Menu

Cart

Vifa Copenhagen 2.0 – A letisztult szépség

Történetünk közepén az 1933-ban NC Madsen által alapított Vifa márka Copenhagen 2.0-ás prémium vezeték nélküli multiroom hangszórója áll.

 

 

 

Történetünk elején vissza kell mennünk az időben. Egészen az olaj okozta nagyívű ipari fejlődés küszöbéig. Oda, ahol az északi táj hangulata mindmáig nélkülözi a hivalkodást, ahol a dallamok a hering és fűrészpor csodálatos lélekmelengető elegyében kelnek életre, ahol a színek és anyagok a hagyományokkal együtt élnek és lélegeznek és ahol napjainkban is a dolgok egyszerűségben rejtőzködik a szépség. Valahonnan innen eredhet a Vifa Copenhagen 2.0 megjelenése is. Letisztult színek, egyenes vonalvezetés, masszív kialakítás. Nálam ugyan egy kavics szürke külsejű példány járt, de a Muzix Group kínálatában további öt pasztell hőmérsékletű szín is megtalálható.

Első benyomások


Kezdetben – bevallom őszintén – mind a külsejétől, mind a várható hangminőségétől ódzkodtam. Tartottam attól, hogy a jellegzetes skandináv külső, mennyire fog illeszkedni az otthonomba. Aztán meglepő fordulat történt. Mind a kanapéra, mind a szőnyegre, mind a párnák mellé helyezve belesimult az összképbe. Persze korábban semmilyen skandináv jelleget nem szándékoztam kialakítani az otthonomban a Vifa Copenhagen utolsóként érkezett…

 

 

Az eszközön már a dobozából kiemelve érződik a masszív felépítés, ami a préselt alumínium váznak és a Kvadrát textil borításnak köszönhető. Kicsomagolva az egyszerű Copenhagen feliratú textilzsákból, egy harmincas évekbeli női táska csücsült velem szemben. Hasonlatomra egyébként az egész életét szabás-varrással töltő anyósom is hevesen bólogatott. Jobban megnézve elől mindösszesen három nyomógombból álló -„kezelőszerv” van, amik az anyagot nem megbontva / kivágva lettek kialakítva. Megfordítva szintén puritán kép fogadott. A bal alsó sarokban három gomb (be/ki, WiFi és a Vifa Link) kapott helyet, utóbbi több hangsugárzó összekapcsolására szolgál. A gombok mellett virít a hálózati csatlakozó helye, az USB- csatlakozó és egy 3,5 mm-es analóg/optikai kombinált bemenet. Külön érdekesség, hogy USB interfész nemcsak a pendrive –ok fogadására alkalmas, hanem 2,5 és 3,5 colos merevlemezeket is elfogad.

 

 

Mi van a burkolat alatt?

Három utas, hat hangsugárzós sztereó kialakítás négy passzív radiátorral. A hangszóró szívét Texas Instruments Pure Path – hat csatornás “D” osztályú erősítő modulok képezik. A magassugárzó (2×28 mm) öntvénykosaras softdome sugárzó neodímium mágnessel, mellette öntvénykosaras, neodímium mágnessel szerelt alumínium középsugárzó (2×50 mm) kapott helyet, amin felül két lapos szendvics szerkezetű hangszóró (2×50 mm) került beszerelésre, Force Balanced (erőhatás kiegyenlítő) elrendezésben. Fontos a Newton harmadik törvényén (hatás -ellenhatás) alapuló rendszer, ami biztosítja, hogy a hangszórók által keltett rezgések teljes mértékben hanggá és nem a készülékház rezegtetésére fordítódnak. Így nagyobb hatásfokkal és nagyobb hangnyomással képes a zene megszólaltatására, miközben jelentősen alacsonyabb lesz a torzítás is. Mindehhez pedig a Kvadrat speciálisan tervezett gyapjú borítás járul, amire a gyártó kézjegyének számító nyomott logó került.

 

 

Elkezdem a hallgatózást


A bekapcsoló gombot egy picit hosszabban nyomva lehet életre kelteni a készüléket, ami a Vifa saját applikációjával (Vifa Home) semmiképpen sem akart összedolgozni. A probléma megfejtése, hogy a készülék a 2.4Ghz-en dolgozik, míg nálam 5Ghz van. Ezen gyorsan túlléptem, ugyanis a hangminőségre voltam igazán kíváncsi, így pendrive-val haladtam tovább. Az első pillanatokban már készséggel vigyorogtam, hogy meg is van a kis „prémium” dobozka gyenge pontja. Ugyanis a berakott felvétel elején sistergést, sercegést hallottam és már könyveltem is el az első, ám nagyon böszme hibát. Aztán egy kis idő múlva leesett, hogy ezen a felvételen a kezdeti részeknél hangulatkeltő zajok vannak alá keverve a zenének. Csakhogy eddig, én ezt más lejátszásnál még csak észre sem vettem. Szóval a mínusz pont rögtön átfordult egy nagy pluszba.

A meglepetéseknek itt még nem volt vége. Jöjjön a Bluetooth vagyis a fekete leves, gondoltam magamban. Hivatalosan ugyanis a Copenhagen 2.0 Bluetooth Qualcomm aptX HD audio 24bit/48 kHz támogatással bír, ami túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen.Telefonom pillanatokon belül összekapcsolódott a hangsugárzóval, majd sorra vettem jó néhány közönséges mp3 felvételt. Letettem a készüléket magammal szemben 2,5 méterre a szőnyegre és stílszerűen északi zenékkel próbálgattam. Nem valami fifikás műsorral, hanem rockkal és metallal, hadd szóljon gondoltam, ha már azon a hűvös északi területen annyira virágzik ez a zenei műfaj. Volt köztük svéd, norvég, finn „tartalom”, aztán azon kaptam magam, hogy nem hogy elhasalna a kis női kézitáska, hanem valami olyat nyújt vezeték nélkül, amit még így soha nem hallottam.
A zene letisztult volt. Sehol egy felesleges recsegés, zörej vagy valami. Az impulzív kétláb-dob a basszussal mesterien szólt. Úgy, ahogy kell. A vastagabb, kövérebb riffek kifogástalan minőségben tisztán és kellő mélységgel, dinamikával dübörögtek. A tradícionális metal vonalon Hammerfall, a vikingen az Amon Amarth képviselte a svéd elitet. Norvég részről a Guardians of Time az extrém/power vonalról. Frenetikusan szólt mindegyik!

 

 

Aztán a finn Nightwish tömörítetlen formátumú koncertjével kínáltam meg. Nem túlzok, varázslatos volt. A lassabb, szintetizátorral felvezetett Bless the Child epikus felvételén szuperül elkülönült a közönség ritmikus tapsa és a ritmusosan belépő zenekar. Finomabb vizekre eveztem a The Moon and the Nightspirit pagan/medeival különleges dalaival. A Loreena Mckennitt inspirálta zene csodálatosan kalauzolt el a természettel együtt rezdülő, „ mohalepte” világba. A különleges ritmushangszerek – kaval, citera, doromb, illetve egy nagyméretű, kétfenekű macedón dob, a tapan – atmoszféráját varázslatosan prezentálta az apróság. Ez volt az a pillanat, amikor már nem válogattam direkt, hanem hagytam, hogy random módra jöjjön bármi. Tettem ezt azért, mert ilyen minőségű zenei megjelenítést még csak ki sem néztem ebből a kis hordozható hangszóróból. Természetesen itt jöttem rá, hogy az elsőnek drámainak tűnő ár, valójában egy komplett magas minőségű vezetékes rendszert helyettesít immár hordozható formában. Simán egy telefon és a Copenhagen 2.0.

Variálni kezdtem a forrásokkal, laptoppal az analóg bemenetre dugtam, vagy épp a tévét párosítottam Bluetooth segítségével, ahol „a csak egy utolsó kérdés”-sel bosszantó Columbo magyar hangját csodáltam – de kikezdhetetlen véleményem maradt, hogy ténylegesen kiváló hangot kapok minden formában. Az az igazság, hogy sok apróbb részletet figyeltem, amelyek mind remekül működtek, de ez már igazán ajnározásnak tűnne. A lehetőségek netovábbja, hogy a Vifa Copenhagen 2.0 multiroom rendszerbe is integrálható, temérdek modern streaming szolgáltatás is csatlakoztatható, amiket egy gombos elérésre menthetünk, de akár a többi Vifa hangsugárzó összekötésére is lehetőség van.

Vége a dalnak


A Vifa Copenhagen 2.0 ténylegesen prémium hangzást ad, minimális torzítás vagy bármiféle zaj nélkül. Az anyagok kidolgozása és a kifejezetten skandináv megjelenés pedig, a látszat ellenére könnyen hazatalál egy átlagos lakásban is. Hordozhatósággal párosítva olyan modern megjelenésű hangszórót kapunk, ami a kiépített rendszereket is könnyen nyugdíjba küldheti. A vezetékes rendszerek jó ideig még tartják előnyüket, a vezeték nélküli szisztémákra jellemző instabilitással szemben. Azonban a trónkövetelők már megjelentek. Akik nem kérnek a kábelrengetegből és kedvük van ott és úgy zenét hallgatni, ahol és ahogy épp kívánják azok számára a Copenhagen 2.0 kiváló megoldás lehet. Letisztult, stílusos, hordozható és amikor bekapcsolod a kiváló hangminőséggel azonnal megérted az egyszerűségben rejtőző szépséget.

(Dósa Miklós)

VIFA COPENHAGEN 2.0
Ár: 229. 990 forint
Garancia: 12 hónap
MUZIX GROUP

Technikai jellemzők


Meghajtók: 2 db lágy dóm magas (28 mm)
2 db alumínium közepes (50 mm)
2 db szendvics mély (50 mm)
4 db passzív radiátor
Force Balanced elrendezés
Erősítő: Texas Instrument Pure Path (hat csatorna, D osztály)
Frekvencia tartomány: 50 Hz-20 kHz +/- 3 dB
Hálózati funkciók: 24 bit/192 kHz DAC-DSP
Bluetooth aptX HD (24 bit/48 kHz)
WiFi Direct, WLAN
Appla AirPlay, DLNA, NFC
Akkumulátor és üzemidő: Li-ion 2600 mAh (14.4V), hét óra
Csatlakozások: Bluetooth 4.0 aptX
WiFi Direct, WiFi Netwoked
Apple AirPlay
optikai és analóg
Tömeg: 4.65 kg


Tesztösszesítő

 
Hangzás: 100
Részletek bemutatása: 100
Térleképezés: 90
Dinamika: 100
Kinézet: 100

Végeredmény

(átlag): 98
Ár/érték arány: 9,8
Értékelés: kiváló, csúcskategória

+ kiváló hang
+ sokrétű funkcionalitás, mobilitás
+ díjazott megjelenés
– 5 GHz támogatás hiánya

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció