Menu

Cart

NAD C 658 hálózati zenelejátszó és DAC teszt

Egy elismert gyártó új készüléke az MQA képes és Dirac Live lehetőséggel megáldott hálózati lejátszó a NAD C 658, avagy mire képes a NAD, mit tud kihozni a felső-középkategória ezen tagjából, van-e értelme ennyit áldozni egy hálózati lejátszóra?

 

 

Készülékeivel a NAD azon elismert gyártók közé tartozik, akik jó hanggal megáldott és nem túlárazott, felesleges szolgáltatásokat mellőző, célirányos hardvert készítenek. Számtalan Best Buy (őshifistáknak azonnal a NAD 3020 ugrik be) után a NAD is feliratkozott a hálózati lejátszók népes táborát gyarapító gyártók sorába. Jelen tesztünk tárgya a C 658 streaming DAC, Dirac Live és MQA lehetőséggel fűszerezve.

 

Nem a legolcsóbb készülék a NAD kínálatában, lássuk, mit tud ennyiért, lesz-e ez is Best Buy?

 

 

 

Kezelése, szolgáltatások

 

Kinézete a mondhatni szokásos NAD fekete, egyszerű letisztult, amit a középen elhelyezkedő, fehér karakteres kijelző ural, tőle balra a fejhallgató csatlakozó és egy kör alakú vezérlőtárcsa, ami multifunkciós, egyaránt vezérli a lejátszást és a beállításokat.

 

 

 

 

Jobbra a két forrásválasztó és egy hangerőszabályzó található, ami egyaránt kezeli a fejhallgató kimenetet és a hátlapi Pre Out kimenetet.

 

 

 

 

Ha bedugjuk a fejhallgatót, akkor a hátlapi Pre Out kimenet nem használható, azaz némít. Ennyi.

 

 

 

 

Hátul már érdekesebb a helyzet. Két NAD MDC bővítő kártya aljzat (például HDMI csatlakozás) két optikai, egy normál USB, egy koaxiális csatlakozó, LAN és szervizport, RCA phono (azaz a lemezjátszók szerelmesei sem fognak csalódni) és két vonali csatlakozó.

 

 

 

 

Egy-egy szimmetrikus XLR, pre out és mélysugárzó kimenet, egy IR és trigger ki/bemenet és természetesen a cserélhető tápcsatlakozó a végén, plusz egy ki/be kapcsológomb teszi tiszteletét.

 

 

 

 

A készülékház anyaga fém, kivéve az előlapot mert az sajnos műanyag (ejnye NAD) a csatlakozók minőségiek, nem lötyögnek, stabilan állnak a helyükön.

 

 

 

 

Belül az ESS Sabre 32 bites DAC-ja dolgozik, külön-külön nyáklapon az egyes szekciók a zavarás minimalizálása érdekében.

 

 

 

 

BluOS

 

Egy remek találmány a zenék hallgatásához és rendszerezéséhez, gyors sallangmentes és átlátható, kezeli a netes rádiókat Radio Paradise, Amazon, Napster, Qobuz,Tuneln és még számtalan más, Spotify, TIDAL, Deezer, satöbbi a hálózatot WiFi-n és kábelesen (egyszerre csak az egyiket kezeli, vagy WiFi vagy Ethernet csatlakozás) van Android, iOS és Windows felület is hozzá.

 

 

 

 

A szokásos módon kezeli a zenéket, lehet rendszerezni műfaj, előadó, album, felbontás (CD, MQA, Hi-Res) szerint, megjeleníti az album borítókat, van sima mappa nézet is a lehetőségek között. Az éppen lejátszott zeneszámoknak itt láthatjuk a technikai és előadói információit, egyből külön program nélkül rákereshetünk a neten a dalszövegre, kérhetünk lejátszási listákat, érdekességeket az előadóról és az albumról egyaránt.

 

 

 

 

Itt érhetjük el a készülék és a lejátszás beállításait is, DSD is lejátszható, de azt konvertálja 24 bites FLAC formátumra.

 

A beüzemelés gyerekjáték, telepíteni kell a megfelelő applikációt a különböző platformokra, elindítani és kész is.

 

A BluOS pillanatok alatt megtalálja a NAD C658-at és csatlakozik hozzá, ha az egyáltalán megtalálja a tőle fél méterre lévő routert, ugyanis ez csak elvétve sikerült neki, azt mondta nincs elérhető WiFi hálózat… kábellel ilyen gond nincs.

 

Ezután kell megadni a megosztott mappát a számítógépen, azaz be kell tallózni az elérési utat a megnyíló menüben és meg is volnánk vele. Volnánk… ha nem azt mondaná, hogy ezen az elérési úton nincs megosztott mappa, kezdje újra.

 

Nem igazán érthető a dolog, ugyanis a Roon felismeri a hálózaton lévő NAD C 658-at, tehát ott van és működik a hálózat és Roon alól szépen lejátszik mindent a NAD.

 

Számtalan próbálkozás és bajusz alatt elmormolt nofene után meglett a megoldás, nem simán betallózni kell az Intézőből a megosztott mappa elérési útját, hanem elbattyogni a megosztott zene mappához, ott jobb klikk a mappa tulajdonságokra. Megosztás fül, és ott az elérési út másolása lehetőségre, azt kell bemásolni a BluOS megfelelő rubrikájába, de mivel BluOS alatt jobb klikkes másolás/beillesztés funkció nem működik, így marad a bal Ctrl+V betűkombináció a bemásolásra.

 

 

 

 

Ha ez megvan, már a csak a Windows jelszavunkat kell megadni, ha esetleg PIN kód van megadva a bejelentkezéskor az nem jó, nem azt kell beírni hanem a normál, a Microsoft fiókhoz tartozó jelszót.

 

Így már megtalálja a megosztott mappát és szépen hiba nélkül kezeli.

 

Mentségére legyen szólva ez még csak az első verziók egyike, vélhetőleg ez javulni fog a jövőben.

 

Dirac Live

 

A NAD C 658-cal lehetőségünk van a Dirac Live szolgáltatását igénybe venni, ami egy szobakorrekciós megoldás, a mellékelt mikrofon segítségével a szobaakusztika hibáit korrigálja/kijavítja.

 

 

 

 

Használatához a Dirac Live weboldaláról le kell tölteni magát a Dirac Live programot és telepíteni, aminek van egy ingyenes, bárki által használható verziója, de az csak 200 Hz-ig korrigál és van a fizetős, ami a teljes frekvencia-tartományban működik.

 

A NAD jóvoltából a teljes verziót használhatjuk, ha a C658-at választjuk ki a Dirac Live indító menüjében.

 

 

 

 

Telepítés és indítás után automatikusan megtalálja a NAD C658-at és lépésről-lépésre végig vezet a nem túl bonyolult mérési folyamaton, ami úgy nagyjából negyedórát vesz igénybe, ugyanis több mérésből áll, attól függően, hogy egy "egyedül egy fotelból hallgatod a zenét", esetleg egy szélesebb, többszemélyes kanapéról.

 

 

 

 

Mindegyikhez más (több-kevesebb) mérés kell és utána automatikusan elmenthető és a NAD-hoz társítható a korrekciós görbe, ami egy igen hasznos szolgáltatás, elnézve a legtöbb zenehallgató szoba pocsék akusztikáját.

 

 

 

 

Nálunk egy nagyjából 28 négyzetméteres szobában sokat javított a kapott hangon, főleg a mélytartomány artikuláltságán hozott rengeteget, szóval erősen javallott a használata, ha már mellékelte a NAD a készülék mellé a bemérő mikrofonnal együtt.

 

Hang

 

A NAD hangja egyszerűen leírható. Azt engedi magán át, amit kap, felesleges színezés és kiemelés nélkül, egyszerűen csak zenél, bármilyen zene legyen is az.

 

Mentes bármiféle, "te figyelj má’ haver milyen jól szól ez a szólógitár, ezt hallgasd meg" feltünősködéstől!

 

Nem, a NAD nem csinál ilyet, első hallásra még unalmasnak is tűnhet a hangja, amíg rá nem jön az ember ez bizony nem unalmas, hanem természetes és eszköztelen, semleges a jó értelemben, azaz nem steril, egyszerűen csak nem hangsúlyoz ki semmit, nincs benne semmi hivalkodás.

 

 

 

 

Vannak készülékek, amik szeretik ezt vagy azt a műfajt, főleg a modern popzenét, ott érzik jól magukat. A NAD pont fordítva, ahogy haladunk a meghallgatásban a komolyabb műfajok felé, úgy érzi egyre jobban magát, legjobban, talán (az angolok szerint vallatásra is jó) Wagner operákon szólt, hatalmas színpadot és nagyzenekart tárva elénk, egy kivételesen sima középtartománnyal ahol az énekesek tökéletesen meghatározható helyről énekeltek, lehetett érezni a színpad méretét, nagyságát.

 

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne akár technóval is etetni, elég "dögösség" van benne, hogy zúzni is lehessen vele, de ez nem kimondottan az ő műfaja, a NAD egy elegáns 007-es ügynök nem pedig egy laza Han Solo.

 

 

 

 

Van benne egy olyan magától értetődő természetesség, ami nehezen meghatározható vagy szavakkal leírható, egyszerűen csak jó hallgatni, sokáig jó hallgatni. Viszont itt kell megjegyezni, rengeteg idő kell e hang eléréséhez, legalább egy hétig érdemes bekapcsolva hagyni és csak utána meghallgatni, mert először kivéve a dobozból bizony csalódás érheti az embert, közel sem hozza azt a minőséget, amit tud, ami benne van.

 

 

 

 

Végeredményben, ha nem is Best Buy a NAD C 658 de bőven érdemes időt szánni a meghallgatására főleg azoknak, akik a komolyabb műfajokat szeretik, nekik biztos nem fog csalódást okozni. Szolgáltatások tekintetében pedig kevés ilyen tudással rendelkező készülék van (MQA és phono erősítő), szóval kiérdemelte elismerésünket.

 

Műszaki adatokVonal be- és kimenet  
Harmonikus torzítás: <0,005 (20 Hz-20 kHz)
Jel/zaj viszony: 106 dB
Áthallási csillapítás: >80 dB (1 kHz), >70 dB (10 kHz)
Bemeneti impedancia: 22 kOhm+100 pF
Maximum bemeneti jelszínt: >4,5 Vrms (0,1 % THD)
Kimeneti impedancia: 240 Ohm
Frekvencia-átvitel: +/-0,3 dB (20 Hz-20 kHz)
Maximum kimeneti jelszínt: >4,5 V (0,1 % THD)
Hangszínszabályzók hatásossága: +/- 7 dB magas és mély, +/-10 dB balansz
Phono bemenet  
THD: <0,01 (20 Hz-20 kHz)
Jel/zaj viszony: >84 dB (200 Ohm forrás A szűrővel), >76 dB (MM hangszedő IHF A szűrővel)
Bemeneti érzékenység: 1,44 mV
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz
Maximum bementi feszültség: >80 mVrms (0,1 % THD)
Fejhallgató rész  
Harmonikus torzítás: <0,005 % 1 V kimeneti feszültségnél
Jel/zaj viszony: >110 dB 32 Ohm terheléskor
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz
Áthallás csillapítás: >60 dB
Kimeneti impedancia: 6 Ohm
DAC  
Támogatott formátumok: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS
Nagyfelbontású formátumok: MQA, FLAC, WAV, AIFF, DSD
Natív felbontás: 32 bit/192 kHz
Bitmélység: 16-24
BLUOS  
Támogatott operációs rendszerek: Windows (XP, 2000, Vista, 7,8,10) MAC OS X
Felhasználói interfész: LUOS elérhető Android és iOS platformokra
Támogatott felhőszolgáltatások: Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, Qobuz,HDTracks, HighResAudio, Murfie, Juke, Napster, Slacker, KKBox, Bugs
Internet rádiók: Tuneln, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise
Bluetooth: aptX HD
Hálózati csatlakozók: gigabit Ethernet, WiFi 5 (802.11 ac/n)
Méretek: 435 x 100 x 405 mm
Tömeg: 10,1 kg
Ár: 599 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Neutrális, természetes hang

 

+ Temérdek szolgáltatás

 

+ Szabályozható kimenet

 

+ Teljes MQA dekódolás

 

- Műanyag előlap

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4
Kezelhetőség: 4
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció