Menu

Cart

AUDIO-TECHNICA AT-VM95SH HANGSZEDŐ

 

A legendás időkben az AT95 hangszedő egyike volt azoknak a termékeknek amik fenntartották az analóg szektor iránti érdeklődést. A lemezjátszózást kedvelők száma az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, sok ilyen hangszedő működik a jelenlegi költségvetési kategória készülékeiben is. A 38 év alatt több, mint 5 millió példányban értékesített hangszedő esetében a váltás szükségszerűen következett be.

 

 

Az Audio-Technica egy teljes sorozattal helyettesíti az AT95-öt, egy olyan hangszedőt, ami közel negyven éve volt gyártásban. A cég egy kissé rendhagyó döntésének köszönhetően az újdonság több konfigurációban létezik, amelynek alapja a VM95 hangszedő-test. A több modell létrejötte a VM95 kialakításában rejlik, ami lehetőséget kínál egy bizonyos fejlődésre, mert egy olyan mozgó mágneses hangszedő-test, amely különféle tű alkalmazását teszi lehetővé. Bármely VM95 hangszedő tulajdonosa az alacsonyabb modellekről a magasabbra válthat azáltal, hogy egyszerűen másféle profilú tűt vásárol, ez egy nagyszerű lehetőség a feljebb lépésre. Az AT-VM95SH típus Shibata metszésű tűvel rendelkezik, amely a csúcs minőséget kedvelő audiofilek egyik legismertebb tű-profilja.

Frekvencia átvitel: 20 – 25,000 Hz
Csatorna szétválasztás: 23 dB (1 kHz)
Csatorna egyenletesség: 1.5 dB (1 kHz)
Kimeneti feszültség: 3.5 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Tűnyomás: 1.8 – 2.2g (ajánlott 2.0 g)
Méretek: 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Tömeg: 6.1g
Ár: 66 900 HUF


Ezt a japán hangszedő-szakértőt csakugyan megfontoltnak lehet nevezni, mivel 1962 óta készít saját tervezésű hangszedőket. Működése hosszú ideje alatt jóval kevesebb modellt bocsátott ki, mint az európai rivális, az Ortofon. A digitális kor eljövetele nem enyhítette az „örökzöld” színű, belépő szintű AT95E MM-hangszedő vonzerejét, az iránta tanúsított keresletet, vállalat mégis érezte, hogy itt az ideje változásnak. Az új „költségkímélő” versenyzősor hat erős tagja hasznos fejlesztéseket kínál a korábbihoz képest. A gyártási sor az AT-VM95C-től (kúpos tűhegy) egészen az AT-VM95SH különleges tűhegyéig terjed.

 

 

A hangszedő háza egy a szokásosnál merevebb, alacsony rezonanciájú polimerből készül. A kivitel tekintetében a VM95SH „karosszériája” szabványos, félcolos távolságban lévő, menetes réz betétekkel rendelkezik, így csak két csavarral, anyák nélkül felszerelhető a szokásos helyre. A könnyű installálás érdekében méretben és tömegben illesztett headshell-verziókban is forgalomba kerül, lehetővé téve a gyorsabb beállítást. (képeinken és a tesztben ilyen verzió szerepel)

Külső megjelenése döntő jelentőségű, a logikus kivitelnek köszönhetően a tűtartó-konzol megfelelően igazodik a testhez. Beszerelése és a beállítás nem nehéz feladat, viszont ügyelni kell arra, hogy a kábel-kapcsok a megfelelő helyre kerüljenek, mert a csapok nincsenek színkóddal ellátva.

A hangszedő konstrukciójának (VM Stereo Dual Magnet) és a T.P. Copper tekercseinek új kialakítása megnövekedett, pontosan 4 mV kimeneti feszültséget szolgáltat, megkönnyítve a fono-elektronikákhoz való univerzális illesztést. A hangszedő fő részegysége a kettős mágneses rendszer, amelynek két mágnese V-alakban elrendezett. Ezek pontosan úgy vannak elhelyezve, hogy a barázda faláról merőlegesen „leváló” erők a tekercseket a legjobb hatásfokkal érjék el. A szerkezet egyik kulcsfontosságú eleme a radiális (sugárirányú) csillapító gyűrű, amely javítja a frekvencia átvitelt és a tranziens választ, egészen 22 000 Hz-ig! A tekercsek impedanciája 3.3 kΩ (1 kHz). A tekercs induktivitása 550 mH (1 kHz), a belső ellenállás 485 Ω. A gyári mérések szerint a csatorna-egyenletesség 2dB-en belül van.

 

 

A tű alakja a fantasztikus vonalvezetésű Shibata, ami alumínium tű-tartóba van beágyazva (Nude Square Shank). Ennél a viszonylag szerény árnál csak alumínium tűtartó-konzolra számíthatunk. A tűhegy mérete: 2.7 x 0.26mil. A sztatikus engedékenység 20 x 10 – 6 cm/dyne, míg a dinamikus engedékenység 10 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz). Az alkalmazott phono elektronika ajánlott bemeneti impedanciája 47,000 Ω, és a kapacitás 100-200 pF legyen.

Minden gyémánttű elhasználódik egy bizonyos játékidő után. Ez kb.: 500 óra a kúpos, 300 óra az elliptikus, 1000 óra Microlinear és 800 óra Shibata tű esetén. Élettartamuk nem úgy ér véget, hogy az drasztikusan hallható lenne., hacsak nem tört le belőle egy pici darab. Az elhasználódási idő határt elérve (a gyártó eddig szavatolja a mérhető műszaki paramétereket) még egyszer annyi idő folyamatos kopás következik be, amikor már hallható hangminőség változás áll fenn. Viszont a gyémánt tű elhasználódása után már nem szükséges új hangszedőt vásárolni, egyszerűen a megfelelő cseretűt kell csak megvenni.

MEGHALLGATÁS


Tesztünkhöz stílusosan egy AT-LP5 lemezjátszót és a Pro-Ject által szponzorált The Audiophile Spectrum című hanglemez-albumot használtuk.

Egy összetettebb big band-felvételen, a fúvós hangszerek keltett frekvenciák legfelső szintje meghatározóan hallható, de szerencsére nem túlhangsúlyozott. A középtartomány sima és karakteres, a basszus erős, de nem dübörgő, véleményem szerint jól kézben tartott. A teljes hangspektrum egyetlen része sem gyengélkedik, vagy nem válik erőszakossá.

Meghallgatva finom hatású, lassú zenei részleteket olyan textúrával kerülünk szembe, amellyel belépő szintű hangszedő eddig még nem rendelkezett. A kellő részletező képesség elősegíti a zene realizmusának átadását, a sok részlet és a határozott kontúrok nem mennek az energia-átadás és ezzel a szórakozás rovására. A vokál élénk és jól el van választva a hangszerektől, segít ebben a lenyűgözően alacsony zajszint. Az alacsony zajszint abból is adódik, hogy a Shibata metszésű tű olyan területeket talál meg a barázdában amit eddig egyik tűprofil sem játszott, vagy kevésbé van kikopva. A nyilvánvalóan tiszta és részletesebb hangok tisztességes lágysággal és finomsággal valamint nyilvánvaló ritmikával jelentkeznek.

A tonális egyensúly is ismert már a régi modelltől, most sem kapunk átütően vad, fényes vagy túl tompa hangzást. Ehelyett ez a hangszedő a középtartományt „kezeli” jobban, talán kissé simábban, mint az ebben az árkategóriában rivális márkájú hangszedők. Jellemzően szilárd és magabiztos hangzáskép társul az erős központi színpad-képhez. A hangszínpad vonatkozásában – az bármennyire is tagolt – még nem éri el a következő árosztály megjelenítési képességeit. Ugyanakkor lenyűgöző, hogy az LP felületi zaj nagyon kevés, a különleges alakú tűhegy nyilvánvalóan mélyen behatol a barázdába.

Az AT-VM95SH hangszedő jól tudja átadni a harmonikusokat, a csillogó és élénk hangokat, amiket Wolfgang Pushnig alto-sax és Steve Swallow bőgő – In a Sentimental Mood című felvétele nyújt. Az egyes hangszerek tiszta játékát összehozza az igazi készséggel, az együtt-álló hangzással. A dinamika erőteljesen befolyásol és érzelmileg elkötelezett, élénk, ámde szépen rendezett, édeskés és selymes hangzású – ezekkel együtt a legmagasabb hangok is rendben vannak. Egy elpendítés vagy egy leütés első hangjának esetén kisebb lendület tapasztalható, felfoghatjuk úgy is, hogy ezáltal a dinamika szűkebben ábrázolt. Természetesen ez attól is függ, hogy mihez hasonlítjuk, mert ebben nem éri el az AT440Mlb szintjét. (a paratoroiddal tekercsekkel épített konstrukció egy másik liga, vezeti a mezőnyt – a szerk.)

KONKLÚZIÓ


Az AT-VM95SH könnyedén bizonyítja, hogy ezért az árért nagyon jó mozgó mágnes hangszedőt kapunk, amely kissé finomabb és részletesebb, mint sok rivális, anélkül, hogy elveszíti a márka hangját meghatározó nyilvánvaló ritmikát. Kifejezetten az AT-LP5 típusú lemezjátszóhoz hasonló kvalitású modellekhez és középnehéz hangkarokhoz ajánljuk, legyenek azok direct drive vagy szíjhajtású variánsok. A negyven évvel ezelőtti lemezjátszók fejlesztésére és az átlagos hanglemez-park zavartalan élvezetére nem is szabad ettől többet költeni. Tehát ár/érték aránya jó.

Egy Audio-Technica hangszedő garancia a kiváló gyártási minőségre, mert minden darab összeszerelése, tesztelése és becsomagolása az Audio-Technica Fukui-i gyárában készül Japánban. A jó hír az, hogy a régi „óriásölő” AT95-ös alapján készített, de logikus újdonságokat tartalmazó VM model-sorozat piaci részesedése szilárd. Ez a tény és a megbízhatóságuk előrevetítik, hogy rendkívül hosszú ideig fogunk még találkozni velük.

Pro
+ cserélhető hangszedő-tűk széles választéka
+ különleges tűprofil
+ szofisztikált hangzás

Kontra
– egyes elektronikus-zenei műfajok esetében kisléptékű a változás

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció