Menu

Cart

Exposure XM HP fejhallgató erősítő teszt

A legtöbb fejhallgató erősítőt, teljesen logikusan, úgy tervezik, hogy karnyújtásnyi távolságból, jellemzően íróasztal sarkára helyezve lehessen használni. De mi van akkor, ha a felhasználó eközben egy azonnal (vagy a jövőben) további forráseszközökhöz való D/A konvertert és előerősítőt is szeretne? És mindez hogyan lesz a kanapéról vezérelhető? Az XM HP azoknak készült, akik kicsiben kezdenék, de nem zárkóznak el egy ún. nagy rendszer építésétől sem.

 

 

Nem (csak) fejhallgató erősítő

 

Az Egyesült Királyságban tervezett és gyártott Exposure XM HP alapjaiban véve (ha nagyon hifis szempontból kell megközelíteni) nem fejhallgató erősítő, hanem egy előerősítő, vagy hangzatosabban: sztereó processzor. Amelynek előlapjára a biztonság kedvéért nem egy, hanem két pár (négy tűs XLR és 6,3 mm-es Jack) fejhallgató aljzatot is helyeztek. Így egyszerre négy fejhallgatót képes kiszolgálni. Sok eset létezik, amikor négy ember egyszerre akar négy fejhallgatóról (vélhetőleg azonos jelszinttel) hallgatni valamit? Bizonyára nem, de a lényeg, hogy az XM HP erre is képes.

 

 

 

 

Kb. 480 000 forintért joggal elvárhatók bizonyos extrák a fejhallgató puszta meghajtásán kívül. Az XM HP teljes tudását azok fogják értékelni, akik kihasználják a benne lévő DAC chip meglétét. A szokványos számítógépes USB aljzaton kívül még két optikai és két koaxiális bemenet (utóbbi adapterrel BNC-ről RCA-ra alakítható) is rendelkezésre áll. Így a földelt phono bemenetet beleszámolva összesen 8 különböző forráseszköz csatlakoztatható hozzá.

 

 

 

 

És nem mellesleg PRE OUT kimenet is található rajta, tehát végerősítő(k)höz vagy aktív hangfalpárhoz is csatlakoztatható, így egy konvencionális, hangfal-alapú hifi rendszerbe is zökkenőmentesen beilleszthető.

 

 

 

 

Küllem

 

Az XM HP ugyanarra a dizájnra épül, mint az Exposure XM sorozat valamennyi tagja. Ez kétségtelenül előnyös olyan szempontból, hogy ha a felhasználó más készülékeket is vásárol a gyártótól, akkor az átlagosnál kisebb szélességű egységekből viszonylat kompakt, de harmonikus megjelenésű láncot építhet.

 

Ami esetleges, tehát nem egyértelmű hátrányként róható fel a kivitellel szemben, hogy egy átlagos fejhallgató erősítőhöz képest nagyobb és mélyebb (kb. 22 x 9 x 37 cm). Ezért egy átlagos íróasztalon több helyet igényel, különösen akkor, ha a gyárinál jobb minőségű, vastagabb/merevebb tápkábel kerül mögé. Mindezt a bőséges csatlakozó felhozatal kompenzálja.

 

 

 

 

Használat közben

 

Érdemes időt szánni a bejáratásra, a gyártó 48 órányi üzemelést javasol, ezután pedig minden egyes zenehallgatás előtt 20 percet a bemelegedésre. Ha valaki a cikket olvasva kedvet kapna az eszköz kipróbálására, akkor mindenképpen ügyeljen arra, hogy ne ún. hideg állapotban üljön le az Exposure XM HP-val ismerkedni! Máskülönben a lelkes érdeklődő pont a lényegről marad le.

 

 

 

 

Az előlapon lévő 3 db LED fénye nem sötétíthető, bár ez csak akkor problémás, ha a készülék fejmagasságban és szemben helyezkedik el, és a műanyag távvezérlő, noha teszi a dolgát, nem méltó a termék imázsához.

 

Ezekkel együtt az XM HP nem érződik olcsónak, hiszen masszív házat kapott, nem telefontöltőre emlékeztető tápegységről kapja az áramot és hangerőszabályzó is kellemesen forog.

 

 

 

 

Az XM HP nálunk 2017-es iMac számítógépre volt csatlakoztatva egy AudioQuest Carbon USB kábellel. A fejhallgató erősítő és a fali aljzat közé IsoTek EVO3 Premier tápkábelt illesztettünk. A számítógépen tárolt zenéket a JRiver Media Center szoftver 25-ös verziójával hallgattuk.

 

Megjegyzés: felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy miként teljesít az XM HP, mint hagyományos hifi lánc középpontjába beékelt sztereó előerősítő? Erre most nem adunk választ, mert a fejhallgatós oldalára összpontosítottunk. Ha hangfalakat is bevontunk volna a tesztbe, akkor (legalább) még tucatnyi tényező került volna az egyenletbe, amivel az olvasó csak messzebb sodródik a lényegtől és saját kíváncsiságának kielégítésétől.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Teszteléshez Sennheiser HD 600, Sennheiser HD 800 S és Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatókat használtunk. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legdrágább fejhallgatóval értük el a legjobb hangminőséget. A két Sennheiser bevonása szükségszerű volt, hiszen évek óta referenciaként tartjuk őket. A HD 600-at játszi könnyedséggel táncoltatta meg az XM HP. A HD 800 S meghajtása sem okozott neki problémát. Az ATH-ADX5000 pedig még a mi referenciánkra is rátett egy lapáttal transzparencia terén egyértelműen és hallhatóan. Az XM HP tehát kellően harcedzett ahhoz, hogy a legkomolyabb fülesekkel párosítsák. Azzal együtt, hogy ott rejtőzik benne az Exposure karakter, azok az ismertetőjegyek, amelyekkel korábban az XM5 tesztelésekor is találkoztunk. Utóbbi nem véletlen, hiszen egyazon gyártóról beszélünk. Akkor sem csodálkoznánk, ha kiderülne, hogy a két eszközben ugyanaz a DAC dolgozik. De hogyan szól az XM HP?

 

 

 

 

A zenei élmény akkor a legjobb, ha korábban ismeretlen részletek, elásott motívumok jelennek meg, áramlással, szabadságérzettel könnyedén, erőlködés és túlfeszítettség nélkül. Az XM HP mindezt hozta referencia fejhallgatóinkkal és a relatíve fölé célzó ATH-ADX5000-nél is. Joni Mitchell - At Last c. számának elején gyönyörű részletességgel megjelenítette a fúvós hangszereket, a tónusokat gyengéd és közvetlen stílusban. Az énekesnő hangját nem helyezte el mérnöki pontossággal a térben, helyette inkább egy kicsit homogén réteggé alakította. Így hallgatóként továbbra is közel éreztük Joni Mitchell személyét, de átvitt értelemben csak a mikrofonállvánnyal együtt. Egyes high end elektronikák képesek arra, hogy még a mikrofont is eltűntessék és az énekesnőt intimebb, melegebb stílusban jelenítsék meg...természetesen jelentős felárért.

 

 

 

 

Trentemoller - You and I c. száma (megtalálható pl. a The DALI CD Vol2 lemez végén) bebizonyította, hogy összeállításunk elektronikus zene hallgatására is bevált, sőt, ezúttal is megkaptuk a finomságokat és rétegekbe elkülönülő hangsávokat, amik élőbbé, izgalmasabbá tették ezt az egyébként inkább minimál stílusra épülő darabot. Amikor kicsit lazább basszust és dinamikusabb, határozottabb stílust hiányoltunk, akkor átváltottunk a HD 800 S-ről a másik két fejhallgatóra és kiderült, hogy nem az Exposure vérszegény, hanem a HD 800 S volt óvatoskodó ennél a számnál. Ezt követően újra kicsit húsosabb, dinamikusabb stílusokra váltottunk (pl. Craft - Float vagy Parov Stelar - Let’s Roll (feat Blaktroniks). Precízen és mértékletesen adagolt basszust kaptunk mozgalmas háttérrel és kissé polírozott, de nem bántó magashangokkal. Mégis valahogy olyan érzésünk volt, hogy az Exposure és az említett fülesek inkább énekes/hangszeres/jazz zenéknél mutatták legelőnyösebb arcukat. Ezért mindenképpen tanácsos először a felhasználó ízléséhez legközelebb álló fejhallgatót (vagy több fejhallgatót, ha pl. elektronikus és rock hallgatásra egészen más karakterű fülest kíván az illető) megtalálni, és csak utána időt keríteni az XM HP megismerésére.

 

 

 

 

Végszó

 

Az Exposure XM HP megadta azt a kellemes, pihentető és érzelmi töltettel kiegészülő zenei élményt, amelyet korábban a gyártó más termékeivel is elértünk. Természetesen ebben fontos szerepe volt a lejátszott fájlok minőségének és a kábelezésnek is, de ez minden komolyabb DAC-os fejhallgató erősítő esetében megállapítható. Akkor mi az, ami kifejezetten az XM HP-ra érvényes?

 

Többek között az, hogy ha csak egy számítógépes USB DAC szerepét kell betöltenie, arra nem ajánlható, mert ahhoz nagy és drága. Ha a felhasználó a számítógépen kívül legalább egy digitális forráseszközt (vagy lemezjátszót) is birtokol, akkor már egészen más a helyzet. Ha pedig komolyan fontolgatja, hogy később hangfalakkal és Exposure végerősítővel is kiegészítené mindezt, akkor természetesen még több értelmet nyer majd az XM HP megléte. Kategóriájával összemérhető hangzást nyújt fejhallgató erősítő áramköre (tehát a pénzért cserébe jól is szól), de fizikai adottságai szinte megkövetelik, hogy komplexebb rendszerekbe illesszék. Különben hosszú távon nem éri meg.

 

 

 

 

Az XM HP tehát azoknak való, akik a jó hangzást sokféle módon és formátumban szeretik, ehhez a számítógépen kívül egyéb eszközöket is bevonnak, de idejük jelentős részében a körülmények, preferenciáik vagy anyagi lehetőségeik miatt leginkább fejhallgatón keresztül szeretnének lelkileg megindító, párhuzamos terekbe invitáló, életteli dinamikával és realisztikus részlet irányítással megvalósított zenei élményt elérni. Lehet ezt "angolos hangzásnak" hívni és az is igaz, hogy az Exposure karakterében ott lappang valami sajátos, ami csak rájuk jellemző. Ezt a sajátosságot viszont könnyű elfogadni és nehéz felülmúlni, illetve még kétszer ennyi pénzzel nem nehéz. A tudatos vásárlás kapcsán az is szempont lehet, hogy nem kell a fél Földet átutaznia Magyarországig, "csak" Angliából kell ideérnie.

 

Műszaki adatok
Fejhallgató erősítő maximális kimeneti jelszintje (33 Ohm, 1 kHz, 0,01% THD): 7 V RMS (1,5 W)
Bemenetek: phono, 2 pár analóg sztereó RCA, USB, 2 db koaxiális digitális, 2 db optikai
Kimenetek: MON OUT, PRE OUT, 2 db szimmetrikus 4-tűs XLR, 2 db 6,3 mm-es analóg sztereó Jack
Jel/zaj viszony (analóg hangkimeneteken): >92 dB (1 kHz)
THD: <0,005 %
Méretek: 218 x 89 x 363 mm
Tömeg: 4 kg
Ár: 479 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Kellemes, részletgazdag, dinamikus, hosszan élvezhető hangkarakter

 

+ Egyidejűleg két pár fejhallgatót is képes meghajtani

 

+ Csatlakozó kiosztásának és távvezérlőjének köszönhetően teljesértékű sztereó előerősítőként alkalmazható

 

+ Tetszés szerint illeszthető hozzá aktív hangfalpár vagy végerősítő, így hagyományos hangrendszer központja is lehet

 

- Nincs hátoldali XLR kimenet

 

- Nincs AES/EBU bemenet... és miért nem eleve RCA csatlakozós a koaxiális bemenet?

 

- Nem sötétíthető előlapi fények

 

- Az összképhez viszonyítva elhanyagolt kivitelű távvezérlő

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció