Menu

Cart

Lotoo PAW 6000 hordozható zenelejátszó teszt

A Lotoo PAW 6000 olyan határokat képes összemosni, amelyek eddig leszűkítették a cég vásárlói táborát. Egy vadonatúj, ugyanakkor szigorúan DAP korlátokon belül dolgozó eszközt üdvözölhetünk, amely átgondoltsága és stabil alapja által magabiztosan szállhat ringbe a kategória nagyjaival.

 

 

 

 

Kiművelt harcos

 

A korábbi, PAW Gold lejátszóról szóló cikkben említettük, hogy a Lotoo nevét (még akkor is, ha sokak most találkoznak vele először) nem érdemes alábecsülni. Komoly technikai háttérrel rendelkeznek, jóllehet, az Infomedia Group javarészt professzionális oldalon erősíti az audio ipart. Ennek megfelelően a korábbi Lotoo lejátszók hadipari eszközök komolyságával debütáltak, masszív kivitelük és nyomógombos kialakításuk bizonyára megdobogtatja egy réteg szívét, de a világ közben más irányba tart.

 

Az irányváltás szükségessége a gyártó figyelmét sem kerülte el, így nem véletlen, hogy legutóbbi zászlóshajójuk, a PAW Gold Touch már elegáns fekete házban és mutatós IPS paneles, érintésre érzékeny kijelzővel érkezett. Azonban nem engedhet meg magának mindenki egy kb. egymillió forintos lejátszót. Így a következő logikus lépés, hogy a gyártó kisebb kompromisszumokkal, de közel azonos felhasználói élmény megtartása mellett egy megfizethetőbb alternatívát teremt.

 

 

 

 

Egy modern DAP ugyanis épp olyan gyors és kényelmes, mint egy okostelefon. Segít áthidalni a zenelejátszás feladatát többféle szituációban is. És kellően nagy akkumulátor kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy egész nap ne kelljen a töltésre gondolni (picivel több, mint 15 órát jósol a gyártó).

 

 

 

 

Másik sarkalatos pont a háttértár: ebből jelenleg morzsányit sem nyújt a lejátszó, mivel birtokosa tetszés szerint akár 2 TB-os micro SD kártyával bővítheti. Kezdésnek már egy 256 GB-os egység is bőven elég lehet, amely manapság 25-35 ezer Ft körül beszerezhető.

 

 

 

 

Küllem

 

A PAW 6000 (kb. 420 000 Ft) dizájnja leplezetlen hadüzenet a Sony NW-WM1A lejátszónak (kb. 400 000 Ft). És a hasonlóságok ellenére a Lotoo valahogy jobbra sikerült. Finomabban a kézbe simul, majdnem 50 grammal könnyebb és készülékháza néhány milliméterrel rövidebb is. És úgy általában egy szép, igényes, gusztusos DAP. Továbbá ma már külön ki kell emelni, ha egy hordozható zenelejátszó elfér a nadrágzsebben, márpedig ahol egy doboz cigarettának jut hely, ott ez a készülék garantáltan nem fog feszíteni. Ráadásul a zenehallgatás sokkal egészségesebb szenvedély.

 

 

 

 

A csomagolás épp olyan elegáns, ahogy a kategóriától elvárható. Fekete papírban, szivacsos ágyban és elkülönített, fülüknél fogva kihúzható papírdobozokban tárul elénk a készülék, valamint annak kiegészítői. Pillanatok alatt kicsomagolható a mellékelt USB-C kábel, törlőkendő és a kiváló minőségű műbőr védőtok. Utóbbiba nagyon könnyen becsusszan a PAW 6000, később mégis stabilan benne marad. Ám sok más DAP-hoz képest ezt valahogy mégsem akarjuk tokba tenni, nem azért, mert nem akarjuk védeni, hanem azért, mert olyan piszkosul jó érzetet kelt a profin felületkezelt repülőgép ipari fém érintése.

 

 

 

 

A korábbi, műszer jellegű komplexitás modern minimalizmusra cserélődött. Tetőlap: 3,5 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn Jack, potméter. Jobb oldal: gombok. Bal oldal: semmi. Padlólemez: USB-C aljzat és kártyarekesz. Az előlapot pedig semmi más nem tarkítja, csak a koromfekete, 3,77 colos, IPS paneles kijelző, amely enyhén pixeles érzete ellenére borotvaéles, kontrasztos, jól olvasható, DAP-ra jobb nem is kell.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Lotoo PAW 6000 ugyanazt a menürendszert kapta, mint a PAW Gold Touch. Ennél fogva meglehetősen könnyű rajta tájékozódni, minimális angoltudással persze. A fő menüből egyetlen érintéssel átugorhatunk a beállításokra, mappa könyvtárra vagy a szűrési feltételekre (hogy listába rendezve lehessen válogatni albumok/előadók/dalok/lejátszási listák között). A kijelző fényerőssége, érzékenysége és a szoftver érintésre adott reakció-ideje egyaránt jónak számít. Mi több, azujjlenyomatokkal szemben sokkal ellenállóbb, mint gondoltuk. Minimálisan látszanak rajta azérintések nyomai, de csak bizonyos szögekből látszó, egészen halovány foltokként. Ráadásul az IPSGFF retina LCD kijelző védelméről is gondoskodtak, a DLC (Diamond-like Carbon) 9+ keménységűbevonat alkalmazásával, valamint a Gorilla Glass 5 üveggel. A nálunk vendégeskedő mintapéldány villámgyors boot idővel és fájlbeolvasással rendelkezett, ezáltal használata gördülékenyen történt.

 

 

 

 

Az akkumulátor üzemidő szintén kedvező (nekünk vegyes formátumokkal, 50 %-os jelszint mellett félórás használattal merült kb. 6 %-ot az akkumulátor), ugyanakkor a lejátszó beállításai is percek alatt, viszonylag könnyen megismerhetők. A PAW 6000 nem rendelkezik hálózati funkciókkal, tehát nem futtathatók internetes kliensek rajta és NAS-ról sem játszik le zenét, viszont rendelkezik WiFi hozzáféréssel. Utóbbi az alkalmi szoftverfrissítések letöltésére szolgál. A letöltés + telepítés procedúrája kb. 15-20 percet igényel.

 

 

 

 

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a PAW 6000 USB DAC módot is támogat. Esetünkben pillanatok alatt felismerte az USB-C kábelen hozzá csatlakoztatott számítógépet és az akkumulátor töltése közben tudtuk a Macen tárolt zenéket JRiver szoftveren keresztül hallgatni. Ajakszinkron késés minimális mértékben tapasztalható, de alkalmi videó/filmnézés esetén bőven elfogadható mértékű.

 

 

 

 

Az már kevésbé ismert, de egyeseknek mérvadó funkció lehet, hogy a PAW 6000 bizonyos okostelefon és tablet készülékek külső hangkártyájaként is üzemel (nincsen konkrét kompatibilitási listánk, de a lejátszót előzetes egyeztetést követően bárki kipróbálhatja a Muzix bemutatótermében). Ez azért is fontos lehet, mert így sokan élvezhetik pl. a TIDAL szolgáltatást útközben, a mobiltelefon kimenetéről kapott jelhez képest sokkal jobb minőségben.

 

 

 

 

Bluetooth adó és vevő funkcióval is büszkélkedhet a Lotoo, tehát hangrendszer felé továbbítható a rajta tárolt zene, vagy más készülékekről képes fogadni a vezeték nélküli jelet 4.2 profillal és LDAC támogatással. De valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen tudású/értékű eszköz esetén balgaság Bluetooth-ról értekezni és kizárólag kábelekre kell bízni a munkát. Itt elérkeztünk a lejátszó egyik megosztó tulajdonságához: rendelkezik szimmetrikus hangkimenettel, ami örvendetes, azonban a rajta lévő Pentaconn aljzat (ugyanilyet alkalmaz a Sony is felsőkategóriás DAP és fejhallgató erősítő készülékein) nem terjed olyan gyorsasággal, mint kéne.

 

 

 

 

Hozzátesszük: a Pentaconn jó. A szimmetrikus kimenet szinte minden esetben picivel tisztább hangzást nyújt, mint az aszimmetrikus. Mechanikai értelemben is jobb, mint mondjuk azonos funkciójú, (és ma még elterjedtebb), de sokkal kisebb, ezáltal sérülékenyebb 2,5 mm-es szimmetrikus Jack rokona. Csakhogy a fejhallgató gyártók többsége ma még nem elég motivált ahhoz, hogy ilyen dugóval szerelt kábelt csomagoljon a terméke mellé. Így a választás terhe sok esetben a végfelhasználóra hárul. Neki kell majd eldönteni, hogy hajlandó-e extra idő/pénz/energia árán egy Pentaconn csatlakozós kábelt készíttetni meglévő füleséhez. Nem lehetetlen feladat, csak némi utánajárást igényel.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A PAW 6000 ún. szűrő módokat és EQ profilokat is tartalmaz, amelyek használatával enyhén lágyabb/keményebb, hidegebb/melegebb vagy szárazabb/teltebb hangkarakter érhető el. Mint minden DAP esetében, a végeredmény itt is nagyrészt azon múlik, hogy milyen fül/fejhallgatót csatlakoztatnak a lejátszóhoz.

 

Esetünkben Beyerdynamic (T9iE) és Sennheiser (HD 800 S) füleseket használtunk a teszteléshez. A Lotoo ezekkel kimért, precíz és árnyalt karaktert mutatott szépen felépített színpaddal és könnyed, mozgalmas térhatással. A HD 800 S hajszálnyit hűvösen reagált rá, de a Slow filter használatával lágyultak annyira a magas frekvenciák, hogy ne a hűvösségre kelljen figyelni.

 

 

 

 

A Lotoo PAW 6000 (amennyiben jó minőségű fájlokat adnak neki) élettelibbé teszi a zenét és összehasonlíthatatlanul sokkal tágabb dinamikai határokkal dolgozik, mint mondjuk egy okostelefon. A The 52nd Street Blues Project - You Lied c. szám hallgatásakor valóságos tér jelent meg hipnotikus árnyalatokkal, amelyeket a valósághű megszólalás által csak élvezettel lehetett figyelni. A nagybőgő húrpendüléseitől a közönség tapsolásáig minden hang váratlan, élénk és kristálytiszta volt.

 

Orgonafelvételeket hallgatva kiváló mikro-dinamikai árnyalást kaptunk (ami persze részben a fejhallgató érdeme is), komoly kiterjedésű, de cseppet sem túlzó basszussal, közvetlenséggel, lélegző színpaddal. A részletekben lappangott egy hajszálnyi technikai íz, de nem horgonyzott le rajtuk a figyelmünk, mert eközben felszabadult az orgona méltósága, szépsége is, ezáltal a hangok intenzívebben irányították az érzelmeket is.

 

 

 

 

Kari Bremnes művésznő E Du Nord c. számát hallgatva "fellazult" zenei kíséretet kaptunk. Nem tapadtak le úgy a részletek, mint más olcsóbb DAP készülékeken, ezáltal az egész zene hozta azt az emelkedett, lebegő hatást, ami által referencia számlistánkra került. Hasonlóan pozitív élmény volt Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone c. számát vizsgálni. A zene élt és mozgott, külön-külön figyelhettünk az összes hangszerre, mivel a tartalom nem "folyt el" úgy, mint a primitívebb digitális eszközökön. A gyengébb zajszinttel, magasabb torzítással dolgozó elektronikák sok esetben csak egy nagy képként jelenítik meg a zenét, ezúttal azonban a sávok elkülönültek egymástól, a zaj helyett csendek és távolságok kerültek a zenészek közé.

 

 

 

 

Végszó

 

A Lotoo PAW 6000 azoknak készült, akiknek elege lett a YouTube csörgedező, cicahányásra emlékeztető jeltömörítéséből. Akik a zenében sosem az összképet figyelik, hanem elmélyülnek a részletek részleteiben. Akik utálnak egyhelyben állni, valahova mindig utaznának, de eközben fő ínyencségüket, a minőségi zenét olyan minőségben akarják élvezni, ami lehetővé teszi a valóságról történő megfeledkezést. A zenében történő búvárkodás jó függőség és sok olyan DAP található a mai kínálatban, amely ezt lehetővé teszi akár kedvezőbb összegért is.

 

A PAW 6000 azonban megkíméli a hallgatót azoktól a bukdácsolásoktól, fedettségektől és frusztráló rétegektől, amelyek sok esetben nem a zenére, hanem a technikára irányítják gondolatait. Itt már érzékelhető mélység, transzparencia, mikro-dinamika és áramlás. Léteznek olyan DAP-ok, amelyek még levegősebb teret és pontosabb színpadot nyújtanak kicsit analógosabb karakter mellett. Azokért viszont további százezreket (többnyire a PAW 6000 árának kétszeresét) kell fizetni. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a Lotoo a PAW Gold Touch megoldásaiból és tonalitásából ilyen sokat megőrzött, miközben a méltányos "downgrade" kevesebb, mint feleannyiba kerülő eszköz lett, akkor a PAW 6000 szép mutatvány. Összességében erős résztvevője a mai kínálatnak, amennyiben leendő tulajdonosa hajlandó sajátosságait elfogadni/áthidalni.

 

Műszaki adatok
DAC: AKM493
Bluetooth verzió: v4.2
WiFi: van (csak szoftverfrissítési célokra)
Kijelző: 3,77 colos IPS
Bemenet: USB-C
Kimenet: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack, 4,4 mm-es analóg sztereó Pentaconn, USB-Audio
Memória: kártyától függően maximum 2 TB
Akkumulátor: 5200 mAh
Akkumulátor üzemidő: kb. 16 óra (folyamatos zenelejátszásnál)
Készülékház anyaga: alumínium és műanyag
Színek: fekete
Méretek: 62 x 110 x 18 mm
Tömeg: 225 g
Ár: 425 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ A gyártótól megszokott magas hangminőség

 

+ A PAW Gould Touch-hoz képest kompaktabb, könnyebb, ergonomikusabb és kevesebb, mint feleannyiba kerül

 

+ Használható USB DAC-ként számítógéppel és bizonyos mobiltelefonokkal is

 

+ A 2,5 mm-eshez képest időtállóbbnak tűnő 4,4 mm-es aljzat

 

+ Az átlaghoz képest gyorsabb fájlbeolvasási és rendszerbetöltési idő

 

- A zenelejátszó szoftver logikája egy kis türelmet igényelhet

 

- Nincsen streaming applikáció támogatás (bár egy erre alkalmas mobiltelefon csatlakoztatásával áthidalható probléma)

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció