztoros erősítőkben a torzítás általában növekszik, amikor a frekvencia növekszik. Ennél is fontosabb, hogy az intermodulációs torzítások kisebbek a transzformátorokban, mint a tranzisztoros erősítők esetében. A döntés kulcsa lehet, hogy a torzítás mely formája szimpatikusabb.

Egy dologban bízhatunk: az anyagok és gyártási módszerek alapos vizsgálatának sorozata a cég közlése szerint különböző helyszíneken, különböző hangrendszer-összeállításokkal, temérdek alapos zajméréssel és meghallgatással történt.

MEGHALLGATÁS


Az új SUT1000 modellre való váltás után az egyébként is kiemelkedően finom kifejezésmód és a pontosság bővül. Mindez legfőképp a halk hangok finomságának esetében egy tágas, jól követhető hangszínpad terében érvényesül. Világosabbak és még jobban áttekinthetőek a csendes hangok, de, nemcsak a jel-zaj arány javul, hanem ezzel párhuzamosan a hangzás frissessége is. Az információ mennyisége és az aprólékos részletek kifejezése, a hang természetessége és nyugalma hűen mutatja be mit tud egy analóg felvétel.

A szint, ahol észrevenni a különbségeket, az apró nüanszok kis pontjai. A női énekhang háromdimenziós képe, az ütőhangszerek körül lebegő levegő, a hangszerek közötti távolság szélesebb, a lokalizáció egyértelműbb, és a tér, ahol a felvétel készült valóságosabb. A térbeli kifejezés javulása a jel-csatornák jobb elválasztásához és a szimmetrikus csatlakozási lehetőséghez vezethető vissza.

A transzformátorral kialakított forrás-rendszer teljes mértékben a sebesség és a hangtónus pontosságára összpontosít. Ha elveszítjük figyelmünket a koherencia iránt, csak a sebesség képes visszaadni a helyes hangszín- és tranziens egyensúlyt. A legtöbb rendszer-összeállítás hangzásának kialakításban hiányzik a természetes egyensúly. Vannak tranziensek önmagukban, basszusok önmagukban, pregnáns középhang-tartomány, de most zene hagyja el a hangszórókat!

KONKLÚZIÓ


Miután kiválasztottuk a kívánt hangszedőt, a kérdés nemcsak maga a transzformátor vagy egy aktív elektronika (head-amp) használata, hanem az, hogy melyik trafót és/vagy melyik előerősítőt használjuk. Mára nyilvánvaló, hogy egyes gyártók miért kínálják, vagy javasolják mindkettőt. Igaz(!), egy jól megépített előerősítő, amely elegendő impedancia-terhelés és nyereség beállításának lehetőségével rendelkezik, (azok az előerősítők amikkel az audiofiliában és a High-End szegmensben találkozunk), annak a lehető legjobbat kell kihozni a megfelelően szerelt hangszedők kvalitásaiból.

Az Audio-Technica a kezdetektől fogva támogatja a zene reprodukciójának egyik legfontosabb elemét az érzelem-rajzolást. Szembe megy mindazzal, amelyet a kapzsiság, az arrogancia és a tudatlanság együttesen, brutális módon sulykolnak és amit „csúcskategóriás zeneiparnak” neveznek.
A zene az érzelmekről szól. Az érzelmeket nem lehet csak a hangerővel erőltetni, magas minőségű felvételi munkával kell rögzíteni és a lehető leghűségesebben reprodukálni. Ez nagyon nehéz feladat. A mai High-End MC-transzformátorok hangzás-karaktere általában nehézkes. A szükséges impulzus-sebesség hiánya „megöli” a virtuóz előadások érzelmi árnyalatait. Ezért a nagy értékű hangszedők, lemezjátszók, hangrendszerek tulajdonosainak és a szenvedélyes hanglemez-gyűjtőknek olyan felszerelésre van szükségünk, amely világosan be tudja mutatni a hangszerek hangját, valamint a zenészek különböző személyiségét és stílusát. Szóval, már az elején legalább egy ilyen trafóra van szükség.

Pro
+ kiváló nyersanyagok felhasználása
+ egyedi technológia, remek kivitelezés
+ nagybetűs HANG

Kontra
– magas ár

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció