Menu

Cart

Sonus faber Electa Amator III What HiFi bemutató

 

Amikor egy High-End hangfal hagyományokat kelt életre

Ha az olasz High-End hangfalakra gondolunk, azonnal a Sonus faber jut elsőként eszünkbe. Az 1983-ban alapított cég nagyon korán rátalált a mai napig használt formatervezés nyelvére, amelyet az ívelt tömör fa oldal panel kialakítás és valódi bőr front panel borítás jellemez. Az eredeti Electa Amator az elsők között volt, amely luxus kivitelével és kiváló hangjával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a márkanév megvesse a lábát a csúcskategóriás hangfalak osztályában. A Sonus faber fennállása során többször tulajdonost cserélt, de napjainkban a McIntosh Group tulajdonában van. Ez a csoport birtokolja többek között például az Audio Research, a Wadia és természetesen a McIntosh márkaneveket. Egy ilyen elit csoportba való tartozás nagy előnyt jelent az erőforrások és a mérnöki háttér szempontjából, de fennáll annak a veszélye, hogy a márka identitása elvész. A Sonus faber ezt el természetesen szeretné kerülni, ezért olyan termékeket állít elő, amelyek szorosan kapcsolódnak a múlt dicsőségéhez. Ez vezetett az Electa Amator III megépítéséhez.

A felépítés:

A közeli kép megerősíti, hogy az új modell megjelenésében szilárdan kapcsolódik a két korábbi generációhoz. A kompakt állványos hangfal 38 centi magas. 28 mm-es lágy dóm csipogója a gyártó abszolút kategóriás Homage Tradition és Reference osztályából származik, és aktuálisan a világ legjobbjai között van.

 

 

A 18 centis mély/közép nem található meg más hangfal osztályban, egyedileg az Electa Amator III-hoz fejlesztették. A levegőn szárított cellulóz-pép kapok, kenaf és más természetes rostokat tartalmaz. Ez a keverék ideális súly, merevség és rezonancia arányt biztosít. Az alumínium öntött kosár és a mágnes motor-rendszer nagy hatékonyságot biztosít alacsony torzítás mellett, ami a dinamika növekedéséhez vezetett. Az alacsony frekvenciás átvitelt nagy méretű hátrafelé mutató kicsatoló cső segíti.

 

 

A pontosan hangolt keresztváltó ClarityCap kondenzátorokat és Jantzen tekercseket tartalmaz. A keresztezési frekvencia értéke a hagyományosnak mondható 2,5 kHz. A hátlapon két pár gyönyörűen kivitelezett bemeneti csatlakozás található, amely támogatja a kettős kábelezést, vagy erősítést.Mivel egy Sonus faber modellről beszélünk, nem meglepő, hogy a kabinet tömör diófa, és nem az általánosan használt MDF- re ragasztott vékony fafurnér. A 25 mm vastag panelek szendvics felépítése kiváló merevséget és csillapítást ad a háznak. A 30 mm-es Carrarai márvány bázis és a bronz illesztés meggyőző tömeget és stabilitást garantál. A minőségi bőr előlap borítás úgy a front- mint a hátlap panelen a luxus érzetét hangsúlyozza. A teljes súlya 14,6 kiló, és minden ízében a csúcsminőség érzetét kelti.

 

 

Az állvány:

 

 

Egy állványos hangfal teljesítményét nagyban befolyásolja az állvány, ez elfogadott tény. Bár mindegyik használható általános állványokkal, mégis a leginkább javasolt a dedikált egység használata, amit az adott modellhez fejlesztettek. A dedikált állvány 1495 fontba kerül, de vizuálisan és hangzásban is nagyon illeszkedik az Electa Amator III hangsugárzóhoz. Nem érdemes más opción gondolkodni. A 72 centi magas egység alapja is Carrarai márvány, tökéletes kiegészítő a hangfal bázisához. A szinte kötelező állvány használat miatt az ár megemelkedik, meghaladja a versenytársakét. Például a Wilson Benesch Precision P1, a KEF Reference 1, de a B and W 805 D3 is olcsóbb állvánnyal együtt. Ezt figyelembe véve kötöttük rá a Sonus fabert a referencia rendszerünkre. Egy ilyen szintű hangfalat már illik komolyan kiszolgálni. Mi a Naim ND 555/555 PS DR zenei streamer egységét, a Technics SL-1000R lemezjátszóját, és a Burmester rendkívüli dolgokra képes 088/911 MKIII pre és végfok kombinációját választottuk. Kétféle kábelezést alkalmaztunk. Az egyik a Chord Signature, a másik a Vertere újdonsága a Redline volt. Nem kellett túl keményen megdolgoznunk azért, hogy az Electa kiváló hangot produkáljon. Elegendő volt az oldalfalaktól elhúzni őket, és kicsit a hallgatási pozíció felé forgatni, hogy előálljon a széles szépen rétegezett nyílt színpad.

A hang:

Arvo Part, Tabula Rasa hallgatásakor azonnal feltűnt, hogy a Sonus mérnökei nem a tökéletes semlegességre törekedtek. A kicsit fényesebb magas, és a szelíd közép végül is egyáltalán nem volt zavaró, mert a hangfalakat nem pontosan a hallgatási pozíció felé forgattuk, így a kiegyenlített volt a hangzás. Ez a tulajdonsága egy finom, de szándékos rábeszélésnek tűnik, így érték el a jellegzetes zenei hangzást, és azt, hogy kellemes legyen őket hallgatni. Addig, amíg hangrendszerünk kiegyensúlyozott, ezzel nem is lesz semmi probléma. Az ilyen jellegű megközelítés előnye az, hogy az Electa Amator messze elkerüli a steril vagy túlzó módon analitikus hangzást. Összességében a Tabula Rasa bemutatása ragyogó volt. A dóm-alakú magashangszóró kifinomultsága biztosítja, hogy ez a nehezen megszólaltatható felvétel soha nem lesz agresszív stílusú, ami nem minden versenytársról mondható el. Ehelyett csodálatosan kifejező, a dinamikát kiválóan követő különösen a közép tartományban.

 

Nem emlékeztünk olyan hangsugárzóra amely ehhez hasonló készséggel és gyorsasággal követte volna a közép tartomány dinamika változásait. Az Amator III a zene izgalmát helyezi előtérbe, és mi a bemutató során megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Az alacsony frekvencia tartomány fontos dolog az állványos hangfalak esetében. A kompakt mérete miatt ez a hangfal soha nem fogja megcsörgetni a poharakat a szekrényben, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy a basszus tapintható módon hitelesen szólaljon meg. Kellemesen mozgékony mélytartomány jellemzi, ami kéz a kézben jár, egyfajta határozottsággal amitől az alsó traktus artikulált és dallamos.

 

 

A sztereó képalkotása nem lepett meg, mivel ebben a szegmensben ezek a hangfalak általában kiválóan teljesítenek. Óriási színpadot rajzolt, ha becsukjuk a szemünket a hangfalakat sehol nem érzékeljük a képben. Ezek a tulajdonságai arról árulkodnak, hogy a kabinet rezonanciája alacsony, és a keresztváltó gondosan van kalibrálva. A sztereó kép pontos, a hangszerek a helyükön maradnak még összetett elrendezésű zenekarok esetén is. Melody Gardot The Absence felvételének hallgatása a Sonus faber pazar produkciójáról és az összetett ritmus ábrázolásáról szól. Gardot különleges tónusú hangját még nem hallottuk ilyen részletgazdagsággal ebben a hangsugárzó kategóriában. A hangfal életre keltette a ritmust és a dinamikát. Akad nála ebben a kategóriában jobb, de az Amator III mindkettőből eleget nyújt ahhoz, hogy a bemutató kiváló szórakozás legyen. Zeneművek széles skáláját hallgattuk Michael Kiwanukától kezdve Kanye Westen át Csajkovszkij nagy szimfóniájáig, és az idő múlásával a következő benyomásunk támadt róla. Ezek a Sonus faber hangfalak rendkívüli képességű előadó művészek. A közép tartomány kifejezés módja artikuláció szempontjából kivételes. A megfelelő muzsikán szinte varázslatos a hatás, többször komolyan elgondolkodtunk azon, hogy hallottunk-e valaha jobbat? Elképzelhető a magasabb kategóriában, de az Electa Amator III hangzás világa rendkívül könnyen megszerethető.

 

 

Értékelés:

Ha megfelelő képességű elektronikával hajtjuk, a Sonus faber Electa Amator III ragyogóan palástolja a viszonylag kis méretét, sokkal testesebb a hangja, mint azt bárki gondolná, még akár nagyobb szobában is megállhatja a helyét. Nem törekszik arra, hogy ultra lineáris stúdió monitor legyen, ezért, ha valaki analitikus hangzásra vágyik, mást kell választania. Ugyanez igaz, ha a zenei gyűjtemény tele van hardcore hip-hop vagy rockzenével, mert Amator III nem ezekre van hangolva. Való igaz, hogy aki ebben a kategóriában keres hangfalat, azok ritkán hallgatnak ilyen stílusokat.

Függetlenül attól, hogy kedveli vagy nem az állványos verziókat, ennek a hangfalnak az elődei voltak azok, amelyek alapján a High-End csúcsminőségű hangzás világába beleszerettünk.

Ítélet:

Az Electa Amator III sok szempontból kivételes előadó, kifinomult és zenei bemutatás móddal

Mellette:

  • Kifejező zenei előadás mód
  • Kellemes a mélytartomány bemutatás módja
  • Erőteljes dinamika
  • Kiváló építés és kivitel

Ellene:

  • Nem kedveli az agresszív zenei stílusokat

A képekért köszönet a Sonus fabernek és a What Hi-Fi-nek.

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció