Menu

Cart

Audio-Technica ATH-AP2000Ti fejhallgató teszt

 

 

Az Audio-Technica ATH-AP2000Ti azoknak készült, akik elkötelezték magukat a kompromisszummentes zenehallgatás mellett és olyan zárt rendszerű fejhallgatót keresnek, amely azonnal megnyitja a kapukat egy másik dimenzióba. Meghallgattuk, és másoknak is érdemes lenne!

 

 

 

A nevet kell megfizetni, vagy...?

 

A fogyasztói társadalom felismerhető és leírható mechanizmusokra épül. Ezek egyike, amikor a fogyasztó (még) nem kötelezte el magát egy gyártó felé, sőt, nem is akarja, mert meglátása szerint a brand csak a pénzre pályázik, és cserébe nem mutat fel áttörő kvalitást, maradandó tartalmat. E felfogás gyakran tapasztalható a "csak a neve miatt kerül ennyibe" jellegű kommentek olvasásakor.

 

 

Az Audio-Technica azonban nem igazán tekinthető olyannyira kommersz és felszínes márkanévnek, amelyet a szakmai háttért nélkülöző, csupán felszínre építő gyártókkal kellene egy kalapba söpörni. És nem szükségszerűen drága, ha azt vesszük figyelembe, hogy már 10 000 forintos kategóriától kínálnak fejhallgatókat. A hangreprodukció azonban nem olyan zökkenőmentes, ha élethű frekvenciák ábrázolása a cél. Így az Audio-Technica kínálata meglehetősen szerteágazó, a belépőtől a csúcskategóriáig terjed, ezáltal egyértelműen érzékelhető, hogy küldetésük minél szélesebb réteg kiszolgálása. Nekünk, hifi tesztelőknek pedig annyi a dolgunk, hogy ismereteinkre alapozva kiderítsük, hogyan képes elhelyezkedni versenytársai között a kb. 400 000 forintos árával az ATH-AP2000Ti?

 

 

 

Küllem

 

A fejhallgató nagyméretű, fül köré fekvő kialakítású, vastagon bélelt bőr párnákkal, ebből sejthető, hogy hosszú távú felhasználásra, akár órákon keresztül történő zenehallgatásra készült. DLC (diamond-like carbon, azaz gyémánt jellegű szén) bevonatú, 53 mm-es hangszórókat tartalmazó kamrái 90 fokban kiforgathatók. Házának külső oldala színtiszta titán, a hangminőséget rontó rezgések csökkentése érdekében. Belsejében a gyártó ún. kettős légcsillapító rendszere (D.A.D.S.) segíti a basszusok kiegyengetett, ugyanakkor ideális erősségű megszólaltatását.

 

 

 

 

A fejhallgatóhoz jár egy igényes, kemény falú cipzáras védőtok és három különböző (3 és 1,2 méteres Jack, valamint 1,2 méteres 4,4 mm Pentaconn végződésű) kábel. A fejhallgató felőli oldalon speciális A2DC csatlakozókkal rögzíthető a vezeték. A tiszta titán egyik velejárója, hogy a füles visszaveri a ráeső fényt. Esetleg alkalmazhattak volna valamilyen bevonatot a házon, annak hiányában ugyanis minden ujjlenyomat azonnal meglátszik a fémen, persze elképzelhető, hogy ennek a natúr kivitelnek akusztikai oka is van.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az AP-2000Ti tömege mindössze 300 gramm, ugyanakkor párnázása és súlyelosztása is kellően átgondolt, így hosszú távú komfortja példaértékű. A fejpántból kitolható betétekkel gyorsan és könnyen méretre állítható, ugyanakkor nem zörög/kotyog egyáltalán. Szemüveggel együtt is kényelmesen használható, nagyobb füllel rendelkező felhasználóknak sem fog nehézséget okozni. Ami megalkuvást igénylő tény lehet, hogy a füles kissé nagy és a titán vonzza az ujjlenyomatokat (nem véletlenül része törlőkendő is a tartozékoknak). A zárt kivitelből eredően viszonylag jó zajszűrést kaptunk, legalábbis zenehallgatás közben a körülöttünk beszélgető emberek, megcsörrenő telefonok nem, vagy csak alig voltak hallhatók.

 

A fejhallgatót alapos bejáratás után Astell&Kern ACRO L1000 asztali DAC/fejhallgató erősítővel és Questyle QP2R hordozható zenelejátszóval teszteltük.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Az AP-2000Ti képes megjeleníteni olyan részleteket is, amelyeket a hallgató korábban egyáltalán nem vett észre. Hirtelen gazdagabbnak, újszerűbbnek mutatja be az unalomig ismert zenét is, ezért használója kényszeresen elkezd jobban figyelni arra, amit hallgat és rájön, hogy eddig nem is ismerte igazán a lejátszandó anyagot. Ez persze számos high end fejhallgatóról megállapítható, nem ettől lesz igazán különlegesség az AP-2000Ti.

 

 

 

 

Basszus közlése meleg és testes, ugyanakkor fegyelmezetten, kontrolláltan kezeli a mélyhangokat. Tudja, hogy hogyan és meddig engedheti az ütemeket a realitás érzés megtartásához. A lábdob nem puffan jobban a kelleténél, pont időben "fékezi" le a hangszórót a levegő csillapító rendszer. Az eredmény olyan karakter, amely a keményebb kiugrásokat is képes érzékletes, fogyasztható módon ábrázolni anélkül, hogy túlzónak tűnne. Mert még időben elnyelődnek, lelassulnak azok a lökések, amelyek a legtöbb zárt füles esetén már a basszusra irányítanák a hallgató figyelmét. De a realisztikus hangélmény nem abból áll (ideális esetben), hogy egy séf egyedi receptje alapján valamilyen koktélt szürcsölünk. A cél az alázatos és túlzások nélküli visszaadás. Ez nemcsak azért fontos, hogy a nagybőgő naturálisnak tűnjön, hanem azért is, hogy az előadóművész (aki lehet a Massive Attack, Post Malone vagy Lil Nas X is) vagy hangstúdió üzenetét, szándékát ésszerű adagban kapjuk meg.

 

Az ATH-AP2000Ti megtalálta a szórakoztatás és a hanghűség közötti áttörhetetlen falat, amelynek tetején egyensúlyozva folyton, kézen fogva kíséri végig használóját. Igyekszik egyszerre finom és határozott, árnyalt és lágy, gazdag és óvatos lenni. Frekvencia-átvitele egységes, integrált, nem húz bizonyos irányba, de legalábbis hihetetlenül nehéz volna megállapítani, hogy bármi megbontja-e az egyensúlyát. Ezáltal a magashangok nem túl sterilek, kerülik a hegyességet, szárazságot. Picit kerekítve, selymesen jelennek meg, amit a tudatos audiofil könnyen észre is vesz. De közben, ha a zene és az elektronika kellően jó minőségű, nem érezni azt, hogy ez lefaragna a részletességből. Cserébe a füles magasabb terelésen sem fárasztja úgy a dobhártyát.

 

 

 

 

A középső frekvenciák adnak leginkább egyértelmű magyarázatot arra, hogy miért kell a titán ház, a DLC bevonat a hangszórón stb.: mert így az ének (és általánosságban bármilyen emberi hang) holografikus érzéssel képes megjelenni. A hallgató agya könnyebben elhiszi, hogy az ének élő embertől és a zenéből, nem pedig a membránokból érkezik.

 

Utóbbiban kulcsszerepet játszik az AP-2000Ti stabilan és úri nyugalommal kiépített hangtere. Zárt kiviteléből eredően minden hangot kicsit közelebbre hoz, és közvetlenebb módon jelenít meg a vártnál. Nem marad el azonban a térben mozgó részletek megjelenítése, a háttér ábrázolása, a gyenge és erős rezgések közti eltérés kihangsúlyozása. Így például a Thievery Corpiration - Amerimacka c. szám hallgatásakor az énektől teljesen eltérő távolságból figyelhettük a háttérben kongó, rezgő kíséretet. A zárt kivitel miatt elmaradt az a szellős és tágas tér, amelyre csak a nyitott rendszerek képesek igazán, viszont a jelenlét-érzet és az intimitás nem maradt el. És utóbbiak tudják igazán mélyebbé, bensőségesebbé tenni az élményt.

 

 

 

 

Végszó

 

Az Audio-Technica ATH-AP2000Ti említésre és dicséretre méltó, mivel a fentebb felsorolt értékeket példamutató módon testesíti meg. Kb. 400 000 forint nagyon magas összeg egy fejhallgatóért, de az ATH-AP2000Ti nem összetévesztendő az átlaggal. Lazaságát, finomságát és az általa megkapható, transzparens jelenlét-érzetet a nála (akár 50-100 000 forinttal) drágább vetélytársak sem mindig képesek hiánytalanul átadni. Ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen mennyiségű zárt fejhallgató járt nálunk (volt néhány) és azok közül mennyi jutott el eddig a szintig, akkor hamar kiderül, hogy az AP2000Ti árazása a versenytársakhoz mérten realizált. És ezt a fejhallgatót az átlagtól eltérően (mivel kivitele a tartósságot szolgálja) nem csak 1-2 évre, hanem sokkal hosszabb távra fogják választani azok, akik igenis hajlandók a szenvedélyükért annyit áldozni, amennyit szükségesnek ítélnek. Részünkről nem érzünk semmilyen visszatartó erőt ahhoz, hogy rátegyük a Kiváló Termék cédulát.

 

Műszaki adatok
Rendszer típusa: fül köré fekvő, zárt
Hangszóró: 53 mm-es dinamikus, DLC bevonattal
Impedancia: 44 Ohm
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-50 kHz
Érzékenység: 100 dB/mW
Kábelhossz: 3 m/1,2 m/1,2 m
Csatlakozó: A2DC, 3,5 mm-es analóg sztereó Jack, 4,4 mm-es Pentaconn
Tömeg: 300 g
Ár: 385 000 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Jelenlét-hatás, stabil sztereó középpont, finom dinamika, naturális és mindig jóleső karakter

 

+ Adottak a zárt kivitel klasszikus előnyei (zenehallgatás lehetősége mások zavarása nélkül)

 

+ Értékelendő gesztus, hogy három kábel jár a hozzá

 

+ Hosszú távon is kifogástalan komfort

 

- A 4,4 mm-es Pentaconn nem terjed olyan gyorsan, mint kéne

 

- Könnyen ujjlenyomatossá válhat a titán külső

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Stabilitás: 4,5
Zajelnyomás hatékonyság: 4
Komfort: 5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció