Menu

Cart

Naim Mu-so Qb 2nd Generation all-in-one zenelejátszó teszt

Kedvenc audiofil kockánk is átesett azokon a frissítéseken, melyeken a nemrég nálunk járt Naim Mu-so 2 is. A Naim Mu-so Qb korábban már könnyedén belopta magát a szívünkbe ezért már látatlanban is bizalmat szavaztunk a "tuningolt" második verziónak. Nem is okozott csalódást.

 

 

Az igazi szépség belülről fakad?

 

Beszámolónkat akár ezzel a hengerfejesre járatott közhellyel is kezdhetnénk, hiszen a Naim Mu-so Qb 2nd Generation legkomolyabb fejlesztései is belül történtek, de nem lenne rá igaz, mert ilyen külsővel kevesen büszkélkedhetnek.

 

 

 

 

Az első generációhoz képest a nagyobb testvérrel ellentétben, itt nem történt annyi változás. A kis kocka háza ugyanolyan kicsi maradt, a pazar kidolgozású részletek pedig szintén megmaradtak, illetve itt-ott még szépültek is egy kicsit. Hogy rugalmasabban illeszkedhessen az eltérő lakberendezésekhez, a Mu-so Qb 2 három új védőrács színnel bővült (oliva zöld, tégla és páva kék) mely nem csak masszív védelmet biztosít, hanem konkrétan ez határozza meg a Qb 2 megjelenését.

 

 

 

 

A hangszóró alján található akril tömb ugyanaz maradt, mint az elődnél, de a megvilágítása itt is egy árnyalattal melegebb lett, melynek ereje természetesen a kezelő felület fényeivel együtt állítható, vagy teljesen kikapcsolható. A hátlap szintén változatlan maradt. A teljes felületet kitevő alumínium hűtőborda fal nem csak dísz, hanem komoly feladatot kap, amikor az összesen 300 W teljesítmény hőjét kell elvezetni. A csatlakozó egység is ismerős képet mutatott. Ethernet, optikai, USB és egy AUX Jack aljzat hivatottak kiszolgálni a külső egységeket, diszkréten mutatva, hogy a Mu-so Qb 2 nem igazán szorul "külső segítségre".

 

 

 

 

A nagytesóhoz hasonlóan a Mu-so Qb 2nd Generation is a kezelőpaneljén változott a legtöbbet. Bár kikapcsolt állapotában ebből nem sokat vettünk észre, de amikor életre kelt a kis kocka, szó szerint minden világossá vált. A Naim talán legegyedibb részlete, melyet egészen a Statement nevű csúcs erőműig megtalálhatunk, a makulátlan kidolgozású, tűgörgőkön sikló vezérlő tárcsa. Elméletileg hozzá sem kell érnünk ehhez a gyönyörű részhez, hiszen (végre) egy mellékelt távvezérlő, valamint az egyik talán legjobb vezérlő applikáció lehet a segítségünkre, de mégis. Ilyen kifinomult mozgást, ennyire minőségi anyagot, és ami a legfontosabb, ilyen szintű funkcionalitást sehol máshol nem láttunk még. Kis tanulást igényelt, mire mind a 15 funkciót sikerült előcsalogatnunk a közeledés érzékeny, diszkréten megvilágított kezelő felületen, de egy élmény volt ott ülni és "tapizni".

 

 

 

 

Persze nem bírtuk ki, és bár pontosan tudtuk, hogy mire számíthatunk, azért levettük a védőrácsot a hangszóróról. Ugyanaz a furcsa és bizarr gülüszemű űrlény arc nézett ránk, mint a Qb modellnél, de itt a látszat mögött bújt meg a lényeg. A Focal által kezelésbe vett hangszórók átdolgozott tekercsekkel, valamint nagyobb méretű mágnesekkel dolgoznak, és szerencsére az oldalakon kopoltyúként mozgolódó passzív radiátorokat is megtartották a testesebb basszusok érdekében.

 

 

 

 

A Mu-So 2 esetében már hosszasan taglaltuk azokat a technikai fejlesztéseket, melyeket a Mu-so Qb 2 egy az egyben megörökölt. Ugyanaz a nagyteljesítményű DSP, villámgyors WiFi és a beépített DAC is 24 bit/96 kHz-től (optikai) egészen 32 bit/384 kHz-ig (PCM) képes támogatni a nagyfelbontású zenék lejátszását. Természetesen a Qb 2 is felkínálja a legjobb zenei platformokat, mint a Spotify, TIDAL, Quboz stb. A TIDAL MQA továbbra sincs a listán, de Roon képesség szerencsére erre is megoldást nyújt, az UPnP-ről nem is beszélve. Lényegében nem tudunk olyan helyen nagyfelbontású zenét tárolni a hálózatunkon, vagy a neten, ahol a Mu-so Qb 2 ne érné el azt. Google Home és Apple Home Kit integrációt is tartalmaz, tehát többféleképpen is része lehet egy multiroom rendszernek, így csak a megfelelő helyet kell neki megtalálni.

 

 

 

 

Ez alkalommal sajnos nem állt rendelkezésre az összehasonlításhoz egy elődmodell, mint a Mu-so esetében, de a Mu-so Qb emléke élénken élt a fülünkben (főleg mert a teszt óta is többször hallgattuk) ezért nem volt nehéz felismerni a fejlesztések pozitív hatásait.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

A Naim Mu-So Qb 2nd Generation továbbra is csak a zenehallgatásra koncentrál, ezért itt (sajnos) nincs HDMI csatlakozó, de tény, hogy nem is lenne egyszerű elhelyezni a tv előtt középen.

 

 

 

 

A Qb 2 beüzemelését ez alkalommal is azzal kezdtük, hogy az alkalmazásban elvégeztük az elhelyezésnek megfelelő beállításokat, és lényegében ennyi, minden mást pillanatok alatt, magától felismert az applikáció. Korábbi tesztjeink során is bebizonyosodott, hogy a Mu-so készülékek nagyon hálásak tudnak lenni a minőségi forrásanyagért. Bluetooth-on, de még Chromecast-en vagy AirPlay 2-n lejátszott zenék is hagytak némi kívánnivalót maguk után. Nagyon élvezetes és minőségi hangzást produkált a Qb 2 ezekkel a lehetőségekkel is, de a közép- és magastartomány visszafogottsága érezhető volt, valamint a színpadot enyhén összenyomottnak éreztük, ami egy egyhangszórós készüléknél nem is lenne bűn, de a Qb 2 más lapra tartozik. Ahogy a beépített kliensek vették át az irányítást (TIDAL) vagy a merevlemezen tárolt nagyfelbontású zenéinket játszottuk le, egész más lett az összkép.

 

 

 

 

Nagyon nyitott, szellős és dinamikus hanggal töltötte meg a közel 30 négyzetméteres szobánkat a kis hangszóró. A méretiből adódó előítéleteket pillanatok alatt szertefoszlatta, de továbbra sem buli hangszóróként kell őt elképzelni. Közepesnél valamivel magasabb jelszintig nagyon határozott és mély basszusokat kaptunk, de ahogy átléptünk egy határt, a DSP azonnal megregulázta a mélytartományt a rendszer védelmében. Továbbra is tisztelettel kellett tehát lennünk a fizika törvényeire, és amennyiben betartottuk azokat, a Mu-so Qb 2 abszolút felülmúlta a várakozásainkat. Az elődhöz képest nagyon hasonló eltéréseket tapasztaltunk, mint a Mu-so és Mu-so 2 között. Kiterjedtebb, dinamikusabb, pontosabb és gyorsabb lett az új modell, de számunkra továbbra is a könnyedebb akusztikus (jazz, blues, könnyű rock) zenék világában nyújtott maradandót. Gregory Porter - Liquid Spirit című albumának minden számát többször is meghallgattuk. A jellegzetes erős és karakteres énekhang abszolút dominánsan, erőtől duzzadó tisztasággal irányította az előadást. Határozott középtartomány, kellemesen csengő magas, és testes, ütős basszusok töltötték meg a légteret. Norah Jones isteni hangja csak a ráadás volt a folytatáshoz. Ha nem is sztereó jellegű, de mégis széles és magas színpadot varázsolt maga köré a Qb 2. Az énekesnő hangja valamivel a hangszóró feletti térből, a hangszerek pedig 1-2 méteres távolságból voltak hallhatók. A zúzás, döngetés és hangoskodás továbbra is távol maradt a Qb 2 képességeitől. Természetesen nem volt hiány a dinamikából, de az olyan jellegű zenéket, mint az Extrawelt - Schöne Neue Extrawelt, Eskmo - Eskmo vagy akár Metallica - Metallica, Korn - Life is Peachy szereti az ember néha alaposan feltekerni. Sajnos a Qb 2-t könnyen ki lehetett ugrasztani a komfort zónájából ilyenkor, bár azon belül ezek a muzsikák is elképesztően jól szóltak. Amikor visszafogtuk magunkat és újra lágyabb dallamokat kerestünk, a finomabb hangszerek érintésének minden apró részlete, teste és lelke úgy áradt a kis hangszóróból, hogy csak mosolyogva élveztük, amit hallunk, órákon át. Pozitívum, hogy már távvezérlő is jár a csomaghoz, így nem kell minden számváltásnál, vagy hangerő-állításnál előkapkodni a telefont/tabletet, így már tényleg nem tudta semmi megzavarni ennek a kis csodának az előadását.

 

 

 

 

Összegzés

 

Annak, aki nem ismeri közelebbről a Naim Mu-so Qb hangszórót, akár még ijesztőnek is tűnhet a 300 000 forintos árcédula, de ahogy hangminőségét, úgy az árát sem szabad a méretei alapján megítélni. A megépítése és kidolgozása megegyezik az akár sokmilliós Naim high end készülékekével, ugyanúgy ahogy a belső tartalom is. A szolgáltatásainak szinte csak a képzelet szab határt, amit úgy értünk, hogy csak egy vinyl őrült nem találja meg benne azt, amire napjainkban az igazán minőségi zenehallgatáshoz szükség lehet. Mint a legtöbb felső kategóriás rendszer, a Mu-so Qb 2 is érzékeny az akusztikai környezetre, és a megfelelő forrásanyagra is, de amennyiben ezeket megadjuk neki, jelenleg nem tudunk jobb all-in-one készülékről, ami ilyen méretekkel, árral és hangzással rendelkezik. A mindenre kiterjedő szolgáltatásokról nem is beszélve. Az apró hiányosságokat, melyeket korábban hiányoltunk, sikeresen kiküszöbölték a Naim szakemberei, így nem tudtunk tesztünk végén mást mondani, mint hogy imádjuk!

 

Műszaki adatokErősítő: 300 W (4x50 W + 100 W), D osztály
Hangszórókészlet: 2 db papír kónuszos középsugárzó, 2 db 25 mm-es dóm magassugárzó, 1 db ovális mélysugárzó, 2 db ovális passzív basszusradiátor
Hálózati képességek: Apple AirPlay 2, beépített Google Chromecast, UPnPTM, Spotify Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio
Analóg bemenet: 3,5 mm-es Jack
Digitális bemenet: optikai S/PDIF (96 kHz-ig), USB-A
Multiroom képesség: Naim saját multiroom, Apple Home Kit, Google Home
Támogatott audio formátumok:

WAV, FLAC és AIFF - akár 24 bit/384 kHz-ig


ALAC (Apple Lossless) - akár 24 bit/384 kHz-ig


MP3 - legfeljebb 48 kHz, 320 kbit (16 bit)


AAC - akár 48 kHz, 320 kbit (16 bites)


OGG és WMA - akár 48 kHz (16 bites)


DSD-64 és 128Fs

Bluetooth: SBC, AAC
Új védőrács színválaszték: oliva zöld, páva kék és terrakotta
Méretek: 210 x 218 x 212 mm
Tömeg: 5,6 kg
Ár: 299 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Kiemelkedő hangminőség

 

+ Kivételes megépítés és anyaghasználat

 

+ Nagyon hatékony helykihasználás, kompakt méret

 

+ Széleskörű szolgáltatáscsomag

 

+ Könnyű kezelhetőség

 

+ Jó minőségű távvezérlő

 

+ Több színben rendelhető védőrács

 

- A védőrács magas ára

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Teljesítmény: 4,5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció