Menu

Cart

Focal Chora 816 álló hangfal teszt

A Focal Chorus 800-as sorozat utódjának tekinthető, Chora családból eddig az egyetlen állványos és a legnagyobb álló kivitelű hangdobozt ismertük meg, szereplésük pedig tulajdonképpen hibátlan volt. Jöjjön most a kettőjük között elhelyezkedő Chora 816, ami a kisebbik álló típus, és várhatóan szintén nem vall majd szégyent.

 

 

A Focal Chora 816 esetében a kisebb jelző tényleg idézőjeles, hiszen egyáltalán nem egy filigrán vagy zömök darabról van szó. Darabonkénti súlya majdnem eléri a 20 kg-ot, magassága pedig meghaladja az egy métert. Úgy látszik, a francia cég nem szeret semmit a véletlenre bízni, mi pedig ennek nagyon tudunk örülni. Ez a típus is négyfajta kivitelben kapható, melyek közül mi a már ismerős szürkés-kékes előlapú, sötétbarna oldallapos kivitelűt kaptuk, amire bátran mondhatjuk, hogy bármilyen lakókörnyezetbe passzol.

 

 

 

 

A sűrű védőszövet ezúttal kettő darab Slatefiber membránt takar, melyek közül az alsó kizárólag a mélyhangokért felel, míg a felette lévő a mélyközepekért. A hőre lágyuló polimer és újrahasznosított szénszálak által megszületett szín ezesetben is palaszerű, kékes, tulajdonságaik fő védjegye pedig a könnyedség mellett a nagyobb csillapítás és merevség. A névleg 165 mm-es hangszórók membránjai a 25 mm-es magnézium és alumínium kombinációját használó TNF inverz dóm magassugárzóval egészülnek ki, ami a hang terjedését nem gátló, sűrű védőrács mögött bújik meg. A keresztváltó igényes elemekből összeállított OPC, a csatlakozó pedig szimpla, de minőségi, és a hátlap alján foglal helyet.

 

 

 

 

A mélyhangok átvitelét előlapi reflexnyílás segíti, aminek pereme lekerekített, beletekintve pedig láthatjuk, hogy a csillapítóanyaggal sem spóroltak. A Chora 816 a nagytestvéréhez hasonló talpat kapott, aminek segítségével az egész test dől hátrafelé, így a hang szórása még nagyobb mértékűvé válik. A felhasznált anyagokra, a kivitelezésre, valamint a formára tehát most sem lehet panaszunk, így ideje megtapasztalnunk, hogy hangban milyen eltérést mutat az eddig megismertekéhez képest.

 

 

 

 

A meghallgatást a jól bevált Parasound elő-végfok párossal és csöves kimenetű CD-játszóval ejtettük meg, kábelek terén pedig, QED, Triangle és Inakustik típusokat használtunk. A bejáratás természetesen most sem maradhatott el, ahogyan a hangfalak megfelelő pozicionálása sem.

 

 

 

 

A Cranberries talán legjobban sikerült albumával, a No Need to Argue-val kezdtük, ami amellett, hogy remek zenét tartalmaz, a hangszerelés is nagyon szép és változatos, ahogyan a dalok hangulatai is nagyon sokrétűek. A torzított gitár és dobok abszolút alátámasztják a Zombie lemondó, egyben felháborodott hangulatát, a cintányért néha sajnáljuk is, annyit és olyan erővel veszik igénybe. Vehemens, kicsit kesernyés zúzást kaptunk, a lendületből és az indokolt agresszióból a Chora 816 is csak a zeneszám végére érve hagyott fel. Másik dalban az orgona eddig nem igazán ismert mélységével lepett meg minket, az énekesnő sokszor megbicsakló, elfulladó hangja pedig mindvégig és tisztán követhető maradt. A hangsugárzó már egészen halkan is energikusan és lendületesen szólalt meg, de kicsit feljebb tekerve a potmétert kelt igazán életre. Akkor viszont nagyon. A Cranberries melankóliája magával ragadt, sokszor észrevettük, hogy a szemeinket becsuktuk, mert szinte rögtön át tudtuk magunkat adni a zene élvezetének.

 

 

 

 

Billy Joel - All About Soul-jával ráztuk ezután egy kicsit fel magunkat, a Chora 816 pedig szinte élővé avanzsálta az amúgy nem hibátlan stúdiófelvételt. Nem a részletekre került a hangsúly, hanem a szerves egészre, így egy igazán pompás előadásban volt részünk. Nagy, stadionrock hangulat, ami során a hangulatból szerencsére nem sikerült semmit sem veszíteni.

 

 

 

 

A King Crimson - THRAK című albuma következett ezután, amivel a zenekar a kilencvenes évek közepén ismét bebizonyította azt, hogy továbbra is ők a progresszív rock királyai. Ennek érdekében dupla dobot is bevetettek, ami által egy olyan eszement ritmusőrületet kapunk, ami a mai napig ritkaságszámba megy. A keverés itt már elsőosztályú, Tony Levin basszusgitárja hömpölygő és andalító, az erő pedig legalább annyira velük van, mint a Star Wars filmekben a Jediknél. Törvényszerű volt a hangerő további emelése, aminek során a zene nem omlott össze, a lendület viszont fokozódott, néha már a tűréshatárunkat is feszegetve kicsit.

 

 

 

 

Mi viszont szeretünk veszélyesen élni, ezért a logikával ellenkezve nem vettünk vissza a zene súlyából, hanem behelyeztünk egy dupla Paganini CD-t, természetesen nem egyszerre mindkettőt. Persze nem sikerült végig hallgatnunk, mert azt a fajsúlyt másfél órán keresztül nem lehet komolyabb sérülés nélkül megúszni. A percek viszont, amikor belefeledkeztünk az ördög hegedűsének szerzeményeibe, emlékezetesek maradtak. Belépő szint ugyan a Focal Chora 816, azt viszont ne felejtsük el, hogy 400 ezer forintba kerül, így igazi minőséget várunk el. Remekül kombinálja egy állványos doboz precízségét az állók tömegével és basszusával. Igen, ezek az új Focalok nagyon erősek lettek mélyhangban. A Chora 826 nem is igazán tudja magát kifutni egy 20 négyzetméteres nappaliban, a Chora 816 viszont nem feltétlenül igényel annál nagyobb helyiséget. Egy pillanatra sem éreztük azt, hogy feszengene, mindvégig laza maradt, viszont a gyeplőt nagyon szorosan fogta. Nem engedett a cégre jellemző pontosságból, azonban azt jelen esetben is alátámasztotta határozott, kemény mélyhangokkal. Ez a doboz mérnökök munkája által született, akik viszont már a hangulat teremtésével is foglalkoztak. Eltűnt a sokak által kedvelt hűvösség, helyette kerekebb előadást, meleg mély- és középhangokat kapunk.

 

 

 

 

George Michael jazz albuma következett ezután, ami tesztünk szinte állandó szereplője. A Chora 816 hozta az érzést, amit ettől a zenétől elvárunk. Kalandozás a múlt század klasszikus dalainak jazz átiratai között, mindez a lehető legprofibb és leghangulatosabb előadásban. Az énekest lehelet finomságú hangszerelés ölelte át, Ő pedig hozta a legjobb formáját, tiszta és jó értelemben vett enyhén nőies kecsességével. A mélyhangok doromboltak, a zene teljesen levált a dobozokról minden dimenzióban. Igen, a Chora 816 hatalmas térrel rendelkezik minden irányban, akár valódi háromdimenzióról is bátran beszélhetünk.

 

 

 

 

A Chemical Brothers zárta a sort, mivel úgy gondoltuk, hogy a teszt vége felé már megengedhetünk magunknak, és a Chorának is egy kis szimpla szórakozást, mert ez bizony azzá lett. A szintetikus dalok a kilencvenes évek klubjaiba repítettek vissza, újra érezhettük a korszakot annak minden energiájával és lazaságával, a basszus pedig ezúttal is beledöngölt minket a földbe.

 

 

 

 

A Focal Chora szériájából a 806 egy állványos mindenes, a 826 egy hatalmas tüdejű állódoboz, a 816 pedig tulajdonképpen az arany középút. 20 nm-es szobában is remekül érzi magát, de egy nagyobbat is lazán megtölt zenével. Sokat ad a cégre annyira jellemző precizitásból, amit megfejel egy jókora adag izmos, vaskos mélytartománnyal, és így lesz kerek a történet. Kellőképpen részletező, szétválasztó, de mint a Focal legújabb kori történetében minden típusnál, ebben az esetben is az egységen van a hangsúly. Remek választás ez a hangdoboz azoknak, akik szeretnek válogatni a zenei műfajok között, hiszen a Chora 816 ezt nem teszi meg. Az Ajánlott Vétel státuszt mindenképpen kiérdemelte.

 

Műszaki adatokKivitel: két és félutas, 3 hangszórós, basszreflex
Hangszórók: 165 mm-es Slatefiber mélysugárzó, 165 mm-es Slatefiber mélyközép sugárzó, 25 mm-es alumínium/magnézium magassugárzó
Frekvencia-átvitel: 50 Hz-28 kHz
Keresztváltási frekvenciák: 270 Hz, 2700 Hz
Érzékenység: 89,5 dB
Névleges impedancia: 8 Ohm
Minimum impedancia: 4 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 40-200 W
Méretek: 303 x 1023 x 388 mm
Tömeg: 18,5 kg
Ár: 399 990 Ft/pár
   

 

Mérleg

 

+ Sikeresen ötvözi az állványos dobozok részletezőképességét az állók testességével

 

+ Definiált, határozott mélyhangok

 

+ Valódi egységet kovácsol az előadás során

 

+ Nem háklis az elhelyezésre, szűkebb térben is jól szerepel

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4,5
Formaterv: 4,5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció